Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Droga do spełnienia 12:53, 10 mar 2020

Do góry
w sobotę trochę ogarnęłam bałagan
wczoraj podziałałam wysprzątałam przedpłocia usunęłam kretowiska i zaczęłam ściągać darń
matko tyle godzin a efekt pffff
nawet córka stwierdziła że tyle robisz a niewiele widać
no ale przekopuję na głębokość wideł więc trochę schodzi
mączka kupiona kora jeszcze nie więc po "darciu" trzeba będzie jeszcze przemieszać
zostawiam wam trochę wiosny z najładniejszej rabatki
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:40, 10 mar 2020

Do góry
Agania napisał(a)

i kot z cortenu

tyle kotów u Ciebie

Najbardziej zaskoczyła mnie w ZP figurka lisa w skoku po zdobycz. Myślę, ze w jednym egzemplarzu bo nigdzie takiego znaleźć nie mogę
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:51, 10 mar 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Hehe

Dereń czerwony? Też mam, rośnie Plus carexy te zimozielone, plus ciemierniki. Bukszpanowa obwódka i kulki tu i ówdzie. I z dużych roślin (kiedyś dużych) magnolia i te trzy graby i tyle?

To by było dość minimalistycznie, ale i prawie bezobsługowo. Podoba mi się

A latem nie będzie zbyt nudno?
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:45, 10 mar 2020

Do góry
Hehe

Kombinuję z gatunkami które mam. Kolejne to kolejna inwestycja a te niewykorzystane...

Od początku. Magnolia, trzy graby fastigiata, bukszpany i żywopłot z cisa. To już cztery gatunki.

Ciemierniki, carexy i derenie i tyle? Wszystkie w/w już mam. I hosty grupami jako wypełniacze, myśle. Osmy gatunek... heh.
Może zamiast cisa żywopłot z derenia??? Pod nimi grupy carexa, ciemierników i host i tyle? siedem gatunków

Dereń czerwony? Też mam, rośnie Plus carexy te zimozielone, plus ciemierniki. Bukszpanowa obwódka i kulki tu i ówdzie. I z dużych roślin (kiedyś dużych) magnolia i te trzy graby i tyle?
Ogród w remoncie 11:40, 10 mar 2020

Do góry
Zobaczcie

Tu kuliste formy np trzmieliny japońskie, derenie cięte w kulę

Albo jakieś podkrzesane od dołu krzewy w skarpetkach trawiastych. Myślę czy nie kaliny compactum

Pszczelarnia 11:27, 10 mar 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Na stole

i obok stołu

w domu

Slicznosci

Epimedium mam jedno, Epimedium x rubrum 'Galadriel'. Ma czerwone liście zimą.
Ogród w remoncie 11:23, 10 mar 2020

Do góry
Wyznaczyłam wczoraj kształt trawnika przed altaną. Jeszcze stare oczko przeszkadza ale to tak tylko w celach orientacyjnych chciałam. Chyba jest ok.

Niezły mam tu bajzel jeszcze

Boję się napisać ale coś średnio mi się widzi ten żywopłocik cisowy jako oddzielenie podjazdu.

Pamiętacie?

Zastanawiam się czy nie lepiej jakieś krzewy by tu wyglądały. Jakieś o regularnej formie albo takie, które można by cięciem utrzymać. Muszę jeszcze to przemyśleć.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:10, 10 mar 2020

Do góry
Podoba mi się! Anda że Ci się chciało!!!

Myślę ciężko w takim razie nie za bardzo na bogato może żeby wrażenia chaosu nie było... Front chciałabym w miarę uporządkowany, jeśli to możliwe, z tym że pod linijkę w rządkach jednak nie bardzo mi się podoba... i walczę sama ze sobą

Wzdłuż chodnika niski żywopłocik z bukszpana, bo mam

Cisy wzdłuż drogi/żwiru, dalej trzy graby i magnolka. I plamami pod spodem, plus bukszpany też, bo nadal mam u Rodziców kilka...

Boję się bałaganu, po prostu. A działka jest na tyle duża że nie będę w kółko przesadzać. Chcę posadzić raz a dobrze i mieć z głowy... no i w miarę bezobsługowy ten przedogródek żeby był...

I jest tego miejsca sporo... Zdjęcie:

Miałam w planie trochę derenia flaviramea (w miarę niski, zielone pędy teraz) plus trawa turzyca ta zimozielona plus ciemierniki...

LeŚnicZaNka 11:08, 10 mar 2020

Do góry
W samym słońcu 10:55, 10 mar 2020

Do góry
obcielabym je tak, gdzie zaznaczyłam te czerwoen kreski.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:38, 10 mar 2020

Do góry
Karola, taki "wzorek" wymyśliłam. Cisowy żywopłot przy parkingu, graby przy nim, magnolia nie na środku, kulki bukszpanowe nawiązujące do drugiej strony, hortensje, hakone, ciemierniki, zawilce i liriope.

Wg mnie lepiej i bardziej naturalnie wyglądają nasadzenia mieszane. Zwłaszcza w rabatach cienistych, gdzie fajnie można bawić się teksturą i formą liści Lubie na bogato Coś w tym stylu

https://www.pinterest.de/pin/303430093617371775/
https://www.pinterest.de/pin/473440979568864228/
https://www.pinterest.de/pin/585116176569370118/
Cis - Taxus 10:25, 10 mar 2020

Do góry
t0shUT napisał(a)
Dzień dobry,

bardzo proszę o rade. Posiadam żywopłot z cisa posadzony na wiosnę w ubiegłym roku. Zależy mi na wysokości około 2m. Aktualnie cisy maja około 80 cm i nie wiem jak je przyciąć, odmiana hilli. Proszę o polecenie dobrego nawozu

Ja bym je wyrównała ciężko stwierdzić ile bo słabo widać na zdjęciu, może z 20 cm . Nie bój się cięcia wbrew powszechnej opinii cis szybko rośnie a te są ładne gęste. Ja swoje dodatkowo przycinałam a raczej szczypałam sekatorem po bokach żeby się zagęszczały a co do nawozu osobiście tylko raz w roku wiosna na start wieloskładnikowy w granulkach. Mogę jeszcze zapytać jaka odległość przy sadzeniu ?
W samym słońcu 10:16, 10 mar 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Czy te cisy też ciąć?

A derenia jak ciąć, wysoko czy nisko?

Megi, o te cisy pytalas sie, czy ciąć?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:12, 10 mar 2020

Do góry
Przycielam już Robuste, dzisiaj piękna pogoda to zabieram się za Hoserii i Baccate.
A na koniec-moje ulubione białe stokrotki

Ogród pod lasem 10:04, 10 mar 2020

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Tar, szybka fotka Sango dla Ciebie

Kiedy mój taki urośnie?
Cis - Taxus 09:46, 10 mar 2020

Do góry
Dzień dobry,

bardzo proszę o rade. Posiadam żywopłot z cisa posadzony na wiosnę w ubiegłym roku. Zależy mi na wysokości około 2m. Aktualnie cisy maja około 80 cm i nie wiem jak je przyciąć, odmiana hilli. Proszę o polecenie dobrego nawozu
Ogród pod lasem 09:43, 10 mar 2020

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Tar, szybka fotka Sango dla Ciebie

Ja chce więcej
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:26, 10 mar 2020

Do góry
Wawrzynek wilcze łyko

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 09:26, 10 mar 2020

Do góry
Cześć Ptysie

mam ogródek na froncie do zagospodarowania niedługo. Myślę i wymyślić nie mogę.
Chciałabym mieć tam magnolię (a może nawet trzy) hahaha
Do zagospodarowania też trzy graby fastigiata. Dużo cienia ale nie 100%. Niemniej to nie będzie rabata z lawendą i światłolubnymi.

Nie wiem jak sadzić. Od linijki mi się nie podoba. Ale inaczej tworzy się chaos...

Myślę o dużych plamach jednogatunkowych. Co Wy na to? Miskanty w miarę sobie radzą w cieniu, zawilce japońskie, hosty plamami jednogatunkowymi też mogę tu wykorzystać.
Co myślicie???

Rabata od drogi ma jakieś 10 metrów, wzdłuż sąsiada ze 13, więc duuużo miejsca. Od drogi pas żwiru, potem żywopłot może - cisy (wieki zanim urosną a na duże mnie nie stać, a może pas miskantów? Gracki i morning lighty mam). Trzy graby wzdłuż ulicy, na środku rabaty magnolia, pod nią dookoła plamami zawilce, hortensje, ciemierniki, trawy pomiędzy??? I hosty z przodu grupami tam gdzie więcej cienia? Czy za dużo?

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:19, 10 mar 2020

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Zegar świetny, a upominki również Ciemiernikowe łupy cieszą podwójnie

Mariola celebrujemy tą wiosnę

W ogrodzie oczar kończy kwitnienie

Wawrzynek wilczełyko zaczyna się różowić

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies