Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea

Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea

emilka 16:07, 27 kwi 2020

Dzień dobry Kochani!
Czytam Ogrodowisko od 2 lat, od chwili gdy kupiliśmy dom.
Jesteście dla mnie inspiracją i źródłem wiedzy (jestem kompletnie zieloną ,,posiadaczką kawałka ziemi"- bo ,,ogrodniczka" to za duże słowo) . W końcu jestem zmuszona się ujawnić
Mam problem.
W swoim prawie pustym ogrodzie mam 7 serbów, sadzonych jesienią ubiegłego roku . Były kupione w szkółce, w donicy. W tej chwili mają około 130 cm. Sadziłam je w ziemi ogrodowej z torfem odkwaszonym, dołek 3 razy szerokość korzenia. Wyściółkowane korą , bez agrowłókniny(tak wyczytałam na Ogrodowisku ). Bardzo uważałam, żeby nie posadzić ich głębiej niż rosły w doniczce.

Przeczytałam cały wątek i niestety jak dla mnie to moje świerki mają prawie wszystkie wymienione tu choroby i szkodniki...

Zauważyłam, że zaczęły brązowieć im końcówki igieł i gałązki od spodu.

Najpierw podejrzewałam suszę, później winę zwaliłam na chłopa bo sypnął im nawóz do tuj i iglaków. Dostał reprymendę heheh ale stwierdził, że dał malutko nawozu, więc to nie to.

Wnikliwie obejrzałam każdy świerk i na każdym jest jakby biała żywica, osad ? Nie wygląda mi to na ,,watę" , o której mowa jest w temacie ochojnika. Bardziej wygląda mi to jak zaschnięty klej na gorąco

Choć drugi objaw chyba na to wskazuje. Czy te ciemne , suche w dotyku ,,narośle" to galasy?
Z drugiej strony nie wyglądają jak szyszki... hm???

Ponadto pod każdym świerkiem są mrowiska. Próbowałam je wypędzić za pomocą sody oczyszczonej (boję się stosować chemiczne preparaty na mrówki z obawy, że zaszkodzą roślinom) ale minęły dopiero 2 dni więc nie wiem czy zdziała czy też nie.
I przede wszystkim mrówki lgną do tego ciemnego czegoś.

Wybaczcie mi, ale jak już wspomniałam jestem kompletnie zielona w temacie ogrodnictwa, dlatego postawiłam się Was poradzić. Jestem typowym mieszczuchem, blokersem, jak zwał tak zwał i dopiero zaczynam wkręcać się w przygodę z ogrodem.

Nie jestem pewna mojej "diagnozy", być może potrzebuję , żeby ktoś mi jasno i wyraźnie napisał co dolega moim świerkom i jak temu zaradzić.

Z góry przepraszam za być może najgłupsze pytanie na forum ( dla niektórych) i bardzo dziękuję za pomoc.

bartosz 07:33, 29 kwi 2020

witam,
może ktoś z Państwa będzie w stanie powiedzieć co dolega moim świerkom serbskim? z pięciu drzew dwa mają takie przebarwienia na igłach

mamahuberta 21:38, 30 kwi 2020

Dzień dobry
Ja również proszę o poradę. Kilka lat temu przedstawiłam się pokazując swój młody ogrod. Dziś zakładam nowy. Tworzę go od dwóch lat. Mam dylemat jak postępować z moimi serbami bo nigdy wcześniej nie miałam z nimi do czynienia. Posadzone wiosną po której przyszła mokra pora, padły wszystkie. W ubiegłym roku wymienilam na nowe. Przetrwały lato, jesień i zimę a teraz zrobiły się żółtawe. Aż się boję podlewać bo nie wiem czy miejsce, w którym rosną jest zbyt mokre czy moze doskwiera im panujaca teraz susza. Proszę o poradę jak rozpoznać co im potrzeba.
Kusay 15:56, 08 maj 2020

bartosz napisał(a)
witam,
może ktoś z Państwa będzie w stanie powiedzieć co dolega moim świerkom serbskim? z pięciu drzew dwa mają takie przebarwienia na igłach

Masz coś podobnego jak ja, podejrzewam u siebie osutkę lub rdzę.

Dużo szukałem i czytałem, po ponad tygodniu czasu postanowiłem się zapisać na to forum bo nie mogłem do końca zdiagnozować problemu. Ogrodnik ze mnie marny, pierwszy rok we własnym (i jakimkolwiek) ogródku. Jednak to nie to samo co rośliny doniczkowe w domu, a mam ich pełno .

Dwa tygodnie temu opryskałem świerka Topsinem na osutkę, bez poprawy, a raczej jest coraz gorzej, czyżby to jednak rdza? Zaopatrzyłem się już w Amistar i planuję dziś zrobić oprysk. Boję się że trafiłem ślepy zaułek i że może być to całkiem coś innego ale z wyczytanych tysięcy postów nic innego mi nie przychodzi do głowy.

Poprzednie zdjęcia są na poprzedniej - 34 stronie.

Dziś wygląda tak, zdecydowanie gorzej, z daleka świerk jest brązawy, z bliska to jak mozaika, pół bladozielony a pół żółto-pomarańczowo-brązowy.

mrokasia 08:58, 09 maj 2020

Dzień dobry, moje świerki wyglądają podobnie jak świerki do Bartosza - proszę o pomoc w rozpoznaniu przyczyny.
Marta83 12:06, 12 maj 2020

Jak ratować świerk? Czy to mszyca?Jest też lepki czarny nalot i latają osy.Czym pryskać?
Marta83 12:09, 12 maj 2020

Jak ratować świerk? Czy to mszyca?Jest też lepki czarny nalot i latają osy.Czym pryskać?
Marta83 12:15, 12 maj 2020

KatarzynaKromka napisał(a)
Witam,
bardzo proszę o pomoc - świerk glauca globosa, ma z 10 lat przez które cieszył nasze oczy..
W ciągu 2 tygodni wszystkie stare igły zbrązowiały, zostały tylko tegoroczne przyrosty.
Nie mogę zdiagnozować czy to choroba grzybowa czy jakiś szkodnik - nie zauważyłam żadnych robaczków, jedynie nieliczne (dosłownie kilka) pajęczyny (takie tunele z pajęczyny), natomiast igły są w czarne kropeczki, miejscami aż taka maź czarna pokrywa igły. Charakterystyczny jest też wyciek z miejsc po wiosennym cięciu.
Proszę o pomoc w diagnozie oraz radę czym pryskać - czy jest szansa na ratunek - i czy inne krzewy/drzewka również - mam dużo żywotników, jałowców, sosny, inne świerki, kosodrzewina itp. + liściaste.
Z góry dziękuję

Nie mogę załadować swojego zdjęcia ale mój świerk wygląda tak jak na drugim zdjęciu.
Kusay 08:08, 13 maj 2020

Marta83 jeżeli Twój świerk wygląda tak jak na drugim zdjęciu to polecam zalecenia Mazana które polecił na podstawie tych zdjęć
Mazan napisał(a)
KatarzynaKromka

Opisałaś tyle objawów, że wystarczyłoby na cały las. Jednak fotki ukazują górską osutkę świerka. Oprysk Domarkiem następnie Topsinem i gwarantem lub dithane. Od września powtórka.

Pozdrawiam

Czarny kleisty nalot to prawdopodobnie sadzaki, sprawdź czy nie masz mszyc lub innych szkodników produkujących spadź dzięki której tworzą się sadzaki.
Marta83 07:18, 26 maj 2020

Dzięki. Już opryskane,były mszyce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies