Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:34, 04 cze 2017

Do góry
My dziś z Córcią między burzami przygotowałyśmy do sadzenia górna rabatę na skarpie. Wyleciało prawie wszytko. Zostały tylko cztery Alberta Globe i dwie brzózki, które przesadziłam wiosną i wciąż się jeszcze nad nimi lituję...

Skarpa ma dość trudny kształt. Na środek (pod planowane drzewo) na perwno pójdą perowskie. A do koła szukam trawy. Rozplenica za duża. Sesleria wydaje mi się za ciemna... Sama nie wiem.

Ogród Grodzi 22:18, 31 maj 2017

Do góry
A nie myślałaś żeby tam jakieś kamolce duże dać i to obsadzić?

https://www.google.pl/search?q=kamienna+skarpa&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjQuoXk9ZrUAhUs0oMKHaGeD4AQsAQIJQ&biw=1366&bih=635#imgrc=SsGNsa3IoabKHM:

https://www.google.pl/search?q=kamienna+skarpa&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjQuoXk9ZrUAhUs0oMKHaGeD4AQsAQIJQ&biw=1366&bih=635#imgdii=QrcXYRvZKf5m8M:&imgrc=Llxttfu_zWl0PM:

https://www.google.pl/search?q=kamienna+skarpa&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjQuoXk9ZrUAhUs0oMKHaGeD4AQsAQIJQ&biw=1366&bih=635#imgrc=e69Zb2Cnc7Iw1M:
Malutki pod lasem 20:27, 30 maj 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

wniosek warto rozmawiać z sasiadami

PS. ciekawi mnie ogród zakładany przez firme ...u mnie dwóch sasiadów takowe inwestycje poczynili (jeden ma pełna obsługe nawet do koszenia trawy przychodza )ale rabat raptem jest jedna i roslin moze z 15-20 szt łacznie + tuje wkoło i trawnik

Podobnie u mnie w okolicy, tuje dookoła, kilka wysepek z roślinami, skarpa obsadzona po 1 szt z gatunku beznadzieja totalna. I tak projektują firmy.

Aniu - ja też lubię takie kadry, nie przejmuj się ja też nie pokazuję wszystkiego bo "bajzlu" u mnie nie brakuje, o mordorach nie wspomnę.
A u Ciebie porządek, kolor na domku pierwsza klasa, graby rosną, żyć nie umierać. Ślicznie...
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 19:26, 30 maj 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Ostatnie dni spędziłam na południu Węgier u znajomych. Mieszkają na zboczy góry, ziemia glinaiasta. Fenomenalnie wygląda ich zagospodarowana juz skarpa. Wrzucam dla wszystkich, co mają skarpowe dylematy. Szczególnie Asi Rojodziejowej polecam

O dzięki za prezent z podróży
Kiedy to u mnie tak zarośnie!!!
Ogród Grodzi 08:46, 29 maj 2017

Do góry
Bardzo dziękuje za cenne rady i uwagi ... myśleliśmy wczoraj z mężem jak to zrobić żeby było najlepiej i zrobimy schody ale nie w tej części skarpy tylko dalej bo skarpa jest bardzo długa....w tej części skarpy w której chcemy zrobić schodki tak własnie w poprzek skarpy są na dole zasadzone brzozy więc będzie zejście do zagajnika z brzozami... natomiast ta część skarpy która jest na zdjęciach zostaje bez zmian bardzo Was proszę o pomoc
Ogród skąpany w słońcu 08:38, 29 maj 2017

Do góry
Minęły dwa lata od moich pierwszych wpisów, dużo się zmieniło na tym moim kawałku ziemi.

Skarpa zarasta, rośliny cieszą, ale z nornicami nadal jest duży problem

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:18, 28 maj 2017

Do góry
Ostatnie dni spędziłam na południu Węgier u znajomych. Mieszkają na zboczy góry, ziemia glinaiasta. Fenomenalnie wygląda ich zagospodarowana juz skarpa. Wrzucam dla wszystkich, co mają skarpowe dylematy. Szczególnie Asi Rojodziejowej polecam

Tu narazie jest ściernisko... 21:08, 28 maj 2017

Do góry
Basiu piękne widoki z ogródka, skarpa nabiera masy kwiecie zachwyca
Ogród Grodzi 16:07, 26 maj 2017

Do góry
Asiu, to nie jest skarpeczka malutka, to skarpa do zjeżdżania na mocnych sankach
Ogród Grodzi 15:21, 26 maj 2017

Do góry
Grodziu, z góry przepraszam za wtrącanie się i mącenie

Ponieważ czasu mam mało, powiem krótko i węzłowato:
nie wiem, jak wygląda Twoja działka - czy tam pod spodem to jeszcze Twoje czy już nie? Jeśli Twoje, to skarpa w obecnej postaci dzieli Ci działkę na pół. Jest tak ukształtowana, że nie da się po niej przejść.

Jeśli na jej krawędzi posadzisz szpaler tui, to dodatkowo to podkreślisz a do tego zasłonisz sobie piękny widok. Ja bym tą skarpę wypłaszczyła i zrobiła na niej piękną meandrującą ścieżkę pomiędzy tymi bylinami i trawami, które Ci proponuje Toszka. W ten sposób skarpa by nie dzieliła, a łączyła górny i dolny taras.

Wiem, że to są koszty, ale może dałoby się je zminimalizować, stosując płyty kamienne i samemu wykonując roboty ziemne.

Chwilowo pinterest mi strajkuje, ale za parę dni - jeśli jesteś zainteresowana - podrzuciłabym Ci kilka inspiracji.

A męża w sprawie lipy popieram w 150%
Ogród Grodzi 13:58, 26 maj 2017

Do góry
trzmielinę przycinam żeby nadać im kształt kulek skarpa nie wiem ile ma dokładnie zaczyna się tak z 0.5 metra a potem jest coraz wyższa tak myślę że dochodzi do ok 5 m wrzucam jeszcze raz zdjęcia

tutaj myślałam o posadzeniu jałowców płożących
Ogród Grodzi 13:44, 26 maj 2017

Do góry
Jałowcami nie zasklepisz. One tylko tak wyglądają, ale system korzeniowy nie jest głęboki (powiem, że nawet bardzo płytki, powierzchniowy), a tu rosliny o głębokim systemie i same utrzymają się przy życiu i będą trzymać ziemię.

Grodziu, ja ci tylko daję propozycję. Decyzje podejmujesz ty. Zwracam tylko uwagę, że szkoda tujek, bo rosną na samej krawędzi. Teraz rosną, bo są małe. Dużo wody i składników mineralnych nie potrzebują... jeszcze. Potem pod ciężarem własnym...no, nie wiadomo jak się skarpa zachowa i jak rosliny będą dawały sobie radę. W takich warunkach jedynie jakieś karłowe sosny dadzą radę.
Jesli oczywiście myslimy o nasadzeniu na najbliższe kilkanaście lat. I dłużej

Jaka trzmielina tam rośnie? Można strzyc ją w kulki i będzie akcentem zimozielonym. U Przemka zobacz, przy stozkach, te żółto-zielone kule

Z obsadzeniem na dole wyższe trawy, a na górze niższe, kurcze, słońce nam szyki psuje. Wysokie trawy będa cieniować niższe...
Jak wysoka jest skarpa?
Ogród Grodzi 13:20, 26 maj 2017

Do góry
na tym kawałku skarpy na którym teraz chcę popracować rośnie oprócz iglaków trzmielina czy mam to wszystko przesadzić i wsadzić tawułę?

dodam że w tym miejscu skarpa się nie obsuwa od dołu chcę ją obsadzić jałowcami płożącymi, żeby ją dodatkowo zasklepić.

Ogród Grodzi 13:13, 26 maj 2017

Do góry
Skarpa jest frontem od południa także w pełnym słońcu
Ogród Grodzi 12:47, 26 maj 2017

Do góry
Lubisz trawy. Posadź na skarpie trawy, one swoim głębokim i zwartym systemem korzeniowym utrzymają ziemię na miejscu i nie będzie ryzyka obsuwu.
Mozna tak ustawić/wystopniować wysokość traw, że od domu zamaskuje się skarpa - na dole wyższe, np. miskanty, a czym wyżej to niższe (trzcinniki, kostrzewy, sesleria, rozplenice). Kluczowe jest słońce. Z której strony skarpy jest południe i zachód?

Można pomiędzy trawy wpleść niezawodne rudbekie, perowskię, rozchodniki, szałwię, lawendę, liliowce Stella de Oro (to wyjątkowy, niziutki liliowiec mający głęboki system korzeniowy), przetacznik ostroklapowy, mozna posadzić melisę, by zielenią liści tworzyła kępy (ona lubi sucho i ma spore korzenie - wieloletnia), tymianek. Mozna fajną skarpę zrobić. Na górze, zamiast tuj (muszą mieć wodę) posadzić obwódkę z tawuły japońskiej - ta jest niedroga i nie do zdarcia. Wszystkie wymienione rosliny w 2-3 lata pomnożysz bardzo łatwo. Niektóre sięsieją, a niektóre przez podział lub odkłady. Bez wiekszych nakładów finansowych, z odrobiną cierpliwości za 4-5 lat będzie cudny, preriowy busz.

Na skarpy doskonale moze pasować siedliskowo rododendron kosmaty (Rhododendron hirsutum)... ale to już ekskluzyw
Ogród Grodzi 20:13, 25 maj 2017

Do góry
Witaj Grodziu,

Wpadłem z wizyta. Masz bardzo ciekawa działkę z przepięknymi widokami!
Nie jestem fachowcem, ale chyba przydał by się rysunek działki, rzut z góry z naniesionym domem i kierunkami swiata. Tak jak pisała Toszka, nanieś skarpę i od razu posypia się pomysły. Bedzie widać co jest przed i za skarpa. Fachowcom od razu rozjaśni sie w głowie

Będę zagladał jeśli pozwolisz....

Pozdrawiam
Ogród Grodzi 09:41, 24 maj 2017

Do góry
Grodzia no skarpa niczego sobie Ale w takim terenie trudne, żeby działka była równa A jaką masz ziemię na skarpie?
Jaka ona wysoka, szeroka i długa? Da radę fotkę od frontu jej zrobić?
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 08:06, 24 maj 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Mnie się skarpa też podoba. Rozumiem Twoje rozterki z nią związane, nie wiem czy jest coś trudniejszego, niż obsadzenie takiej skarpy. Niemniej jednak wygląda fajnie. Podoba mi się, że dałaś tam przywrotnik z szałwią. Leona cmokam w jego wiercipiętkę. Świetne imię.

Dzięki Anula :* Mam wrażenie, że przez to pochylenie muszę nawsadzać tam więcej roślin i najlepiej by było porobić większe grupy, no ale wszystko przede mną.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 07:46, 24 maj 2017

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

A nie u Madżenki? Właśnie widziałam, ze Ci moja skarpa tam do głowy przyszła przy zwycięskim projekcie A projekty trochę takie na tym Chelsea jakby się koncentrowali na architekturze i juz o ogrodzie zapomnieli

No szału niiiiii....
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 07:18, 24 maj 2017

Do góry
Mnie się skarpa też podoba. Rozumiem Twoje rozterki z nią związane, nie wiem czy jest coś trudniejszego, niż obsadzenie takiej skarpy. Niemniej jednak wygląda fajnie. Podoba mi się, że dałaś tam przywrotnik z szałwią. Leona cmokam w jego wiercipiętkę. Świetne imię.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies