Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Nowocześnie z różAnką :D 12:53, 15 maj 2017

Do góry
Lulilaj napisał(a)
Hej Aniu
Świetnie wygląda ten żagiel
Czy wokół tarasu jest niewielka skarpa?

żagiel polecam jeśli pasuje do otoczenia
moje skarpy, początkowo miałam je zostawić luźno ze tak powiem i tylko kancik robić ale pod wpływem O. zrobilismy taki mały murek oporowy z palisadek
było tak

a potem

dzięki palisadom skarpy się wy-płaszczyły, jest o wiele lepiej.
Nowocześnie z różAnką :D 10:25, 15 maj 2017

Do góry
Hej Aniu
Świetnie wygląda ten żagiel
Czy wokół tarasu jest niewielka skarpa?
Słoneczny Ogród 12:48, 14 maj 2017

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Ale ślicznie Daria ojej bosko jako ogromna fanka kamieni no po prostu zakochałam się w tym widoczku Nasypywałaś ziemi, żeby taki spadek był ? Czy tak naturalny teren masz ?

Dziękuję
Skarpa już była, dodatkowo spadek terenu. To znaczy u podnóża skarpy jest spad terenu i tam zrobiłam suchą rzekę, gdzie płynie woda odprowadzona z rynny jak pada deszcz.
Jeszcze przede mną druga połowa skalniaka.
Ogród z wilkiem zamkn. 20:24, 13 maj 2017

Do góry
Przedogrodek powoli mi sie podoba , a Wam ?

Z daleka to jeszcze wszystko malutkie
Pierwsze kanciki przy skalniaku

Skarpa z rodkami

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:12, 13 maj 2017

Do góry
A oto i rzeczona skarpa in progress

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:13, 12 maj 2017

Do góry
Z serii kiedyś i tu będzie pięknie, czyli skarpa nr 2...Serby malutkie, pustki ale przynajmniej drzewka spore

Zielony zielonym pogania :) 13:55, 12 maj 2017

Do góry
Lulilaj napisał(a)

Ten murek musi być...

sznurkiem zaznaczyliśmy koniec tarasu. Od domu wychodzi 3,5 metra. I od tego miejsca chcielibyśmy żeby skarpa się rozchodziła.

3,5m to bardzo dobrze. Na zdjęciu ten paseczek tak mizernie wygląda...
Zielony zielonym pogania :) 13:37, 12 maj 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Odnośnie tej skarpy przy domu: jak rozumiem, nie będziecie robić tego murka, który narysowałam czarną, grubą kreską obok tarasu?

I pytasz się, czy skarpa powinna mieć szerokość tak jak pokazują strzałki czy bliżej tarasu?

Znowu to samo - im bardziej płaska skarpa tym lepiej. Zróbcie skarpę po czerwonej linii.

Czy ten sznurek wyznacza przyszły taras? Ile on będzie miał szerokości?
Chyba mniej niż narysowałam?

Ten murek musi być...

sznurkiem zaznaczyliśmy koniec tarasu. Od domu wychodzi 3,5 metra. I od tego miejsca chcielibyśmy żeby skarpa się rozchodziła.
Zielony zielonym pogania :) 13:19, 12 maj 2017

Do góry
Odnośnie tej skarpy przy domu: jak rozumiem, nie będziecie robić tego murka, który narysowałam czarną, grubą kreską obok tarasu?

I pytasz się, czy skarpa powinna mieć szerokość tak jak pokazują strzałki czy bliżej tarasu?

Znowu to samo - im bardziej płaska skarpa tym lepiej. Zróbcie skarpę po czerwonej linii.

Lulilaj napisał(a)

Czy ten sznurek wyznacza przyszły taras? Ile on będzie miał szerokości?
Chyba mniej niż narysowałam?
Zielony zielonym pogania :) 12:28, 12 maj 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Cześć Luli,

Śliczne tulipanki

czyli skarpa zostanie mniej więcej tak jak teraz?
Jeśli tak, to powiem tak:
zdaję sobie sprawę, że to kwestia kosztów, ale jak zostawicie tą skarpę w tym miejscu, to zrobią się Wam dwa podłużne prostokąty, zamiast ładnych kwadratów i będzie to mniej ładnie wyglądało.

Do przemyślenia.

Z tulipanków jestem dumna (ot takie małe sukcesy laika)

Asiu dokładnie mówimy o tym projekcie. Czyli rozumiem, że skarpa ta koło trampoliny jest ok? (dokładnie tak jak zaznaczyłaś od sznurka zacznie się spłaszczanie).

Skarpa przy placu zabaw: w rzeczywistości teraz od podstawy skarpy do choinki jest jakieś 2 metry (słabo widać na zdjęciu). Sznurkiem zaznaczyliśmy w miejscu gdzie miała by się kończyć a z początkiem to zobaczylibyśmy w trakcie (pan wie że trzeba ją wyrównać i ładnie spłaszczyć - ale przedtem musi dowieźć ziemi). Myślisz, że będzie za mała?

I mam jeszcze pytanie o skarpę z tyłu domu (2-gie zdjęcie od końca). Sugerowałaś murek oporowy ale na razie nie damy rady. Jak myślisz wystarczyło by ściąć skarpę ewentualnie nie na płasko tylko żeby była bardziej stroma czy też spłaszczać?

Zielony zielonym pogania :) 09:59, 12 maj 2017

Do góry
Cześć Luli,

Śliczne tulipanki

Odnośnie skarp;

Rozumiem, że mówimy o tym projekcie?

Jeśli dobrze zrozumiałam te linie, to nie planujecie odsuwać tej skarpy od placu zabaw? Będzie tak?

czyli skarpa zostanie mniej więcej tak jak teraz?
Jeśli tak, to powiem tak:
zdaję sobie sprawę, że to kwestia kosztów, ale jak zostawicie tą skarpę w tym miejscu, to zrobią się Wam dwa podłużne prostokąty, zamiast ładnych kwadratów i będzie to mniej ładnie wyglądało.

Do przemyślenia.
Zielony zielonym pogania :) 21:57, 11 maj 2017

Do góry
Skarpa z tyłu domu.na razie ze względu na finanse mórek odpada...
Zielony zielonym pogania :) 21:50, 11 maj 2017

Do góry

Biała linia pod placem zabaw to granica na której skarpa ma się skończyć a ta obok to linia od której ma się spłaszczyć . Powiedzcie co o tym myślicie?
Niżej postaram się wstawić więcej zdjęć
Liliowo i kolorowo:) 08:46, 11 maj 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)

Moje lilie zupełnie nie odczuły przymrozków, ale orientalnych pewnie nie będzie w tym roku. Nie okrywam nigdy, a zima porządna była. Teraz nie jestem w stanie stwierdzić, nie wiem które wylazły, a które nie. Ale w tym miejscu, gdzie orientalne były, jest mniej teraz.
Marikena mam z przymrożonymi listkami tylko.
Dobrze, że przynajmniej na jakiś czas padać przestało, to może nie wszystkie jeżówki mi zgniją

Nawet głośno o gradzie nie mów...

Kasiu za to dzisiaj piękne słonko, już jest ciepełko, wyschnie Ci skarpa a burze będą omijać) Pozdrawiam
Typografia ogrodu 23:04, 09 maj 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Ale wymuskany ten Twój front

U mnie też słonecznie wieczorową porą, ale pieruńsko zimno... boję się, że minus to słońce zwiastowało...
tylko z wysoka tak wyglada front to jeden z najstarszych elementów. Jeszcze nie tak dawno bylo Tak

I skarpa z irga

u nas już solidnym mróz był tej nocy ale rośliny chyba sie orzyzwyczajaja bo nawet pomidory jeszcze w doniczkach zostawiłam bo zapomniałam i nic im nie było
Ogród dla moich synków 15:33, 09 maj 2017

Do góry
Kilka zdjęć z rana
Floksy w trzech odmianach (nawet nie wiedziałam )

rabarbar potwór

chłopcy doczekali się w końcu upragnionego domku. Skarpa mi zarosła chwastami, a posadziłam już tam bluszcz

Lecę po dzieci do przedszkola
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies