Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:47, 07 sie 2015

Do góry
Renia, a znasz wątek Ilonki?
Ma zjawiskową rabatę rozplenicową z rozchodnikami.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3929-na-lowieckiej?page=142
W Gąszczu u Tess 11:02, 07 sie 2015

Do góry
czekam na kwitnące zawilce, uwielbiam to miejsce w Twoim ogrodzie, wszędzie je rozpoznam!
Tu ma być ogród :) 10:22, 07 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja często u ciebie bywam. Tylko pierwszy raz zostawiłam wpis. Nie nadążam wszędzie się wpisywać. A zostawiania ochów nie lubię. Wolę konkrety.
Podoba mi się, jak tworzysz. Moje drugie ja też chciałoby mieć nowoczesny ogród, ale lubię też dużo koloru w ogrodzie. To już wiem, odkryłam. Ale też lubię harmonię i wiesz, u mnie najbardziej lubię rabatę przytarasową. Tam wszystko ma swoje miejsce.
Nadal poszukuję, z pewnych rzeczy nie jestem jeszcze zadowolona. Na pewno będę coś poprawiać. Trochę jeszcze przede mną.

U ciebie podoba mi się zabudowa przy tarasie. Będę tu zaglądać po inspiracje. Pozdrawiam.
Ps. Jak masz na imię?

Miło mi, że zaglądasz i że pergola się podoba i może być dla kogoś inspiracją.

U mnie podobna sytuacja, ogród w trakcie tworzenia, ja ciągle jeszcze się uczę i poszukuję swojej drogi, ale już są jakieś ramy, ja dużo więcej wiem i czuję, że powoli odkrywam swoje ogrodowe preferencje.
Tu ma być ogród :) 10:16, 07 sie 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Hej, hej! Uprasza się o nowe fotki

To muszę się zbierać i szybko jakieś miejsce doprowadzić do porządku coby dało się pokazać na forum publicznym.
Nawadnianie działa, słoneczko świeci to chwasty poszalały bo warunki miały dobre do rozrostu.
Tu ma być ogród :) 10:06, 07 sie 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Zaglądam co u Ciebie w te upalne dni . Pozdrowionka sąsiedzkie zostawiam

Danusiu, ogrodniczki nie było, to chwasty szalały, na całe szczęście wszystko żyje, bo upały okrutne.
Mój ogród pod górkę... 10:04, 07 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Zwróciłam uwagę na fotkę z Vertigo i ja jakoś wcześniej też tego miejsca nie kojarzyłam, a super jest.
Na następne spotkanie u Ciebie Kasiu też zamierzam się wkręcić

Zapraszam Będzie mi bardzo miło
Mój ogród pod górkę... 10:01, 07 sie 2015

Do góry
Zwróciłam uwagę na fotkę z Vertigo i ja jakoś wcześniej też tego miejsca nie kojarzyłam, a super jest.
Na następne spotkanie u Ciebie Kasiu też zamierzam się wkręcić
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:42, 07 sie 2015

Do góry
i wszystko jasne, dzięki Rozark za info odnośnie nawożenia róz, w samą porę się dowiadujemy, bo sierpień dopiero co się zaczął, więc jeszcze nie zdązyłyśmy szkód narobić.

Ładny ten jęczmień, będę podczytywać opinie o nim.
Typografia ogrodu 08:50, 07 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Lipy już teraz ładnie wyglądają, kurcze dla mnie zrobienie takiego stelarza i zamocowanie go do drzewa to byłoby karkołomne wyzwanie.
Widze, że jeżówki Ci się fajnie rozrosły te po lewej to te ode mnie, a po prawej te, które sama kupiłaś, tak?
Co rośnie przed cisami, trawki to ML a to drugie to co?

Jak pogoda, popadało Ci w tym tygodniu czy susza?
U mnie we wtorek była ulewa, biorąc pod uwagę, że podlałam ogródek w sobotę przed wyjazdem, to nieźle mi się ten deszcz przysłużył.
Niedawno wróciłam i już z latarką biegałam, żeby stan roślin oceniać i na tyle co widziałam, to wygląda, że jest ok

Bo ta jest karmołomne zadanie, zwłaszcza w pojedynkę z dziećmi, przy wietrze i jeszcze na drzewie, które ma juz spore gałęzie i żyje własnym zyciem

jeżówki te po lewej to od Ciebie, a po prawej marinqe o których pisałam wyżej.

Pod Cisami rosną ML z zawilcami - pieknie się rozrosły, mają juą jeden kwiat i dużo pąków tylko muszę je codziennie podlewac bo omdlewaja od słońca.

Bieganie z latarka po ogrodzie to popularny sport ogrodowiskowy

Kiedy u nas padało... nie pamiętam. Na pewno nie od 2 tygodni ale chyba nawet więcej. A trochę przesadzałam ostatnio traw więc teraz podlewam zazdroszczę deszczu u Ciebie i mam nadzieję, że wrócisz juz na dobre
Małymi kroczkami do celu... 08:49, 07 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Hej Paulina,
długo Cię nie było, ale widze, że od paru dni ruch w wątku się zrobił i Ty się znowu rozkręciłaś
A nie myślałaś, żeby tą rabatę przy tarasie połaczyć w całość z tą, którą widać z boku domu?
Ja właśnie wróciłam po 6 dniach do domu, roślinki poszłam oglądać z latarką i jest ok, ale trawy nie widziałam, pewnie jutro moim oczom też ukaże się siano, choć mąż co jakiś czas bywał w domu i podlewał.

Witaj,tak zniknelam na jakis czas,nawal obowiazkow,ale juz jestem oczywiscie, ze myslalam o polaczeniu rabat,tyle tylko, ze wystaje mi rynna i polaczyc sie ich nie da poki co ja swoja trawke podlewam caly czas, niestety niewiele to daje. Pozdrawiam
Tu ma być ogród :) 08:30, 07 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Witaj pierwszy raz u mnie Iwonko!

Chciałabym, żeby było pięknie, na razie wszystko małe, ale już w przyszłym sezonie powinno być fajnie, trzeba cierpliwie czekać

Ja często u ciebie bywam. Tylko pierwszy raz zostawiłam wpis. Nie nadążam wszędzie się wpisywać. A zostawiania ochów nie lubię. Wolę konkrety.
Podoba mi się, jak tworzysz. Moje drugie ja też chciałoby mieć nowoczesny ogród, ale lubię też dużo koloru w ogrodzie. To już wiem, odkryłam. Ale też lubię harmonię i wiesz, u mnie najbardziej lubię rabatę przytarasową. Tam wszystko ma swoje miejsce.
Nadal poszukuję, z pewnych rzeczy nie jestem jeszcze zadowolona. Na pewno będę coś poprawiać. Trochę jeszcze przede mną.

U ciebie podoba mi się zabudowa przy tarasie. Będę tu zaglądać po inspiracje. Pozdrawiam.
Ps. Jak masz na imię?
Ogród nad Rozlewiskiem 01:32, 07 sie 2015

Do góry
cudnie mieć takie Rozlewisko!
Przegorzan z jeżówkami świetnie wygląda.
Pomysł na liliowce żółte skomponowane z lawendą bardzo ciekawy, też bym skorzystała, tylko, że moje liliowce kwitną wcześniej, więc nijak się nie zgra.
Ale Ty Tess, jesteś prawdziwa królowa liliowcowa - tyle cudnych odmian!
Mam zaległości w Twoim drugim wątku, ale tam żeby nadrobić to potrzeba trochę więcej czasu, podglądałam troszkę, ale muszę się lepiej zorientować, bo ciekawa jestem co tam wyczarowałaś.
Tu ma być ogród :) 01:14, 07 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Będzie pięknie

Witaj pierwszy raz u mnie Iwonko!

Chciałabym, żeby było pięknie, na razie wszystko małe, ale już w przyszłym sezonie powinno być fajnie, trzeba cierpliwie czekać

Ja u Ciebie od czasu do czasu bywam i nawet dziś oglądałam fotki obrazujące "zasadę trójkątów".
Tu ma być ogród :) 01:09, 07 sie 2015

Do góry
ewelaa74 napisał(a)
I nie ma Cię od 3 dni, pewnie sadzisz kwiatuchy.... Upał u Ciebie taki jak u nas? 38 stopni auto pokazuje...
Zadowoleni jesteście z tak obudowanego tarasu? Zbieram opinie, bo w niedalekiej przyszłości zamierzamy obudować taras ale u nas ciągle jest wiatr i nie wiem co będzie odpowiednie aby nie do końca zabudować ścianę ...

Witaj Ewelina,
trafiłaś na moment, gdy faktycznie mało bywałam na forum, w swoim ogrodzie zresztą też, bo akurat u mnie okres wyjazdowy bardzo.
Od jakiegoś czasu gnębi mnie kryzys ogródkowy, chyba jakiś przesyt, po kilku miesiącach, gdy ogródek był na topie.
Temperatury też nie pozwalają na to, żeby konkretnie podziałać w ogrodzie, może to i nawet lepiej w tej sytuacji, może jak się ochłodzi to i mi w końcu zachce się coś działać.

Co do pergoli, to u mnie głównie chodziło o osłonięcie się nią od słońca i tą rolę spełnia.
Wiatr mieliśmy mocny bo to zachodnia strona, ale od wiosny, gdy wyrosły obok siebie dwa duże domy, które stały się barierą dla wiatrów, to problemu już nie mamy, także nie mogę odpowiedzieć z autopsji, choć myślę, że taka zabudowa powinna osłabić wiejący wiatr.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 01:00, 07 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Ja to jeszcze radzić dobrze nie umiem, ale czas spędzony na O jednak pozwala już coś zaproponować
Co do nawożenia to ja stosuję Interwencyjny Nawóz do Róż Substrala, ale sama nie wiem, kiedy zakończyć jego aplikowanie - może zajrzy ktoś do Ciebie, kto podpowie, bo sama jestem ciekawa.

Ja bym nie kombinowała z inną odmianą rozchodników, ale obawiam się, czy w kolejnych latach ta rozplenica ich nie pożre, bo ona duuuża rośnie docelowo.
Piękne ma te kotki, ja poza tą odmianą kupię jeszcze Magic Autumn.

Właściwego urlopu jeszcze nie było, tylko takie wyjazdy kilkudniowe w rodzinne strony.
Równo za miesiąc lecimy na Kretę.

W sprawie róż jeszcze popytam
Masz rację, że rozplenica może w końcu pożerać rozchodniki ... ale myślę, że wtedy można ją pohamować a i rozchodniki mają tendencję wyciągania się w górę A jesli faktycznie tak się stanie to coś wtedy się wymyśli
Tu ma być ogród :) 00:58, 07 sie 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

No patrz, a mnie to oświetlenie słoneczne zmyliło i myślałem, że to młode conici. To w takim razie w przyszłości nie będzie problemu z przejściem w tym miejscu.

Waldek, problem z przejściem raczej się nie pojawi, starałam się te stożki tak posadzić, zeby z każdej strony miały po tyle samo miejsca na rozrośnięcie, zresztą zanim one wypełnią tą wolną przestrzeń to całe lata miną.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:48, 07 sie 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Czy to znaczy, że już po urlopie?
Tak ... mam w końcu na rabacie róże w jednym kolorze Dziękuję za cenne rady Pomiędzy posadziłam 5 szt miskanta yakushima (podobno nie rośnie wysoki), z tyłu mam werbenę z białą odętką a przed różami lawendę i kilka sztuk przywrotnika:
Edytko Jak myślisz czy teraz można już dokarmiać róże czy jednak w tym roku darowac sobie?
Jeśli chodzi o rozchodniki to też wydaje mi się, że są oryginalne i nawet nieźle się prezentują w donicy tylko takie "ażurowe" trochę a może dosadzić do nich ze 3 szt Matrony? lub białego? Osiągają ok 40cm wysokości.
Dobrze kojarzysz ... rozchodniki rosną przy rozplenicy Veridescens, która ma już pierwsze koty

Pozdrawiam

Ja to jeszcze radzić dobrze nie umiem, ale czas spędzony na O jednak pozwala już coś zaproponować
Co do nawożenia to ja stosuję Interwencyjny Nawóz do Róż Substrala, ale sama nie wiem, kiedy zakończyć jego aplikowanie - może zajrzy ktoś do Ciebie, kto podpowie, bo sama jestem ciekawa.

Ja bym nie kombinowała z inną odmianą rozchodników, ale obawiam się, czy w kolejnych latach ta rozplenica ich nie pożre, bo ona duuuża rośnie docelowo.
Piękne ma te kotki, ja poza tą odmianą kupię jeszcze Magic Autumn.

Właściwego urlopu jeszcze nie było, tylko takie wyjazdy kilkudniowe w rodzinne strony.
Równo za miesiąc lecimy na Kretę.
Typografia ogrodu 00:32, 07 sie 2015

Do góry
Lipy już teraz ładnie wyglądają, kurcze dla mnie zrobienie takiego stelarza i zamocowanie go do drzewa to byłoby karkołomne wyzwanie.
Widze, że jeżówki Ci się fajnie rozrosły te po lewej to te ode mnie, a po prawej te, które sama kupiłaś, tak?
Co rośnie przed cisami, trawki to ML a to drugie to co?

Jak pogoda, popadało Ci w tym tygodniu czy susza?
U mnie we wtorek była ulewa, biorąc pod uwagę, że podlałam ogródek w sobotę przed wyjazdem, to nieźle mi się ten deszcz przysłużył.
Niedawno wróciłam i już z latarką biegałam, żeby stan roślin oceniać i na tyle co widziałam, to wygląda, że jest ok
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:29, 07 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Witam po przerwie
widzę, że zakupiłaś proponowaną przeze mnie Pastellę - to nic, że teraz małe krzaczki, w przyszłym roku będzie zachwycać.
Mi się te rozchodniki podobają, faktycznie troszkę nietypowe, ale bardzo ciekawie się prezentują z rozplenicami w donicy.
Wiesz do jakiej on wysokości docelowo ma dorastać?

Czy obok rozchodnika są rozplenice Viridiscens, bo widziałam, że pisałaś, że posiadasz tą odmianę? - ja właśnie będę ją kupować, tylko po tych upałach.

Czy to znaczy, że już po urlopie?
Tak ... mam w końcu na rabacie róże w jednym kolorze Dziękuję za cenne rady Pomiędzy posadziłam 5 szt miskanta yakushima (podobno nie rośnie wysoki), z tyłu mam werbenę z białą odętką a przed różami lawendę i kilka sztuk przywrotnika:
Edytko Jak myślisz czy teraz można już dokarmiać róże czy jednak w tym roku darowac sobie?
Jeśli chodzi o rozchodniki to też wydaje mi się, że są oryginalne i nawet nieźle się prezentują w donicy tylko takie "ażurowe" trochę a może dosadzić do nich ze 3 szt Matrony? lub białego? Osiągają ok 40cm wysokości.
Dobrze kojarzysz ... rozchodniki rosną przy rozplenicy Veridescens, która ma już pierwsze koty

Pozdrawiam
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:21, 07 sie 2015

Do góry
Zagajanka napisał(a)
Lawenda przekwitła, więc została ostro obcięta:

Ależ pięknie u Ciebie!
Ten miskamt obok lawendy to ML? Jak długo go masz?

A różyczki i jeżówki masz śliczne - szczególnie Larisska mi się podoba.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies