Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród do kwadratu 15:15, 24 wrz 2012

Do góry
Też tak czytałam i że do słoneczka idealny !!! Stąd moja propozycja-w pierwszych latach okryjesz a potem myślę że da radę - ma mur i jak magnolia pisze ,serby podrosną - dla mnie ideał!
Moja szkółka to "świat zieleni " w Łapczycy przed Bochnią.

Rośnie u nich dereń i zawsze go "odwiedzam"

Mieli go w sprzedaży, ale czy teraz to nie wiem - postaram sie zaglądnąć w tym tyg. jak mi dziecię wyzdrowieje

Ogród do kwadratu 14:27, 24 wrz 2012

Do góry
nie ma poza jednym- strefa 6a- więc pewności nie ma że nie będzie podmarzał. Ale za młodu można go okrywać, potem już jest lepiej, a i wtedy urosną serby, będzie mur jako osłona....No i tu nie ma kłopotu jesli nie zakwitnie, bo ozdobny jest głównie z liści
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:09, 24 wrz 2012

Do góry
dzięki, spróbuję z tą cytryną.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:46, 24 wrz 2012

Do góry
chyba przesadź jednak te 15 cm.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:20, 24 wrz 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
ja mam klon czerwony ale nie odmianowy, zwykły.
Jeśli byś miała kogoś kto byłby w Wawie, to mogę znaleźć dla Ciebie Red Sunset- u Grabczewskich bywają często, jeszcze gdzieś widziałam.

Magnolio, dzięki. Myślę, że we Wrocławiu też bym gdzieś ustrzeliła, ale rzadko teraz tam bywam.Tu jeszcze chodzi o cenę. U Kapiasów były drzewa w dobrych cenach. Zaczynały się od ok. 45 zł i tak do 100 zł można było niezłe egzemplarze kupić, ale tego Red S. nie mieli. Poczekam cierpliwie, może mi się jakieś trafią w przyszłym sezonie. I tak teraz czasu mało.
Ogród do kwadratu 10:09, 24 wrz 2012

Do góry
Lena napisał(a)

Witaj

A rozpatrywałaś drzewko"Dereń pagodowy" odmiana ‘Variegata’ – charakteryzuje się słabym wzrostem.
Ja choruję na to drzewko ilekroć zaglądam do "mojej" szkółki - piękny kształt,liście -u Ciebie pasowałby idealnie.Ale to tylko moja opinia
http://www.gniazdko.com/wp-content/uploads/2010/11/Dere%C5%84-pagodowy.jpg

Lenko - baaardzo mi się podobają derenie - jak przejrzysz wątek, to razem z Magnolią rozpatrywałyśmy ten temat - ale w kierunku derenia kousa. Magnolia twierdzi, że one wolą trochę cienia - a u mnie to byłoby na słoneczku. I zrezygnowałam. Poczytam o pagodowym - jest piękny - ale nie wchodzi mi ten link.
Ktoś mnie postraszył, że łatwo przemarzają. Nie spieszę się z tym drzewkiem. Nie chcę zawalić. I jakoś bronię się przed ciemną śliwą. Mówiąc o "twojej szkółce" masz na myśli Batko?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:05, 24 wrz 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
tak jak piszesz- w rogu żurawki , wejdą tam 3 napewno, pewnie ze 3 dalej też przed miskanta i hort.
Bukszpan fajnie, w dobrym miejscu.
Tylko hort, czy nie powinna być jednak z 15 cm bliżej ławki? Wiem że chcesz ja odsunąć od ławki, ile teraz jest między miskantem a hort?

Ja ją odsunęłam ze względu na bukszpana, bo myślałam, że go zasłoni. Byłą jeszcze bardziej odsunięta na początku, już ją przesadzałam, ale mogę jeszcze raz. To jeszcze nie problem teraz. Za rok już będzie gorzej.
Zmierzyłam. Magnolio, ale Ty masz oko! Hort. po tej str. jest dokładnie o 15 cm bliżej miskanta niż ta po drugiej str. ławki Tu jest tylko 45 cm między nimi

A tu już 60 cm

To co, trzeba przesunąć?
Ogród do kwadratu 10:04, 24 wrz 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
pięknie. Śliczna ta ścieżka
To zwykłe krawężniki ułożone na płasko?

Tak Magnolio - to betonowe krawężniki ułożone na płasko 25 x 100 cm. Cieszę się, że Ci się podoba.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:53, 24 wrz 2012

Do góry
Karola cisy przyjmą się. One dość łatwo się dadzą przesadzać.
Jesienią przesadzałyśmy cis ok 170 wys, od mojej mamy do mojej siostry.
Wiosna pięknie ruszył, ma nowe przyrosty- zaskoczył mnie że aż tak szybko poczuł się dobrze
Ogród do kwadratu 09:50, 24 wrz 2012

Do góry
pięknie. Śliczna ta ścieżka
To zwykłe krawężniki ułożone na płasko?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:42, 24 wrz 2012

Do góry
mapa grzybowa? Nie wiedziałam że jest cos takiego.
Rykowisko- też nie słyszałam nigdy.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:41, 24 wrz 2012

Do góry
cudny też Twój Ginnala, piękny.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:39, 24 wrz 2012

Do góry
tak jak piszesz- w rogu żurawki , wejdą tam 3 napewno, pewnie ze 3 dalej też przed miskanta i hort.
Bukszpan fajnie, w dobrym miejscu.
Tylko hort, czy nie powinna być jednak z 15 cm bliżej ławki? Wiem że chcesz ja odsunąć od ławki, ile teraz jest między miskantem a hort?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:34, 24 wrz 2012

Do góry
ja mam klon czerwony ale nie odmianowy, zwykły.
Jeśli byś miała kogoś kto byłby w Wawie, to mogę znaleźć dla Ciebie Red Sunset- u Grabczewskich bywają często, jeszcze gdzieś widziałam.
Ginnala tez mam , bardzo go lubię. Nie przebarwia się jeszcze, boje się że tez mu spadna liście zmiast przebarwić w tym roku.
Tak, Red Sunset jest smukły, strzelisty, Ginnala za to jak się wycina nadmiar pędów co sezon i goli z pędów na pniu do pewnej wys, to robi ładny parasol. Mój M tak się zasadził na naszego ginnala, że zostawił biedak jednopionowego. Obiecał że mu już daruje, ale ten przestał puszczać od korzeni nowe pędy.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:28, 24 wrz 2012

Do góry
ta Kassandra śliczna.
Jednak wydaje mi się że jak tam jest cień, nie półcień to ona może przybrać takie zgaszone kolory, z moich obserwacji te herbaciane w ciemnych miejscach tak robią.
Gdyby nie to, to chyba bym ją tam widziała.
Ta żurawka , których masz 3 szt, tez byłaby świetna, właśnie taka żywa w barwie jest.

Mój jesienny ogród?- nie mam za bardzo nic, pół ogrodu jest pokryte nową warstwą ziemi- kolejne równianie ziemią z wykopów pod murek na końcu podjazdu.
A drzewa zamiast się przebarwiać, gubią liście- klon czerwony ( ale nie Red Sunset) już w połowie goły.
Przez suszę.
Jestem dziś w domu, jak wyjdzie słońce to się zwlokę, może coś uda się cyknąć.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 08:16, 24 wrz 2012

Do góry
Nie udało mi się wpaść wczesniej, jestem dziś.

'Jeśli dobrze zrozumiałam - to puste pole miedzy hortensjami a brzozami wypełnić ww. miskantami, przed nimi łan do 60 cm ( może byc z cyprysików 'Filifera Nana', czy kolor bedzie się gryzł? A może łan z traw do 60 cm?), i przed tym pasek 'Frosted Curls'. Tak?'

Cyprysiki chyba nie- tam już w pobliżu będą Choiny Jeddeloch, niech one będa tam 'kulkami'.
Co natomiast - albo obiedka ( taka trawa).- Uniola latifolia, albo, chyba jeszcze fajniejsze w tamto miejsce- zawilec japoński- szybko będą liście z niego wiosną, przed miskantem dadzą łan kwiatów.On zwykle jest baldorózowy, ale też biały- ten dla mnie jest naj, naj

Pomiedzy brzozami, hostami powtórzyć 1-2 ww. miskanty (powoli dojrzewam, żeby jedną lub dwie przesadzić trochę do przodu, do linii rabaty - na tym zdjęciu powiększonym widać), dalej do przodu parę sztuk (5-7) 'Jeddeloh' w dywanie z seslerii. Czy tak?
Tak, o to chodzi

A tak mi teraz przyszło do głowy - a jakby tak przesadzić te molinie (już raz przesadzałam... ) w takim łuku, trochę jest miejsca między tą rabatą z brzozami a tą z tawułami. Rosna tam kosodrzewiny i za nimi te molinie...

Molinie fajnie, przesadź koniecznie żeby było je widać.Tak jak na zdjęciu, tylko sporo bliżej siebie- jak zaznaczyłaś, tylko pierwsza z brzegu daj między druga a trzecią- będzie mocniejsza plama

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:02, 24 wrz 2012

Do góry
chyba żę znajdziesz jeszcze w szkółce inne odmiany- wtedy szukaj takich o najżywszych kolorach.
Co do ilości- może rozstaw sobie kamienie co 35- 40 cm. Ja bym nie sadziła rządka, tylko plamę która wypełni wolne przestrzenie z przodu rabaty- czyli jak masz miejsce np przed hortensją, to dodaj tam 1 czy 2 szt.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:00, 24 wrz 2012

Do góry
zachrypnięte dzień dobry.
Oj wzięło mnie przeziębienie.
Co dziwne, chorujemy my- ja, przedtem M., a dzieci zdrowe. Bardzo to nietypowe, ale wolę tak niż odwrotnie.

Co do żurawek- ta druga bardziej mi się wydaje odpowiednia, bo ma żywsze barwy- przynajmniej na zdjęciach, osobiście nie znam tych odmian. Tam jest dość ciemno chyba,zgaszone barwy jeszcze bardziej 'zgasną' bo słońce ich nie rozświetli.
Ta druga wydaje się fajna.
Warmińskie dylematy 01:20, 24 wrz 2012

Do góry
No Megi zakupy wypasione magnolia z kwiatu podobna do tej mojej wysokiej,a może nie fakt, że też biała
przepiękna hosta muszę uśmiechnąć się do Twojej mamy

to mi wygląda na żuraweczkę

Twoja "stuknięta" jest prześliczna fajnie ,że cieszy Twoje oczy o tej porze widzę, że podzieliłaś hosty ostatnio kupione ja swoje wsadziłam w całości nie mogłam znaleźć miejsca gdzie by można było wsadzić nóż Zapraszam jutro na świeże grzybki Aha z tymi wrzosami będzie weselsza rabatka
Zielony galimatias 22:23, 23 wrz 2012

Do góry
Moja droga grupo wsparcia
Magnolia została posadzona obok grilla - wysadziliśmy bez Będzie miała duuużo miejsca i pięknie się odznacza na zielonym tle tujek To odmiana Merrill - rośnie w wysokie i szerokie drzewo, potrzebuje raczej dużo miejsca..mam nadzieję, że przeprowadzka jej nie zaszkodzi

Zdjęć nie dałam rady zrobić, ale obiecuję wkleić jak tylko posadzę trawki przy serbach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies