Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

waska 20:49, 22 paź 2012

Do mnie też mogłaby przyjść taka paczka
Lubię do ciebie zaglądać
Pozdrawiam
madlen 20:51, 22 paź 2012

Witam cię Magnolio , miło Ci " widzieć " ,cały czas przygotowuję się do utworzenia mojego ogrodu wg. Twojego wspaniałego projektu. poprawiłam wg. niego moją znielubioną kiedyś rabatę z bzami i tujami - teraz po zastosowaniu Twoich rad bardziej mi się podoba , reszta czeka z realizacją ( częściowo sprawy finansowe ale niestety bardziej zdrowotne mojego M )Projekt w każdym bądż razie czeka - miło że znajdujesz czas i się udzielasz na forum , powodzenia

EwaG 20:57, 22 paź 2012

Przepraszam, że się wtryniam do waszej dyskusji o doborze róż, ale sama trenuję tę dyscyplinę ostatnio. I powiem, że bardzo trudno dobierać róże na podstawie obrazka, a szczególnie róże różowe. Jest tyle odcieni, a nie zawsze je widać na obrazku. Najlepiej porównywać jak kwitną, na żywca a kupować jesienią. W tym sklepie nie podają pory kwitnienia, więc nie wiem czy kierujesz się tym doborem (tzn. kwitnące w jednym czasie) czy może kształtem kwiatów?
Bo jak kolorem to może by pasowały Queen of Sweden z Baronesse. Maria Terese ma piękne kwiaty, ale może trochę morelowa jest?
A podpytaj AnieDS, może coś poradzi.
agniecha973 21:01, 22 paź 2012

Ewo, wtryniaj się jak najbardziej bo ja chyba nic nie kupię jak tak dalej będę myśleć. Róż na żywo nie mam gdzie kupić, więc odpada. Pora kwitnienia, mówisz??? Ja myślałam, że one kwitną w czerwcu, później chwila przerwy i powtarzają do zimy. A moze ja za bardzo roztrząsam to wszystko.
magnolia 21:05, 22 paź 2012

madlen napisał(a)
Witam cię Magnolio , miło Ci " widzieć " ,cały czas przygotowuję się do utworzenia mojego ogrodu wg. Twojego wspaniałego projektu. poprawiłam wg. niego moją znielubioną kiedyś rabatę z bzami i tujami - teraz po zastosowaniu Twoich rad bardziej mi się podoba , reszta czeka z realizacją ( częściowo sprawy finansowe ale niestety bardziej zdrowotne mojego M )Projekt w każdym bądż razie czeka - miło że znajdujesz czas i się udzielasz na forum , powodzenia

Ps. Agniecho 973 przepraszam za prywatę ale b. się ucieszyłam kiedy zobaczyłam wpis wspaniałej Magnoli - mogę z czystym sumieniem polecić ją i jej wiedzę osobom , które mają pustkę w głowie odnośnie ogrodu - jest przemiłą projektantką - polecam

dzięki Madlen, miło mi bardzo.
Trzymam za Was kciuki.
Pokaż czasem jak Ci wyszła praca w ogrodzie
magnolia 21:09, 22 paź 2012

No właśnie Aga- z tymi odcieniami tak na 100 % nie wiadomo. Ale wg mnie 2 odmiany, nawet jak nie będą zgrane idealnie ze sobą odcieniami, nie zrobią zgrzytu.

Ewa wydaje mi się że te róże powtarzają kwitnienie kilka razy w sezonie, więc kiedys się spotkają.
Dobrze myślę?
butterfly 21:15, 22 paź 2012

Wiesz co Aga, EwaG ma rację z tym zobaczeniem róży jak kwitnie.
ja na ten przykład zachwyciłam się Aphrodite - no boska róża, szczególnie na jednym zdjęciu - AniaDS ma ją w awatarku.
Na swoje nieszczęście kierowałam się głównie tym zdjęciem - miały one grać główne skrzypce przy kąciku z ławeczką, kupiłam 5 szt...
i co? i doopa !! Jak ją zobaczyłam kwitnącą to zapłakałam niemalże - gdzież ten cudny kwiat ze zdjęcia ????
jeśli o mnie chodzi to ja nie lubię takich róż "nadmiernie" rozkwitniętych, że widac środek.
Zdjęcie, którym się kierowałam przedstawiało niedorozwiniętą różę, a moją widziałam już dobrze "dojrzałą", wg mnie ona szybko się rozwija i trudno uchwycić ją taką w pąku...

Odbiegłam trochę od tematu - chciałam powiedzieć tylko to czym zaczęłam - jak masz gdzie, to oglądaj kwiaty róż, chociazby ze zdjęć, ale z kilku-kilkunastu - ilu fotografów, tyle ujęć.

PS. Na "pocieszenie" dodam, że M. albo pies uśmircił jedną moją Afrodytę - na szczęście z tych pięciu rosnących w rządku trzecią wiec przy wymianie nie będzie zgrzytu... hi, hi, hi, przy wymianie na inną...

Alem się rozpisała....
agniecha973 21:21, 22 paź 2012

No właśnie googluję i googluję i co raz głupsza jestem. Oglądam na różnych zdj. czytam różne opinie. O Nataszy nie ma prawie nic. Tak się zapędzam w kozi róg. Jak to zrobić, żeby je kupić w niedużej ilości każdą, a żeby był efekt i wtedy zadecydowac na przyszłą jesień?
magnolia 22:17, 22 paź 2012

to jest myśl!- kup niedużo a jesienią dokupisz wytestowany zestaw.
agniecha973 22:27, 22 paź 2012

Nasz prywatny park. Jesteśmy z niego dumni