Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:57, 20 lip 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
One są oczywiście kamienne, ręcznie ciosane, głównie w krainie Costwolds z miejscowego piaskowca i na nich stały spichlerze. Grzyb chronił zboże przed myszami, robactwem i podsiąkaniem wody. . Nie są to więc "ogrodowe krasnale" ani zabawki/ozdoby a wspaniałe antyki ogrodowe, autentyczne z Anglii. Pochodzą z XVIII wieku i są moim najcenniejszym "zabytkiem" z Anglii.

Można o tym poczytać tutaj Wikipedia i Staddle stones"

Cieszę się, że takie grzyby z historią są do obejrzenia w Polsce.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:36, 19 lip 2021

Do góry
One są oczywiście kamienne, ręcznie ciosane, głównie w krainie Costwolds z miejscowego piaskowca i na nich stały spichlerze. Grzyb chronił zboże przed myszami, robactwem i podsiąkaniem wody. . Nie są to więc "ogrodowe krasnale" ani zabawki/ozdoby a wspaniałe antyki ogrodowe, autentyczne z Anglii. Pochodzą z XVIII wieku i są moim najcenniejszym "zabytkiem" z Anglii.

Można o tym poczytać tutaj Wikipedia i Staddle stones"
Plamy na trawniku 21:29, 19 lip 2021

Do góry
Albo:

- nasikanie kogoś na trawnik (dziecko)?
- wylanie chemicznego płynu, który spalił trawnik
- wylanie herbicydu
- wylanie czegokolwiek to było, spaliło spłynęło i spaliło dalej
- leżał w upale jakiś przedmiot na trawniku i się nagrzał (metalowy?)

w domyśle" ktoś kto sprząta dom, potem wylewa płyn ze zmywania podłogi z cifem lub innym ajaxem na trawnik?
postaw kamerę i zobacz kto coś wylewa. Albo coś spod ziemi wypływa. A co to ja nie wiem niestety, bo nie mieszkam.

Ptak, ssak?Czyje to odchody? przeniesiony 21:27, 19 lip 2021

Do góry
Przeniesione do rozpozanawania https://www.ogrodowisko.pl/watek/1910-rozpoznawanie-chorob-i-szkodnikow?page=324#post_8
Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:26, 19 lip 2021

Do góry
minyg1e napisał(a)
Witam, ostatni taki post widziałam kilka lat temu więc chciałam zapytać czy ktoś może orientuje się kto zostawia takie ślady po sobie codziennie rano na kostce przed domem? Ptak, ssak i co to w ogóle jest ma ktoś pomysł? Z góry dziękuję.
Dzikie rośliny w naturze i ich przetrwanie 21:23, 19 lip 2021

Do góry
W naturze, gdzie nie ma ingerencji człowieka tworzy się rónowaga pomiędzy szkodnikami a owadami które są ich wrogami. Mszyce zjedzą biedronki, jeśli nie będzie człowiek pryskał "na wszystko". Także łąki niekoszone co chwila sprzyjają przetrwaniu tych "dobrych" aby miał kto walczyć z tymi "złymi" czyli szkodnikami.
Nie są skazane na zagładę. To człowiek i jego ingerencja w naturę jest największą dla niej zagładą.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:39, 19 lip 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nom, nie ma, ich zdobycie było dla mnie cudem

W ogrodach angielskich najpiękniejsze widziałam w Rodmarton Manor.

Czy one są kamienne czy betonowe? Przepięknie się pokrywają mchem.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:30, 19 lip 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)
Takich grzybów to nigdzie nie ma. Przepiękne.

Nom, nie ma, ich zdobycie było dla mnie cudem

W ogrodach angielskich najpiękniejsze widziałam w Rodmarton Manor.

Problem z kotami, kot w ogrodzie 09:14, 19 lip 2021

Do góry
Nie mam takich doświadczeń, rada_ nie wypuszczać kota z domu. MOje 18 lat szczęśliwie żyły w domu. Bały się przestrzeni, siedziały na oknie i wygrzewąły się w słońcu.
Żywopłot strzyżony z cisa 09:12, 19 lip 2021

Do góry
Nie wstawiać paneli a te pieniądze przeznaczyć na kupienie wyższych cisów. To nie będzie głupie rozwiązanie, szkoda kasy na płoty.

Druga opcja na szer, tarasu posadzić Smaragdy, są tańsze i będą od razu wyższe.
Ale dobra rada może być udzielona wtedy, gdy dajesz zdjęcie albo plan i wtedy można poradzić lepiej, bo się widzi co ma się doroadzić
Żywopłot mieszany 09:08, 19 lip 2021

Do góry
Pnącza - różne są do wyboru.
Bluszcz - też jest trujący, zakłądam że nie będziesz wszystkiego jeść co znajduje się w ogrodzie.
Powojniki, róże pnące, rdest Auberta, milin, winorośl pachnąca.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:05, 19 lip 2021

Do góry
U mnie tak samo, pojawia się różowa plamistość albo nitkowatość liści. To pogoda i nadmierna wilgotność albo czasem niedobory składników pokarmowych.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 09:03, 19 lip 2021

Do góry
Wydrapać grabiami albo płaskimi pazurkami to wyschnięte (filc) i dosiać ziemi plus nasiona.
Chwasty w trawniku 08:58, 19 lip 2021

Do góry
derdycja napisał(a)
Dzień dobry,
dopiero rozpoczynam przygodę z trawnikiem. Wynajęliśmy firmę do jego założenia. Mamy glebę gliniastą i firma nawiozła nam ziemi na założenie trawnika. Od początku mieliśmy zastrzeżenia do tej gleby - było w niej bardzo dużo szkieł i pobitej ceramiki - staraliśmy się sami dobrze ją wygrabić by pozbyć się szkieł. Ziemia nawieziona 3 tygodnie temu, podlewana od około tygodnia, a w minioną sobotę wysiana trawa. Niestety teraz wychodzi z niej mnóstwo chwastów - robi się zielono, ale nie od trawy. Martwię się co dalej będzie się działo z trawnikiem. Załączam poniżej zdjęcia jak to wygląda z prośbą o informację co to za chwasty i co dalej z tym robić?

Zapewne firma użyła kompostu miejskiego i były w nim nasiona chwastów wszelakich, stąd szkło, bo odpady były zbierane i kompsotowane z parków, a tam ludzie rzucają butelki. Nie jest to segregowane tylko wszystko razem potem mielą i taki jest kompost miejski.

Co z tym robić? Teraz możesz jedynie wyrywać ręcznie. Wszelkie działania chemiczne zrobisz potem, gdy trawnik będzie starszy.

Możesz użyć ( ostrożnie na kawałku terenu) słabiej rozcieńczonego herbicydu na dwuliścienne (Chwastox)- wtedy załatwi chwasty dwuliścienne. Trochę boję się to pisać ,bo ta rada dla bardziej doświadczonego ogrodnika.

Masz chwasty dwuliścienne i jednoliścienne. Trawa też jest jednoliścienna.
Na chwastnicę któą też widzę, poczytaj posta powyżej. Rady odn. zwalczania chwastnicy.
Trawnik na piaszczystej glebie 08:42, 19 lip 2021

Do góry
Teren trzeba przekopać i wymieszać ile się da tę glinę z piaskiem. Dodać ziemi z worków takiej do trawników, jak się da finansowo to jeden worek na m2, a jak nie to chociaż 1 worek na 2 m2.

Uwałować, grabić, uwałować.
Posiać nasiona mieszanka taka, aby była w niej życica, kostrzewa i wiechlina łąkowa koniecznie.

W większości mieszanki ją zawierają. Posiać, podlewać systemtycznie a potem pielęgnować. Pieska wyprowadzać na spacer bo trawnik dla niego jest przyjemny do zabaw ale nie może stać się miejscem tylko do załatwiania się. Trawnik jest dla ludzi przede wszystkim i dla ogrodu, jako tło dla roślin.
Pnącze do zakrycie rur z ciepłą wodą 08:38, 19 lip 2021

Do góry
Niestety żywych roślin nie ma takich, żeby nie uschły od ciepłych rur. Tylko sztuczne, teraz są produkowane nawet z jedwabiu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:38, 17 lip 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Inne ujęcia całkiem...Dziękuję Sylwia za relację
Wczoraj zmagaliśmy się z ulewą, jezioro prawie wystapiło z brzegów, ale dzisiaj chyba już opanowana sytuacja

Danusiu relacji jeszcze będzie cd. pewnie w jakiś deszczowy dzień

Matko co z tą pogodą Mam nadzieję, że woda opadła już i nie narobiła szkód. Tam masz takie cudne nasadzenia...
Jak jechałyśmy do Madzi masa drzew po drodze zniszczona, powalona, potrzaskana, a w jednym miejscu przez las przeszła trąba bo samym środkiem korytarz połamanego do ziemi na kilkadziesiąt metrów szeroko
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:26, 17 lip 2021

Do góry
Obornik granulowany.

Ale jeszcze lepiej rozsypać kompost i przegrabić grabiami do liści. Wzbogaci glebę i tym samym zwiększy ilość próchnicy przynajmniej w powierzchniowej warstwie.
Zniszczony trawnik 08:24, 17 lip 2021

Do góry
Choroby grzybowe skądś się biorą, muszą mieć warunki do istnienia, niewłaściwa pielęgnacja plus niepożądana pogoda sprzyjają chorobom grzybowym.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:23, 17 lip 2021

Do góry
Za gęsto posiany trawnik, dużo deszczu plus upały - to efekt. Trawa gnije i zaparza się.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies