Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostrzewa"

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 22:14, 22 sty 2014

Do góry
debora_abc napisał(a)
na płotach, bramach, furtkach, klamkach.. wszędzie warstwa lodu :

jałowiec posp.

kostrzewa popielata:

Piękne te zmarźlaki. Troszkę nadrobiłam, bo długo mnie nie było.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 10:35, 21 sty 2014

Do góry
na płotach, bramach, furtkach, klamkach.. wszędzie warstwa lodu :

jałowiec posp.

kostrzewa popielata:

Szmaragdowy Zakątek 16:56, 19 sty 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
Połaziłam troszkę po waszych ogrodach i mam taki ból głowy, że ani „Panadol extra”, ani „Iburpom forte” nie pomoże. To mi się podoba, a tamto jeszcze bardziej, to bym chciała ale boję się. Jedno już wiem na pewno, że w celu przełamania monotematycznej zieleni mus wprowadzić kolor w ilościach hurtowych.
Lecz……..
1 - tęczowy misz-masz to nie koniecznie, raczej (tak jak radzi Danusia) piękne barwne plamy
2 - kwiatowy ogród to raczej nie moja bajka, bardziej od ukwieconych łąk zachwycają mnie kolorowe krzaczki i iglaczki, ale nie mówię „nie”- jestem otwarta na propozycje
3 – ze wzglądu na mój weekendowy system pracy na działce wolałabym rośliny z gatunku „samowystarczalne” odmiana „posadź i zapomnij”…. – wiem, wiem, tak się nie da.
4 – pozostałe kwestie pozostawiam do negocjacji.

Rozpoczynam rekrutację roślin na moje rabatki. Na listę kandydatów wpisuję:
- bukszpany
- tuja DANICA
- berberys (czerwony): ADMIRATION, ATROPURPUREA lub ORANGE ROCHET
- berberys (żółty): AUREOLA lub SUNNY
- klon palmowy GARNET
- rododendrony
- hosty
- żurawki (odmiany żółte i czerwone)
- wrzosy i wrzośce
- trawy: miskant VARIEGATUS, turzyca EVERGOLD, imperia cylindrica „RED BARON” , konwalnik (czarna trawa), hakonechloa wysmukła "AUREOLA", kostrzewa sina

Jest też lista rezerwowa, tutaj zakwalifikowały się:
- jałowce płożące (ale mam już 19 szt.)
- owies wiecznie zielony
- golteria
- kosodrzewina
- świerk NIDIFORMIS
- cis ELEGANTISSIMA (źródła tajne przez poufne donoszą, że prawdopodobnie dostanę w prezencie 3 szt. na wiosnę)

Widzę, że guścik mamy podobny, u mnie jeszcze kilka róż o hortensje... a jakie kolorki preferujesz...
Szmaragdowy Zakątek 13:54, 19 sty 2014

Do góry
Połaziłam troszkę po waszych ogrodach i mam taki ból głowy, że ani „Panadol extra”, ani „Iburpom forte” nie pomoże. To mi się podoba, a tamto jeszcze bardziej, to bym chciała ale boję się. Jedno już wiem na pewno, że w celu przełamania monotematycznej zieleni mus wprowadzić kolor w ilościach hurtowych.
Lecz……..
1 - tęczowy misz-masz to nie koniecznie, raczej (tak jak radzi Danusia) piękne barwne plamy
2 - kwiatowy ogród to raczej nie moja bajka, bardziej od ukwieconych łąk zachwycają mnie kolorowe krzaczki i iglaczki, ale nie mówię „nie”- jestem otwarta na propozycje
3 – ze wzglądu na mój weekendowy system pracy na działce wolałabym rośliny z gatunku „samowystarczalne” odmiana „posadź i zapomnij”…. – wiem, wiem, tak się nie da.
4 – pozostałe kwestie pozostawiam do negocjacji.

Rozpoczynam rekrutację roślin na moje rabatki. Na listę kandydatów wpisuję:
- bukszpany
- tuja DANICA
- berberys (czerwony): ADMIRATION, ATROPURPUREA lub ORANGE ROCHET
- berberys (żółty): AUREOLA lub SUNNY
- klon palmowy GARNET
- rododendrony
- hosty
- żurawki (odmiany żółte i czerwone)
- wrzosy i wrzośce
- trawy: miskant VARIEGATUS, turzyca EVERGOLD, imperia cylindrica „RED BARON” , konwalnik (czarna trawa), hakonechloa wysmukła "AUREOLA", kostrzewa sina

Jest też lista rezerwowa, tutaj zakwalifikowały się:
- jałowce płożące (ale mam już 19 szt.)
- owies wiecznie zielony
- golteria
- kosodrzewina
- świerk NIDIFORMIS
- cis ELEGANTISSIMA (źródła tajne przez poufne donoszą, że prawdopodobnie dostanę w prezencie 3 szt. na wiosnę)

Mój mały skrawek ziemi 18:47, 14 sty 2014

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)
ostateczny wygląd trawiastej 1-rozplenica , 2-inna trawka 3 kostrzewa sina

Madzia a może na ożywienie rabaty zimą i wiosną parę płożących jałowców, wypełnia luki osłonią podłoże(ważne zimą)

ogrodoweimpresjejolki 10:28, 09 sty 2014

Do góry
Jola, w tym wypadku zielony pasuje do granatu i niebieskiego. Bardzo ogrodowe połączenie. W odzieżnictwie nie spotykane raczej w tak wyraźnych zestawieniach. A ja jem rukolę (niestety włoską), z serem. Polewam oliwą i sypię orzechami mielonymi lekko lub dokładam żurawiny do sosu. Pychota.

A ta kostrzewa balkonowa to raczej moja fryzura: ten kolor (no prawie) i pokrój.

EDit: powracają tematy warzywne. Od razu lepiej człowiekowi na duszy i żołądku.

Zapraszam na balkon 08:58, 09 sty 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Jolu zaglądam też na Twój balkon od czasu do czasu. A pomidorki i plantację w tunelu bardzo podziwiam.
1/3 stycznia za nami.

Zbyszku, muszę być bardziej czujna Nie przypuszczałam, że ktoś mnie z rana od balkonu zaskoczy
Czy moja fryzura wyglądała jak ta kostrzewa w koszyku?

Ogród cioci 20:13, 21 gru 2013

Do góry
dorota_maziarz napisał(a)
Witaj Małgosiu. Dziękuję za miłą pochwałę. Twój ogródeczek jest piękny, kolorowy i bardzo zadbany. Widzę, że lubimy ten san rodzaj kwiatów. Pięknie rosną Ci trzmielinki, ja swoje zawsze mocno cięłam, ale jedna bez pytania wspięła się ze 2m na świerka. Podoba mi się Twoja kompozycja z kostrzewy sinej i wrzosów, myślę, że zgapię od Ciebie ten pomysł tylko odwrotna kolejność. Od trawnika posadzę wrzosy, a kostrzewa już rośnie (trawnika nie mam, bo walcyły z moim ogródkiem 2 kopary kilka dni temu.) Pozdrawiam[/quote

Zgapiaj kochana. Trzmielinki bardzo lubię a twoja trawka odrośnie na wiosnę
Ogród cioci 18:36, 21 gru 2013

Do góry
Witaj Małgosiu. Dziękuję za miłą pochwałę. Twój ogródeczek jest piękny, kolorowy i bardzo zadbany. Widzę, że lubimy ten san rodzaj kwiatów. Pięknie rosną Ci trzmielinki, ja swoje zawsze mocno cięłam, ale jedna bez pytania wspięła się ze 2m na świerka. Podoba mi się Twoja kompozycja z kostrzewy sinej i wrzosów, myślę, że zgapię od Ciebie ten pomysł tylko odwrotna kolejność. Od trawnika posadzę wrzosy, a kostrzewa już rośnie (trawnika nie mam, bo walcyły z moim ogródkiem 2 kopary kilka dni temu.) Pozdrawiam
Ogród w skali mikro :) 18:49, 03 gru 2013

Do góry
Nad łóżkiem ... Zobaczysz..

Jesteś pewien ,że wszystkie rośliny ???.. Będziesz zdziwiony ze tyle można upchać

Świerki : iseli fastigiate , glauca globosa i jeszcze jeden , NN
Trawy : red baron. Miskant ml, kostrzewa sina, turzyca brązowa, mozga, miskant zebrinus

Krzewy liściaste : tawuła szara griesheim , żylistek , jaśminowiec , figa, dereń ten mały karłowaty,pęcherznica bordowa

Krzewy iglaste : kosodrzewiny pumilo , kosogpdrzewina na pniu , kulka

Drzewa : Tulipanowiec , buk purpurea pendula , miłorząb , brzoza Youngii

Rodek , pachysandra variegata

Żurawki

Bluszcze , wiciokrzew .....ufffffff .... Skończyłam... Chyba
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:28, 28 lis 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
Celinko coś mi się wydaje, ze to kostrzewa

Bingo
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:38, 28 lis 2013

Do góry
Celinko coś mi się wydaje, ze to kostrzewa
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:48, 23 lis 2013

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Bardzo fajny domek w ogrodzie, szczególnie okiennice. Marzą mi się przy planowanym kiedyś budynku gospodarczym/letniej kuchni. A kostrzewa doskonała. Pozdrawiam.

Świetny plan masz, na pewno zrealizujesz, oby szybciej niż idzie to u mnie
niestety pozostałe okiennice nie są takie, jak bym chciała, choć bardzo ładnie wykonane i M. obiecał zmienić, a te będą wykorzystane do imitacji okien, a w środku lustra

z tej kostrzewy porobiłam sadzonki, ciut urosły, no bo za późno, a za rok zobaczę, jak to będzie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:59, 22 lis 2013

Do góry
Bardzo fajny domek w ogrodzie, szczególnie okiennice. Marzą mi się przy planowanym kiedyś budynku gospodarczym/letniej kuchni. A kostrzewa doskonała. Pozdrawiam.
Ogrodowe przygody 17:05, 17 lis 2013

Do góry
Druga rabata, modrzew Pendula w żwirku? Będzie się sypał nieźle i nijak to będzie sprzątnąć. Zamieniłabym na inne drzewko, nawet iglak na pniu albo bonsai.

1. Bonsai lub drzewko pienne iglaste
2. Thuja Danica lub Miriam 3 szt
3. Andromeda lub kostrzewa sina 9 szt
4. Wrzosy jedna odmiana 15 szt
5. Wrzosiec Rubinteppich 9 szt
6. Carex Buchannanii
7.Wrzosiec o białych kwiatach 7 szt
8. Carex testacea 7 szt
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:17, 15 lis 2013

Do góry
We wtorek miałam wolny dzień, więc trochę ogródek do zimy przysposobiłam

bukszpaniki z donic formowane na kulki zadołowałam z doniczkami i bluszczykiem, który ładnie towarzyszył kuleczkom (prawie kuleczkom) przez całe lato, ciekawe czy przetrwa zimę?

ML uplecine i podsypane korą

inne trawki obsypane korą

różyczki okopczykowane

a kostrzewa ładnie się trzyma
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 20:21, 11 lis 2013

Do góry
Agania napisał(a)
Staraj się dawać rośliny sprawdzone, ja nie widziałam jeszcze u nikogo Hakone ładnie rozrośniętą w krótkim czasie, ona bardzo powoli przyrasta, może jakaś z zimozielonych turzyc, cyprysika możesz jeszcze zamienić na żółty ostrokrzew, no nazwy nie pamiętam, ale to Szefowej faworyt, kostrzewa sina hmm, trzeba odmładzać, będziesz miała dziury, albo będą brzydko wyglądać, jeśli ma być niebiesko to daj może modrzewnicę Blue Ice, to krzewinka tak jak wrzosy, jest srebrna i kwitnie na różowo wiosną

no i dziękuję za radę zanotowane, przy czym zaczynam tą rabatę trochę inaczej widzieć
Nasz przydomowy ogródek 13:31, 11 lis 2013

Do góry
Kostrzewa sina starzeje się, może rozjaśnij tamto miejsce z sosną Carexem Evergold? Jeśli sina kostrzewa to może do niej coś żółtego? Hakonechloa macra 'All Gold'?
w Oborze też mogą być ogrody 21:31, 09 lis 2013

Do góry
Widok od forsycji na wejście do ogrodu, hehe widać plecki mojego M. chyba uciekał z kadru
teraz będzie ta prosta przy murze, który tak spodobał się Kasi pierwsza roślinka bez nazwy
obok niej rośnie maluchna kostrzewa
kolejny czerwony berberys
Mój mały skrawek ziemi 07:52, 08 lis 2013

Do góry
ostateczny wygląd trawiastej

1-rozlenica
2-inna trawka
3 kostrzewa sina

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies