Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:11, 01 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Absolutnie ta szałwia Amistad nie pasuje w rządkach, ją się miesza, bo jest "patykowata". Tak nie będzie efektu zupełnie, poza tym nie zimuje.

Proponuję dać tam wysokie Asilbe np. Astilbe chinensis 'Superba' będzie jak światło jarzeniowe zdjęcie

albo biała lub bladoróżowa jak lubisz subtelniej.

innych szałwii nie sadź, posadź jarzmianki ciemnoburgundowe, plus fioletowe berberysy, plus brązowe turzyce, plus miskant Variegatus a w środku zamiast byle jakiego kolorystycznie trzcinnika - hortensje drzewiaste Anabelle Strong, trzcinnik pasuje do ogrodów preriowych w otwartą przestrzeń nie za drzewo wcisnięty

Prośba: wklej bardzo proszę poziome zdjęcia,będzie więcej miejsca na opisywanie Kładź rysunek na podłodze i nie rób zdjęcia ze skosu, bo romb wychodzi i zmyla rzeczywistość

Danusiu, Przeanalizowalam, poszukalam i takie rośliny zamawiam. Dobrze?

Miskant chiński „Variegatus”
Hortensja Anabelle ‘Strong”
Berberys „ „Atropurpurea”

Astrantia ( Jarzmianka) „Venis” lub „Rubra” lub „Claret”
Astilbe ( tawułka chińska) „Superba”
Carex Comans „ Bronze Form”
Carex Comans „ Bronze Perfection” niższy od tego powyżej ( kępki z przodu )

Ptasi gaj 18:15, 01 lis 2018

Do góry
Kasiu nie odnioslas sie do mojego pomyslu odnosnie owocowych. Co ty na to.

Kasiu jak tak piszes, to go wyciagne, ale on ma donice o srednicy ok 70 cm.

A ja dzisiaj widziałam gigantusa co roku o tej porze go widze o srednicy 2 m.

Dzisiaj cudowna pogoda z krotkim rekawem ludziska chodza na poludniu Polski.

Juz wiem gdzie kupic miskant rosi. Jak przyjade to zamowie. Bardzo mi sie podoba.

Ptasi gaj 17:57, 01 lis 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu to nie jest jakaś tam doniczyna mała. Bardzo duża donica bez dna.
Chodziło mi o to, żeby się nie rozrastał w szerz.
Jak wykonywałam stary to z siekierą rabalam 2 taczki korzeni, łodygi grube jak kciuki żadna bez Piły i siekiery nie podchodź.

Tak się jeszcze zastanawiam aby go wysadzić i dachówka ograniczyc.

Kasia J nie musi wiedzieć z jakiej przyczyny owocowe umierają są różne możliwości.

Ela, miskant giganteus nie jest ekspansywny. Niepotrzebnie go ograniczasz. Wręcz mu szkodzisz, bo nie będzie rósł prawidłowo. On potrzebuje około 100 cm średnicy miejsca, żeby prawidłowo się ukorzenić. Jeśli nie będzie miał tego miejsca, to zacznie umierać od środka kępy. Będzie się tworzyła dziura. Tylko na zewnątrz bedą wyrastać coraz słabsze pędy.

Z miskantów tylko jeden jest ekspansywny, miskant cukrowy (Miscanthus sinensis sacchariflorus) i potrafi dać do wiwatu. Mnie w tym roku przedostał się przez donicę i zaczął panoszyć na rabacie. Wykopałam całą taczkę kłączy. To urobek z jednego sezonu. Już raz zabijałam cukrowego w innym miejscu. ie chciałam pozbyć się go całkiem, bo on ładnie się przebarwia. Teraz go utłukę całkowicie. Są nowe odmiany miskantów, które rosną kępowo i pięknie się przebarwiają, więc cukrowy wylatuje nieodwołalnie.
Z Pszenicznej ... 10:24, 30 paź 2018

Do góry
Miskant autumn light wyrósł na 2,5 metra

Ptasi gaj 20:10, 29 paź 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Podobnie wygląda miskant Memory. Może to on właśnie?

Menory absolutnie nie. Ma wysokość powyzej 2 metrów.

To jest Menory

W środku od lewej trawa afrykańska w środku Menory z prawej nie wiem ale też bardzo ładna.

To jest proso

Ptasi gaj 17:56, 29 paź 2018

Do góry
Podobnie wygląda miskant Memory. Może to on właśnie?
U Agi - czyli słońce i piach 20:52, 28 paź 2018

Do góry
To miskant olbrzymi ?
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:36, 28 paź 2018

Do góry
Kasieńko zobacz jak pieknie miskant mi od Ciebie zakwitł
Blaski i cienie nowego życia 12:52, 27 paź 2018

Do góry
Jesienne akcenty a właściwie to wiosenno-letnie. W przyszłym tygodniu zapowiadają 20st więc nie zamykam tematów kwitnących roślin.

Szałwia jednoroczna i Red Baron od Kindzi. Chyba mu to miejsce odpowiada.
Na tyłach rozwaliła się dziewanna z nasion.

Miskant Variegatus od Kindzi nieprawdopodobie rozrośnięty w tym miejscu. A po drugiej stronie domu trzeba prosić żeby rósł

Garnet

Wszystkiego po trochu 12:46, 26 paź 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Niedzielny poranek październikowy

powolutku się przebarwia

miskant dopiero po trzech latach od posadzenia pokazał swoje piękno

no i ona o tej porze roku nie ma konkurencji w ogrodzie, jest gwiazdą

Podziwiam różne twoje jesienne trawki paprocie.
Ale ta hortka to nr 1.
Wzgórze chaosu 09:07, 26 paź 2018

Do góry
piękną jesień pokazujesz w ogrodzie nowe rabaty i przeróbki ..pod glediczją mi się podobało ale teraz też pewnie wyjdzie fajnie...

doczytałem że sweter własnej roboty- szacun!

miskant super miałem kiedys ale jakoś mi nie rósł.. jak będziesz dzielić to mnie dopisz do kolejki
Wzgórze chaosu 07:28, 26 paź 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
Ale miałam niespodziankę do porannej kawy
Cudowne fotki .......zmiany pooglądałam ......

ta rabata pod Glediczią do odgapienia

Co to za klon na żółto się przebarwiający ??? Cudoooooo takiego nie mam i już bardzo chcę mieć .....

Widok z okna kuchennego - tylko stać ,gapić się i marzyć .....

Fotki Twoje w liściach śliczne .....
Jestem pod wrażeniem zmian .... i tak Twój ogród był i jest piękny ,a teraz ulepszyłaś go niesamowicie
Buziaki

Magduś również ściskam mocno I zaraz biegnę do ciebie, straszne mam zaległości...
Ten klon to Dissectum zielony. Przez cały sezon ma taki nieco limonkowy kolor a jesienią przebarwia się na żółto. Teraz patrzę przez okno, że już brązowy się robi, za parę dni pewnie zgubi wszystkie liście. Jak nic trzeba będzie grabić. Po tych wiatrach miskant olbrzymi zaśmiecił mi cały ogród, ale nawet mi się to podoba
Wzgórze chaosu 06:17, 26 paź 2018

Do góry
Miskant olbrzymi z każdym rokiem jest coraz bardziej olbrzymi Mimo, że za każdym razem odrasta od nowa. W przyszłym roku czeka nas ograniczanie nieco jego podstawy. Jeśli ktoś chciałby sadzonkę to dajcie znać
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 20:31, 25 paź 2018

Do góry
Rodek chyba się nie dał jednak uratować - z jednej strony trochę cieszy mnie myśl, że na jego miejsce coś nowego będzie, choć jeszcze nie wiem co

Listki rutewki są bardzo zjawiskowe, takie filigranowe

Miskant już stracił kolory

Patrzę na tą kępkę codziennie i już marzę o kolejnych
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:26, 25 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym zasłoniła rynny. Dała niewielkie drzewo kuliste, w jego nogach co najmniej dwie jednakowe hortensje, żeby zniwelować rynnę, niech hortensje idą wysoko.
Na drugą rynnę bluszcz (Hedera), na brzeg coś bardziej rozjaśniającego, albo zielone, ciemna żurawka jest smutna tutaj.
Z tyłu trawy np. miskant Morning Light, i jeszzcze jedno drzewko na pniu, albo trzmielina albo klon Shirasawy, ale właśnie na pieńku.

Zobacz jak się zmieniło od razu. Z okna zdejmij skrzynkę, albo daj z białymi kwiatami.

Dziękuje Danusiu za pomysł, miskanty brałam pod uwagę pasowałyby tam. Mam tylko problem z zaproponowanym drzewem . Co to mogłoby być bo tam jest za mało miejsca na regularne drzewo .Tam jest od ściany do ścieżki zok 1.2 cm tylko.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:55, 25 paź 2018

Do góry
Elinka napisał(a)
dziewczyny doradzcie proszę co wsadzić między kule bukszpanowe? myślałam i klonie palmowym na kiju ale czy pasuje ?

Ja bym zasłoniła rynny. Dała niewielkie drzewo kuliste, w jego nogach co najmniej dwie jednakowe hortensje, żeby zniwelować rynnę, niech hortensje idą wysoko.
Na drugą rynnę bluszcz (Hedera), na brzeg coś bardziej rozjaśniającego, albo zielone, ciemna żurawka jest smutna tutaj.
Z tyłu trawy np. miskant Morning Light, i jeszzcze jedno drzewko na pniu, albo trzmielina albo klon Shirasawy, ale właśnie na pieńku.

Zobacz jak się zmieniło od razu. Z okna zdejmij skrzynkę, albo daj z białymi kwiatami.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:37, 24 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Absolutnie ta szałwia Amistad nie pasuje w rządkach, ją się miesza, bo jest "patykowata". Tak nie będzie efektu zupełnie, poza tym nie zimuje.

Proponuję dać tam wysokie Asilbe np. Astilbe chinensis 'Superba' będzie jak światło jarzeniowe zdjęcie

albo biała lub bladoróżowa jak lubisz subtelniej.

innych szałwii nie sadź, posadź jarzmianki ciemnoburgundowe, plus fioletowe berberysy, plus brązowe turzyce, plus miskant Variegatus a w środku zamiast byle jakiego kolorystycznie trzcinnika - hortensje drzewiaste Anabelle Strong, trzcinnik pasuje do ogrodów preriowych w otwartą przestrzeń nie za drzewo wcisnięty

No to mnie teraz Danusiu zabiłaś Dałaś namiary na dwie zupełnie mi nieznane rośliny, co właściwie nie powinno mnie dziwić, bo przecież jesteś fachowcem. Jarzmianka - cudo - koniecznie muszę ją mieć Zrobię dokładnie tak jak radzisz. Tylko proszę o zmianę hortensji na coś innego. Mam na innej rabacie 11 hortensji i wydaje mi się, że to dość
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:47, 23 paź 2018

Do góry
laurowisnia napisał(a)

Dzielżan był zawsze dla mnie takim zastępstwem rudbekii za którymi nie przepadałam, lubię je, dużo ich jednak nie chcę w ogrodzie, jaki był najniższy?

Dziękuję za piękne zdjęcia, rozumiem, że Ewie było za ciasno w ogrodzie, mi by to nie przeszkadzało, może tak kiedyś będzie u mnie (jak coś się nie wybuduje to zostanie jedno miejsce, w którym będzie można poczuć przestrzeń), bogactwo roślin to wynagradza.

Czy na tej fotce to jest miskant tak wcześnie kwitnący?

Piszesz o workach i liściach, też tak zrobię, wcześniej nie miałam na tyle liści, żeby do worków jeszcze osobno zapakować. Kompostuję za to od wiosny igły sosnowe, zaglądałam i nic się z nimi nie podziało, zrobiłam więcej dziurek.

Nie wiem jaki był najniższy bo rozglądałam się tam za astrami i najwyższym dzielżanem, mam już wystarczająco dzielżanów więcej nie zmieszczę - czekam jak te się rozrosną. A ja rudbekie bardzo lubię bardziej niż jeżówki.

Odbiór ogrodu czy fragmentu każdy ma inny - i ja to uwielbiam !!!!! wymiana odczuć opinii to magia takich spotkań.

Myślę że można worki poskładać /podziurować/ i jak na wiosnę zwolni się miejsce to je dodawać do warzywnika albo wysypać gdzieś na ściółkę.

Czy to miskant ? możliwe, traw było sporo, to była połowa sierpnia.

pozdrawiam

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 18:40, 23 paź 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Ogrodowe bajanie - zimą koniecznie.
Ale że do zimy jeszcze trochę, a dziś mam luźniej, to chociaż zostawię kilka wrześniowych zdjęć.
Na pytania, które ciągle cierpliwie - albo może już nie - oczekują na odpowiedź, odpiszę w przyszłym tygodniu.

We wrześniu ten kącik najbardziej mój wzrok przyciągał, cudowna persikaria orientalis, miskant Kleine Fontane oraz miłka Wind Dancer.

A jak obok jest jeszcze aminek i stipa z ukrytymi dodatkami, to chyba już nic więcej nie trzeba. I do tego zamierzam dążyć...

Przepięknie
Trawy ze zwiewnymi bylinami, po prostu cudne.
No i słonce w tle.
Dziś próbowałam zrobić jakieś zdjęcie w ogrodzie i takie ponure i czarne zdjęcia, że żadne się nie nadaje....
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:53, 23 paź 2018

Do góry
mira napisał(a)

Dzielżan był zawsze dla mnie takim zastępstwem rudbekii za którymi nie przepadałam, lubię je, dużo ich jednak nie chcę w ogrodzie, jaki był najniższy?

Dziękuję za piękne zdjęcia, rozumiem, że Ewie było za ciasno w ogrodzie, mi by to nie przeszkadzało, może tak kiedyś będzie u mnie (jak coś się nie wybuduje to zostanie jedno miejsce, w którym będzie można poczuć przestrzeń), bogactwo roślin to wynagradza.

Czy na tej fotce to jest miskant tak wcześnie kwitnący?

Piszesz o workach i liściach, też tak zrobię, wcześniej nie miałam na tyle liści, żeby do worków jeszcze osobno zapakować. Kompostuję za to od wiosny igły sosnowe, zaglądałam i nic się z nimi nie podziało, zrobiłam więcej dziurek.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies