Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » ogród (nie)Mocy

ogród (nie)Mocy

makadamia 13:25, 15 sty 2019

No więc moje zdanie jest takie:

róże w innej części ogrodu, nie tutaj;
jako akcenty pionowe musisz się zdecydować:
- albo zimozielone cisy
- albo jakieś liściaste krzewy/drzewka, które będziesz prowadziła jako wielopniowe; chyba Ania_t z różanki szukała takich i to heptakodium też rozpatrywała - musiałabyś to znaleźć w jej wątku; sprawdzoną opcją jest świdośliwa, którą ma Renia ze szmaragdowego (też nie mam linka na podorędziu) - ładnie kwitnie wiosną i ładnie się przebarwia, podobno ma skłonności do odrostów ale Renia i tak ją kocha;
- albo trawy wysokie typu trzcinnik lub miskant;

W każdym razie - na pewno nie jednocześnie cisy-wykrzykniki i wielopniowe.

Jeszcze w ramach szkieletu przydałyby się jakieś poduchy zimozielone.

Z bylin:
hortki Toszkowe jak najbardziej
tawułki uwielbiam ale z tego co czytam one są BARDZO żarłoczne i potrzebują bardzo dużo obornika/kompostu; do tego stopnia, że gdzieś wyczytałam radę, żeby je przesadzać co rok, dwa w nowe, dobrze zaprawione miejsce.

na wiosnę - orliki, naparstnice, tiarelle, brunnery
na lato - jarzmianki, hortki
na jesień - zawilce japońskie

całorocznie: hosty, ciemierniki, paprocie
z kaskadowych traw jeszcze molinie są super.

Anda 14:36, 15 sty 2019

Heptacodium maja Kawa i Katel. Dziewczyny pisaly, ze dobrze im rosna. Tylko nie wiem, czy nie bedzie tam zbyt malo slonca dla niego.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gosialuk 17:34, 15 sty 2019

Wklejam u ciebie ten adres. Linkowanie jeszcze mi nie zawsze wychodzi.

https://zielonyogrodek.pl/ogrod/wizyty-w-ogrodach/7523-ogrod-w-swiatlocieniu-i-na-glinie
sylwia_slomc... 17:43, 15 sty 2019

Przypomniały mi się jeszcze kokorycze i jezyczki też są na takie stanowiska
Dragonka 18:50, 16 sty 2019

Podobno nieszczęścia chodzą parami, i tak chyba jest. Wczoraj Tata przewrócił się na tym lodowisku zwanym chodnikiem i nieszczęśliwie połamał 8 godzin koczowania na sor z wielostopniowym złamaniem bez jednego przeciwbólowego i lekarz go przyjął..Nie dziwię się, że chamowaty i gburowaty bo kolejnych 30 cierpiących i mocno zniecierpliwionych ludzi czekało, i niestety, jak na smoczycę przystało, cierpliwości mi w końcu zabrakło i zionęłam ogniem Ale spoko, lekarz przeżył

Ale już pomarudziłam, stres odpuszcza, wracam do czytania,jakoś ogród nawet wirtulany mnie uspokaja.

makadamia napisał(a)
No więc moje zdanie jest takie:

róże w innej części ogrodu, nie tutaj;
jako akcenty pionowe musisz się zdecydować:
- albo zimozielone cisy
- albo jakieś liściaste krzewy/drzewka, które będziesz prowadziła jako wielopniowe; chyba Ania_t z różanki szukała takich i to heptakodium też rozpatrywała - musiałabyś to znaleźć w jej wątku; sprawdzoną opcją jest świdośliwa, którą ma Renia ze szmaragdowego (też nie mam linka na podorędziu) - ładnie kwitnie wiosną i ładnie się przebarwia, podobno ma skłonności do odrostów ale Renia i tak ją kocha;
- albo trawy wysokie typu trzcinnik lub miskant;

W każdym razie - na pewno nie jednocześnie cisy-wykrzykniki i wielopniowe

Asiu, wierzę na słowo, i notuję w głowie, że albo cisy albo wielopniowe a na pewno nie razem. Trawy same chyba nie dadzą rady jako 'rama' tego kawałka, nie? Przydałoby się chyba coś bardziej konkretnego, tylko wąskiego, bo miejsca nie mam. Czyli jakieś cisy fastigaty może jednak.

Nie wiedziałam, że tawułki to takie żarłoki! A tak niewinnie wyglądają, bestie.
Resztę bylin zapisuję sobie do tajnego notatnika A poduchy cisowe widziałam lotem u kogoś bo Toszka pokazywała swoje, ale zabij mnie, nie pamiętam u kogo..Fajnie to wygląda nawet zimą, ale nie bardzo wiem co to właściwie znaczy 'poducha' cisowa, więc kolejna rzecz do wyszukania na O.

Anda napisał(a)
Heptacodium maja Kawa i Katel. Dziewczyny pisaly, ze dobrze im rosna. Tylko nie wiem, czy nie bedzie tam zbyt malo slonca dla niego.

A to odwiedzę watki dziewczyn i poduczę się , dzięki Ewo za podpowiedź

Gosialuk napisał(a)
Wklejam u ciebie ten adres. Linkowanie jeszcze mi nie zawsze wychodzi.

https://zielonyogrodek.pl/ogrod/wizyty-w-ogrodach/7523-ogrod-w-swiatlocieniu-i-na-glinie

Gosiu, już u Ciebie byłam i widziałam, że działa, dziękuję, przyda się na pewno

sylwia_slomczewska napisał(a)
Przypomniały mi się jeszcze kokorycze i jezyczki też są na takie stanowiska

Sylwuś, a wiesz, że o tych kokoryczkach właśnie dumałam ostatnio? Podobają mi się, jako alternatywa dla host, jeśli w uprawie łatwe dla mnie by były, to chyba bym je widziała u siebie.
makadamia 19:12, 16 sty 2019

Serdeczne kondolencje dla Taty - ja po roku jeszcze czuję złamanie nadgarstka, a tutaj wielostopniowe .... Szybkiej rekonwalescencji życzę!

Chyba musimy uściślić pojęcia jeśli chodzi o tą rabatę. Ciągle piszesz że mała, ale podajesz wymiary 4x8 metrów. Równo dwie moje kuchnie. Na jedną rabatę. To zdecydowanie nie jest mało
Dragonka 19:21, 16 sty 2019

makadamia napisał(a)
Serdeczne kondolencje dla Taty - ja po roku jeszcze czuję złamanie nadgarstka, a tutaj wielostopniowe .... Szybkiej rekonwalescencji życzę!

Chyba musimy uściślić pojęcia jeśli chodzi o tą rabatę. Ciągle piszesz że mała, ale podajesz wymiary 4x8 metrów. Równo dwie moje kuchnie. Na jedną rabatę. To zdecydowanie nie jest mało

Będzie się uczył używania lewej ręki, nigdy nic nie miał złamanego więc wczoraj to był dla nas mini-dramaat szczególnie po tym, co na SORze się napatrzyłam.Ale liczę, że powolutku wróci do formy jako takiej.

No więc jeśli chodzi o rabatkę Asiu, ja ciągle patrzę na nią jak na malucha, bo w porównaniu z wieloma na forum, to malizna jest A Twoja rabata, z żurawką (sic! ) i przetacznikiem i szałwią wskoczyła na topową pozycję w moim prywatnym rankingu, i weź mi nie mów, że ona nieporządna czy chaos, takie małe dzieło sztuki popełniłaś i chować chciałaś jeszcze?
makadamia 20:04, 16 sty 2019

Jeśli lubisz "bujne" klimaty, to bylinówka Lukiego jest dużo lepszą inspiracją dla Ciebie - i pod względem wielkości i kompozycji

A które "akcenty pionowe" byś wolała? Cisy czy wielopniowe?
Dragonka 20:11, 16 sty 2019

Bylinówkę Lukiego pamiętam linkowałaś mi, i świetna inspiracja, zapisałam ją
Do tej pory myślałam, że i cisy, i liściaste, i groch z kapustą tez A teraz to sama nie wiem, bo wielopniowe to tylko śliwy ozdobne są?
gogo 21:28, 16 sty 2019

A to pech Taty, przekaż ode mnie życzenia powrotu do zdrowia.
Miałam kokorycz o szafirowych kwiatach, ale marnie rosła i w końcu zniknęła.
Kokoryczkę, taką leśną mam, ale ona rozrasta się podziemnymi, grubymi kłączami.
Przekonałam się o tym, jak ją przesadzałam. A w starym miejscu ciągle odrasta.
Zajrzyj w wolnej chwili do Basia3012 ogród Basi, ma mały ogród i sporo wielopniowych
drzew i krzewów.
Mi się najbardziej podoba wiąz.
I ma obłędne powojniki