Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:39, 01 wrz 2012

Do góry
tak całkiem w cieniu nie sadź czosnków.
Jestem już, choć w wekeend jak zwykle na moment. Ale byłam na spotkaniu objazdowym, możesz zerknąć.
Ja jestem taka niewielka w szarym sweterku i beżowych spodniach.
Jeszcze usiąść nie mogę po tylu wrażeniach bo mnie nosi.
Zmykam. Pa
Zielony galimatias 22:00, 31 sie 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
poczytałam, jestem na bieżąco

chcesz drzewka, masz paulownia, drzewko szczęścia

Ircia, a skąd takie cudo wzięłaś?... Fioletowa magnolia... i ten przyrost roczny!
No i nazwa... obiecująca
Początki w Kruklandii 20:56, 31 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Justyna już glosowanie skończone????
A mogę namieszać ????
A może magnolię np nigrę, nie urośnie tak szybko i wielka jak drzewa .... I buk rohan obelisk. Wąski pokroj i bordowe liście . dzrewa przy płocie się za chwilę nie zmieszczą ...

Jeszcze decyzja nie podjęta, więc głosować można
Magnolia??? Hmmm...o buku myślałam, ale troche innym. Zaraz poczytam co to
Dzięki
Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:49, 31 sie 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

Sylla dzięki za komplimenta
Sylwia co z tymi carexami zrobić, dla mnie za pstrokato?
Przy dużych kulach bukszpanowych rosną białe ciemierniki. Pójda na brzeg rabaty a pomiędzy kule carexy? Co ty na to?

Marzenko, podążasz w stronę światła
Jeśli mogę wyrazić swoje zdanie, to bym dała pod te kule bukszpanowe, tak minimalistycznie, po prostu runiankę japońska 'Green Carpet'
A co to za drzewko tam rośnie na środku, bo dokładnie nie widzę? Czy to jest magnolia?

Drzewko to oczywiście magnolia Betty lub Susan nie umiem odróżnić to moje najukochańsze drzewa w ogrodzie
Anitko runianka jest za bukszpanami, okala kąt z drugiej strony, już się ładnie rozrosła i czekam na ożywienie rozplenic -to druga strona rabaty za bukszpanami. Jeszcze na tych zdjęciach jest mała ale teraz juz się rozrosła zarówno runianka jak i rozplenica.

Na tym zdjęciu widac jak rozplenica ożyła 1 z 6 szt... Posadziąłm już kolejne, a ta duża zastąpi madżenkowego potwora
Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:43, 31 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Sylla dzięki za komplimenta
Sylwia co z tymi carexami zrobić, dla mnie za pstrokato?
Przy dużych kulach bukszpanowych rosną białe ciemierniki. Pójda na brzeg rabaty a pomiędzy kule carexy? Co ty na to?

Marzenko, podążasz w stronę światła
Jeśli mogę wyrazić swoje zdanie, to bym dała pod te kule bukszpanowe, tak minimalistycznie, po prostu runiankę japońska 'Green Carpet'
A co to za drzewko tam rośnie na środku, bo dokładnie nie widzę? Czy to jest magnolia?
"Ogród japoński po polsku" 17:09, 31 sie 2012

Do góry

Opis:
1 - świerk, sosna
2 - magnolia Nigra lub Randy
3 - jaśminowce
4 - wiśnia Kiku-Shidare lub magnolia (nie mogę się zdecydować)
5 - żywotnik ????
6 - ????
7 - grujecznik Pendula lub Rostfus (chyba dobrze napisałam)
8 - sosna czarna Geant de Suisse
9 - choina kandyjska Ammerland ????
10 - sosny czarne Columnaris lub Pyramidalis ???
11 - miłorząb Chotek lub Marike
12 - ostrokrzew (ale jaki) ???? Jest japoński, ale chyba u nas niedostępny.
13 - oczar Arnold Promise
14 - Klon palmowy (chyba Garnet)

Zastanawiam się nad zmianą nr 13 tzn zamiast oczaru może dereń kwiecisty Rubra lub dereń biały Elegantisima lub dereń pagodowy. Hmmm.....
Jeżeli zaś chodzi o nr 4 to skłaniam się raczej do wiśni niż magnolii...
Nr 5 mógłby być cisem, a nr 6 żywotnikiem (w jakiś żółtym kolorze), ale co pomiędzy nimi... i jeszcze żeby zimozielone było i nie wyższe niż 5 metrów..... hmm......
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 17:04, 30 sie 2012

Do góry
to koło powiększam, kila traw różnych tu mam, rozrosły się i jakoś średnica mizernie wygląda; Iza, takie moje kanny w ziemi, te w donicach mniejsze; to nowe trawki, niech szybko rosną

tę przystrzygłam jak radziła Magnolia i jest już ładniejsza
"Ogród japoński po polsku" 20:26, 29 sie 2012

Do góry

Tak wygląda plan po adaptacji. Rośliny od nr 9 do 13 nie są w skali.
Opis:
1 - świerk, sosna
2 - magnolia Nigra lub Randy
3 - jaśminowce
4 - wiśnia Kiku-Shidare lub magnolia (nie mogę się zdecydować)
5 - żywotnik ????
6 - ????
7 - grujecznik Pendula lub Rostfus (chyba dobrze napisałam)
8 - sosna czarna Geant de Suisse
9 - choina kandyjska Ammerland ????
10 - sosny czarne Columnaris lub Pyramidalis ???
11 - miłorząb Chotek lub Marike
12 - ostrokrzew (ale jaki) ???? Jest japoński, ale chyba u nas niedostępny.
13 - oczar Arnold Promise
14 - Klon palmowy (chyba Garnet)
Założenia są następujące: drzewa nie przekraczające 5 m wysokości i w zdecydowanej większości zimozielone ze względu na drogę. Wokół suchego stawku będą azalie, karmnik ościsty, runianka japońska. Myślę, że w rogu przy ganku byłoby dobre miejsce na piwonie i wiciokrzewy japońskie Purpurea i Hall's Prolific. Zastanawiałam się nad wisterią (glicynią) przy ganku, ale trochę się boję, że się zbyt mocno rozrośnie...
Nie radzę sobie ze szkieletem ogrodu. Potrzebuję wypełnienia pomiędzy roślinami 4 i 6, a także dużej rozłożystej rośliny nr 9.
Uff.... to chyba wszystko....
Wszelkie pomysły mile widziane, gdyż wszystkie rośliny dobierałam na podstawie informacji z netu...
Moje zmagania ogrodowe 00:32, 28 sie 2012

Do góry
Ewelinka231281 napisał(a)
Aniu, ale u siebie czy przywiezione teraz do Ol, bo gałązka tych od ciebie z Ol jest trochę inna (jedna ma już korzonki i w tym tyg wyląduje w ziemi), to zdjęcie jest słabe i nie widać dobrze koloru, ale ten lepszy aparat naal nie działa i robię tym różowym od Kini.

nie tutaj 2 rosną pod magnolia Ann
Oczar - Hamamelis 10:18, 27 sie 2012

Do góry
Dzięki Sebek. Bałam się, że może on jest, na przykład jak magnolia, krzewem bardzo źle znoszącym przemieszczanie.
Zieleń to życie 2012 12:56, 26 sie 2012

Do góry
Magnolia Sunrise
Piękne duże liście i kwiaty w kształcie kielicha.

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:34, 26 sie 2012

Do góry
butterfly napisał(a)
Nie no Madżenko, teraz to pojechałaś...

Danusia łapki tu nie mieszała, a Magnolia owszem

Wiem doczytałam o Magnoli łapkach Ale Ci powiem, że Magnolia ma talent a Ty w jej ekipie wykonawczej możesz pracować
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:31, 26 sie 2012

Do góry
Nie no Madżenko, teraz to pojechałaś...

Danusia łapki tu nie mieszała, a Magnolia owszem
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 22:28, 25 sie 2012

Do góry
moim obiektem westchnień jest ta magnolia muszę ją mieć
Rozpoznawanie chorób i szkodników 22:06, 25 sie 2012

Do góry
to mączniak na stówę . w tym roku szaleje .a na wiosnę ta magnolia powinna dostać nawozu . to nic że duże drzewo. wystarczy że PH się zmieniło i jest bardziej chorowite . wystarczy 2 razy i zobaczysz jakie lisciory będą .
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 18:19, 24 sie 2012

Do góry
Moja magnolia (z pierwszego postu tego wątku) odżyła po wyrzuceniu czarnej agrowłókniny i przesadzeniu:

Nadal jednak zwijają jej się pojedyncze liście i ma brązowawe przebarwienia (ale tylko na młodych, tych jasnozielonych listkach), jakby poparzenia (?).
Tu dniem swym zmęczona przysiadam na chwilę 13:17, 23 sie 2012

Do góry
Wczoraj próbowałam jeszcze wstawić kilka zdjęć, ale niestety mój internet coś szwankuje i ciągle zrywa połączenie. Zobaczymy może dzisiaj się uda.
Najpierw to co zrobione na obwódkach.
Najpierw przed wejściem i frontem domu, tu już jest wszystko co być powinno. O przepraszam jeszcze cebule - dużo, dużo różnych cebul i kamień.

Pod cyprysikiem zawilec japoński, a z tyłu widać naszą design'erską wycieraczkę - prawda że ładna
Rabatka przed domem uzupełniona o iglaczki płożące.

Niestety na zdjęciu nic nie widać, ale jak będę sama robiła to postaram się o lepsze.

Tu trochę lepiej.
Druga strona chodnika. Prawie pusta, nic mi nie przychodzi do głowy niestety

Może macie jakieś pomysły. Tam jest raczej cień, a w prześwitach muru będą cyprysiki Ivonne, ale to dopiero na jesień, bo kopane z ziemi. Na końcu tej rabaty jest rh czerwony, floks i moje ulubione naparstnice (przypominają mi dzieciństwo).

Idziemy dalej, róg działki na przeciw okna kuchennego, widać go reż z wykuszu jadalni. Dlatego ma być kolorowo, ale nie chodzi tylko o kolorowe kwiaty, ale drzewa i inne roślinki.

Oczywiście w prześwicie będzie cyprysik Ivonne, z tyłu na ogrodzenie ma się rozkładać Glediczia trójcierniowa i ma zasłonić ten okropny śmietnik sąsiada, przed nią jest jałowiec, choina kanadyjska i magnolia. Pod jałowcem będą duże a wręcz ogromnie kamienie dlatego na razie związany sznurkiem żeby się nie kładł na ziemię.
Galdiczja kupiona ze względu na kolor liści, podobno ma szybko rosnąć ale na razie tego nie widać ,stoi w miejscu i ani drgnie.

Oto ona, a na dole mój jałowiec przesadzony z doniczki, w której stał na tarasie - na reszcie odżył Na nim ma się piąć powojnik Golden Tiara (już posadzony ale tu go nie widać).

Jest też sumak octowiec, który zaczyna się przebarwiać i kilka niewielkich iglaków w tym białobok.n Tam też planowany jest buk czerwonolistny już wysoki bo 4 - 5 metrowy i żółty klon szczepiony na pniu, ale to też na jesień bo z wykopane prosto z ziemi. Na razie rosną u ogrodnika ale są zarezerwowane. Obwódka będzie obsadzona żurawką o czerwonych liściach a za nią ma być trawa żółta lub biało - żółta ale nie wiem jaka może rosnąć w takich warunkach.Podpowiedzcie jaka jest mało wymagająca i będzie tam rosła (oby nie za duża bo wszystko inne zasłoni) Stanowisko jest tam słoneczne do godz.14-15 a potem będą ją cieniowały drzewa.
A tak w ogóle czy ktoś zna trawę o czerwono brązowych liściach, widziałam ją kiedyś gdzieś w ogrodzie, ale wtedy jeszcze nie myślałam o swoim ogródku, na którym będę mogła ją posadzić. Choć coś mi świta, że widziałam coś takiego jak trawa o takich liściach jak przeglądałam wątek Marzeny 2007 zaraz tam skoczę. Na razie idę, przepraszam kuśtykam na taras na kawę, znajomi właśnie wrócili z Rewy. Potem do Was wracam i pokażę jaką kulę przed wyjazdem skonstruował mi małżonek i wręczył ze słowami "Oto prawdziwy obraz polskiego NFZ".
Rajski ogród Ani 17:23, 20 sie 2012

Do góry
Z hortensji Pinki-Winki, grangiflorę; Gread Star
Powojnik Blue licht
Magnolia ( nie dla mnie ) Stellata Rosea
Brunera nie wiem wiec cyknęłam fotkę

Rajski ogród Ani 17:06, 20 sie 2012

Do góry
Magnolia przebyła drogę bez szwanku na urodzie, nie zgubiła ani listka ni gałązeczki
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:25, 20 sie 2012

Do góry
Agatko - zostawię, nie jest go dużo no i robi za ściółkę bardziej niż nawóz - ten pas lawendy przesuwałam ok 20 cm do przodu żeby go rozchodniki tak bardzo nie zacieniały i teraz podlewam bo mi mdleje... a dzięki ściółce nie wysycha tak bardzo... zobaczymy, chyba nie zabiję tych krzaczków?

Krysiu
- mam nadzieję goście Ci zjedli trochę tego sernika! Następnym razem na pewno Cię odwiedzę, sama, bez narzekającego M. przywiozę Ci rozsadę trawy, o tej (Magnolia pisała co za jedna, muszę sprawdzić parę stron wstecz) - bo mi się ładnie rozrosła, prawie jak miskant Variegata:

Betysia - zapraszam! M. zwykle (chyba z zasady?) nie podoba się to na co ja "choruję" Ławeczka też nie, no ale wygodnie mu się teraz siedzi i zadowolony

Miłego dnia! Ehh... znowu poniedziałek... brr
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies