Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Marzenia i plany vs. rzeczywistość

Marzenia i plany vs. rzeczywistość

magnolia 08:10, 10 paź 2012

Na Ogrodowisku za każdą rade dostaję tyle serdeczności że jest mi potem błogo i radośnie. Dziękuję.

Dlaczego martwią Cię zawilce?

Nie możesz ich dostać?
butterfly 09:34, 10 paź 2012

Tak Magnolio, nie moge ich znaleźć - kombinuję aby u jednego sprzedawcy kupić i zawilce i jarzmiankę, a jakby jeszcze miał parę host Fire and Ice... ale najbardziej zależy mi na tych 2 pierwszych.
Jedyne miejsce to allegro - trochę się boję tych zakupów, bo wiadomo, że losówka...

Znalazłam jeszcze na forum ogrodniczym że dziewczyny (i chłopaki ) sprzedają swoje nadwyżki - może to byłoby pewniejsze źródło...

Policzyłam i chyba tak ok. 22 szt zawilców a jarzmianki, nie wiem, jakieś 6-8 szt.

Wsadziłam dziś miskanty i porozstawiam tak na szybko doniczki żeby policzyć ile tych zawilców.
jak będziesz wieczorkiem to zajrzyj - wrzucę zdjęcia - nie wiem czy dac zawilce bliżej hortensji bo one się jeszcze rozrosną przecież...

Spadam do lekarza, a potem do pracy.
Tess 09:40, 10 paź 2012

Beata, daj info w "Przyjmę".
Zawilce ktoś ma, w dużej ilości, bo gdzieś u kogoś o nich czytałam, to pewnie chętnie się podzieli.

Zaglądam i kibicuję - super wychodzi

Buziam
kaisog1 10:07, 10 paź 2012

tu jarzmianka i zawilce http://www.mojsklepogrodniczy.pl/index.php?page=shop.browse&option=com_virtuemart&Itemid=27&searchx=Y&keyword=jarzmianka&flowerperiodfrom=0&flowerperiodthru=0&colour=&plantposition=0&soil=0&heightfrom=0&heightthru=0&search=Szukaj
butterfly 19:39, 10 paź 2012

Małgosia dziękuje - jarzmiankę mają śliczną ale zawilców wielkokwiatowych nie...

Tess, spróbuję z "przyjmę" ale już czas mnie ściga - toż to prawie połowa października już...!!!
Jutro przygotowuję miejsce pod lawendę...

Dobrze, a teraz efekt wykradzionych godzin dla ogrodu w tym tygodniu

PONIEDZIAŁEK

WTOREK

ŚRODA

Wiem, że średnio ładnie to wygląda - muszę jeszcze ładnie wyrównać i wygrabić ziemię między roślinami i oczywiście wysypać korę.
No i tych zawilców brak...
agniecha973 19:41, 10 paź 2012

Jakie średnio!? Super już widać plamy roślin.
butterfly 19:48, 10 paź 2012

Tutaj tak na szybko, bez miary ustawiłam doniczki jak miałyby te zawilce rosnąć.

Patrząc od dołu
- 2 doniczki w rzadku
- powyżej chyba 6
- powyżej chyba 8
- ostatni rządek trochę przesunięty w pobliże choin - 4 doniczki - na lewo zostawiłam miejsce dla jarzmianki - czy to wystarczy?
Obok tych 3 miskantów tez chyba mogłaby rosnąć?

A tu jeszcze zastanawiam się czy na lewo od tego biednego Morning Light też dać ze 2 zawilce, czy Frosed Curls ich nie zasłonią ? (wtedy w pierwszym rządku byłyby 4 a nie 2 doniczki)
butterfly 19:49, 10 paź 2012

Aga, dzięki
jak wysypię korę to zrobię zdjęcie z okna dachowego - wtedy będzie fajnie widać te plamy
butterfly 18:52, 11 paź 2012

Zamęczę was (chyba najbardziej Magnolie... ) tym moim układaniem... to się powinno leczyć chyba

Ułożyłam dziś z mniejszym doniczkami - wyszło oczywiście więcej szt - jakżeby inaczej... A zaczęło się od tego, że znalazłam na IBRO szerokość moich zawilców - 20 cm i co tyle poustawiałam doniczki... chcę aby powstał dywan białych kwiatuszków...

Ale problem pozostał - tu gdzie strzałka, do miskantów, zostało 50 cm - tyle powinno wystarczyć dla jarzmianki, ale czy jeden rządek nie będzie wyglądał "biednie"? Bo chyba na tych 50 cm nie da rady wcisnąć 2 rządków...
Albo usunąć 1 rządek zawilców... i miejsce będzie...

Tam gdzie zakreskowałam na zielono też powstał problem - czy dać tam jeszcze jeden rządek zawilców?
Planowałam wsadzić w tamto miejsce hosty jeszcze, ale taki jeden rządek też chyba będzie "biednie" wyglądał i nie da efektu dywanu...

magnolia 22:07, 11 paź 2012

Swietnie wykombinowałaś- zawilce w dwóch miejscach, jarzmianki wiecej. Super!