Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

AniaDS 23:10, 11 paź 2012

MilenaP napisał(a)
Aniu nie szalej tak ze szpadelkiem bo zdrowie jest jedno, a czasu tej jesieni jeszcze nam trochę zostało przynajmniej ja się tak łudzę, bo mam jeszcze dużo roboty.

Ale ja bym chciała tak zrobic, żeby się jeszcze wszystko w miarę zadomowiło na swoich nowych miejscach przed zimą .
AniaDS 23:11, 11 paź 2012

EPODLAS napisał(a)
Biedna juka skazana na banicję. Znajdź jej Aniu dobre słoneczne miejsce. Juka kocha słońce.

U mnie jest tylko słońce
AniaDS 23:26, 11 paź 2012

magnolia napisał(a)
Napisz jeszcze Aniu jak jest mniej więcej grubość rabaty pod płotem.
I ile miejsca potrzeba na róże na niej?- chodzi o to jak szerokie sa docelowo te które tam masz czy chcesz mieć.
Zanim rozsadzisz tam jukę warto zaplanować tę rabatę, żeby wyszło dobrze i spójnie.

Na pewno ma ponad metr, musiałabym jutro dokładnie sprawdzic.
Pod siatkę chcę dac Lousie Odier, mam już tam Paul Ricault (przy śliwie Pisardii) i Reine des Violettes, czyli same większe, ciemniejsze róże.
Nie wiem, czy pozbyc się z tego miejsca krzewuszki?
Jeszcze jest mała, to ta o bordowych listkach z prawej strony zdjęcia

Tak to teraz wygląda mniej więcej

Większośc roślin już dzisiaj wykopałam, żeby i tu zrobic odpowiedni porządek.
Na razie myślę o tych ciemniejszych różach tyłem i trzech skupionych w przodzie miejscach, gdzie będą jaśniejsze róże, pomiędzy nimi perowskia, przodem miejscami lawenda.
Zostałyby te juki, na przykład między grupami róż, mam też niebieską lobelię bylinową, mogę z niej zrobic grupkę i rozwary białe i niebieskie.
Czyli takie coś?

to zielone przodem zaznaczyłam jako juki.
AniaDS 23:29, 11 paź 2012

Monic napisał(a)
Ja bym się pozbyła całkowicie tych roślin z jeża. Może przesadź je na tyły domu?

Nie mam już gdzie , wszystko co usuwam z tych nowych rabat poszło za dom.
I róże, i trawy i skalniaki i inne byliny poszły na tamtą stronę.
AniaDS 23:33, 11 paź 2012

monteverde napisał(a)
Jaka to odmiana kocimiętki?

Ponoc 'Walker's Low'
Urszulla 00:36, 12 paź 2012

Ale rewolucja u Ciebie! Ja nie doradzam Tobie, bo skończyłoby się dużą ilość róż w bukszpanie zamknęłabym. A Ty raczej ich nie sadzisz. Masz bardzo dużo roślin i ja nie mam takiej wyobraźni żeby z taką ilością dać radę Ale oczekuję efektów Twoich rewolucji, samo przesadzanie i dobieranie też jest przyjemnością.
betysia 06:52, 12 paź 2012

Anus...bonjour rozyczko....

....nadrobilam ...a bylo co!!!!!!!
...a wiec, zmiany cudne, bedzie fantastycznie, doczytalam o rabacie z ciemniejszymi z tylu i jasniejszymi z przedu i o perovskiej ktora kocham bez granic...o wygladzie obecnym jeza nie mysl...do wiosny nie bedzie sladu po przerobkach....wokol bedzie bajecznie, zobaczysz...bedzie piekna harmonia kolorow...
Brawo, odwalilas kawal roboty i mam nadzieje,ze dzisiaj dasz rade wstac z lozka:....
mozesz byc z siebie dumna, i zobaczysz,ze bedzie pieknie!!!!!!!...tylko trzeba zaczekac...do lata....
wracajac do jeza....mysle,ze kiedys dojrzejesz i do pozegnania z nim....

p.s
ja rowniez sledze kazda twoja wypowiedz na temat roz....i notuje a co!
gdyby nie twoj watek, twoj blog, twoje rady nie wiem czy tasz szybko zdecydowalabym sie na odbudowe starego rozanego ogrodu...a tak juz zaczynam i zobaczymy co sie wydarzy...

sciskam mocno, tuliskam i gratuluje super wykonanej pracy!!!!!!
vita 07:03, 12 paź 2012

AniaDS napisał(a)
Nie mam wprawy do tego , ale wszystkiego się można nauczyc. Ale gdzie te cisy? W tym kole, co miała byc juka?

Myślałam o bukszpanach a napisałam cisy! Tak, sugerowałam w tym kole co juka...
Aniu, a Danusia podrzuciła Ci też pomysł z zegarem słonecznym na tle fragmentu ściany, myślisz o tym?
to może połączyć oba elementy, 'paczkujące' bukszpany i element dekoracyjny, ale na osi domu.
Nie wiem, czy masz tam na to miejsce. ale wtedy jeża trzeba byłoby zlikwidować zupełnie.
Myśl, ale działaj wolniej, chociaż dobrze Ci idzie.
MilenaP 10:57, 12 paź 2012

Witaj Aniu czy Twoje róże też dziś lekko zmroziło? Podobało mi się to, ale tylko na zdjęciach pozdrawiam
Evchen 12:53, 12 paź 2012

Aniu, świetnie wyszła rabatka! Tyranie pracy biję się w piersi, że we mnie tyle samozaparcia nie ma
Podoba mi się Twój pomysł z jukami
To może teraz z kółeczka całkiem zrezygnować? albo jeśli miałoby zostać to obsadzić różami, które najnajnajjjbardziej lubisz?.... i otoczyć obwódką z bukszpanów. Takie angielskie by to było

Buziam, cmokam i tuliskam (nowe słówko Betysi )