Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:22, 30 sie 2021

Do góry
Beata36 napisał(a)
Kochani potrzebuję Waszej wiedzy i wyobraźnido tej pory sadzilam co mi się spodobało bez planu i pomysłu( teraz już wiem że to był bład) i tak wylądowały przed moim domem klony(akurat je lubię)jarząb pendula i catalpa nana

A mnie ogarnia zniechęcenie i frustracja że to wszystko nie tak. Za domem mam sporo drzew już ponad 40 letnich i dużo samosiejek które chcę przesadzić zeby z czasem wyrósł tam las, są to sosny lipa kasztanowiec jarzab i głównie brzozy.

Chciałabym coś posadzić w prawym górnym rogu działki i ewentualnie wzdłuż oczyszczalni ale żeby nawiązywało do tego co rośnie za domem, może jakaś brzoza sczepiona i do tego trawa, nie może to być nic dużego góra do 3m wysokości i dające radę na pełnym słońcu ponieważ to strona południowa i latem mega patelnia, ziemia słaba ale jak juz cos sądzę to mieszam z przepróchniałym obornikiem od sąsiadów nie wiem czy dobrze robię. Za wszystkie pomysły będę bardzo wdzięczna.

Na podstawie tego opisu (bez zdjęcia) nie da się sensownie niestety nic doradzić. Jedyne rada to zrób plan działki i planuj z głową cały ogród, a nie chaotycznie co by tu posadzić
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 06:23, 30 sie 2021

Do góry
Katte napisał(a)

I od razu obwiescic to całemu światu, heheh.
Ostatnio zwolniłam tempa, skupiłam się na drzewach.
Do tej pory latałam za bylinami, opamiętałam się że i tak mam dalej patelnię, bo zero drzew.
Teraz moja kolekcja rośnie

No do drzew to zawsze człowiek musi dojrzeć.
Mi na początku wydawało się, że dam radę samymi wysokimi trawami hehe…

Dziś mam graby i brzozy w dużych ilościach. I marzę o ambrowcu „niewiemgdzie”
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:18, 29 sie 2021

Do góry
Kochani potrzebuję Waszej wiedzy i wyobraźnido tej pory sadzilam co mi się spodobało bez planu i pomysłu( teraz już wiem że to był bład) i tak wylądowały przed moim domem klony(akurat je lubię)jarząb pendula i catalpa nana

A mnie ogarnia zniechęcenie i frustracja że to wszystko nie tak. Za domem mam sporo drzew już ponad 40 letnich i dużo samosiejek które chcę przesadzić zeby z czasem wyrósł tam las, są to sosny lipa kasztanowiec jarzab i głównie brzozy.

Chciałabym coś posadzić w prawym górnym rogu działki i ewentualnie wzdłuż oczyszczalni ale żeby nawiązywało do tego co rośnie za domem, może jakaś brzoza sczepiona i do tego trawa, nie może to być nic dużego góra do 3m wysokości i dające radę na pełnym słońcu ponieważ to strona południowa i latem mega patelnia, ziemia słaba ale jak juz cos sądzę to mieszam z przepróchniałym obornikiem od sąsiadów nie wiem czy dobrze robię. Za wszystkie pomysły będę bardzo wdzięczna.
Ognik szkarłatny - Pyracantha coccinea 21:25, 29 sie 2021

Do góry

Wystawa wschodnia. Zdjęcie z 29. 08.

30. 08. Wystawa północno wschodnia. Samosiewki brzozy i berberysu do wyrwania.
Zielone drzwi w Kruklandii 23:16, 28 sie 2021

Do góry
UlaB napisał(a)
Wszystko sie zmienia a przyczepka trwa

W akcie desperacji rozwazam zakup małych doorenbosów... Najwyzej beda gonic starsze siostry.

Ta przyczepka to nam życie uratowała!
Tyle ton co ona przewiozła...

Fajnie wyglądają brzozy w różnym wieku i różnych wielkościach.
Bardziej naturalnie. Niż jakby wszystkie miały być takie same

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:02, 28 sie 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Dzięki Asiu za pozwolenie
Mam taki kawałek 3x10 na końcu działki a że po drugiej stronie mam brzozy to dam powtórzenie po drugiej.
Mam nadzieje ze będzie grało

Będzie super!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:56, 28 sie 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Mirka kopiuj śmiało.
Rabata ma 6 metrów na jakieś 2,8

Brzozy są posadzone nieregularnie co jakieś 1,5-2,5 metra

Dzięki Asiu za pozwolenie
Mam taki kawałek 3x10 na końcu działki a że po drugiej stronie mam brzozy to dam powtórzenie po drugiej.
Mam nadzieje ze będzie grało
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:39, 28 sie 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Asia nie obraź się ale będę kopiować tę twoją rabatę brzozowo hakonkową
Żeby nie było plagiatu to zamiast hakonek dam rozplenice i mam fajnego miskanta do podziału ale nie wiem jaka odmiana .
Brzóz mam kilka siewek sporych .
Napisz mi proszę jaka to wielkość rabaty ?

Mirka kopiuj śmiało.
Rabata ma 6 metrów na jakieś 2,8

Brzozy są posadzone nieregularnie co jakieś 1,5-2,5 metra
Zielone drzwi w Kruklandii 21:18, 28 sie 2021

Do góry
UlaB napisał(a)
U mnie pojawiły sie doorenbosy - takie 2,5-3 m, chyba nawet w niezlej cenie, ale nijak nie mam jak tego przewiezc. Upolowalam 3 mojego wzrostu - takich mi trzeba, ale nigdzie takich teraz nie moge u nas kupic
Zdjecia na pewno co jakis czas bede wrzucac do pracowego lub moze zaloze nowy wątek. Na razie ruszyl sensownie trawnik, chwasty takze Drzewa malo widoczne na szerokich perspektywach - nie ma co wstawiac Ale co jakis czas dokumentuję do biforafterów

Brzozy szybko rosną, to możesz kupić mniejsze

To czekam na te beforafterki
Zielone drzwi w Kruklandii 16:40, 28 sie 2021

Do góry
bacowa napisał(a)
Widzę na powyższym zdjęciu sesleria i sedum ,a te patyki to co to? bom nie w temacie.

Brzozy pożyteczne

Są tam jeszcze kosodrzewiny i rozplenice. I nawet kilka miskantów

Wzgórze chaosu 23:16, 27 sie 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie wiem czy u mnie nie dopadło kolejnego klona, Seiryu dolne gałązki uschnięte listki, ale u mnie też woda stoi może korzenie gniją...
Widzisz kochana jakie mamy zawirowania pogodowe. Dodatkowo powstało tyle szkółek, produkuje się szybko, wszystko się miesza. Szkoda tych naszych drzew i drzewek. Ale im więcej ich mamy, tym częściej coś może się z nimi dziać. U mnie to najprawdopodobniej przywieziona ziemia namieszała w temacie...
Psuje to człowiekowi humor, ale przy innych dramatach to tylko drobiazgi!

Tak teraz wyglada moja działka za płotem Bardzo mi się ta trawa podoba.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ciągnie Cię w kierunku bylin coraz mocniej, a pamiętam jak chyba pierwszy raz byłam mówiłaś, że ta jedna bylinówka wzdłuż domu wystarczy więcej nie chcesz bo roboty dużo.....wiele się od tego czasu zmieniło, zmienia się charakter twojego ogrodu, było pięknie i teraz też jest pięknie choć zupełnie inaczej Pamiętaj tylko o tym, że drzewa równoważą bryłę budynku, bylinami tego nie osiągniesz, a cisy za małe
Gdy zakładałam ogród 20 lat temu dostępne były inne rośliny, co innego było na topie. Nie było internetu, tylko nieliczne gazetki. Taki miałam wtedy ogródek. I tak był jednym z ładniejszych, bardziej zadbanych w okolicy... Takie czasy.

Od kilku lat szczęśliwie świadomość ludzi się zmienia, nie sadzi się przy domu dużych drzew leśnych, parkowych, pojawiają się kwiaty i trawy.
Sama widzę jakiej lekkości nabrał mój ogród po ostatnich remontach. Końca nie widać, ale jest piękniej, lżej w odbiorze a ile frajdy i pysznego jedzonka dla zapylaczy!!!

Nowa rabata jest na południowej górce, ma żywopłot. Na razie niski, ale urośnie Tyle wystarczy.
Szczęśliwie od tej strony nie muszę się zbytnio osłaniać a brzozy w szybkim czasie dadzą tu zbyt dużo cienia, zabiorą wodę bylinom i trawom. Już robią lekki busz.
Podoba nam się nowa odsłona tego miejsca, jest lżej, jaśniej.

Polecane drzewa i krzewy liściaste 22:14, 27 sie 2021

Do góry
Witam chodzi mi po głowie pomysł posadzenia przed domem brzozy szczepionej gracilis...rośnie tam niedawno posadzony jarząb pendula,gleba raczej słaba i piaszczysta zastanawia mnie tylko czy nie będzie korzeniami ingerować w drenaż oczyszczalni przydomowej?
Ogród w dolinie 19:46, 26 sie 2021

Do góry
Narożnica zbrojkówka jak podpowiada google. Kolejny szkodnik brzozy Doorenbos. Opitalaja liście aż furczy...

I wystawiłam 2 seslerię przed hortensje. Mąż mi zrobił fotkę ale się wstydzę

Wzgórze chaosu 07:25, 26 sie 2021

Do góry
Urszulla napisał(a)
Iwonko,piękny busz kwitnące są ślicznym dodatkiem do Twojej zieleni. Z moją pracą w ogrodzie tak jak u Ciebie wczoraj podziałałam to dziś śpię i leżę...prace przesunęłam na następny tydzień

Ula jak ruszyłam tego mojego staruszka, to widzę, że coraz bardziej zmierzam w kierunku przeróbki prawie całego ogrodu.
A startowałam na forum 4 lata temu z myślą, że w sumie to mam ogród wymagający już tylko pielęgnacji.
O ja naiwna

I tak sobie dłubię, w tym roku w Twoim tempie.
Bo jak nie zdrówko a raczej jego brak, to za gorąco, albo za mokro, albo zwyczajnie poza ogrodowe życie ważniejsze : :

A busz faktycznie w niektórych miejscach się robi. I są już takie, które lubię
Ta ogromna rabata, totalnie bez koncepcji poza trzema brzozami, wyszła super. Wiadomo drobiazgi zgrzytają, ale to byliny więc szybciutkie tetrisy mogą być.

Najśmieszniejsze jest to, że szkielet czyli brzozy wylatują stąd z wiosną.
Będą same byliny plus żywopłot i kule cisowe na zimę. Waham się nad 3 wykrzyknikami cisów fastigata zamiast brzóz, całą zimę mam na myślenie

Jak będę miała więcej czasu pokażę metamorfozę tej rabaty, jetem zadowolona z roślin, które wybrałam.
Na razie mała zajawka...

W Kruklandii 17:51, 23 sie 2021

Do góry
Juzia napisał(a)

Bagatelle też poszły pod brzozę, ale Youngii Tam mniej miejsca to i mniejsze berberysy pasują. Pod duże brzozy będą większe berberysy

Tak podlewa.... mąż

Ja dziś piżamuję cały dzień i walczę z dwudniową migreną.

Fajnie,że eM podlewa

Współczuję migreny.
W Kruklandii 17:00, 23 sie 2021

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Fajne tetrisy zrobiłaś moje ostatnie dziś pięknie podlewa
Ja mam Bagatelle z brzozami
u Ciebie też dziś podlewa ?

Bagatelle też poszły pod brzozę, ale Youngii Tam mniej miejsca to i mniejsze berberysy pasują. Pod duże brzozy będą większe berberysy

Tak podlewa.... mąż

Ja dziś piżamuję cały dzień i walczę z dwudniową migreną.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 05:52, 20 sie 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Johanko, dolna i brzozowa to dwie różne rabaty, zgadza się? Ale obie z brzozami? Trochę się w tych bujnościach zagubiłam ale to oznacza, że ogród bardzo spójny Stipa i gaury to jedno z piękniejszych połączeń. U Ciebie mega.
Gdyby rozplenice nie kwitły, byłyby dla mnie trawami idealnymi a tak oglądam u Was

Martek, brzozowa to brzozowa

Rosną na niej brzozy zwyczajne

A rabata dolna to inaczej rabata wokół placyku (wglebnika) w dole ogrodu.
Tu też mam brzozy, ale Doorenboos i jedną starą Youngii

Zdjęcie robione kilka tygodni temu w trakcie walki z chwastnicą w placyku

U mnie rozplenice to akurat trawy, których kotki kompletnie mi nie przeszkadzają.
Za to miskantowe już niestety tak…
Ale dziś mamy w Polsce taki klimat, że i ML i gracki kwitną nawet we wrześniu…
Ogród do odnowy 09:49, 16 sie 2021

Do góry
to chyba orszelina tylko jaka?

Gosia piekne portrety, widac ze wody u Was nie zabraklo. Moj ogrod taki wyplowialy, w tym roku brakuje mu wody. Susza potworna. Brzozy sie sypia, trzmieliny juz przebarwiaja a ja bym jeszcze lata chciala, tylko niech podleje kilka dni.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:51, 15 sie 2021

Do góry
April napisał(a)
Stipa z gaurą mnie zachwyciła. Piękne, zwiewne zestawienie.
Brzozy tworzą już niezłą zasłonę. Świetnie z hakonkami. Aż przydałaby się jeszcze jedna brzoza po lewej dla zasłony.

Jola zależy z której strony się patrzy

A tak serio, to kolejne drzewo wymaga kolejnego poszerzenia rabaty. Teraz jest tak, żeby liście nie leciały na trawnik, większość leci na rabatę. I mi taki układ brzóz pasuje.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies