Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rdest"

Borówcowy raj 16:27, 16 lut 2015

Do góry
Borbetko, wpadłam do Ciebie zobaczyć rdest, i widze prześliczny ogród w dodatku to takie fajne patrzeć na zdjęcia " na początku" i "teraz"
trochę się cofnęłam po ten rdest ale nie znalazłam - czy masz jego fotki ?
Ogród z perspektywą na przyszłość 13:29, 16 lut 2015

Do góry
kwiatholandii napisał(a)

Zrobię fotkę jak bedę na zewnątrz. a rdest jest piękny od wiosny do jesieni ale simą zupełnie rudy. mi to nie przeszkadza Jak się rozrośnie jest naprawde piękny

No już jak Ty mówisz że piększy to biore w ciemno a jaką masz adminanę, pamiętasz ?
Ogród z perspektywą na przyszłość 13:04, 16 lut 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)
dziękuje a zrobisz fotkę i tej czarnej i tej żeby złapać różnicę ? odpoczywaj po powrocie a jak wypoczniesz to napisz mi o rdeście

Zrobię fotkę jak bedę na zewnątrz. a rdest jest piękny od wiosny do jesieni ale simą zupełnie rudy. mi to nie przeszkadza Jak się rozrośnie jest naprawde piękny
Ogród z perspektywą na przyszłość 21:25, 14 lut 2015

Do góry
kwiatholandii napisał(a)

Działam chyba we wszystkim ostatnio. Rdest polecam. jest piekny i z tego co wiem lubi wodę. u mnie cały czas pięknie kwitnie.Te sadzonki mam około 4 miesięcy i sa dwa razy większe. U sąsiada z NL mam gdzieś zdjęcia zimą,bo u siebie pierwsza zimę będę miała.Bebule posadziłam wszystkie Aleks mnie zmotywował

mam na uwadze łan rdestu, powiedz i nim coś więcej, bardzo inwazyjny ? jak zima , czy bardzo dziadzieje ? i jaka jest twoja odmiana, muszę przeszukać wątek żeby znaleźć fotki
Mój kawałek planety 20:14, 13 lut 2015

Do góry
czy ktoś ma rdest superbum lub firetail ?
bo se chciałam popatrzeć... dopytać czy coś
Pigwowca na inną ciekawą roślinę 14:14, 11 lut 2015

Do góry
Witam.
Posiadam pigwowca. Chętnie wymienię go na inną roślinę. Mile widziane np. borówka amerykańska/ jagoda kamczacka/ migdałek/ rododendron/ juka karolińska/ lawenda/ hortensja/ jeżówka/ języczka pomarańczowa/ miodunka/ rdest pokrewny jakaś żurawka o żółtym lub jasnozielonym kolorze liści i inne...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:26, 28 sty 2015

Do góry
Aniu wiem co masz i to mi się podoba. Fakt wielkorotnie pisałem, że chciałbym ogród o innym charakterze, ale powoli mam nadzieję, że i na taki kiedyś przyjdzie czas, teraz wolę się nacieszyć, poszaleć, pokombinować i przy okazji powiększać swoje doświadczenie na temat różnych roślin.

Wiesz jak podoba mi się stipa na bylinówkach, wygląda bosko, ale ja mam coś wysiewać... toć to dla mnie najgorsza z ogrodowych czynności. Nie mam do tego reki jak do kwiatów domowych .

A co gddyby tak po środku miejsca na róże dać jakieś wyższe miskanty, aby nie było widać co jest po drugiej stronie (oczywiście mocno naciągany efekt) Rabata w tym miejscu miałaby 3 metry szerokości więc może dałoby się to pomieścić.

Pysznogłówki kombinuje posadzić w dużej grupie, ale w maju chce połowe wycinać, aby przedłużyć kwitnienie. Może uda się osiągnąć taki efekt, zawsze można skorzytać z łopaty i to poprawić

Czyli na brzeg na pewno: bodziszki, rdest, Ice Dance, dwie plamy żurawek w jednym kolorze(więcej nie chce ) może w pobliżu róż lawenda też by się sprawdziła?

Jeżeli chodzi o przewie na rabacie to też brałem to pod uwage bo troszkę go tam jest, a przy dużym zagęszczeniu powinno to pomagać w przypadku różnych paskud na roślinach.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:14, 28 sty 2015

Do góry
Łukasz z rysowaniem to u mnie gorzej...
Z sąsiedztwem dla róż to też nie najlepiej... ale róże z bodziszkami mi się podobają. Można je obsadzić kocimiętką.. zanim róże zakwitną to kocimiętkę przytniesz na niziutko i róże będą mieć przewiew powietrza. Za kocimiętką ale w sąsiedztwie róż można dać bodziszka innego, one kwitną w czerwcu i będzie jak na inspiracji
Do róż trawy?? Nie mam pomysłu jakie. Róże nie lubią jak je coś zarasta bo zaraz chorują. A trawy jednak maja swój wymiar.. rozplenice jak już to z niższych i kawałek od róży. Może stipa??
Przy drzewach i za nimi dałabym cieniolubne. Od pobytu w Wojsławicach chora jestem na łan Ice Dance.. nawet kompletny cień trawie nie przeszkadza..

Na brzeg bym dała mniej rodzajów, ale w środku plamy.. już różne..
Na brzeg słoneczny nadaje się rdest, za nim koniecznie niskie różowe jeżówki (razem wyglądają bomba), moje nowe odkrycie bodziszek kantabryjski Karmina.

Szałwia, kocimiętka jak przekwitnie jest brzydka... nie na brzeg..

Pysznogłówki ale małymi plamami, bo jak przekwitną to też są brzydkie.. ale jak kwitną to są fajne

Ogólnie chyba taki układ będzie lepszy.. i wiadomo, że wszytko będzie się przenikać góra dół.
Dla mnie roślin na rabatę nie jest za dużo.. Ale widziałeś mój ogród i wiesz co ja mam

Edit.. dałam na brzeg rabat obwódki bukszpanowe, ale ogólnie wolałabym bez nich.. niestety z powodu psa muszę coś dać by zasłonić płotki Jak bukszpan urośnie to siatki założę za bukszpanem. Najbardziej lubię jak z rabat się wylewa i widać do samego dołu kfiotki...
Wyjątek stanowi obwódka przy różach białych.. z szałwią od Finki i niskim przywrotnikiem.. to możesz skopiować
Przyjazny ogród 17:51, 25 sty 2015

Do góry
Nie wszystkie dobrze aklimatyzują się, najlepiej zbierać w terenie nasiona traw, bylin, dwuletnich i wysiewać, ja jeździłem po terenie całymi dniami i kilka gatunków się zaadaptowało. Warto wprowadzać bodziszki - błotny, łąkowy, cuchnący, wspomniana firletka poszarpana ( w dużych ilościach nie za bardzo na siano się nadaje), wiązówka błotna z tego zespołu pochodzi, szczawie, goździk pyszny, może rdest wężownik, czosnki. Łąkę warto skosić w lipcu i kwitnienie większości powtarza się.
Może rosnąć też krwawnica i wierzbownica.
Trudny teren - dużo pracy! 21:45, 17 sty 2015

Do góry
Tak było kiedyś i dodam, że działka dobre 15 lat stała bezużyteczna. Jest to teren na którym kamieni i łupka kamiennego chyba z pobliskiej kopalni nie brakuje.
Co wbijam szpadel w ziemię słyszę tylko odgłos kamieni, które muszę wyciągać ręcznie, przy pomocy kilofa, szpadla lub męża.
Jest ciężko ale efekty cieszą.
Najcięższa praca jaką wykonałam i poniosła porażkę to walka z rdestem. Kilka miesięcy bezowocnej pracy. Przegrałam z nim walkę. Ściągnęłam koparkę, wezwałam ciężarowe auto i wywiezionych zostało 200 ton ziemi. 4500tyś. tyle mnie to kosztowało. Jak pomyślę ile bym roślin za to miała to płakać mi się chce.
W niektórych miejscach jeszcze odbija bo nie udało się wszystkiego wyplenić. Na wiosnę szykuję strzykawki, igłę i roundap. Będę truła go jak tylko się da. Rdest potrafi siedzieć na 2 metry w ziemi. Przerywając go tylko przyspieszamy jego rozmnażanie. Masakra i żadnemu ogrodników nie życzę tego chwastu.

Ogród średniowieczny i nie tylko 17:44, 22 gru 2014

Do góry
MarekW napisał(a)
Myślę co dałoby radę. Może juki, lawendę bym zostawił, ale jest to biała lawenda, kocimiętka mnie denerwuje bo strasznie się pokłada, może jakieś sucholubne trawy, rdest pośredni bo tam gdzie go mam to prawie nie kwitnie no i lny trwałe bo mam ich mnóstwo? i chyba już nie tak geometrycznie coś muszę wymyślić. A to zdjęcia z lata. Okazuje się że prawie nie fotografuję tego miejsca bo ciężko mi foto znaleźć.

Marek, a gdybyś dla spójności z ogrodem dał na brzeg albo pod płotem wałeczek bukszpanu a do środka róże okrywowe, nieco wyższe. Może pas trawy.
Jak tam jest mało słońca i sucho to z rdestem będzie nieporządnie.

Tylko jakoś wzorem przełamać monotonię 3 gatunków.
Ogród średniowieczny i nie tylko 21:42, 16 gru 2014

Do góry
Myślę co dałoby radę. Może juki, lawendę bym zostawił, ale jest to biała lawenda, kocimiętka mnie denerwuje bo strasznie się pokłada, może jakieś sucholubne trawy, rdest pośredni bo tam gdzie go mam to prawie nie kwitnie no i lny trwałe bo mam ich mnóstwo? i chyba już nie tak geometrycznie coś muszę wymyślić. A to zdjęcia z lata. Okazuje się że prawie nie fotografuję tego miejsca bo ciężko mi foto znaleźć.
Dwa ogrody 10:31, 12 gru 2014

Do góry
Rdest sie ładnie rozrasta i można go mnożyć z sadzonek.. nie ma sensu z nasion.
Dwa ogrody 10:33, 06 gru 2014

Do góry
Basiu, przesadzanie i kopczykowanie zakończone, jeszcze tylko trochę gałązek by się przydało i podsypać co wrażliwsze rośliny korą, której nie mam. Ale mam roczne przekompostowane trociny i chyba je wykorzystam.
Mala Mi - pocieszające jest to, co piszesz. Nawet posadziłam go tak (rdest) aby mógł się od razu wiosną rozrastaćzastanawiam się, czy nie warto zebrać nasion, bo widzę, że ma ładnie zasuszone kłoski.
yolka - podziwiałam Twoje widoki na jezioro
Bogdziu, zasłużenie odpoczywasz o świątecznych dekoracjach też nie myślę, bo już nie mam miejsca na nowe, chyba że jakieś drobiazgi.
Może jakiś wianek, w ubiegłym roku był taki

mam do przycięcia ostrokrzew, może coś wykombinuję

Vivo, siewki roślin zawsze się przydają W przedogródku dosadziłam jedynie róże i rabata czeka na poszerzenie wiosną jak zrobimy oczyszczalnię. Teraz trzeba zaplanować, co jeszcze posadzić przed różami, pod klonami planuję wyższą trawę, trzeba dobrać takie rośliny, aby były efektowne przez cały rok, może i tutaj będzie obwódka z bukszpanu. Widoczny na końcu łuk też zmodyfikuję Na razie przeglądam inspiracje

Bukszpaniki posadziłam na rabacie z drugiej strony, uzupełniałam ją też cebulowymi, już nic na niej nie zmieszczę, teraz tylko czekam na efekty, oby zadowalające

Pszczelarnia 22:57, 05 gru 2014

Do góry
Pokazując wrześniową świecznicę 'Brunette', chcę zapamiętać, że będę jej dosadzać więcej w kolejnym sezonie.

Kwitnie vernonia, ogrodowy olbrzym o pięknym kolorze:

I lubiany rdest himalajski:

Poszukuję 20:39, 04 gru 2014

Do góry
aksamitka napisał(a)
Dodatkowo gdyby ktoś posiadał: jukę karolińską, języczkę pomarańczową, miodunkę, rdest pokrewny i/lub jakąś żurawkę o żółtym/jasnozielonym kolorze liści, to proszę o kontakt.

Nooooo..., języczkę pomarańczową mam, miodunkę też (ale nie znam odmiany)i nawet w dużych ilosciach. Ale obawiam się, ze nie przeżyłaby u Ciebie bo chyba lubi cień i wilgoć.
Chyba Twój adres zachowam... a nóż się przyda...
Co do trzcinnika, to mam go już dobrych kilka lat i rozrasta mi się tylko w kępie w donicy ograniczającej rozprzestrzenianie się po ogrodzie (tak jak Ty bałam się traw). Kłosy mam przez całą zimę, ścinam je dopiero wiosną. Do tej pory nie zauważyłąm siewek - czyli może nie ma warunków do rozsiania się u mnie albo w ogóle ma kłopoty z rozsiewaniem się i jest to mozececha tej odmiany.
Poszukuję 10:47, 04 gru 2014

Do góry
Dodatkowo gdyby ktoś posiadał: jukę karolińską, języczkę pomarańczową, miodunkę, rdest pokrewny i/lub jakąś żurawkę o żółtym/jasnozielonym kolorze liści, to proszę o kontakt.
Dwa ogrody 22:08, 02 gru 2014

Do góry
Mariolu, chyba ten sam rdest kupiłysmy sobie Ja kupiłam więcej sadzonek, bo był bardzo tani. Ania pisze, że szybko się rozrasta ale od takiego przybytku głowa nie boli
Ciekawa jestem Twoich rabat obwiedzionych bukszpanami, czy w przedogródku?
Dwa ogrody 18:57, 30 lis 2014

Do góry
Rdest szybko ci sie rozrośnie...
Dwa ogrody 23:14, 29 lis 2014

Do góry
Mala Mi śmiej się śmiej do końca zimy jeszcze pięć razy zmienię zdanie a rewolucje już zaczęłam
ewsyg, an_tre - większość zwykłych jeżówek przesadzałam, teraz nie będzie łanu, tylko plamy tu i tam a na chwilę obecną moje również mają czarne główki

Małgoś, kilka godzin na powietrzu dotleniło mnie maksymalnie zaraz idę do Ciebie
i chyba nie pokazywany niski rdest kupiony w ilości dwóch sztuk jesienią, żałuję, że nie wzięłam więcej, bo mam plany z nim związane
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies