Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rdest"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:43, 03 cze 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Żeby sprawę rdestu dociągnąć do końca dodam, że ten "plackaty" może mieć bardziej sucho. Te wyższe - będą im liście zasychać w trakcie sezonu.
\
W takim razie bodziszki pójdą pod brzozę.. a rdest na rabatę, ale w takim razie dużo mi nie wejdzie. Szkoda Coś trza w takim razie wyciepać.

Hostowisko w tym roku już widać

lewa strona

prawa strona

Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:49, 03 cze 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
przeniosłam się z rdestem do ciebie

luty - mamy załatwiony rdest wyglada jak liscie albo kora
marzec, kwiecień - odbiaja? zielenieje?
maj - ..... - kwitnie

a jak przekwitnie to jak wyglada?

Upss... Pszczółka większy fachowiec.... ja mogę napisać jak to u mnie było
Rdest pokrewny dostałam od szwagierki.. i się sobie poniewierał (czytaj: zarósł w krzakach i tyle go widziałam). Jak krzaki były małe to mi się podobał, potem krzaki zdominowały i o nim zapomniałam.
Wydarłam go rok albo 2 lata temu na rabaty, trochę przywiozłam od Marka ze Średniowiecznego i dostał nowe życie.
Kwitnie od początku czerwca do późnej jesieni. Kwiaty przekwitłe robią się rude. Mój na początku jest blado różowy (już kwitnie), a czym później, tym ma ciemniejsze kolory.
To foto z 4 października. Końce liści powoli rudzieją. U mnie się płoży po ziemi, z kwiatem jakieś 30cm, licie 5cm. Wiosną liści rudych chyba nie gubi tylko rosną nowe.
Wczoraj wydzierałam bodziszki i w ich miejsce urwałam po kawałku rdestu. Będzie z lekka zdechły .. i to długo, ale się ukorzeni.

Szukam foto kiedy zielenieje.

Edit... mam ale takie byle jakie.. 25 kwietnia, widać rude i widać dużo zielonego.Prawy dolny róg.

Pszczelarnia 20:24, 03 cze 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A to sprawdziłam, tak za łubinami jest rdest wężownik - polygonum bistorta 'Superba' - teraz kwitnie w całej masie.
To on:

Pięknie ten rdest wygląda, mój nie kwitnie może w za dużym cieniu cieszę się, że znowu jestem z Wami
Ogród u stóp klasztoru cz. II 14:17, 03 cze 2015

Do góry
alinak napisał(a)
Zobaczyłam wczoraj słońce i zgłupiałam ,nie wiedziałam co się dzieje . już prawie o nim zapomniałam że istnieje .
Ale ,ale nie myślcie że nie padało ...padało i to nawet z gradem ,na szczęście małym, leciutkim i nie szkodliwym .
Pracowite dni miałam ,ale obiecuję sobie za to baaaardzo leniwe lato .altana już czeka na montaż ,choć chwilowo musi sobie jeszcze tydzień poczekać.
tak więc niektóre obrazki bezpowrotnie przeminą i znowu będzie w wypoczynkowym inaczej .póki co aktualności roślinne

RDEST POŚREDNI

RDEST HIMALAJSKI

Alino, HIMALAJSKI jeszcze nie kwitnie. Zobacz u mnie. Wysłałaś mi pustego maila a ja dalej nie znam ceny.

Pszczelarnia 09:58, 03 cze 2015

Do góry
A to sprawdziłam, tak za łubinami jest rdest wężownik - polygonum bistorta 'Superba' - teraz kwitnie w całej masie.
To on:
Pszczelarnia 09:33, 03 cze 2015

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Mam rdest wężownik, zastanawiam się czemu jeszcze nie kwitnie, może za cieniste stanowisko, czy Twój to odmiana Superbum?
Zielnik i warzywnik jak z obrazka.

Nie wiem, czy wężownik to 'Superbum' ale dopiero zaczyna, tak z wolna. Pokrewny jest szybszy.
Pszczelarnia 08:39, 03 cze 2015

Do góry
Mam rdest wężownik, zastanawiam się czemu jeszcze nie kwitnie, może za cieniste stanowisko, czy Twój to odmiana Superbum?
Zielnik i warzywnik jak z obrazka.
Pszczelarnia 08:14, 03 cze 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)

a kwiatholandii tak poleca rdest pokrewny "Darjeeling Red" gdzieś doczytałam ze ekspansywny ale pierwszy raz czytam ze brzydki po zimie.

a i jeszcze mam pytanie bo ty znawczyni bylin jesteś
kocimiętka po zimie nie odbiła ...czyżby wymarzła? ...bo zimy nie było dużej.

Ania odpowiedziała, że wygniła. U mnie kocimiętka rośnie dosłownie w piasku.
Pszczelarnia 08:11, 03 cze 2015

Do góry
Rdest, jak rdest, ale czy to jest mostek????Niesamowity
Ogród Małej Mi - sezon 2015 06:30, 03 cze 2015
Do góry
przeniosłam się z rdestem do ciebie

luty - mamy załatwiony rdest wyglada jak liscie albo kora
marzec, kwiecień - odbiaja? zielenieje?
maj - ..... - kwitnie

a jak przekwitnie to jak wyglada?

Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:32, 03 cze 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Aniu nie wiedziałam, że masz tę trawę a ja właśnie sia zastanawiam nad nią zamisat, mojego marnego milium aureum - jakiej szerokości jest jedna kępa? Muszę z niej zrobić skarpetę (a właściwie pasek ok metrowy) pod moimi grabami i zastanawiam się ile bym ich musiała mieć. I jak ona wygląda zima i po zimie?
Przy okazju zdam raport werbenowy - sadzonki od Ciebie zaczynaja pokazywac kwiaty. Sadzonki z nasion od Ciebie rosną w gruncie raczej powoli narazie (ale wiem jest im zimnno). Jedynie co mnie zastanawia to część z nich nie rośnie w górę tylko tak "rozlazła" się na boki. może to przez uszczykiwanie? mam nadzieję ze znajdzie kiedyś właściwy kierunek pozdrawiam

U mnie rósł słabo, ale jak każdy carex potrzebuje wilgoci.. a miałam go pod brzozą. I nie podlewałam.
Teraz przesadziłam.. też nie będzie szału z wilgocią.. ale pod brzozą mi się odwidział. Nie pasuje do reszty.
Zimą przysychał u mnie. Wiosna prawie wszytko wyskubałam. Miałam na niego nerwa. Ale odrasta szybko i ładnie. Dostał drugą szansę. Jak się nie poprawi to się pożegnamy.
W porównaniu do innych carexów nie rozkłada się na boki tzn nie przyrasta mocno. Evergold dostaje bardzo długich liści, a ten jest bardziej kompaktowy, przez co jest bardziej przewidywalny w rozmiarze.
Tak wyglądał gdzieś w lutym, ale zima była jaka była, a raczej nie była.
Szału nie ma. Te rude po prawej na dole to rdest Fajna brązowa poducha

Po wyskubaniu, końcem kwietnia tak wyglądał (8 post)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5421-ogrod-malej-mi-sezon-2015?page=132#post_8

Reszcie odpowiem wieczorkiem jutro czyli dziś, ale mam trochę do skończenia pracy, a pasuje pospać trochę.

Edit.. zmierzę kępę jutro, jak zapomnę to przypomnij. Na oko 30cm. Maks 40. Jak na carexa to mało.

Pszczelarnia 22:17, 02 cze 2015
Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Po zimie ten rdest jest rudo-brązową masą liści, nie ma jak ściąć ani wyczesać ale w sumie szybko się rusza i nie wiem jak pozbywa się sam tej masy liści? Po zimie to jest taki zaschły placek (jak krowie zaschnięte .... - przepraszam za dosadność ale tak mi się skojarzyło ). I jest bardzo ekspansywny. Ale ja go mam i na razie nie zamierzam eksmitować.

no to ja sie zastanowie ...łajno...z sołtysem sie mi kojarzy
Pszczelarnia 22:10, 02 cze 2015

Do góry
planowałam ten rdest, nawet widziałam go w szkółce ale u mnie za sucho, bez nawadniania , w sąsiedztwie brzóz chyba ledwo by zipał
Pszczelarnia 22:05, 02 cze 2015

Do góry
No ja dzis bym kupila ten rdest gdybym sie nie rozłożyła...los mnie powstrzymal..?
Pszczelarnia 22:00, 02 cze 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)

a kwiatholandii tak poleca rdest pokrewny "Darjeeling Red" gdzieś doczytałam ze ekspansywny ale pierwszy raz czytam ze brzydki po zimie.

Po zimie ten rdest jest rudo-brązową masą liści, nie ma jak ściąć ani wyczesać ale w sumie szybko się rusza i nie wiem jak pozbywa się sam tej masy liści? Po zimie to jest taki zaschły placek (jak krowie zaschnięte .... - przepraszam za dosadność ale tak mi się skojarzyło ). I jest bardzo ekspansywny. Ale ja go mam i na razie nie zamierzam eksmitować.
Pszczelarnia 21:34, 02 cze 2015
Do góry
Rdest. Mam pokrewny - najmniej polecam: niska, mocno zadarniająca roślina, bardzo nieładna po zimie- trudno ściąć i oczyścić z zeschłych liści. Mam rdest wężownik - to ten na zdjęciach powyżej, rozrasta się ale pod kontrolą, bo nie ma idealnych warunków (kamienista gleba). Mam rdest himalajski - to ten z ogrodów Pieta Outdolfa, kwitnie od lipca do października, fantastyczny, słabo przyrasta. Sadzony 2 lata temu jeszcze nie jest gotowy do podziału (albo ja nie umiem się za niego zabrać, gdyż otaczam go nabożną - ogrodniczą - czcią).

Pszczelarnia 20:54, 02 cze 2015

Do góry
Rdest na mokrej łące pod brzozami - Wollerton Old Hall (niestety jakość zdjęć niezadawalająca):

Wyobrażam sobie taką mokrą łąkę z bordową leszczyną i rdestem, i jaskrami oraz różą kłodzką.

Pszczelarnia 13:04, 02 cze 2015

Do góry
Wszystko piękne i do podziwiania. Zielnik , warzywnik, rdest czy łubiny no i w koncu sklep z pszczółka.Bardzo u Ciebie klimatycznie , sielsko i anielsko , pozdrówka.
W Gąszczu u Tess 11:25, 02 cze 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Ja mam rdest i mógł być z jeżówką, bo rosną koło siebie.. tylko mój jest inny niż Pszczółki. Mój jest niski i jak Pszczółka pisze.. brzydki po zimie. Mój to rdest pokrewny.

Aniu, mam taki właśnie jak Pszczólka. Śliczny jest. Miałam wywalić, jak zobaczyłam w ub. roku, że to nie jeżówka, ale zostaje.
Pszczelarnia 11:25, 02 cze 2015

Do góry
Tess.. mój jest rdest pokrewny.
Pszczółka.......kcem, kcem kcem.. pójdzie pod brzozę. Będę podlewać. Zobaczymy czy da radę.. I gdzie foto pod brzozami??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies