Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród średniowieczny i nie tylko

Ogród średniowieczny i nie tylko

Mala_Mi 22:09, 16 gru 2014

Biała lawenda mnie nie zachwyca..... kocimiętka ładna na początek sezonu, chociaż u Vivy jest inna odmiana. ładna długo...
Rabata jest płaska i monotonna... pasuje wyższe coś dla akcentu.
MarekW 22:24, 16 gru 2014

Mnie też nie zachwyca ta biała lawenda ale mam jej cały łan i szkoda wyrzucić
malgorzata_s... 16:16, 22 gru 2014

Pozdrowienia i życzenia zostawiam

Pszczelarnia 17:44, 22 gru 2014

MarekW napisał(a)
Myślę co dałoby radę. Może juki, lawendę bym zostawił, ale jest to biała lawenda, kocimiętka mnie denerwuje bo strasznie się pokłada, może jakieś sucholubne trawy, rdest pośredni bo tam gdzie go mam to prawie nie kwitnie no i lny trwałe bo mam ich mnóstwo? i chyba już nie tak geometrycznie coś muszę wymyślić. A to zdjęcia z lata. Okazuje się że prawie nie fotografuję tego miejsca bo ciężko mi foto znaleźć.

Marek, a gdybyś dla spójności z ogrodem dał na brzeg albo pod płotem wałeczek bukszpanu a do środka róże okrywowe, nieco wyższe. Może pas trawy.
Jak tam jest mało słońca i sucho to z rdestem będzie nieporządnie.

Tylko jakoś wzorem przełamać monotonię 3 gatunków.
Urszulla 18:37, 22 gru 2014

Marku, ciekawe przełamanie zamiast świątecznie jest ogrodniczo
moje pomysły to : tuja aurea nana (bo zimozielona), cyprysik groszkowy aurea nana (u mnie wytrzymuje sucho), trawy (fajne wypełnienie), trzmielina (bo od początków wiosny jest ładna-może być przy lawendzie która później startuje, zmieniłabym jednak na fioletową), a na tej cienistej części może runianka (ale nie wiem czy wytrzyma suchostan).
mira 23:42, 22 gru 2014

Zaglądam w ramach relaksu i zaciekawił mnie temat ogrodowy.
To miejsce jest chyba świetliste jasne, no i od ulicy to by pasowało formalnie, tak se myślę możę rh - wielkie doły trza kopać i ziemi w mnie dać, albo może jakie hortensje, no albo róże

pozdrawiam
MarekW 10:24, 23 gru 2014

Urszulla napisał(a)
Marku, ciekawe przełamanie zamiast świątecznie jest ogrodniczo
moje pomysły to : tuja aurea nana (bo zimozielona), cyprysik groszkowy aurea nana (u mnie wytrzymuje sucho), trawy (fajne wypełnienie), trzmielina (bo od początków wiosny jest ładna-może być przy lawendzie która później startuje, zmieniłabym jednak na fioletową), a na tej cienistej części może runianka (ale nie wiem czy wytrzyma suchostan).

Iglaków nie lubię ale dziękuję za pomysły
MarekW 10:26, 23 gru 2014

mira napisał(a)
Zaglądam w ramach relaksu i zaciekawił mnie temat ogrodowy.
To miejsce jest chyba świetliste jasne, no i od ulicy to by pasowało formalnie, tak se myślę możę rh - wielkie doły trza kopać i ziemi w mnie dać, albo może jakie hortensje, no albo róże

pozdrawiam

RH to chyba nie da rady w tym miejscu, jest świetliście ale tylko w części, Formalnie mogłoby być, ale marzy mi się wizytówka ogrodu w tym miejscu, aby każdy wzdychał z zachwytu na pierwsze spojrzenie. Tylko jak to zrobić?
MarekW 10:29, 23 gru 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Marek, a gdybyś dla spójności z ogrodem dał na brzeg albo pod płotem wałeczek bukszpanu a do środka róże okrywowe, nieco wyższe. Może pas trawy.
Jak tam jest mało słońca i sucho to z rdestem będzie nieporządnie.

Tylko jakoś wzorem przełamać monotonię 3 gatunków.

Pomysł ciekawy,a może żywopłot węzłowy z lawendy i bukszpanu, albo z tawułek,żeby nie było tak samo i wypełnienie z róż? teraz mi przyszło do głowy. Bukszpan raczej nie wytrzyma w tym miejscu, a tawuły japońskie może tak.
MarekW 10:30, 23 gru 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Pozdrowienia i życzenia zostawiam

Dziękuję za życzenia i pamięć. Pozdrawiam i życzę radosnych Świąt także dla Ciebie i Rodziny.