Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród w Cichym Dworku 22:19, 09 wrz 2017

Do góry
Dziękuje Gosiu może na drugi rok się rozrośnie a jeszcze tam między rozchodniki będzie trawka rozplenica bo najbardziej mnie się ona podoba ale dopiero na drugi rok
Może uda się z nasionek powiększyć grono trawki
Słoneczny Ogród 12:56, 09 wrz 2017

Do góry
To jest gailardia i tutaj u mnie to jedna roślina w takiej okazałości. Ale muszę ją przenieść, bo teraz jest na przejściu.

Nie wiem jak nazywają się te kwiaty takie różowe. Mam je pierwszy raz.

Rozplenica z nasion mała ale kwitnie.
Moja glebo terapia 11:04, 09 wrz 2017

Do góry
Rozplenica NN w sumie to nie bardzo widzę czym się różni od tej cassian.
Poluje jeszcze na Black beauty marzą mi się takie ciemne kotki

Jeszcze floksy

niezmordowany ostrogowiec muszę go rozsadzić na przyszły rok, kwitnie niezmordowanie od czerwca

Moja glebo terapia 10:49, 09 wrz 2017

Do góry
Dziewczyny dzięki w końcu po półtora roku udało mi się dobić do setki

A cenne informację zbieram, żeby w razie W wiedzieć gdzie szukać bo pamięć mam dobrą ale krótką

Trochę grafiki z dzisiaj

Miśki na sznurkach i patykach stoją na baczność w przyszłym roku muszę im podpory zrobić

tej nic nie trzeba sama stoi

Moje dwa nowe nabytki rozplenica cassian

Ogród za grosze 08:31, 08 wrz 2017

Do góry
Nie okrywam wrzosów na zimę, więc zimą i wczesną wiosną wyglądają całkiem ładnie szczególnie jak wiosną zakwitną tam posadzone krokusy. Jak zaczynają wypuszczać młode listeczki ścinam je dosyć krótko. Ścięte gałązki układam pomiędzy krzaczkami i przysypuję kwaśną próchnicą i na wierzch sypię korę. Po 3-4 tygodniach wrzosy już są zielone i nie straszą. Oprócz nich rosną szczepione modrzewie, cyprysy, miniaturowa brzoza, czerwony buk, sosna jeffrey joppi, rozplenica i carex ID.
Ogród w remoncie 17:48, 07 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Rozplenica Black Beauty
Z BB będziesz miała nasionka widzę że dojrzewają pilnuj jeszcze ze dwa tygodnie i zbieraj.Wysiejesz na wiosnę
Ogród w remoncie 17:26, 07 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Zdjęcia moich zamówionych traw

Rozplenica wschodnia Karley Rose,niestety resztki kłosków tylko,nic nie widać

Rozplenica Magic
Całkiem ładne sadzonki Jak wysokie sa?BB ma ładny kłos ech kiedy moja zakwitnie.Ciekawe jakie moje przyślą
Ogród w remoncie 16:41, 07 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Rozplenica wschodnia Karley Rose,...
Rozplenica Magic
Aż musiałam wygooglować te odmiany. Piękne. I bergenia Flirt mnie zainteresowała. Będę czekać na jej fotki w jesienno-zimowej odsłonie.
Ogród w remoncie 15:03, 07 wrz 2017

Do góry
Rozplenica Black Beauty
Ogród w remoncie 15:00, 07 wrz 2017

Do góry

Rozplenica wschodnia Karley Rose,niestety resztki kłosków tylko,nic nie widać

Rozplenica Magic
Ogrod stewardessy 12:03, 07 wrz 2017

Do góry
Ładne rabaty, a ta z ławeczką aż zaprasza do rozgoszczenia się tam

Rozplenica może jeszcze wypuści kłoski, moja dopiero niedawno zaczęła. Poza tym to chyba też zależy czy jest w bardziej czy mniej słonecznym miejscu. W tym roku dzieliłam i jedna w słonecznym widzę że ma dwa kotki a druga, która ma mniej słonka nadal same listki.
Ptasi gaj 22:07, 06 wrz 2017

Do góry
Oj pada ciągle nie jest to ulewa ale raz mży raz pada solidnie.

Jest wszystko bardzo namoczone. Trawy sie do ziemi schylają pod ciężarem wody. Pięknie to wygląda ale mogą się połamać.

Rozplenica

Na Łowieckiej 21:45, 06 wrz 2017

Do góry
Witam po raz pierwszy i nie ostatni Piękny ogród muszę mu się przyjrzeć

A rozplenica Lady Ach Och Boska

Już jej szukam u siebie miejsca Myślisz że można ją przed hortensjami posadzić czy będzie za duża? Tylko czy taką odmianę znajdę w jakiejś szkółce zazwyczaj widziałam Hameln Koniecznie muszę poszukać

Pozdrawiam

Mój zielony świat 18:52, 06 wrz 2017

Do góry
Gosiu, dziękuję

Aganiu, powojników jeszcze nie próbowałam dzielić, więc nie wiem jak to z nimi jest. Kolor Cassandry faktycznie śliczny
Nie musisz tworzyć nowej rabaty i sadzić rutewek żeby mnie oczarować Twoj ogród czaruje klonami, dojrzałością, zimozieloną strukturą, oczkiem Do uprawy rutewki zachęcam To duża przyjemność patrzeć na takie zwiewne chmurki kwiecia
Little Bunny, to wdzięczna rozplenica. Chyba najmniejsza odmiana. Tworzy zielone jeżyki. Mam też jej żółtą wersję w odmianie Jommenik. Też fajna
Uprawa Grandiflory jest ekscytująca

Andrzeju, miejsce które opisujesz, wydaje się w sam raz na Grandusie To wciąż eksperyment w naszym klimacie, ale eksperymenty są ciekawe
U mnie zakwitł drugi pąk. Niestety, w tym czasie wyjeżdżałam, więc się nim nie nacieszyłam. Zobaczymy co kolejny sezon przyniesie

Ulu dziękuję, bardzo mi miło

Iwonko, dużo radości sprawił mi Twój wpis Dziękuję! Motywujmy się wzajemnie
Tak, masz rację, ogród uwielbiam i wkładam w niego dużo serca. To taki mój azyl spokoju i radości estetycznych. Zaspokaja też wiele moich potrzeb.
Roślin do cienia jest całe mnóstwo. Z pewnością znajdziesz wiele piękności
Uprawiam te rośliny, które mi się podobają i które pasują do warunków jakie mam. Jestem zaimpregnowana na mody. Ogród jest dla mnie i moich bliskich i to my mamy się w nim czuć dobrze

Aniu, nie tylko Ty miałaś takie skojarzenie Sąsiadka pyta, a co to za kapliczka
Na codzień w pracy słucham o ludzkich problemach, może nieświadomie wprowadziłam jej symbol do ogrodu A tak poważnie, to konfesjonał niedługo się zgubi, kiedy oplotą go róże i sąsiednia magnolia wyrośnie wyżej.
Dziękuję za odwiedziny, wnikliwy sacer i słowa docenienia

Izo, służę uchem
Gaja też Upodobała sobie nową miejscówkę

Gabrielo, Grandiflora to wciąż znak zapytania. Pierwsza zima w polskim gruncie za nią, ale jak będzie dalej, czas pokaże. Póki co cieszę się jej fikusowymi lśniącymi liśćmi i spektakularnym kwitnieniem. Jak zakwitła pierwszym kwiatem ustawiłam przy niej drabinę, sąsiedzi schodzili się, aby powąchać i podziwić
Lobelia jest super, kolor cudny, długie kwitnienienie i efektowny pokrój! Jasne, zbiorę nasionka Do Bellinghamow już się wybierałam od jakiegoś czasu, chcąc tak jak Ty połączyć odwiedziny ich ogrodu z pobytem nad morzem. Zazwyczaj jeżdzę do Sopotu wiosną i jesienią, a wtedy zwiedzania nie było. W tym roku byłam w letnim terminie i udało się ich odwiedzić. Ciekawa jestem dalszych zmian.

Ogrod stewardessy 17:35, 06 wrz 2017

Do góry
lei tak rozplenica ladniee wyglada wogole juz super masz
Ogród w Cichym Dworku 12:39, 06 wrz 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Zobacz każda gotowa sadzonka kosztuje , Ty potrzebujesz tego więcej, a można prościej. Rozplenica ładnie rośnie z nasion i juz w pierwszym sezonie ma kwiatostany , a w drugim roku juz będzie spora z niej kępa.

Tak właśnie dlatego chcę zakupić nasionka będę szukać a jak nie znajde to zamówie na internecie... bo do Ani "Małej Mi"to nie wiem kiedy wstąpię a z chęcią bym tam się wybrała
Ogród w Cichym Dworku 12:34, 06 wrz 2017

Do góry
ania1110d napisał(a)

Daria i to bardzo A jakie to miłe

Zobacz każda gotowa sadzonka kosztuje , Ty potrzebujesz tego więcej, a można prościej. Rozplenica ładnie rośnie z nasion i juz w pierwszym sezonie ma kwiatostany , a w drugim roku juz będzie spora z niej kępa.
Lubię go :) 08:47, 06 wrz 2017

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Witam jestem pierwszy raz w Twoich ogrodowych progach i powiem tylko Pięknie Rozplenica na medal wszystko mi się podoba Widzę że masz cedra jak on się u Ciebie sprawuje, ile ma sezonów, czy był zabezpieczany itp.?

dziękuję i zapraszam !
Cedr jest już 2 lata i zimy mu nie straszne na razie, niczym go nie zabezpieczałam , no tylko kora jako ściółka
Przyrosty ma duże, rośnie bezproblemowo na razie
Zimozielony biało - różowy 08:03, 06 wrz 2017

Do góry
Msazalka18 napisał(a)
T
a teraz z przodu w lewo

Jeśli dobrze widzę to centralnie są rododendrony... tak?
Za nimi przed cisami możesz posadzić ML. Cisy zalecam w połowie marca obciąć o połowę, Dlaczego? wyjasniałam Iwonkap. ML to zwiewny, jasny miskant i pięknie będzie kontrastować z zielenią rodków i cisów.
Natomiast z przodu możesz posadzić wrzosy (polecam Winter Red, lub inny o zmienności kolorystycznej). Możesz też posadzić plamami w połączeniu z carexami: albo w tonacji ML to będą czupryny Frosted Curls, lub też Variegata (Ptasie Łapki), albo Evergold. Albo obsadzić niskimi rozplenicami - Little Boy (o odmiany niskich pytaj Polinki bo ona ma kilka)

Wrzosy muszą mieć koniecznie rozerwaną na płaską bryłę korzeniową. Mam nadzieję, że cały fragment tej rabaty przyszykowałaś pod kwaśnoluby (nie tylko dołki)
Co jeszcze może rosnąć na kwaśnej...hmmmm (?)...wiem! mozna posadzić niskie białoobrzeżone hosty, np. Ice&Fire, można dać hakonechloa, stipę, a także Carex Silver Sceptre. Ogólnie zazwyczaj carexy lubiż kwaśną glebę i korę w podłożu.

Na oststnim zdjęciu, gdzie masz hortki... daj im 2-3 lata. Z tyłu możesz dać gracki.

Znajdź tez miejsce na pas rozplenicy - popatrz u Polinki na Lady U - spora, spektakularnie kwitnąca (rozplenica, rzecz jasna)

Coś jeszcze cię nurtuje?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:35, 05 wrz 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Anula, Iza, Asia - hmmm, jakby to powiedzieć, trzecia rozplenica i miskant już kupione...
Rzeczywiście, lubię mieć efekt od razu a nie czekać na niego np. 3 lata... i zdaję sobie sprawę, że za niezbyt długi czas może trzeba będzie znów coś zmieniać ale na której rabacie mnie to nie czeka??? Rośliny nie przestają rosnąć więc prędzej czy później trzeba coś korygować. To ja wolę szybciej korygować niż czekać i czekać.

Poustawiałam, pomierzyłam odległości i zrobiłam foty. Może nie będzie tak źle z tymi odległościami.

Między rozplenicami jest 120cm odstępu. W założeniu mają zrobić łan, więc chyba będzie ok?
Od skrajnej prawej rozplenicy do hortki Limelight jest 100 cm - może ciut mało, ale chcę ją prowadzić wyżej więc może będzie ok?
Pomiędzy hortkami Little Lime jest 110cm.
Od rozplenic do hortek Little Lime jest 100cm.
Miskant jest kompletnie z boku, mam tam sporo miejsca i nie boję się o niego.
Damy radę???

No tak nie wolno ! Jak zasnąć .

Z Woslawic trawy przywiozłam to sadzilam koniec września ) wszystko żyje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies