Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 19:20, 08 mar 2020

Do góry
Z okazji Dnia Kobiet zaświeciło słońce
To duży prezent!

Mąż Mój zaszalał z kantami w całym ogrodzie, To dopiero prezent!!!

Ja zaś zaczęłam od sadzenia kwiatków. Niech będzie pamiętna data - 8 marca, dzień sadzenia kwiatków

W dużej donicy skalnica i carexy wycięte z carexowiska.
A poniżej tulipany z zeszłego roku, o których zapomniałąm i wykiełkowały w garażu

Zielony AZYL 19:19, 08 mar 2020

Do góry
Ogród bez reguł 19:11, 08 mar 2020

Do góry
Byliny jeszcze powoli, jeszcze ostrożnie, ale wszędzie widać ruch w interesie. Wejście na rabaty grozi dewastacją

Ogród bez reguł 19:07, 08 mar 2020

Do góry
Wśród magnolii nie widać oznak pospolitego ruszenia. Tylko ta moja wyszła przed szereg, ale w końcu nazwa zobowiązuje - March Till Frost A marzec już jest

Ogród bez reguł 19:02, 08 mar 2020

Do góry
Posadzone darowane przylaszczki zbierają się w sobie . Myślę, że niedługo pokażą, na co je stać

A tak wygląda kwiat kopytnika

Cis - Taxus 19:02, 08 mar 2020

Do góry
tenobcy napisał(a)
A takie? Zasadzone zeszłego roku wiosną. Mają ok. 1 m wysokości. Chciałbym, żeby się zagęściły, przypominały 'kolumnę'.
Ciąć czy nie? Jeśli tak, to gdzie?
Nie mam doświadczenia z cisami, stąd to lamerskie pytanie

Cis wręcz nie znosi szmaty, więc od razu wyrzucaj szmatę stąd. To po prostu "zbrodnia" na cisach.
I tu nie chodzi wyłącznie o korzenie na wierzchu ..to pryszcz.
Ogród bez reguł 18:58, 08 mar 2020

Do góry
Coraz więcej owadów - są pszczoły, trzmiele, biedronki Ale też utłukłam parę młodych ślimaków golasów

Ogród z wilkiem zamkn. 18:55, 08 mar 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Madziu, a chcesz te róże tylko u góry skarpy, czy po całości przy schodach od góry do dołu?

Ogólnie to na skarpie posadziłabym raczej rośliny w typie preriowych, dobrze znoszące suszę, np. Salvia w różnych odmianach, Artemisia, Agastache, Gaura, Coreopsis, Rudbeckia, Centranthus, Knautia, Lychnis, Perovskia i dużo traw. Dosadziłabym ewentualnie fajne drzewo imitujące drzewka oliwne we Włoszech - Pyrus salicifolia.

Róże dobrze znoszą suszę, jak się już dobrze ukorzenią. Przez pierwsze lata musiałabyś je dobrze podlewać i troszkę wypoziomować, zrobić taką jakby półkę w miejscu sadzenia. Masz tą skarpę chyba dość stromą i cała woda spływa, dlatego taka półka jakby. U góry mogłabyś posadzić jakieś pachnące parkowe, a przy schodach, w tych trudniejszych miejscach, jakieś rabatowe typu The Fairy, Garden of Roses, Hansestadt Rostock.

Z zimozielonych do róż zawsze polecam cisy

Ewa

o różach tylko na górze myślałam -przy samym tarasie ….

tam na skalniaku -ogólnie jest pełno traw i kwiatów -krwawniki,rudbekie ,jeżówki ,szałwia ,kocimiętka,rozchodniki ,stipa ,red baron ,rozplenice hameln itd....
w sezonie od maja zaczyna się tam busz ….
nie mam dobrego zdjęcia ale chodzi mi o to ,żeby taras był otulony trochę wyższymi roślinami …. tu na górze jest za płasko teraz( jest lawenda ,macierzanka ,hakonki )

tych ambrowców już nie ma -to tam będą te klony bordowe ,co z boku domu

.....

fajna ta grusza wierzbolistna -.....wyczytałam ,że ona do 4-5 metrów rośnie foch ,trochę za dużo -.... nie wiem jak z jej cięciem ? może lubi ?

….ale chyba drzewek mam tam dość
Są tam klony palmowe szt 6 plus 3 na górze....
musze zrobić zdjęcie od góry i od dołu tych schodów i tarasu-bo na tych tak średnio widać ….

może faktycznie tylko te Fairy dać …..ale one też niziutke raczej rosną ….
parkowe -kupiłam teraz parkowe bezimienne -może spróbować z nimi …

….a jak na razie ,to ja muszę wybrać kamyczki do końca ……...

bardzooooo Ci dziękuję ,że zajrzałaś i za pomysły ….mam o czym dumać
buziaki

Kwiaty we włosach 18:55, 08 mar 2020

Do góry
Forsycja tuż tuż

i jeszcze niespodzianka -barwinek

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 18:54, 08 mar 2020

Do góry

I miało nie być więcej ziemi a wciąż równamy do poziomu 0 !
Ziemia okazała się być przyzwoita,jedna z lepszych jakie nawoziliśmy.Ma naprawdę mało kamieni i kłączy
Ogród bez reguł 18:52, 08 mar 2020

Do góry
Wśród roślin nadal królują cebulowe. Krokusiki jeszcze dają radę. Irysy powoli przekwitają. Do startu gotowe są śnieżniki, cebulice, szafirki, hiacynty.

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 18:51, 08 mar 2020

Do góry
A dziś na RODosie znalazłam moje zaginione ciemierniki słychać jak rosną

I posadzone nowości
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 18:49, 08 mar 2020

Do góry

0
Ogród bez reguł 18:48, 08 mar 2020

Do góry
Dziś był bardzo udany dzień. Świeciło słońce, wiatr umiarkowany. można było fajnie popracować w ogrodzie.

Ja przede wszystkim nawoziłam. Podsypałam owczego obornika różom i jeżówkom. Cebulowe zasiliłam specjalnym nawozem do cebulowych. Podlałam nawożone roślinki. Posadziłam kilka kolejnych zdobyczy do donic, żeby już sobie rosły.
Przycięłam ziołownik - pod sekator poszły mięty, melisa, hyzop, tymianek, oregano, szałwia. Matko, ale zapach się niósł po ogrodzie...!
Następnie prace porządkowe, których nie lubi nikt, ale zrobić trzeba

I już trzeba było się zbierać. Przyszły chmury, zaczął wiać wiatr... przestało być miło... O takim drobiazgu jak ból pleców w miejscu stłuczenia nie wspomnę...

Kwiaty we włosach 18:48, 08 mar 2020

Do góry
Grzesiu ma 2 sztuki (tylko) jest świetna.
Mam każdą osobno w innych miejscach, rosną na rabacie z innymi roślinami w kamykach.
Poszukam fotki aby było lepiej widać.

Ochotnik do pracy

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 18:41, 08 mar 2020

Do góry

Kwiaty we włosach 18:40, 08 mar 2020

Do góry
Niedługo będą obcięte

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:38, 08 mar 2020

Do góry
Niebo miało dzisiaj iście hiszpański kolor. Rano nie dane mi było uczestniczenie w ogrodowym spektaklu. Ogród Miry będę mogła obejrzeć dopiero w internecie.

Słoneczko świeciło. Trzeba było jakoś wykorzystać cudowne okoliczności przyrody.
Prognozy są obiecujące, więc wybrałam się do warzywnika.

Po raz pierwszy nie przekopywałam gleby. Głównym powodem była chęć zatrzymania wilgoci. Drugim- informacje podawane w prasie ogrodniczej. Odwracanie gleby utrudnia życie pożytecznym organizmom.
Zrobiłam kanciki, wzruszyłam pazurkami wierzchnią warstwę, wyrównałam i siałam.
W oczach miałam pełnię szczęścia. Gleba była cudownie pulchna, lekka. Niczym nie przypominała ciężkiej gliny sprzed paru lat. Opłacało się ściółkować skoszona trawą, wysypywać popiół i wysiewać zielony nawóz.

Było tak cieplutko, że czapka była niepotrzebna. Na grządkach wysiałam bób, groszek cukrowy, pietruszkę korzeniową i naciową, koperek. Wymieszałam też nasiona rzodkiewki oraz marchewki wczesnej i wysiałam dwa rządki. Zanim marchew wzejdzie, to rzodkiewka będzie do schrupania.

Następna w kolejności była rabata z ziołami. Przycięłam tymianek, oczyściłam z suchelców szczypiorek i natkę, zrobiłam kanciki. Na tej rabacie mam jeszcze lubczyk, mietę posadzona w zadołowanych doniczkach oraz melisę. W maju dosadzam bazylię z kupionych sadzonek.

Tydzień temu pisałam o wykorzystaniu poszatkowanych miskantów do ściółkowania truskawek. Wczesną wiosną wygląda to niezbyt okazale, ale kiedy krzaczki się rozwiną ta słoma nie będzie się tak rzucała w oczy. Owoce będą czyste i mniej będzie chwastów.

Dzień jest już wyraźnie dłuższy i czasu starczyło też na spulchnienie ziemi wokół czosnków i rabarbaru. Ten drugi wyłazi już z ziemi.
To był dobry dzień.

Następne wysiewy będą pod koniec miesiąca. Jeśli będzie ciepło to wysieję buraki ćwikłowe i następny rzut marchewki.

Dobrego tygodnia!Temperatury mają być takie, że będzie można rozpocząć picie kawki na tarasie.

Kwiaty we włosach 18:34, 08 mar 2020

Do góry

Pamiętajcie o ogrodach 18:33, 08 mar 2020

Do góry
Panowie Zdrowie Pań

Za zdrowie pan, za zdrowie,
szampana pijmy az do dna, panowie!
jedyny toast, ktory niechaj wiecznie trwa.

Dziewczyny trescia sa naszych snow,
dziewczyny dobre, dziewczyny zle.
Chociaz dziewczyna, marny to puch,
bez dziewczyn nie ma zycia, zycia nie ma, nie!

spelnijmy toast jeszcze raz, panowie!
Niech wiedza, ze bez nich kazda chwila,
to utracony juz na wieki wiekow czas.
szampana pijmy az do dna, panowie!
dla dziewczyn niech w szampanie
dzis utonie swiat!

Andrzej Kudelski
https://www.youtube.com/watch?v=-nwrFSngsE4

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies