Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:51, 15 sie 2021

Do góry
April napisał(a)
Stipa z gaurą mnie zachwyciła. Piękne, zwiewne zestawienie.
Brzozy tworzą już niezłą zasłonę. Świetnie z hakonkami. Aż przydałaby się jeszcze jedna brzoza po lewej dla zasłony.

Jola zależy z której strony się patrzy

A tak serio, to kolejne drzewo wymaga kolejnego poszerzenia rabaty. Teraz jest tak, żeby liście nie leciały na trawnik, większość leci na rabatę. I mi taki układ brzóz pasuje.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:27, 15 sie 2021

Do góry
Stipa z gaurą mnie zachwyciła. Piękne, zwiewne zestawienie.
Brzozy tworzą już niezłą zasłonę. Świetnie z hakonkami. Aż przydałaby się jeszcze jedna brzoza po lewej dla zasłony.
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 21:01, 14 sie 2021

Do góry
alamakota napisał(a)
Witam , przejrzałam wszystkie wpisy na tym wątku i niestety ja też potrzebuję pomocy .Moje brzozy rosną u mnie 2 lata , byłam zachwycona gdy udało mi sie kupić 14 szt. odmiany jacquemontii , spore drzewka . Pnieważ były mocno powiązane uznałam , że zgrubienia i przebarwienia są tego wynikiem , niestety w tym roku w złamanej gałązce znalazłam robala . Nie wszystko pasuje , ale mniej wiecej wiem co to i tu zaczyna się wiekszy problem - wycofano wiekszosc środków na to działających. Udało m sie dostać PYRIFOS 480 EC.Bardzo unikam chemii a człowiek kazał mi podlać drzewo roztworem 1 do 100 czyli 1 l preparatu na 100 l wody i podlać ok 8 l na roślinę . Proszę mi pomóc - czy to nie zniszczy drzew i przede wszystkim ma sens .

Rozumiem, ze ten robal znajdował się wewnątrz gałązki, czyli potrzebujesz środka , który zadziała systemicznie w roślinie, tzn. roślina wypije korzeniem i z sokami będzie w niej krążył ten preparat i je wytruje. Tego preparatu nie znam, ale w tym przypadku na pewno bez chemii się nie obejdzie jeśli chcesz uratować drzewka. W ulotce na pewno jest napisane ile preparatu na jaką ilość wody i trzeba na ilość jaką potrzebujesz obliczyć proporcje ile wlać do baniaka na opryski czy do konewki.
Obawiam się też, że czynność podlania trzeba będzie za jakiś czas powtórzyć jeszcze raz.
Małymi krokami-Ogród Wioli 15:37, 14 sie 2021

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Brzozy będą miały 2 rok w październiku a już pięknie urosły

ALe chyba drugi rok u ciebie, a nie ogólnie drugi rok?

Po tych twoich fotkach teraz żałuję, że się pozbyłam dereni z ogrodu...
Małymi krokami-Ogród Wioli 13:01, 14 sie 2021

Do góry

Brzozy będą miały 2 rok w październiku a już pięknie urosły

Zielone drzwi w Kruklandii 21:32, 13 sie 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Juzia ile trzeba czekać aż te brzozy urosną ?
Myślę nad zakupem takich maluchów

Myślę z cztery sezony.... i będzie widać, że to drzewa
Zielone drzwi w Kruklandii 21:27, 13 sie 2021

Do góry
Juzia ile trzeba czekać aż te brzozy urosną ?
Myślę nad zakupem takich maluchów
Zielone drzwi w Kruklandii 21:25, 13 sie 2021

Do góry
Juzia napisał(a)
Miałam wymienić ten telefon i dalej jakoś nie mogę się przełamać. No nie lubię takich cegieł...
Sorry za jakoś zdjęć

Nic tu nie widać....

Tu coś widać, ale nie wiadomo co

4 brzozy i 3 miskanty

Teraz muszę wypełniać luki między tym co posadziłam dzisiaj, bo kupka z czarnoziemem mocno się nie zmniejszyła i zawadza w dalszym sadzeniu.
A ja tak nie lubię sadzić po kawałku bez rozplanowania całości

Juzia puknę Cię zaraz, jaki telefon, aparat sę kup
Zielone drzwi w Kruklandii 21:16, 13 sie 2021

Do góry
Miałam wymienić ten telefon i dalej jakoś nie mogę się przełamać. No nie lubię takich cegieł...
Sorry za jakoś zdjęć

Nic tu nie widać....

Tu coś widać, ale nie wiadomo co

4 brzozy i 3 miskanty

Teraz muszę wypełniać luki między tym co posadziłam dzisiaj, bo kupka z czarnoziemem mocno się nie zmniejszyła i zawadza w dalszym sadzeniu.
A ja tak nie lubię sadzić po kawałku bez rozplanowania całości
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:23, 13 sie 2021

Do góry
Co ty mówisz? Jesieni w ogrodzie nie lubisz? Serio?
Ja uwielbiam. Trawska kwitną, rozchodniki się kolorują. Wiśnie i ambrowce piękne jesienią. No i brzozy zresztą też

Ale soczystą zieleń też uwielbiam U ciebie jest mega soczyście jeszcze.
U mnie bladawo się zrobiło.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 16:13, 13 sie 2021

Do góry
effka napisał(a)
Dorii, mam nadzieję, że stipy sie przyjmą, moje po przesadzeniu ładnie rosną jedna tylko tak sobie, najwyżej ja wymienię.

Czytam o kłopotach zdrowotnych, trzymam kciuki mocno za Twoje zdrówko. To skośne cholerstwo nieźle namieszało ludzkości na całej kuli ziemskiej i w zdrowiu i w życiu codziennym...

Niesamowite foty chmurzaste i te kolorowe i te burzowe, magia!

Uwielbiam brzozy, maja w sobie taki spokój...

Buziaki kochana!!!

Ja też ma taką nadzieję, zielonego mają sporo więc jest szansa Tyle że na tej rabacie mam kiepską ziemię mimo dodania dużej ilości dobroci to mocno zbita jest. chyba za szybko obsadziłam. Trzeba było poczekać aż się przegryzie. I jeszcze raz przekopać choć wierzchnia warstwę i napowietrzyć.
Resztą pójdzie w lepsze dla stip miejsce na razie te w donicach zielone.
Dziękuję za kciuki, przydadzą się
Chmury w tym roku dają popis a wczoraj oglądaliśmy spadające perseidy.
Brzozy bardzo lubię tylko czemu one takie wielkie rosną, troszeczkę się ich obawiam.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 14:28, 13 sie 2021

Do góry
Dorii, mam nadzieję, że stipy sie przyjmą, moje po przesadzeniu ładnie rosną jedna tylko tak sobie, najwyżej ja wymienię.

Czytam o kłopotach zdrowotnych, trzymam kciuki mocno za Twoje zdrówko. To skośne cholerstwo nieźle namieszało ludzkości na całej kuli ziemskiej i w zdrowiu i w życiu codziennym...

Niesamowite foty chmurzaste i te kolorowe i te burzowe, magia!

Uwielbiam brzozy, maja w sobie taki spokój...

Buziaki kochana!!!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:05, 13 sie 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Wieczorowa brzozowa z balami sianka w tle

Jednak obejrzałam trzeci raz. Wiesz co nigdy bym nie zestawiła białych jeżówek z brzozami - raczej bym poszła w jeżówki o wyraźnym ostrym kolorze dla kontrastu. Dziękuję Ci za te zdjęcia, bo mam teraz zupełnie inny pogląd na brzozy z białym - pięknie A hacone szalone super się wpasowały w to miejsce
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 07:53, 13 sie 2021

Do góry
Witam , przejrzałam wszystkie wpisy na tym wątku i niestety ja też potrzebuję pomocy .Moje brzozy rosną u mnie 2 lata , byłam zachwycona gdy udało mi sie kupić 14 szt. odmiany jacquemontii , spore drzewka . Pnieważ były mocno powiązane uznałam , że zgrubienia i przebarwienia są tego wynikiem , niestety w tym roku w złamanej gałązce znalazłam robala . Nie wszystko pasuje , ale mniej wiecej wiem co to i tu zaczyna się wiekszy problem - wycofano wiekszosc środków na to działających. Udało m sie dostać PYRIFOS 480 EC.Bardzo unikam chemii a człowiek kazał mi podlać drzewo roztworem 1 do 100 czyli 1 l preparatu na 100 l wody i podlać ok 8 l na roślinę . Proszę mi pomóc - czy to nie zniszczy drzew i przede wszystkim ma sens .
Zielone drzwi w Kruklandii 22:45, 12 sie 2021

Do góry
Juzia napisał(a)

Czarnoziem.
Myślę, że zejdzie mi cały jeszcze do nasadzeń na tej rabacie, ale nie mam jak sadzić bo on se tam leży
Coś wymyślę
Będę sadzić dookoła i podbierać go do dołków Może się uda

Jutro chyba brzozy tam sadzimy.
O ile Lucyfer nie przyjdzie

No to jutro się szychta, jak w kopalni szykuje
Trzymam kciuk!
Zielone drzwi w Kruklandii 21:52, 12 sie 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)
A ta kupka to kupka czego?

Czarnoziem.
Myślę, że zejdzie mi cały jeszcze do nasadzeń na tej rabacie, ale nie mam jak sadzić bo on se tam leży
Coś wymyślę
Będę sadzić dookoła i podbierać go do dołków Może się uda

Jutro chyba brzozy tam sadzimy.
O ile Lucyfer nie przyjdzie
Ogród w remoncie 21:36, 11 sie 2021

Do góry
TAR napisał(a)
4 miejsca wyjatkowo mi sie podobaja: pole z hakonami, bodziszki z hortkami, jesienne roza z jakas trawka i cisem no i brzozy z red baronem wymiataja

pieknie

Dzięki Tarcia
Ogród w remoncie 15:14, 11 sie 2021

Do góry
4 miejsca wyjatkowo mi sie podobaja: pole z hakonami, bodziszki z hortkami, jesienne roza z jakas trawka i cisem no i brzozy z red baronem wymiataja

pieknie
Z nadzieją do przodu 13:14, 11 sie 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Zdecydowanie więcej materiału wizualnego poprosimy

Właścicielka tradycyjnie leni się w tej kwestii.
Coś tam dzisiaj popstrykałam.
Ciężko jest zrobić dobre zdjęcia, bo wokół budynku wciąż trwają prace budowlane.
Najpierw rabaty ubiegłoroczne.
Długa rabata wzdłuż płotu przesłaniającego wyżej położony sąsiedni budynek.
Rosną na niej hortensje, hosty, miskanty Variegatus, bergenie, jarzmianki. W tym sezonie Natalka dosadziła brunnery.

W południowo-wschodnim narożniku działki rabata poszerza się i przechodzi w tzw. rabatę brzozową. Rosną tu brzozy Doorenbos, które w pleckach mają miskanty Variegatus, a w stópkach turzyce ID.
Z przodu rabaty są hortensje i bodziszki. Z posadzonych w narożniku trzech serbów, zimę przetrwał jeden. Podejrzewam, że dwa padły z powodu nadmiaru wilgoci.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:18, 10 sie 2021

Do góry
Sylwia do mnie też bażanty zaglądają z całą rodziną, taki w konarach drzew zakładają gniazda a sroki wyjadają im jaja i pisklęta, masakra.
W cienistych zakamarkach ogrodu jakieś grzybki się pokazują nawet czerwone muchomory a wiosną to kilka smardzy znalazłam pod piwoniami
taki prawie las wśród pól. Na mojej działce mam dużo drzew nieowocowych, świerki, brzozy, lipy, jarzębiny, sosny, modrzewie,klony sadziłam je jakieś 30-25 lat temu, urosły i wichury łamią im czuby i konary.
Taka sobie różnorodność

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies