Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Gosi 22:13, 23 maj 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:12, 23 maj 2024

Do góry
Dzisiaj mam pełne szaleństwo. Ogarnianie domu, podlewanie na maksa, czego się da, bo jutro wyjeżdżam do zaprzyjaźnionych ogrodów z innego forum.
Deszcz niby spadł, ale czy to co leciało z nieba można nazwać deszczem?
Raczej mżawką.
Wystarczyła chwila i już nie było po niej śladu.
Wracam w sobotę, prosto na firmową imprezę.
Jak zwykle przeginam.
A potem narzekam, że jestem zmęczona. Chyba mam lekkie adhd. Nie usiedzę na tyłku.
Tylko, że kiedyś taka nie byłam. Wolałam siedzieć w domu, nigdzie sie nie ruszać. Na stare lata mnie pokręciło.

Zacisze Alicji 22:08, 23 maj 2024

Do góry
Alija napisał(a)

Elu! Mnie też się podoba, ale jest ekspansywna, szybko rośnie, rozrasta się podziemnymi rozłogami, sieje się i bardzo łatwo wymyka się spod kontroli. No, a potem efekt, jak u mnie, porasta drzewa, zadusi mi świerki. To jest dzika róża rosa multiflora.
Inne róże też powoli zaczynają kwitnąć, ale wiele z nich w tym roku wygląda mizernie.
Chmury u nas już trzeci dzień, ale tylko straszą, kropi, jak ksiądz w kościele. Mam nadzieję, że w końcu popada.

Kurcze ona podobna do mojej " Panny Młodej" Moja podziemnych rozłogów nie puszcza, ale rozsiewa się to fakt.
Bylinowa łąka 22:08, 23 maj 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Gosiu a czy ty masz irysy?
Masz taki areał, że możesz sądzić wszystko co dusza zapragnie.

Elu mam irysy. Takie niskie fioletowe, z bródkowych takie:

Areału mi nie brakuje, gorzej przygotować miejsce do sadzenia - to mnie mocno ogranicza. Ale jak sieję, to zawsze wydaje mi się, że wiosną zdążę miejsce przygotować.
W tamtym roku wysiałam goździka kartuzka. Będzie kwitł, ale na wiosnę miałam spory problem, żeby odróżnić go od siewek trawy. Może jak kępy będą większe, to nie będzie kłopotu.

Wysiewałam też białe ostrogowce - będą kwitły. I białe orliki od Zuzy, ale nie wiem czy ich ślimaki nie zjadły. Na razie białych kwitnących nie widzę. Zostało mi jeszcze trochę nasionek, to sypnę.

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 21:57, 23 maj 2024

Do góry
Wafel napisał(a)
Do żałobnego dołączył bodziszek wspaniały

To jest chyba bodziszek Renarda Philippe Vapelle, jeżeli ma z wierzchu "pokarbowane" liście w taką niby kostkę. Tak mi się wydaje ale pewna nie jestem bo na ekranie trudno dostrzec szczegóły. Moim zdaniem ładniejszy niż bodziszek wspaniały. Oba kwitną podobnie, krótko.
Ogród Basi i Romka 21:53, 23 maj 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)

I irysy w rozkwicie rano, po deszczu

Basiu, rodek bardzo obficie kwitnie, piękny.
Irysy cudne, mają niesamowity kolor, nigdy takich nie widziałam.
Ogród w malinówkach 21:36, 23 maj 2024

Do góry
Justyna, zobacz trawki

Twoje pewnie większe. Moje po przejściach, przymrozek je trochę zmasakrował.

Ogród w malinówkach 21:33, 23 maj 2024

Do góry
Dziś udało się podzielić szałwie Caradonny. Pogoda jest ciut łaskawsza.

Z 6 doniczek wyszło 7 sadzonek w gruncie i 6 z powrotem w doniczkach. Do tego 3 ułamane pędy w gruncie, ale z nich raczej nic nie będzie

Tak było:

Po podzieleniu:

Bylinowa łąka 20:54, 23 maj 2024

Do góry
antracyt napisał(a)
Przegapiłam wpisy zakupowe. Sporo tego i w dodatku bardzo fajne
Lilaki moim zdaniem mają potencjał. Ja bym ich w tym roku nie przycinała, tylko posadziła i pozwoliła spokojnie się ukorzenić.

Zuza posłucham twojej rady, jeszcze czekają w kolejce - stoją w cieniu i tylko doniczki podlewam. Paprocie są fajne z kilku powodów: sarny ich nie jedzą, ślimaki też nie, dają radę nawet w chwastach, wymagają bardzo mało opieki z mojej strony.
Czytałam właśnie przed chwilą, że dorobiłaś się już 70, cóż - ja mam 31 szt., ale jakoś mało je jeszcze widać.
Tu rosną w kuklikach Hanstead Rostock

A tu okrywowe Fortuna- 5 szt.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Świetne zakupy, podrzeń mega fajnie wygląda. Lilaki takie za darmo trzeba było więcej brać od korzenia by puściły. Ja bym wróciła po te co zostały

Sylwia podrzeń fajnie wygląda, ten wcześniej kupiony już widać, że się przyjął - podział mu nie zaszkodził.
Zdjęcie porównawcze: mała sadzonka - zakup internetowy, duża zakup stacjonarny po podziale na trzy.

Bzy jeszcze nie posadzone, nie wiem co bym zrobiła z większą ilością.
Jeszcze tyle sadzonek sobie sama naprodukowałam.

Ogrod nad bajorkiem 20:35, 23 maj 2024

Do góry
No tak, jak dużo krzaków zaatakowanych to szkoda mączki.
Na komary to ja się sama opryskuje Mugą
Teraz kupiłam świece ale jeszcze nie sprawdzałam skuteczność

Zielony chaos u Dawida 20:31, 23 maj 2024

Do góry
Piwonia 'Monsieur Jules Elie'

Piwonia 'Karl Rosenfield'

Piwonia 'Krinkled White'

Piwonia 'Duchesse de Nemours'

Do góry
Pęcherznica kalinolistna 'Panther'

Irys TB 'Haut Les Voiles'

Irys TB 'Red Lady'

Irys TB 'Dear Jean'

Do góry
Padało. I to padało niezbyt mocno, ale całą noc. Deszcz nic nie zniszczył, ale za to porządnie podlał ogródek. Zapasy deszczówki uzupełnione.

Jeśli chodzi o rośliny to dziś zdjęcia z czasu po deszczu i przed deszczem. Pierwsze widoczki to mój chaos z przedogródka. To miejsce, gdzie zawsze ziemia wysycha (mimo nieustającego zacienienia) i rosną tam te rośliny, które sobie z tym radzą.
Zakwitły ostatnie irysy. Pozostała część zeszłorocznych zakupów już raczej nam się nie pokaże. Część zasuszyła pąki po mrozach, a część ich nawet nie wytworzyła. Poczekamy na rok kolejny.
Obecnie kwitną piwonie. to te rośliny, które zachwycają, lecz mają jedną wadę - bardzo szybko przekwitają. Jednak ich liście tworzą swoiste zapychacze rabat i są później tłem dla innych kwitnących roślin.

Nerecznica czerwonozawijkowa

Hosta 'Jurassic Park'

Bodziszek wspaniały 'Rosemoor'

Przywrotnik miękki

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:31, 23 maj 2024

Do góry
Doczekałam się kwiatów na dziewannie wysiewanej w tamtym roku

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 20:28, 23 maj 2024

Do góry
Całość prezentuje się następująco , czekam jeszcze na klony Globson , choć dopadły mnie rozterki czy nie lepsze by były wiśnie umbry, ale wybicie mi to z gliny bo drzewa już zamówione i jadą.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 20:25, 23 maj 2024

Do góry
Zmiany pod oknem bylo
Jest

Oczywiście narazie jest wąska aby szok na mszy był mniejszy ,brakuje jeszcze jeden kuli bukszpanowej z innej części ogrodu i dwóch sosenek comica obciętych na kuleczkę na pniu.
To będzie moja zielona baza .
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 20:23, 23 maj 2024

Do góry

Niestety nie udało się uchodowac strawy pod opaska na stronie południowej ,
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 20:21, 23 maj 2024

Do góry
Majowy wieczór widok z tarasu
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:17, 23 maj 2024

Do góry
Juzia napisał(a)

Ahahahaha!
Hit!

Ogród prawie wymarzony … 19:38, 23 maj 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Niech chociaż pięć pożyje
Szałwia dla Ciebie
Ona naprawdę świetnie wygląda na rabacie
Ja się długo na nią czaiłam aż w końcu mam

5 lat może się udać
Dziwne trochę, że dopiero w tym roku ją "odkryłaś". Szałwia na ogrodowisku to roslina chyba z pierwszej dziesiątki
Ja miałam fioletowe, niebieskie, różowe, białe... niskie, średnie, wysokie
A teraz tylko jakieś niedobitki tu i ówdzie

Kij tam z szałwią!
Dwa najładniejsze kwiatki widzę na tej rabacie. Jeden betonowy a jeden mięsny Hahahaha!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies