Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Evergold"

Same wątpliwości 21:33, 04 gru 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irga do przesadzenia.

1. Buxus - żywopłocik formowany z bukszpanu 5 szt/mb
2. Heuchera 'Berry Smoothie 12 szt
3. Carex 'Evergold' 15 szt
4. Bonsai przesadzony w kamyczkach 1 szt
5. Carex testacea 'Prairie Fire' - 9 szt
6. Taxus - ekran z cisa szczelny i cięty poziomo i pionowo 24 - 30 szt razem na 3 ekrany
7. Hydrangea paniculata 'Limelight" lub 'Vanille Fraise' - 13 szt
8. Prunus 'Umbraculifera' 2 sz na pniu wys, co najmniej 2 m
9. Carex 'Creme Brule' - 6 szt
10. Hakonechola macra 'All Gold' - 9 szt
11. Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold' 50 szt
12. Buxus kula w innym żwirku niż bonsai 10 szt
13. Miscanthus 'Morning Light' 10 szt

P.Danusiu dziękuję za zaangażowanie,irga została wykopana jak ciągnęliśmy rury pod deszczówkę
Same wątpliwości 21:25, 04 gru 2012

Do góry
Irga do przesadzenia.

1. Buxus - żywopłocik formowany z bukszpanu 5 szt/mb
2. Heuchera 'Berry Smoothie 12 szt
3. Carex 'Evergold' 15 szt
4. Bonsai przesadzony w kamyczkach 1 szt
5. Carex testacea 'Prairie Fire' - 9 szt
6. Taxus - ekran z cisa szczelny i cięty poziomo i pionowo 24 - 30 szt razem na 3 ekrany
7. Hydrangea paniculata 'Limelight" lub 'Vanille Fraise' - 13 szt
8. Prunus 'Umbraculifera' 2 sz na pniu wys, co najmniej 2 m
9. Heuchera 'Creme Brule' - 6 szt
10. Hakonechola macra 'All Gold' - 9 szt
11. Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold' 50 szt
12. Buxus kula w innym żwirku niż bonsai 10 szt
13. Miscanthus 'Morning Light' 10 szt
Grembosiowo 22:32, 13 lis 2012

Do góry

Nie jestem o tym przekonana bo uważam że to za wielkie rabaty

1. Prunus 'Umbraculifera' na wysokim pniu
2. Zawijasek z buszkapanu (posadzony jeden przy drugim, przycięty)
3. Pennisetum lub Hakonechloa (niezbyt wysokie ale ładne trawy, zamiennie Tsuga canadensis może być

4. Pachysandra terminalis 'Green Carpet' - niska i zwarta 15 szt/m2 co najmniej a wniej białe tulipany liliokształtne

5. Heuchera 'Berry Smoothie'

6. Carex testacea zwykły lub rudziejący odmiana "Prairie Fire"

7. Buxus lub Taxus duże kule śliczne muszą być
8. Heuchera (żółty kolor)
9. Buxus kule od najmniejszej do największej
10. Carex 'Evergold' lub Carex comans ‘Frosted Curls’ lub Hosta Fire and Ice

Gdybym to projektowała jako całość pewnie te rabaty miałyby powiązanie z resztą, ale na razie tylko to mi przychodzi do głowy. Tak jak mówię, nie jestem przekonana.

I jeszcze jeśli wszystko będzie wysypane korą to tum bardziej. MOże tą częśc do 7 oddzielić ekobordem i wysypać grysem?
Nigdy nie mów nigdy 07:55, 09 lis 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Trawy miotlaste po lewej przesadzić stąd. Przed hortensjami dać hosty.
Nie wiem czemu chcesz zachować w tym miejscu klony..... Będziesz miała za dużo drzew na tak małej przestrzeni...... trzeba je rozłożyć jakoś....

Ślicznościowo Ci to wyszło, ale 5 limek tam nie wejdzie, teraz tak, ale jak urosną...widziałam u Anuli jedną w rogu i jest ogromniasta. Trzy będzie dosyć
Danusia mówiła, żeby przed limki dać carexy Evergold.
To miejsce po prawej, gdzie teraz są hosty, to jedyne, w którym je nie przypala słońce.
Nie wiem co zrobić z klonami...
Jak myślisz Gosiu, jak wysoko szczepioną Nigrę kupić?

Dzięki
Nigdy nie mów nigdy 17:37, 06 lis 2012

Do góry
Pytałam Danusi czym ją wykończyć i mam odpowiedź : turzycami - Carex Evergold
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:35, 06 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bardzo dziękuję. I wykończyć rabatkę jakimiś turzycami? Albo konwalnikiem?

Turzycami - Carex Evergold na ten przykład

Jeszcze raz dziękuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:29, 06 lis 2012

Do góry
Kindzia napisał(a)

Bardzo dziękuję. I wykończyć rabatkę jakimiś turzycami? Albo konwalnikiem?

Turzycami - Carex Evergold na ten przykład
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:19, 03 lis 2012

Do góry
WERSJA IV

1- Dowolna odmiana hortensji bukietowej

np. Hydrangea paniculata Limelight, Vanile Fraise

2 - Picea omorika 3 świerki różnej wysokości lub 3 stożki różnej wielkości ale okazałe

3 - Heuchera - zurawka o bordowym kolorze, ale jasna np. Marmalade, Berry Smoothie

4 - Carex morrovii 'Evergold'

5 - Pachysandra terminalis 'Green Carpet'

6 - Heuchera (żółta odmiana np. Lime Rickey, Lipstick, Electric Lime

7 - Miscanthus 'Morning Light'
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:19, 29 paź 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)

z wzajemnością u mnie identycznie, tyle tylko, że snieg topnieje; szkód narobił, ale jakoś jak obeschnie wszystko, postaram się to przywrócić do porządku jeszcze sporo chcę zrobić, mam pełno liści do wygrabienia i te punkty za radą Danusi zrealizować
1. rabata z rh, zmienic wg narysowanych linii układ nasadzeń
2. koło bluszczu i żurawki przesadzic trawy Carex Evergold,
3. zlikwidować 3 rabaty pod świerkami, przesadzic te rośliny i posiac trawę; tam zostana tylko powojniki
4; przesadzić wydmurzycę piaskową pod mur
5; wykopac dalie i kanny
6. zabezpieczyc rośliny na zimę
7. dokończyć iskanie i cięcie

a reszta ta główna, na wiosnę...dalsze prace ukierunkowane na domek letni

ale biznes plan, joj!!!
miłego dnia wszystkim

Ty naprawdę te 7 punktów jeszcze tej jesieni chcesz zrobić Irenko , gdzie Ty pracujesz, że na ogród masz tyle czasu?, o energii nie wspomnę, bo ją cały czas podziwiam

Jula, chcę, ale widzisz co nam zmajstrowała pogoda!! w sumie w 2 dni się uwinę, o ile się ociepli, a jak nie, to za rok na wiosnę ruszę; dziwnie jest, jak nie idzie się na ogród coś podziałać;
oczywiście pracuję, ale czasami robie sobie wolne od pracy i wtedy na maksa pracuję w ogrodzie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:46, 28 paź 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

z wzajemnością u mnie identycznie, tyle tylko, że snieg topnieje; szkód narobił, ale jakoś jak obeschnie wszystko, postaram się to przywrócić do porządku jeszcze sporo chcę zrobić, mam pełno liści do wygrabienia i te punkty za radą Danusi zrealizować
3. zlikwidować 3 rabaty pod świerkami, przesadzic te rośliny i posiac trawę; tam zostana tylko powojniki
5; wykopac dalie i kanny

ale biznes plan, joj!!!
miłego dnia wszystkim

Ty naprawdę te 7 punktów jeszcze tej jesieni chcesz zrobić Irenko , gdzie Ty pracujesz, że na ogród masz tyle czasu?, o energii nie wspomnę, bo ją cały czas podziwiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:23, 28 paź 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)
Pogodnego dnia życzę...u nas zimno, ale słoneczko pięknie świeci...za oknem nadal biało.

5; wykopac dalie i kanny

ale biznes plan, joj!!!
miłego dnia wszystkim
Mała rabata od początku. 19:21, 25 paź 2012

Do góry
A ta rabata musi się zwężać do zera?

To ja Ci pokażę moją rabatę której projekt robiła Danusia. Tylko że moja rabata ma 3,70 na 3,70. I nie mogłam mieć wysokiego drzewka na pniu. Ale Ty właśnie możesz mieć

Ja ją trochę zmodyfikowałam.

Gardenarium napisał(a)
Druga propozycja

1 - miskanty Variegatus lub Morning Light - 5 szt posadzone falą
2 - hortensje Limelight
3 - kule bukszpanowe duże
4 - żółta trawka np. Hakone All Gold albo niekoniecznie żólta, inna może być aby niezbyt malutka była
5 - żurawka
6 - inna żurawka albo coś żółtego ewent. Carex Evergold

Na studzience misa z petuniami, albo studzienka zasypana korą po prostu.

A propozycja Nieszki fajna też jest
Moja największa pasja - ogród 19:18, 25 paź 2012

Do góry
Każda kula w kwadracie z innej zurawki, albo powtarzająca się, pozostałę pola z konwalnika (przy żółtej żurawce, potem Carex Evergold, potem znów żurawka Georgia Peach, potem Carex np zielony, albo pachysandra, potem znów coś. O - berberysy jak w ogr. z lustrem. Te same rosliny tylko w kwadratach. Albo żurawki kwadratami a trawy pasami, prostokątami.
Grembosiowo 22:00, 24 paź 2012

Do góry
...może na tej rabacie tyłem Carexe evergold a przodem Heuchera Georgia Peach?
W Gąszczu u Tess 22:38, 17 paź 2012

Do góry
Tess napisał(a)
To zawilec mieszańcowy (Anemone hybrida) ‚Honorine Jobert’. Kwitnie latem, do późnej jesieni.
Kupiłam z przeznaczeniem na zupełnie inne miejsce (chcę mieć rabatę angielską - no, angielskopodobną) i myślałam, że fajnie będzie tam pasować, bo będzie kwitł wówczas, gdy większość kwaitów już przekwitnie. A potem mnie olśniło, że to roślina do cienia i półcienia, a tam pełne słońce przez cały dzień jest
To wsadziłam tu. Zobaczymy, jak będzie rosło.

A rabata pod linijkę, bo rzeczywiscie pod sznurek robiona
Ale chyba przerabiać ją będę, bo chciałam mieć proste linie rabat, ale jednak do mojego ogrodu nie pasują

Hostensje faktycznie dorodne, choć limki na rabatę frontową jeszcze ładniejsze kupiłam.
To jest Magical Candle ‘Bokraflame’ PBR, tegoroczna srebrna medalistka Zieleni.
Ciekawa jestem, jak będzie się sprawować. Liczę, że będzie dobrze

A trawki dałam jednak inne, niż na zdjeciu Carex Evergold, takie bardziej żółte w środku, zielone po brzegach. Lepiej pasowały, moim zdaniem.

Podobają mi się Tess przeobrażenia mam takiego zawilca ale pełnego świetnie się sprawuje w cieniu, tylko musi mieć stale wilgotno a Magical Candle jest b. fajna pozdrawiam
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 18:17, 17 paź 2012

Do góry
Łan lawendy zz róż i ostróżek

Zakupiłam 'Evergold' do doniczek ale nie zmieściły sie więc musiałam im znaleźć miejsce...
W Gąszczu u Tess 10:01, 17 paź 2012

Do góry
To zawilec mieszańcowy (Anemone hybrida) ‚Honorine Jobert’. Kwitnie latem, do późnej jesieni.
Kupiłam z przeznaczeniem na zupełnie inne miejsce (chcę mieć rabatę angielską - no, angielskopodobną) i myślałam, że fajnie będzie tam pasować, bo będzie kwitł wówczas, gdy większość kwaitów już przekwitnie. A potem mnie olśniło, że to roślina do cienia i półcienia, a tam pełne słońce przez cały dzień jest
To wsadziłam tu. Zobaczymy, jak będzie rosło.

A rabata pod linijkę, bo rzeczywiscie pod sznurek robiona
Ale chyba przerabiać ją będę, bo chciałam mieć proste linie rabat, ale jednak do mojego ogrodu nie pasują

Hostensje faktycznie dorodne, choć limki na rabatę frontową jeszcze ładniejsze kupiłam.
To jest Madical Candle ‘Bokraflame’ PBR, tegoroczna srebrna medalistka Zieleni.
Ciekawa jestem, jak będzie się sprawować. Liczę, że będzie dobrze

A trawki dałam jednak inne, niż na zdjeciu Carex Evergold, takie bardziej żółte w środku, zielone po brzegach. Lepiej pasowały, moim zdaniem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:53, 16 paź 2012

Do góry
bociek - Prezes i Kropka mają się dobrze, jedzą i śpią, a Kropka dodatkowo sporo hałasuje (czyt. szczeka). Prezes czuje że jestem jego ostatnią "rodziną" jaką ma i się przytula rano, jak piję kawę na kanapie

beta - wiosną będę rozdawać sadzonki bluszczu po cięciu

Monic - może masz "Veriegatusa" a nie "Evergold" ? Moja rzeczywiście jest wyjątkowo biała, powiedziałabym taka żółtokremowa, lubię takie kolory

eliza3 - dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej, osobiście też zapraszam. Ogrodowisko jest mile widziane zawsze, kiedy tylko mam czas być w domu

zuza12 - masz rację, mnie wszystko też nie przyszło łatwo, też popełniałam błędy, jak w każdej pracy i każdym zawodzie, człowiek nigdy nie jest na tyle mądry, żeby się ciągle czegoś mądrego nie nauczyć. Każda chwila jest dobra na poznawanie nowych rzeczy. Ja tak robię, staram się uczyć, poznawać, oglądać, a potem z tego czerpię inspirację. Każdy nowy ogród jest jakby odzwierciedleniem czegoś co gdzieś w pamięci podczas podróży ogrodowych utkwiło Albo się samoistnie w głowie "narodziło"

Irenka - czyżbyś nie widziała tego ogrodu wcześniej ?

Pszczelarnia - kupiłam w ogrodzie malarza ter Lindena w tym starym, poprzednim, jak wszystkie drobiazgi zresztą. Dawno nie mieli takiego klienta, aż wielki rabat dostałam Czyli można ten czajnik stawiać na ognisku ?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:33, 14 paź 2012

Do góry
Danusiu, chyba nie ma słów, które mogłyby okreśłić uczucie jaki budzi Twój ogród i jego kompozycje. Zachwycająco!
Evergold na fotkach wygląda niczym biały puch - śliczna . Moja nie jest taka biała.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:01, 13 paź 2012

Do góry
alinak napisał(a)
Danuś u ciebie te stożki takie obłędne a u siebie to chyba bym ich nie zaakceptowała. dużo trawek u ciebie fajnych , ale nazw nie prześledziłam

Alinko, wiadomo, stożki nie do każdego ogrodu pasują, ale u mnie strzegą wejścia (dwóch strażników) i ten motyw 3 stożków róznej wielkości wymyśliłam jak je kupiłam, postawiłam i tak miało być

Podaję trawki na tej rabacie

Anemanthele lessoniana - trawki czerwieniejące w środku
Carex testacea 'Prairie Fire' - rude
Carex oshimensis 'Evergold" - biało-zielony

te patyki to Molinia, ale nie wiem jaka.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies