Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Marzenia i plany vs. rzeczywistość

Marzenia i plany vs. rzeczywistość

Rench 19:38, 13 paź 2012

Witam sąsiadkę z podkarpacia
Skończyłam własnie czytanie twoich wątków
Jestem pod wrażeniem ogromu pracy,jaki włożyłaś,konsekwencji i ilości roślin. Efekt końcowy będzie powalający.
Odnotowałam też miejsca w których robisz zakupy,przyda mi się na wiosnę
Trzaskasz nazwami roślin jak rasowa ogrodowiczka
Będę do Ciebie Beatko zaglądać i podglądać i kibicować
Pozdrawiam

AniaDS 16:40, 16 paź 2012

No, to faktycznie nie ma wyjścia - zima musi w tym roku poczekac, aż obie nie skończymy gonienia ze szpadelkiem w ręku .
Bardzo mi się podoba to, co tworzysz Beatko .
Joaska 18:34, 16 paź 2012

butterfly napisał(a)

Tam gdzie zakreskowałam na zielono też powstał problem - czy dać tam jeszcze jeden rządek zawilców?
Planowałam wsadzić w tamto miejsce hosty jeszcze, ale taki jeden rządek też chyba będzie "biednie" wyglądał i nie da efektu dywanu...

Super zaczyna wyglądać ta rabata!!!!
Ja bym zawilce zostawiła i dała po jednym rzędzie jarzmianek i host, a jak w przyszłym roku będzie za biednie to wtedy będziesz kombinować.
butterfly 21:33, 16 paź 2012

O, jak miła niespodziewajka Ktoś do mnie zagląda

Rench, witam i ja sąsiadkę zaglądam do ciebie ale nie zostawiłam jeszcze śladu.
nazwami roślin "trzaskam" bo mam takie zboczenie, że muszę wiedzieć co mam - wtedy łatwiej zdiagnozować, np w razie chorób.
Parę razy sąsiadka chciała mnie obdarować swoimi zwyżkami, które też dostała od "kogoś tam"ale grzecznie odmawiałam, bo nie potrafiła powiedzieć co to jest...

AniaDS, tak, zima sobie poczeka w tym roku spokojnie, nie ma wyjścia .Ja dziś zaczęłam wsadzać cebulki tulipanów (w końcu!), ale deszcz mnie zastał - no musiałam skończyć ! i powiem, że "dziś dzień zmarnowany, bo deszcz padał"

Joasiu, zawilce namierzyłam na allegro - wczoraj zostały wysłane, mam nadzieje, że jutro już będą na poczcie.
Z jarzmianką mam kłopot, a raczej ze sprzedawcą - koniecznie chciałam zobaczyć zdjęcia jak wyglądają roślinki, żeby nie kupować kota w worku, pan mnie zbywał, że i tak wyglądają nie ciekawie już, potem, że aparatu nie ma...
mam jeszcze jeden kontakt z allegro ale nie wiem czy będzie miał potrzebną mi ilość - jak nie to poczekam na wiosnę - i tak przecież będę dosadzać tam hosty

A wczoraj M. bardzo się "nudził" i zaczął wysypywać korę na t rabatę
Powiem wam, że juz zaczyna baaardzo fajnie wyglądać.
Wkleję zdjęcia jak tylko posadzę te zawilce
butterfly 18:12, 17 paź 2012

Dziś skończyłam sezon 20012 w ogrodzie - przynajmniej tak mi się wydaje...

Rabata z brzozami

zza miskanta 'Krater'

zza turzycy 'Frosed Curls'

zza bukszpanów

butterfly 18:15, 17 paź 2012

Wygląd ogólny

Tu przed świerkami pasowałoby zdjąć jeszcze murawe ale na razie jest to na końcu "listy rzeczy ważnych do zrobienia"
butterfly 18:17, 17 paź 2012

Łan lawendy zz róż i ostróżek

Zakupiłam 'Evergold' do doniczek ale nie zmieściły sie więc musiałam im znaleźć miejsce...
butterfly 18:19, 17 paź 2012

A to nieudolna próba skopiowania nasadzeń Sylwii

Mam takie 3 koszyki - na na schody, jeden stoi na ławce.

I powiem nieskromnie, że mi sie podoba - świetnie skomponowane roślinki - brawo Sylwia !!
Syla 18:38, 17 paź 2012

butterfly napisał(a)
Sylwia, kupiłam dziś roślinki do skopiowania twoich donic przed domem
Dopiero jak wiozłam je w bagażniku, to pomyślałam jak je posadzić obok siebie, skoro wrzosy są kwasolubne...?
Czy po prostu wysadziłaś z doniczki i dosypałaś brakującą ziemię?

Pewnie i tak potraktuję je jako jednoroczne ale chciałabym aby cieszyły oko jak najdłużej...

Do donic nasypałam ziemi pod iglaki /nie torf/ ... Jeśli uda mi się je gdzieś przechować zimą i tu myślę o szkole do której przewiozę donice to fajnie , bo wiosną wystawię ponownie lub wysadzę do gruntu ale jeśli nie to przeznaczę niestety na stratę , ponieważ w garażu miejsca brak ....

Dlaczego nieudolna .... wyszło identycznie Ale kobieto działasz Fajnie to wszystko wygląda pozdrawiam
butterfly 18:45, 17 paź 2012

Dzięki Sylwia za odpowiedź - a ja spróbuję je jak najdłużej trzymać na zewnątrz - i też chyba je potraktuje jako jednoroczne... szkoda, bo trochę kasy poszło...
Ja sypnęłam zwykłej ogrodowej, bo tylko taką miałam, nie chciało mi się już specjalnie jeździć.

A jakby tak ocieplić w środku styropianem? Mam tam dosyć luzu - miedzy tą pseudodoniczką a koszykiem...? Jest wtedy szansa na zimowanie?
Bo ja niby mam miejsce w garażu...
Pewnie dużo zależy od samej zimy, jaka ona będzie...