Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 09:22, 16 sty 2018

Do góry
Iza, Mnie Twój plan na rabatę wydaje się ok.
Tylko hortensje sugerowałabym raczej mocno przebarwiające się (diamant rouge, pinky winky) bo chyba lepiej będą pasowały do barona niż białe.
I trzymać się z dala od wszelkich żółci.

Danusia ma swoje wątki - tam szukaj. Nie wiem, czy projekt inteligentnego tam będzie, ale nawet jeśli nie, to znajdziesz tam dużo porad praktycznych
O ogrodzie myślę w koło... 09:03, 16 sty 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Fajnie,że jesteś Ewelinko wiosna za pasem to zna planować a projekt Danusi super, bardzo mi się podoba. Powodzenia. Bedę podglądać

Dzięki za miłe słowa Zapraszam, podglądaj i trzymaj też kciuki trochę
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:33, 16 sty 2018

Do góry

Dzień Dobry Wszystkim
Mam ogromną prośbę w dopracowaniu rabaty frontowej .. Projekt Ani jn jak najbardziej odzwierciedla moje upodobania i tak chciałabym ja zrealizować gdyby nie katalpa w rogu Mam ją od samego początku i darzę dość dużym sentymentem niestety. Choć nie jest to najbardziej urodziwe drzewo jakie znam to mimo to nie chciałabym się jej pozbyć . Z drugiej jednak strony psuje cały plan i nie pasuje do całości , lekkiej i spójnej.
Czy mam zapomnieć o sentymentach i pozbyć się jej czy da się to inaczej zaaranżować zostawiając ją jednak. Mogłabym spróbować ją przesadzić ale podobne starsze egzemplarze tego nie lubią..

O ogrodzie myślę w koło... 08:07, 16 sty 2018

Do góry
Fajnie,że jesteś Ewelinko wiosna za pasem to zna planować a projekt Danusi super, bardzo mi się podoba. Powodzenia. Bedę podglądać
Ogród w remoncie 21:32, 10 sty 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Hej! Wpadam z rewizyta widzę, ze planujesz...trzymam kciuki za projekt...na pewno bedzie pieknie potem tylko kupować,sadzić i podziwiać... pozdrawiam i zapraszam czesciej do siebie...

Mam Twój wątek w zapisanych i na pewno będę częstym gościem
Ogród w remoncie 21:14, 10 sty 2018

Do góry
Hej! Wpadam z rewizyta widzę, ze planujesz...trzymam kciuki za projekt...na pewno bedzie pieknie potem tylko kupować,sadzić i podziwiać... pozdrawiam i zapraszam czesciej do siebie...
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 17:54, 09 sty 2018

Do góry
Bardzo dobry projekt! Super! Jak najbardziej iść w tym kierunku!
Jedna tylko drobniutka uwaga: jak będziesz wytyczała nową linię, to przy kółku z perukowcem trzeba ją poprowadzić tak, żeby tworzyła jedną linię.
Tak jakbyś najpierw poprowadziła linię rabaty, a dopiero potem to zrobiła kółko.

Ten perukowiec to Ci dobrze rośnie? Bo całkiem duży już jest (sądząc po zdjęciu) a warunki wydawałoby się ma średnie: perukowce lubią dużo słońca i wapienną glebę. Ale jeśli to taki dziwak, że mu się tam podoba, to nie ma sensu go ruszać.

Tak więc, jeśli linię rabat mamy ustaloną (a na to wygląda) to możemy się zabrać za planowanie nasadzeń na poszczególnych rabatach.
Co myślisz o pomyśle przerobienia tej frontowej dużej rabaty na żwirową? Przejdzie ten pomysł czy nie? Na Twoim rysunku rabata idzie przez ten żywopłot niski - planujesz go zlikwidować?

O tej rabacie przydałoby się zresztą trochę więcej danych. Nie chcę być namolna, ale jakby się dało zrobić więcej ujęć z różnych punktów widzenia i odrębny plan z wymiarami i tymi roślinami, które tam rosną - byłoby naprawdę super. Ten ogólny rysunek, który zrobiłaś jest po prostu w małej skali i mało czytelny przez ekran komputera. Przepraszam, że jestem taka wymagająca, ale (jak widać choćby po mojej konfuzji związanej z murkiem) zdjęcia przekłamują rzeczywistość.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:24, 05 sty 2018

Do góry
iwona_d napisał(a)

Teraz powinno być lepiej widać. Jeżeli chodzi o nasadzenia to projekt robiła mi osoba, która się miała na tym znać, rośliny miały być ładne i łatwe w uprawie. Wówczas wydawało mi się że jak zapłacę za projekt to będzie dobrze i tyle. Jak posadziłam to zaczęłam czytać Ogrodowisko.

Iwonka, a nie możesz po prostu sama zrobić rysunku, żeby wszystko było w całości i prosto? Na tym ukosie, to ja nie umiem nic zrobić, no niestety, jest porozrywane

Każdy kawałek oddzielnie.
Jedno wiem, za dużo wszystkiego. Rabatka malutka przy schodach ma z 10 róznych roślin, a powinno być 2-3. Jeden soliter a pod nim dywan z jednego i ewentualnie obwódka z zimozielonego i koniec. A tutaj i bergenie, i róże i lawendy i świerk jakiś, i wierzba drzewko, Jezu i firletka i jukka - normalnie masakra jakaś. Po co tyle tego i w takim natężeniu. Firletka ma to do siebie, że w czasie kwitnienia jest wielka, uwali się na wszystko, potem wysieje i będzie jej pełno wszędzie. Lawenda zostanie zagajona przez wszystko też, pod wierzbą będzie nikła. Jedna róża okrywowa co tutaj da? Nic, zginie marnie Ja to nie mogę na takie coś patrzeć, bo zaraz mi się smutno robi, a nie chcę Cię zdołować, naprawdę nie chcę, ale nóż mi się w kieszeni otwiera normalnie.

Zrób, sklej ten plan w całości i zeskanuj. tak nie da się, albo bedzie jak kulą w płot. Chcąc coś analizować, trzeba widzieć odniesienie do domu, ogrodzenia itd. Wymiary boków i gdzie jest północ?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:15, 05 sty 2018

Do góry
Dziękuję za zainteresowanie. Dodaję większe rysunki
Teraz powinno być lepiej widać. Jeżeli chodzi o nasadzenia to projekt robiła mi osoba, która się miała na tym znać, rośliny miały być ładne i łatwe w uprawie. Wówczas wydawało mi się że jak zapłacę za projekt to będzie dobrze i tyle. Jak posadziłam to zaczęłam czytać Ogrodowisko.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:20, 05 sty 2018

Do góry
Dzień dobry,
to mój pierwszy post na forum. Od półtora roku mieszkam w domku. Teren wokół był trudny, bo był strasznie obniżony w stosunku do wszystkich sąsiadów. Nawieźliśmy mnóstwo dobrej ziemi, wyrównaliśmy teren i mąż zaczął sam wkopywać siatkę na kreta. Z przodu przed domem jest już trawnik, z tyłu jeszcze zostało troszeczkę. Wcześniej jednak poprosiłam osobę znającą się na ogrodach o pomoc w zaprojektowaniu terenu przed domem. Dostałam sporo bylin i nie chciałam ich wyrzucać. Kiedy go dostałam wszystko wydawało się super, więc kupiłam większość roślin i je posadziliśmy. Dopiero potem trafiłam tutaj i widzę, że jednak nie jest chyba tak idealnie.

Chodzi mi zwłaszcza o rabatkę przed tarasem, dopiero teraz widzę, że będzie ładna tylko 2 miesiące a co potem? Na niej na szczęście jest tylko lawenda i bergenia, bo reszty jeszcze nie kupiłam. Ale jak to zmienić co zrobić? Obejrzałam projekt Pani Danusi ogrodu z lustrem i zimozielony ogród przy białym domu. Przeczytałam mnóstwo wątków, ale dalej nie wiem jak to dopasować do całości. Oczywiście mogę dokupić rośliny, ale nie chciałabym wszystkiego wyrzucać bo były kupione całkiem niedawno i w sumie sporo co kosztowało, co mogę zmienić poniżej zdjęcia

Małe ogródki przed blokiem. Jak się ciekawie odgrodzić od sąsiadów? 08:15, 05 sty 2018

Do góry
Danusi projekty cudne. Mnie też najbardziej spodobał się projekt 1. Taki nieoczywisty.
Supermint, witaj
Jak zastosujesz te nasadzenia, które Danusia podpisała na projekcie, osiągniesz fajny efekt.
Do raju daleko - u Ewy 19:48, 30 gru 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
No patrz,jakie te Krzysiek zdolneRewelkaMyślałam że kupiona

Sam zrobił Ja wyrysowałam projekt Zdolne te Krzyśki
A tu druga - w pokoju Karolinki

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:05, 29 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem o jakie miejsce chodzi, ale w pobliżu świerka to nie można żadnego drzewa sadzić, bo świerk będzie mega ekspansywny. Skąd ten mój projekt wyciągnęłaś??

Pani Danusiu bardzo dziękuję za podpowiedź w sprawie północnego przedogrodka. Na pewno wniose poprawki.
Wracając do tematu narożnej części ogrodu chciałabym zapytać czy pasowałoby tam drzewo kolumnowe? Może zrobić tam placyk z ławka-hustawka? Narysowałam ogólny plan nasadzeń. Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:24, 28 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem o jakie miejsce chodzi, ale w pobliżu świerka to nie można żadnego drzewa sadzić, bo świerk będzie mega ekspansywny. Skąd ten mój projekt wyciągnęłaś??

Proszę przymknąć oko na bajzel. Po rozebraniu szop okazało się że w ziemi były zakopane śmieci stąd dziura w ziemi. Póki co traktuje ją jako kompostownik w celu jej zapełnienia.

Tak jak wspominałam po lewej od wschodu są świerki serbskie co 120-130 cm. Na przeciwko tuje aureospicata. Na zdjęciu nie widać grujecznikiem bo wypił się w prawą sosnę rosnąca w oddali. Chciałabym zagospodarować ten róg z uwzględnieniem miejsca dla Buka Aurea pendula który już mam zadokowany gdzie indziej.
Pani Danusiu tylko w Pani ratunek jakby to tu rozplanować. Chwilowo wsadziłam tam rododendrony 1 cunningham white, 3 rozwiń elegans i derenie 1 flaviramea, 2 variegata(w przechowalni).

Reszta wygląda tak: grujecznik podsadzony wrzosami, choina Jeddeloch, dalej w bukszpanowej obwódce: 3 kule pod Śliwa wiśniowa Nigra i hortensjami Wims z turzyca bialozielona. Dalej brzozy doorenbos z jezowkami, werbenami, stipami i wrzosami. Na rogu hortensja grandiflora i 3 Pinky winky z rozplenicami. Na końcu po prawej stronie rabata różana z 2x Leonardo da Vinci i 3 x The Fairy pink.Na samym końcu klon palmowy atropurpureum. Za plecionym płotem jest warzywnik. Na belkach wisiał żagiel przeciwsłoneczny.

Nabazgrałam takie cos

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:13, 27 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Gdzieś natrafiłam na ten plan w necie, szukając pomysłu na zagospodarowanie naroznika o podobnym kącie. Moje świerki serbskie posadzone są po wschodniej stronie i tak myślałam że duże drzewo będzie je zbytnio zacieniac. Pomiędzy grujecznikiem a świerkami mam jakieś 8 metrów, więc chciałam tam w rogu posadzić jakieś drzewo, ale nie wiem jakie by świerki nie ucierpiały. Może więc kolumnowe? Chciałam ten róg pociągnąć po łuku, więc czymś trzebaby zapełnić te przestrzeń. Stale śledzę Pani realizację i szukam inspiracji. Południowa stronę już obsadzilam na tyle że mi się podoba póki co, została wschodnia pod świerkami i ten nieszczęsny narożnik.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:00, 27 gru 2017

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:24, 23 gru 2017

Do góry
O - jaki niesamowity projekt! Bardzo ciekawie się zapowiada....
Wysyłam pozytywne myśli... I masę dobrych wspomnień
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:05, 22 gru 2017

Do góry
Ja gdybym miała swój dom, też kupiłabym projekt, bo nie mam niestety wyobraźni przestrzennej, z wykonaniem może poradziłby sobie eM, z roślinami dałabym sobie radę....ale póki co mam tylko ogródek na osiedlu i o projekcie mogę tylko pomarzyć...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:48, 17 gru 2017

Do góry
Właśnie Carex 'Everillo' mi przezimował, zrobiłam dużo sadzonek posadziłam w skrzynkach...co myślisz Danusiu jak mam je okryć na zimę, żeby im się udało przetrwać?
Ozdoby cudowne takie żywe

Projekt podziwiam, lubię wodę w ogrodzie
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:14, 17 gru 2017

Do góry
kasiek napisał(a)

Cudownie wygląda to półkole z ławeczką...śnieg podkreślił udany projekt
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies