Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rdest"

Dwa ogrody 11:18, 19 maj 2015

Do góry
To nie rdest? Też mam takie coś (nie wiem skąd)
Dwa ogrody 11:15, 19 maj 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
ostatni bodziszek to chyba Renarda, pozostałe z nowych jeszcze nie kwitną, kępy wspaniałego kwitną nierównomiernie

a to nowy bodziszek po lewej, z prawej kuklik pełny o ciemnych łodyżkach, zdaje się, że Karola go ma, w tle jakaś odmiana knautii, podobno tworzy zwarta kepę

i jak już o zakupach poniżej to nie rdest, a bardzo go przypomina

Jak nie rdest to co to?
Moje bodziszki i pozostałe towarzystwo daleko z tyłu. Jedynie zaczyna kwitnąć biała odmiana bodziszka Renarda.
Dwa ogrody 00:28, 19 maj 2015

Do góry
ostatni bodziszek to chyba Renarda, pozostałe z nowych jeszcze nie kwitną, kępy wspaniałego kwitną nierównomiernie

a to nowy bodziszek po lewej, z prawej kuklik pełny o ciemnych łodyżkach, zdaje się, że Karola go ma, w tle jakaś odmiana knautii, podobno tworzy zwarta kepę

i jak już o zakupach poniżej to nie rdest, a bardzo go przypomina

Chwasty w trawniku 14:28, 13 maj 2015

Do góry
To pod koniczyne podchodzi. Rdest raczej tak nie wygląda bo sama z nim walczę u siebie na działce. ..
Chwasty w trawniku 14:17, 13 maj 2015

Do góry
Proszę o pomoc w zidentyfikowanie jaki to chwast atakuje mój trawnik (zdjęcia obok)?
Od jakiegoś czasu rośnie toto w trawie i coraz większy obszar zajmuje. Wypiera trawę i wygląda nieciekawie. Do tej pory wyrywałem to dziadostwo ale jest tego coraz więcej.
Czy to jest rdest? lub jego odmiana? Jaki środek ewentualnie zastosować żeby się tego zielska pozbyć a trawy nie uszkodzić. Pozdrawiam i czekam na poradę.
Maciek
Ogród w budowie - nieustającej 20:45, 12 maj 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Długo Cię nie było, ale jak już się pojawiłaś to z przytupem
szyszki żeliwne czy z ceramiki, jakoś ich nie kojarzę
narcyzy z ciemiernikami i pierwiosnkami przed ognistymi to doskonały pomysł
Rubens odchorowuje u mnie przesadzanie, kwiatków ma dużo, ale mniejsze niż w ubiegłym roku, co robisz kuklikom, że kwitną tak obficie, moja nalewkowa róża też ma pierwsze pąki, pełniki śliczne, jaki to rdest, kocham bodziszki ( zaczynają pączkować)i piwonie, a łączenia bylin i kompozycji uczę się u Ciebie nieustannie, uff

Ileż pytań.
Szyszki są żeliwne i ważą, oj ważą.
Kuklikom nic nie robię, dostałam dwa lata temu od Vivy pęk sadzonek, wsadziłam i już.
Nazw tych rdestów nie pamiętam - ten o białych kwiatach, które zmienią zabarwienie na czerwone, to taki zwykły płożak z drobnymi ciemnozielonymi liśćmi.
Ten liliowy liście ma dość duże i ok. 1/2 metra wysokości, na razie jedna kępa, bo kupiłam go rok temu z Twoimi bodziszkami, był dość marną sadzoneczką.
Powojnik Rubens co do zasady ma małe kwiaty, byłoby idealnie gdyby jeszcze chciał pachnieć.
Pełniki odkryłam u Pszczelarni, po dwóch latach pokazały co potrafią. A może będzie jeszcze lepiej?
Nalewkę różaną zrobię w tym roku.
Bodziszki i piwonie - 3 x TAK. Tę różową co dostałam od Ciebie i taką jeszcze jedną zaraz będę podsadzać bodziszkami Renarda, które dostałam od Karoli, będzie śliczniej.
Kompozycji to Ty się nie ucz ode mnie, bo ja ciągle muszę coś przesadzać, więc żaden ze mnie wzór. Ale pomysł z narcyzami, kluczykami - od Ciebie i ciemiernikami pod oczarem był naprawdę dobry.
Acha, myślałam że ta indyjska truskawka ma różowe kwiatki, a ona kwitnie na żółto.
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 09:44, 12 maj 2015

Do góry
Aparat wciąż czeka na diagnozę Wciąż mam nadzieję, że uda się go reanimować...
W oczku w wodzie mam żółte irysy, strzałkę wodną - tę naszą polską, rdest - też nasz - przywieziony z Jezioraka, trzcinnik zebracośtam, miętę nadwodną - też rodzimą. Posadziłam też mozgę rózgowatą w donicach. No i oczywiście lilię wodną. A z pływających i natleniających mam moczarkę kanadyjską, rogatka i co roku kupuję pistę i hiacynta wodnego - te dwa ostatnie to traktuję jako jednoroczne - bo są egzotyczne . I kupuję je pod koniec maja. Myślę żeby wymienić pistę na naszego żabieńca - przynajmniej zimowałby
Moje oczko też jest w pełnym słońcu i te glony jednak się mnożą. Wczoraj usuwałam je po raz pierwszy w tym roku.
Ogród w budowie - nieustającej 23:31, 10 maj 2015

Do góry
Długo Cię nie było, ale jak już się pojawiłaś to z przytupem
szyszki żeliwne czy z ceramiki, jakoś ich nie kojarzę
narcyzy z ciemiernikami i pierwiosnkami przed ognistymi to doskonały pomysł
Rubens odchorowuje u mnie przesadzanie, kwiatków ma dużo, ale mniejsze niż w ubiegłym roku, co robisz kuklikom, że kwitną tak obficie, moja nalewkowa róża też ma pierwsze pąki, pełniki śliczne, jaki to rdest, kocham bodziszki ( zaczynają pączkować)i piwonie, a łączenia bylin i kompozycji uczę się u Ciebie nieustannie, uff
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:48, 28 kwi 2015

Do góry
mira napisał(a)
Bogdzia jak chcesz ił to zajedź do mnie

Ania tak długo to jeszcze niegdzie na wątku nie siedziałam, no poczytałam...
ale też pooglądałam, oczywiście śledzę piwonię.

A Muminki są dobre na wszystko to fakt.

Może jeszcze w tym tygodniu będę dla Ciebie kopać co chciałaś

Zawsze się zastanawiam kiedy masz czas na ogród i kto w nim teraz pracuje? a może ja za wolno sie ruszam - o! chyba tak

Cudnie Ci wszystko kwitnie.

hej pozdrawiam

Mira.. nie pamiętam co komu daję, bo daję by dać.. czasami skleroza wielka i zapominam co od kogo dostałam. Ale że nie pamiętam co było moim chciejstwem????? To już skleroza tragiczna.... do głowy przychodzi mi tylko rdest.. Mam tragiczną sklerozę cy jeszcze nie???

Na pytanie kto w nim teraz pracuje odpowiem ci krótko - nikt.

Trawnik ani rabaty w tym roku nie widziały nawozu.. trawnik niestety to odczuwa.. widać gołym okiem. Jest tragiczny (jak moja skleroza). Opryskałam miedzianem co najpilniejsze i połowę promanalem (na drugą brakło czasu). Raz opryskałam rh.... do tej pory kwasoluby nie dostały żadnego nawozu, ani cebulowe
Moje siewki z nasionek nawet mimo pampersa nie wytrzymały mojego ogrodniczkowania.
Kilka ogórków i werbena przeżyło.. kilka sałat, bo szybko poszły do gruntu. Reszta zaliczyła zgon.

Nie przekopana szklarnia ( i nie umyta..grrr), nie przekopany warzywnik - czyli nic nie posiane i nic nie posadzone..

Nic nie pielone w tym roku... kilka większych mleczy w przelocie..

Zakupy i dary zadoniczkowane.. róże leża na boku przysypane łopatą ziemi.. już zapuściły korzenie i piękne liście, ale muszę je wydrzeć. szkoda, że nie posadziłam do doniczek ??

Mira.. zwykle pokazujemy sukcesy.. a u Ciebie w doniczce to nawóz.. psychoza opuchlakowa..

Borówcowy raj 10:02, 26 kwi 2015

Do góry
Czy wszyscy czekają na deszcz? Widziałam w TV, że w Warszawie pada. Zamiast Mai w ogrodzie był maraton i dość mocno padało.
Monia, ja mam ten wysoki rdest http://www.dobrepole.pl/Polygonum%20bistorta_-_rdest%20w%C4%99%C5%BCownik_nlat_1825.html
Borówcowy raj 10:30, 19 kwi 2015

Do góry
Monia, czy ten rdest uważasz za ekspansywny? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam informację o tym, że wszędzie Ci wychodzi.
Moja działka. 12:29, 18 kwi 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Bogusiu, czy jesteś pewna, że dyptam jesienią mi przysłałaś? Roślina na dyptam nie wygląda. Czy to przypadkiem nie jest rdest?

To napewno jest rdes,ale ja napewno ci posyłałam bo pamiętam ,że jak kopałam to mi się rozleciał .
Dyptam u mnie dopiero wychodzi.
Moja działka. 01:03, 18 kwi 2015

Do góry
Bogusiu, czy jesteś pewna, że dyptam jesienią mi przysłałaś? Roślina na dyptam nie wygląda. Czy to przypadkiem nie jest rdest?

Ogródek z futrzakami i kamieniami 15:33, 17 kwi 2015

Do góry
Fotek niet,ale obiecuję poprawę nowa rabata prawie gotowa,będzie biała z domieszką różu i zieleni.zamieszkały na niej anabelki i incredibal,oraz kalina vanatabe i tawułki alba i mala japońska,przed hortkami jasnorozowe róże Granny i larisa,miedzy daniki,z drugiej strony bobo i róża ballerina.mam jeszcze wolne obrzeża,przynajmniej zanim rośliny się rozrosną,myślę o białym małym czymś:zawciąg,goździk. Co myslicie o takim zestawieniu?
zamówiłam również bodziszki,rdest i trochę drobnicy.
na mojego pierwszego powojnika nadal czekam
Dwa ogrody 00:11, 17 kwi 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Rench-zawartość tej rabatki o którą pytasz, do tej pory była zmieniana najczęściej rosły na niej konwalniki, biała lawenda, jeżówki, werbena, róże, wrzosy..
jesienią posadziłam buki i to one spowodowały totalną demolkę, nadmiar jeżówek przesadzony, odmianowe teraz wypuszczają listki i jeszcze je zabiorę. Kombinowałam, co można dosadzić do Pastelli, która rośnie tam od lata.
W kolejności : najniżej szafirki, przywrotnik ( dużo, nie widać go jeszcze z hiacyntów), hiacynty, tulipany, lawenda viva, Pastelle, trawki, wysokie zawilce, jeżówki, kilka czosnków pharocośtam,buki, za bukami w obniżeniu przed siatką powtórzę werbenę. Jeszcze wczoraj zabierałam z niej żurawki, dosadzałam trawki i zawilce. Widoczny rdest do przesadzenia w inne miejsce,
hiacynty i tulipany można wymieniać rokrocznie, byliny zostają, a jak będzie okaże się, wiosenna odsłona na razie jest chyba ok

siewki pod folią, otwartą cały dzień

bylinowe zakupy
penstemony, zawilce, przetaczniki białe, kukliki, ciemne pojedyncze ciemierniki, molinie Moorhexe, świecznice

Rabata skomponowana mistrzowsko
Mnie się pytały dziewczyny,kiedy wszystko posadzę,ale ja się zapytowywyję Ciebie,kiedy Ty to wszystko ulokujesz na swoich miejscówkach
Dwa ogrody 23:31, 16 kwi 2015

Do góry
Rench-zawartość tej rabatki o którą pytasz, do tej pory była zmieniana najczęściej rosły na niej konwalniki, biała lawenda, jeżówki, werbena, róże, wrzosy..
jesienią posadziłam buki i to one spowodowały totalną demolkę, nadmiar jeżówek przesadzony, odmianowe teraz wypuszczają listki i jeszcze je zabiorę. Kombinowałam, co można dosadzić do Pastelli, która rośnie tam od lata.
W kolejności : najniżej szafirki, przywrotnik ( dużo, nie widać go jeszcze z hiacyntów), hiacynty, tulipany, lawenda viva, Pastelle, trawki, wysokie zawilce, jeżówki, kilka czosnków pharocośtam,buki, za bukami w obniżeniu przed siatką powtórzę werbenę. Jeszcze wczoraj zabierałam z niej żurawki, dosadzałam trawki i zawilce. Widoczny rdest do przesadzenia w inne miejsce,
hiacynty i tulipany można wymieniać rokrocznie, byliny zostają, a jak będzie okaże się, wiosenna odsłona na razie jest chyba ok

siewki pod folią, otwartą cały dzień

bylinowe zakupy
penstemony, zawilce, przetaczniki białe, kukliki, ciemne pojedyncze ciemierniki, molinie Moorhexe, świecznice
Borówcowy raj 20:41, 16 kwi 2015

Do góry
Kasiu to bardzo miłe.
Mirko, tylko się tutaj nie dołuj. Nie ma powodu. To tylko i aż zdjęcia .
ZielonaAniu - masz na myśli te duże kule? To nie jest bukszpan tylko tuja Danica. Turzyce nawoziłam tylko raz na wiosnę w zeszłym roku nawozem Yaramila. W tym roku nie zdążyłam jeszcze sypnąć.
Mysza - uważam, nawet bardzo.
Agatko, Wiolka, Mirelo - nie jest źle, w sumie może być .
Grembosiu - będę robić, tylko się już ujęcia skończyły. Reszta do zrobienia, a swoje muszę przeczekać. Jeszcze nie mogę.
Marta - ja mam też wyższy rdest. Ten: http://www.gardenworldimages.com/Details.aspx?ID=184783&TypeID=1
Borówcowy raj 21:27, 15 kwi 2015

Do góry
Monia, ależ pięknie! Mam nadzieję, że nie forsowałaś nogi, by zrobić te zdjęcia

Rdest rzeczywiście fajny, ale to chyba ten wyższy, prawda? (Nie pamiętam, czy Ty kupowałaś tylko wyższą odmianę, czy jednak obie?) U Aśki oglądałam wczoraj niski i też ładnie odbija.
Borówcowy raj 15:33, 15 kwi 2015

Do góry
Takie paskowane tulipany kupiłam i nie pamiętam jakie. Oczywiście wszędzie są ślimaki. Brak już sił na to:

I bergenia, kwitnąca i cała dziurawa. Jak to zobaczyłam, to się nogi mi ugięły. Ujęcie małego kwiatka, takie liście wstyd pokazywać:

Za to rdest zostanie chyba na długo u mnie. Nic nie zjedzone, wcześnie cieszy oko:

Ogród z perspektywą na przyszłość 17:20, 14 kwi 2015

Do góry
Moniu, czy mogę prosić o zdjęcie rdestów po zimie?
Planuję pas jakichś niskich bylin na brzegu rabaty i nie mogę sie zdecydować.
A rdest był u Ciebie śliczny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies