Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ptasi gaj 13:32, 03 mar 2020

Do góry
Już powoli zaczyna ruszać przyroda.

Róża pnąca pąki ok 3 cm, polibin ma zawiązki kwiatowe

Ptasi gaj 13:20, 03 mar 2020

Do góry
Była piękna niedziela więc i ruch w oczku
Rybki już chcą żreć, ale jeszcze czekam bo różnie może być w marcu

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:06, 03 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Powiesiliśmy wczoraj matę wiklinową za karaganą. Od razu lepiej .
Było:

Jest:

Super, od razu lepiej, jednak jednolite tło dla rabaty wychodzi zawsze na plus.
U mnie już trzy domy jednorodzinne z piętrem stoją w jednym rzędzie w odległościach co 3-4 m, więc mam jednolite tło Ponoć sąsiedzi planują ładne ogrodzenie (mają ładne nowoczesne domy, więc mam nadzieję, że gust jest ok), chociaż tyle tego dobrego.
Podmiejski ogródek 13:00, 03 mar 2020

Do góry
No właśnie względem tego świerku...

Przemyśliwałam sprawę i wnioski mam takie:

jakkolwiek śliczny nie byłby ten rysunek Hani, to podest w tym miejscu funkcjonalnie się nie sprawdzi. A żeby w ogóle miał sens, to trzeba by było przesunąć ścieżki z bali, żeby prowadziły do niego, a nie obok. bardzo dużo pracy.

natomiast pasuje mi ten podest pod konstrukcją hamakowo-huśtawkową. ten na pewno będzie wykorzystywany. do tego przestanie mnie kusić żeby robić tą rabatkę zasłaniającą. no i będę mogła postawić na tym podeście donice.

nad donicami Iwonki jeszcze myślę. raczej nie zrobię ich z betonu, tak jak proponowała. te donice na podeście będę musiała zrobić na zamówienie, bo doszłam do wniosku, że najlepiej będą wyglądały takie narożnikowe, w kształcie litery L. a jak na zamówienie - to prawdopodobnie z drewna. no i takie same bym zrobiła pod drugim świerkiem.

Tylko te donice nadal nie rozwiązują mi problemu dziury w nasadzeniach pomiędzy świerkami.
dlatego w tej chwili myślę nad zmianą nasadzeń ale musiałabym to rozrysować, a nie za bardzo mam czas.

Ogólnie mówiąc - myślę nad zabraniem stąd tych chorych bukszpanów i zastąpienie ich czymś innym. opcje widzę następujące:
- rododendrony
- cisy
- ostrokrzewy
- irgi

rodków się boję, po doświadczeniach Pszczelarnii
cisy wiadomo - zawsze na propsie, tylko odkwaszać bym musiała
ostrokrzewy mam i bardzo lubię, tylko rosną w bardziej zacisznym miejscu. tutaj jednak bardziej wieje.
irgi ... Tarcia mocno lobbuje, ale jednak trochę się boję ich nieporządnego wyglądu...

Druga rzecz: myślę, żeby wykopać z tej rabaty to fajne wielopniowe drzewko, czyli lilaka, którego świerki powoli zaduszają.

w zamian chciałabym posadzić dwa nieduże drzewka, trochę dalej od świerków jedno przy domu, drugie przy wiacie śmietnikowej. Może jakaś wisienka ozdobna?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:08, 03 mar 2020

Do góry
Kawa napisał(a)
Kasia u Ciebie to juz calkiem wiosna
maty fajnie zasłoniły

Dzięki Kamiś

TAR napisał(a)

moze po prostu trudniej mu zaczac wegetacje po ubieglorocznej suszy. Nie panikowalabym jeszcze i dala mu sie spokojnie rozwinac. Moj grab pąki ma ale nie jakies szczegolnie wielkie, graby jakby nieco pozniej ruszaja, zaraz po nich buki. Przynajmniej u siebie zauwazylam taka prawidlowosc. ledwo co nam sie luty skonczyl

to grabik z koncowki kwietnia, fotka zrobiona 24/04/2019

jak masz watpliwosci to zamiast wycinac galazke rozetrzyj jeden lub 2 pąki czy sa żywe.

No mam nadzieję, że się ogarnie, przechoruje ale przeżyje. On ewidentnie wygląda gorzej niż te dwa pozostałe. Pąki ma właśnie takie suchawe, łatwo je oderwać od gałązki i to mnie martwi...

makadamia napisał(a)
Zamknięcie widoku dało zdumiewający efekt. Ach, kiedy te moje cisy urosną...

U mnie też niedziela ładna ale dużo nie działałam: trochę uprzątnęłam, trochę zdjęć cyknęłam i na rower pojechałam

Efekt zdumiewający, ale pozytywnie, mam nadzieję? . Przywiązałam do maty kilka pędów bluszczu rosnącego pod karaganą, może zechce się piąć.

Zdjęcia Twoje widziałam .

DorKa napisał(a)
Zdjęcie z cyklu znajdź koparkę na obrazku świetne.
Mała rzecz a jaki efekt

BKosimkArt napisał(a)
Z matą od razu lepszy widok

Tak, w tym wypadku brak widoku oznacza lepszy widok
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:58, 03 mar 2020

Do góry
Hehe
Będę! Ale zacznę czytać zimą a kury za rok na wiosnę. Nie wszystko na raz. Ogród mam do ogarnięcia póki co!

Będę mieć mnóstwo pytań, już się cieszę że pomożecie bo pierwszy raz i babcia nie miała, więc świeżutka jestem w temacie!

Może i nawet barany będą, jest taki cichy plan

Póki co był jeden pan od koparki, 3,5-4 tys zł plus parę wywrotek ziemi po 650 zł/18tonowe auto. Trzy dni roboty z podsypaniem ogrodzenia na dole żeby uszczelnić dziury...

Czekam na mojego zwykłego pana od koparki, okazuje się że też mają małą kopareczkę, zobaczymy co zaproponuje. Mam nadzieję będzie chciał mniej...

Szyba w oknie wymieniona, caly pakiet trzyszybowy nowiutki, cieszę się.

Ja sobie pracowałam a panowie poregulowali okna i zamontowali to co reklamowałam...

Do ogarnięcia została niwelacja terenu, nawiezienie żwiru jeszcze na front działki. I chłopak od kuchni do zrobienia poprawek i hydraulik do kilku rzeczy. I tyle. Jupi
Irga - Cotoneaster 11:26, 03 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irgi są pólzimozielone, nie jest zimozielona Cotoneaster horizontalis i tej nie polecam. Oprócz tych dwóch polecam Ursynów, narasta dość wysoko. Na murek Mooncreper.

Mam pytanie odnośnie irgi, czym różnią się te dwie odmiany i czy one są zimozielone?
Cotoneaster suecicus 'Coral Beauty'
Cotoneaster dammeri 'Coral Beauty'

Chcę je posadzić pod hortensjami Strong Annabelle i osiągnąć mniej więcej taki efekt jak poniżej, więc musi rosnąć w miarę wysoko, żeby "utrzymać" hortensje. Może też lekko przewieszać się przez murek, bo taki akurat tam mam, ale to nie jest konieczne. Ważniejsze, aby szła w "górę" Doradźcie proszę A może dobra będzie irga "Ursynów"? tak pięknie u Przemka wygląda!

Zielony AZYL 11:24, 03 mar 2020

Do góry
Początki wiosny 2020

Część prac zaczęłam, ścięte limki, orliki, derenie- jak widać jeszcze odkurzanie suchych zostało i ścinanie turzyc i miskantów.
Turzyce Karl Forester planuję w tym tygodniu ciachnąć, natomiast o miskanty się boję i pewnie pod koniec marca.

Księżycowy... 11:06, 03 mar 2020

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Przemiłe to było powitanie marca. Spokojne i wydajne.
(...) Ależ było przyjemnie pogrzebać w ziemi

I jest fajnie!
Zielony AZYL 11:05, 03 mar 2020

Do góry
Aniu dziękuję za zdjęcia, super pamiątka ♥♥♥

Dziękuję piękny za prezent! Będzie zdobił Wielkanocny stroik

Jeżówkowe-Love 10:38, 03 mar 2020

Do góry
Głowienka też szt 1

Sadziec sztuk kilkanaście ,ale niektóre tak małe że nie mam możliwości sfocenia ich

Jeżówkowe-Love 10:35, 03 mar 2020

Do góry
No dobra..raport nasionkowy porażka ..a miałam zamiar chwalić się bujnymi zielonymi parapetami a wyszło..jak zawsze
Najlepiej wyglądają Orliki

Kuklik szt 1 nawet nie mam pewności czy to kuklik
Ogród do odnowy 10:24, 03 mar 2020

Do góry
Dla Kwartecika

wilczomlecz słodki Chameleon latem

dziurawie Barwierski w kwietniu 2018 i dziś

Wietrznica Lessona 'Sirocco'

Snow Flury dziś

Ogród Basi i Romka 10:00, 03 mar 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Wysiewu widzę przyśpieszone, już większość skiełkowana
Ja dopiero zaczęłam siać.
Podobają mi się Twoje kompozycje pniaczkowo rojnikowe, mech dodaje naturalności.
I masz już kwitnące przylaszczki, moje ledwo wychylają kiełki.
Pozdrawiam Was i lecę na obchód swojego ogródka póki nie pada

Z tymi pniakami to tak że rozpadają się po czasie, ja ich nie impregnuje, nie lubię, no i ten duży jeszcze dwa lata temu wyglądał tak, rozpadł się na 3 części Pozdrawiam
Przerabianie ogródka pod swój gust 09:32, 03 mar 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Aster snow flurry

Jak dziś wygląda na rabacie ten aster? Totalnie zapomniałam co z nim wiosną robić. Na stronie hodowcy wyczytałam, że zimą zanika. U mnie ma sztywne pędy z uschniętymi kwiatkami. Co teraz?
Ogród Karoliny 09:28, 03 mar 2020

Do góry
Pomysł na nowe rabaty jest bardzo prosty: zrobić je równolegle do domu a nie do ogrodzenia.
Wtedy takie ząbki jak u Wioli wychodzą naturalnie i można też zrobić rzędy z różnych drzew, tak jak planowałaś pierwotnie

Placyk mi wyszedł kwadratowy i trochę schowany w rabacie.
Od placyku, który już macie zrobiony - zakładam że to pod altanę - pociągnęłabym ścieżki z kostki do placyku w rogu i do tarasu.

Na tych wszystkich skrawkach przy domu zamieniłabym trawnik na rabaty i zrobiła nasadzenia oddzielające ogród właściwy od frontu i samochodów.

Tak na marginesie - zgodnie z upodobaniami właścicielki rysuję rabaty nowoczesne. Ale tak naprawdę, do tradycyjnej bryły domu (śliczny) pasuje mi styl bardziej swobodny i klasyczny. A jeśli nie swobodny, to przynajmniej tradycyjny
Ogród w remoncie 08:56, 03 mar 2020

Do góry
Myślę i myślę nad wyborem klona do tego kącika między brzozy a sosny. Miał być Princeton Gold ale nie mam przekonania czy zgra mi się kolorystycznie z resztą i najbardziej zależy mi na ładnym jesiennym zestawieniu kolorów i by ten klon był taki prawdziwie klonowy, z dużymi liśćmi. Nie wiem czy coś sprosta moim wymaganiom.

Z tyłu są derenie Sibrica, pod nim były by tawuły i w pobliżu te irgi pomarszczone. Derenie czerwone jesienią, tawuły żółtopomarańczowe i pomarańczowoczerwone korale irg

Może jakiś klon czerwony?
Przycinanie - cięcie tui 07:44, 03 mar 2020

Do góry
wacion napisał(a)
Podsumowując - albo ciąć albo nie ciąć
A jak już bym się zdecydował to w którym miejscu najlepiej(3 kolorki)

Jeśli to Brabant to żadna kreska nie jest właściwa. Nożyce szpalerowe, sznurek i cięcie po linii w pionie i w poziomie. Żywopłot iglasty formowany.
+Energy House nowoczesny i jego ogród 06:34, 03 mar 2020

Do góry

A taka jest koncepcja nawierzchni. Teraz z płyt tarasowych, podjazd też pewnie z jakiejś dużej kostki. Jakie rośliny posadzilibyście na wjeździe i w tych donicach?
Mój ogrodowy pamiętnik 06:20, 03 mar 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ogarnianie rabaty, zbieranie darni, wyciąganie kłączy, kamieni niestety trochę czasu zajmuje. Deszcz nie ułatwia zadania. Na razie 6 pędraków znalezionych w tym kawałku ale to pewnie nie koniec.

Ach z tym deszczem u mnie to samo ,deszcz nie odpuszcza
Wiem że też potrzebny ale robota stoi ...!!!

Tak już dużo zrobiłaś mimo tej pogody super
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies