Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 18:57, 02 mar 2020

Doniczki? Phy! To zupełnie nie ma problemu
Wiolka5_7 19:11, 02 mar 2020

makadamia napisał(a)
Doniczki? Phy! To zupełnie nie ma problemu

Brzozowadzie... 12:00, 03 mar 2020

No, ja wiem kiedy przyjść. Wreszcie jakieś foty z kwiatami Irysków masz już na bogato. U mnie kwitną na razie tylko bladawce, te ciemniejsze dopiero wyszły.
Podeścik bym zrobiła na Twoim miejscu.
makadamia 13:00, 03 mar 2020

No właśnie względem tego świerku...

Przemyśliwałam sprawę i wnioski mam takie:

jakkolwiek śliczny nie byłby ten rysunek Hani, to podest w tym miejscu funkcjonalnie się nie sprawdzi. A żeby w ogóle miał sens, to trzeba by było przesunąć ścieżki z bali, żeby prowadziły do niego, a nie obok. bardzo dużo pracy.

natomiast pasuje mi ten podest pod konstrukcją hamakowo-huśtawkową. ten na pewno będzie wykorzystywany. do tego przestanie mnie kusić żeby robić tą rabatkę zasłaniającą. no i będę mogła postawić na tym podeście donice.

nad donicami Iwonki jeszcze myślę. raczej nie zrobię ich z betonu, tak jak proponowała. te donice na podeście będę musiała zrobić na zamówienie, bo doszłam do wniosku, że najlepiej będą wyglądały takie narożnikowe, w kształcie litery L. a jak na zamówienie - to prawdopodobnie z drewna. no i takie same bym zrobiła pod drugim świerkiem.

Tylko te donice nadal nie rozwiązują mi problemu dziury w nasadzeniach pomiędzy świerkami.
dlatego w tej chwili myślę nad zmianą nasadzeń ale musiałabym to rozrysować, a nie za bardzo mam czas.

Ogólnie mówiąc - myślę nad zabraniem stąd tych chorych bukszpanów i zastąpienie ich czymś innym. opcje widzę następujące:
- rododendrony
- cisy
- ostrokrzewy
- irgi

rodków się boję, po doświadczeniach Pszczelarnii
cisy wiadomo - zawsze na propsie, tylko odkwaszać bym musiała
ostrokrzewy mam i bardzo lubię, tylko rosną w bardziej zacisznym miejscu. tutaj jednak bardziej wieje.
irgi ... Tarcia mocno lobbuje, ale jednak trochę się boję ich nieporządnego wyglądu...

Druga rzecz: myślę, żeby wykopać z tej rabaty to fajne wielopniowe drzewko, czyli lilaka, którego świerki powoli zaduszają.

w zamian chciałabym posadzić dwa nieduże drzewka, trochę dalej od świerków jedno przy domu, drugie przy wiacie śmietnikowej. Może jakaś wisienka ozdobna?
Gosiek33 13:22, 03 mar 2020

Teraz do głowy mi przyszło by wykopać spory dołek między tymi świerkami, wyłożyć do grubą folią budowlaną albo czymś takim by stworzyć z tego donicę do której korzenie świerku się nie dobiorą i posadzić cokolwiek będzie w cieniu ładnie wyglądać... nawet cis, wielką hostę albo co...
makadamia 13:29, 03 mar 2020

I to jest słuszna koncepcja
przy takim rozwiązaniu to w zasadzie wszystko powinno dać radę, prawda?
Gosiek33 13:32, 03 mar 2020

Czemu nie rodki? Zobacz jakie okazy ma Andrzej_

Ogólnie poogladaj sobie jego wątek Ogród w mieście-ogrodzie
kwartet 13:42, 03 mar 2020

Zasugeruj młodemu kopanie w tym miejscu bunkra.Będzie jak znalazł
Przesyłam rozweselacze
makadamia 13:54, 03 mar 2020

No przecież znam ten wątek

Do rodków się zniechęciłam po przeczytaniu historii Ewy z jej rabatą ze świerkami.

Chciałam, żeby od strony podjazdu był niski żywopłot z bukszpanu, a za nim wyższe nasadzenia zasłaniające widok. A tu wychodzi na to, że jednego i drugiego nie mogę mieć
makadamia 13:55, 03 mar 2020

kwartet napisał(a)
Zasugeruj młodemu kopanie w tym miejscu bunkra.Będzie jak znalazł
Przesyłam rozweselacze

Próbował, ale za bardzo przerośnięte korzeniami i nie dawał rady

Bardzo ładne rozweselacze