U mnie w południe też pierwsze kwiatki krokusów się pokazały.
Stipę tnę już ostatecznie. Jestem już niemal pewna, że jeśli u kogoś nie budzi się po zimie, to nie z powodu przemarzania, ale nadmiaru wilgoci w glebie.
Z cięciem dereni przy ziemi trzeba uważać. Produkcja nowych gałęzi to spory wydatek energetyczny. Trzeba zapewnić dobre nawożenie i podlewanie.
U siebie stosują nieco inną opcję. Krótko wycinam 2-3 pędy najstarsze pędy.
.
Ewentualnie koryguję cięciem kształt- ten dereń za bardzo pcha sie na trawnik. Trzeba będzie uciąć gałązki rosnące w bok.
A ja chyba u ciebie to bym szła w jaśniejsze barwy, odwrotnie niż u Galgasi. Bo jednak dość ciemno masz pod tymi drzewami. A ta ławka na zdjęciu to mi nawet w brąz wpada.
No może nie aż tak jasne jak elewacja, o ton ciemniejsze, ale jednak jasne.
Witam,
Wracam jak bumerang tutaj
Mam niestety problem...przyglądam się mojej frontowej północnej rabacie, gdzie wszystko pięknie się rozrosło lecz o tej porze jest bardzo smutno i szaro, a ja nie mam pomysłu jak to uzupełnić zimozielonymi...Czy moge liczyc na pomoc?? Miejsce niczym nieograniczone...mamy śliwy Nigra-pod nimi miskanty Morning Light, jeżówki i co druga rozplenica Lady U. Pomiędzy sliwami są hortensje Limelight.
O, to fajnie, ze popracowałaś w ogrodzie.
Ja jeszcze nic.A chciałoby się mocno.Nie mam teraz czasu. Trudno.
Inne rzeczy teraz ważniejsze.
To rekonesans ogrodowy masz zrobiony.A ja stoję ze wszystkim.
Jedynie co to trochę pomidorów wysiałam dzisiaj.
i jeszcze pytanko, czy rozchodniki to teraz najlepiej dzielić? mam wykopać całą karpę i porozdzielać?
i szczerze mówiąc nie wiem czy się tnie stipę? narazie ciachnęłam ją tak w połowie, żeby uciąć te suche końce, ale to bez sensu chyba, mam ściąć przy ziemi?
Dziękuję Iwonko.
Dla ciebie kilka żółciutkich liliowców .
Ale każdy inny
Princess Oriental
Ten ma ładny zielonkawy gardziel
A te mają bardzo duże kwiaty.Jak dłoń.
No dobra. To wrzucam za Twoim pozwoleniem . A to zeszłoroczne kwitnienie w kwietniu. Nie doczytałam jakiej potrzebujesz bo ta jest z tych niższych. Ma rzekomo dorastać do 2-2,5 m a u mnie po 3 sezonach ma 1,10 m na 1,10 m. Poszukam ci jeszcze zdjęcia liściowego .
Dorzucam liście.
Młode:
Potem takie jasnozielone. Na środku zdjęcia. Nie znalazłam lepszego.