Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 18:45, 16 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kiedy byłam początkującym ogrodnikiem, to zawsze przy cięciu drżała mi ręka. Bo szkoda. Bo roślinki takie małe. W efekcie pozostawiałam na tym dereniu stare gałęzie, a młodych przyrostów było niewiele. A to te najmłodsze mają najpiękniejsze wybarwienie. Swojego tnę tylko na przedwiośniu. Nie mam potrzeby, żeby czynic to częściej.
Piękny dzień miałaś. U mnie dopiero 1/3 zrobiona.

Moj deren rosnie pod rynna i rosnie dosc okazale, tne go pod wczesna jesienia i wiosna ewentualne korekty galazek, ktore przemarzna. jest cudownie cytrynowy.

co do prac to czeka mnie sadzeniu 50 tujek , zeby to zrobic musze wysadzic 15 pecherznic, kilka hortek, kalin i azalii. Niestety ale nowi sasiedzi sa strasznie wscibscy i przestalam w ogrodzie czuc sie swobodnie i komfortowo wiec postanowilismy poki co posadzic zywoplot tujowy. a i przy sprzedazy domu bedzie to atutem. Chcemy kupic takie tujki 160-180 cm, troche nas zaslonia.
TAR 18:47, 16 lut 2020

Sarenko, Dominiko- dziękuję za miłe słowa.

Ptaki warto dokarmiać nawet wiosną. Potrzebują energii i czasu do budowy gniazd i składania jaj.Nie muszą go tracić na szukanie pokarmu.

bede dokarmiac poki pokarm mi sie nie skonczy, zostalo na jakies 4-5 tygodni plus zapas kul tłuszczowych z ziarnem. do kwietnia styknie
sarenka 18:51, 16 lut 2020

Dzięki
antracyt 18:51, 16 lut 2020

Tej mozgi to współczuję. Posadziłyśmy ją z sąsiadką na rabacie przed blokiem. Nie można było jej opanować. Choć trzeba przyznać, że bardzo rozjaśniała rabatę.
Ogród porządkują trawiaste ścieżki i zimozielone akcenty. Teraz to one grają pierwsze skrzypce.

A ja ją bardzo lubię Na razie nie przeszkadza mi, że się rozrasta, chociaż mam wrażenie, że jest u mnie mniej inwazyjna niż u innych.
KasiaBawaria 07:57, 17 lut 2020

Chyba tez wezme sie za porzadki w ogrodzie, choc jakos jak patrze na date to jednak nie wiem, czy nie poczekac. Ale ze dzisiaj ma padac, wiec pewnie nic z tego.
TAR 09:26, 17 lut 2020

antracyt napisał(a)

A ja ją bardzo lubię Na razie nie przeszkadza mi, że się rozrasta, chociaż mam wrażenie, że jest u mnie mniej inwazyjna niż u innych.

mimo, ze inwazyjna ja tez ja bardzo lubie. chociaz w obecnym ogrodzie nie mam. w poprzednim ogrodzie raz w sezonie robiłam jedna wielka wyrywanke i nie było klopotu. W innym miejscu posadziłam mozgi w duzych donicach zakopanych w ziemi, nie rozłaziła sie. a trawa pancerna, ładna i moje psiunie lubiły ja ciamkac. słodka była po rozgryzieniu.
Brzozowadzie... 10:16, 17 lut 2020

Haniu, dwa pytania, zanim umkną - tniesz teraz też stipę na krótko czy jeszcze czekasz?
Ciachnęłam jedynego derenia chyba jakiś Variegatus nisko przy ziemi, a widzę, że Ty nie Umrze czy będzie miał ładne wybarwienia? W zeszłym roku przycięłam wyżej i miał zimą ładne tylko te młode, więc teraz poszłam na całośćChciałabym uzyskać niski krzaczek, a zimą czerwone gałązki.
Lecę do ogrodu, bo Cię nigdy nie dogonię
P.S. Krokusy kwitną!!
Kawa 13:40, 17 lut 2020

piękna wiosna Haniu u Ciebie to 2 tygodnie jak nic do przodu
śliczne kwiatuchy i te ciemierniki!
Gruszka_na_w... 17:49, 17 lut 2020

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haniu, dwa pytania, zanim umkną - tniesz teraz też stipę na krótko czy jeszcze czekasz?
Ciachnęłam jedynego derenia chyba jakiś Variegatus nisko przy ziemi, a widzę, że Ty nie Umrze czy będzie miał ładne wybarwienia? W zeszłym roku przycięłam wyżej i miał zimą ładne tylko te młode, więc teraz poszłam na całośćChciałabym uzyskać niski krzaczek, a zimą czerwone gałązki.
Lecę do ogrodu, bo Cię nigdy nie dogonię
P.S. Krokusy kwitną!!

U mnie w południe też pierwsze kwiatki krokusów się pokazały.
Stipę tnę już ostatecznie. Jestem już niemal pewna, że jeśli u kogoś nie budzi się po zimie, to nie z powodu przemarzania, ale nadmiaru wilgoci w glebie.

Z cięciem dereni przy ziemi trzeba uważać. Produkcja nowych gałęzi to spory wydatek energetyczny. Trzeba zapewnić dobre nawożenie i podlewanie.
U siebie stosują nieco inną opcję. Krótko wycinam 2-3 pędy najstarsze pędy.

.

Ewentualnie koryguję cięciem kształt- ten dereń za bardzo pcha sie na trawnik. Trzeba będzie uciąć gałązki rosnące w bok.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:55, 17 lut 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Chyba tez wezme sie za porzadki w ogrodzie, choc jakos jak patrze na date to jednak nie wiem, czy nie poczekac. Ale ze dzisiaj ma padac, wiec pewnie nic z tego.

Moje doświadczenie ogrodnicze podpowiada mi, że wegetacja już od dawna rozminęła się z kalendarzem. We Włoszech rozpoczęły się zbiory truskawek i bobu. Kilka tygodni wcześniej niż zwykle.
Trzeba obserwować rośliny i działać zgodnie z tym, co nam mówią.

Krwawnik

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies