Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wzgórze chaosu 09:44, 03 lis 2019

Do góry
Po zrobieniu kącika na ławeczkę rabata miała być "namacalna" tylko z przodu.
Gdy posadziłam brzozy w zygzak powstała naturalna ścieżka od perukowca do klona czyli od altany do drogi - wąwozu w kierunku przodu domu.
I zamierzam tę 'namacalność" rabaty wykorzystać Uwielbiam wchodzić w nasadzenia a nie tylko patrzeć na nie z zewnątrz. A miejscówka przy klonie jest rewelacyjna jako kolejna oś widokowa. I kącik do "zadumania", nieco ukryty, ale z fajnymi widokami.

Od drogi "wąwozu" na początku rabaty brzozowej rośnie rododendron, potem cyprysik Filifera nana i czerwony klon palmowy.

Latem zamieniłam trawiastą ścieżkę na żwirową. Wiosną dosadzę "coś" (jakieś pomysły?) aby zniknęła granica między roślinami a nawierzchnią.
Nie wiem jak zrobić wejście w rabatę? A może nie kombinować tylko zostawić granicę żwiru i trawy tak jak.

Po lewej stronie zrobiłam malutki kącik aby zasłonić nieco kamienny murek. Zaczyna się on równo z końcem żwirowej ścieżki. Nasadzenia na tej małej rabacie będą problematyczne, ale o tym w innym wpisie. Na razie jest tam jeden miskant i już nadaje lekkości

Wzgórze chaosu 09:43, 03 lis 2019

Do góry
Gosialuk jestem zadowolona, jak fajnie wyszło.

inka74 trafiłaś w sedno, też mam takie odczucia, że taki malowniczy zakątek wyszedł, do posiedzenia i zadumania Itea pewnie zwyczajna, żadnej innej karteczki poza tą nazwą nie było. Zobaczymy jak będzie rosła, jesienne przebarwienie jest obłędne. I długo trzyma liście.

Margerytka40 ale fajnie, że Itea u ciebie rośnie. Wszelkie informacje bardzo pomocne, zapowiada się super. Planuję mocne cięcie po przekwitnięciu, jak myślisz to dobry pomysł?

mrokasia witaj w klubie siostro symetrio Dobrze, że na forum troszkę niesymetycznych też jest, pomogą nieco ten porządeczek rozwalić Do pięknie to jeszcze daleka droga, ale mnie samą zdjęcia z lata mocno zdziwiły, nooo faktycznie fajnie się robi

Ania -Spełnione marzenie 08:47, 03 lis 2019

Do góry
I jeszcze koniec

Ania -Spełnione marzenie 08:38, 03 lis 2019

Do góry
Zdjęcie z przodu

Przed wejściem na rabatka będzie stał budynek gospodarczy

Na tej wylewać betonowej
A obok wiata na samochod

Ania -Spełnione marzenie 08:35, 03 lis 2019

Do góry
Widok z lewej strony

To jest zdjęcie z tej strony

Ania -Spełnione marzenie 08:31, 03 lis 2019

Do góry
Drogie Asia i nie tylko

Oto brakujące zdjecia z środka zakątka

Opis zdjęcia
Jak stoję przodem z tyłu domu
Widok z prawej strony

Ania -Spełnione marzenie 08:30, 03 lis 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)
Wejście do Białego Zakątka z bliska .

Na końcu betonowego płotu wejście na warzywniaku

Aniu to jest miejsce na biały zakątek tak? Co to jest w prawym dolnym rogu? Ten beton? Ta sosna która rośnie dalej ma zostać? Jaka jest szerokość tego pasa pomiędzy białym zakątkiem a garażem? Nie chcesz zasłonić betonowego płotu? Wiele pytań. Trzeba pomyśleć całościowo bo na razie całość poszatkowana na kawałeczki a nawet jeśli ma być tak, że chcesz podzielić działkę na odrębne pokoje co wydaje się tu najwłaściwsze to jednak te podziały trzeba jakoś zaznaczyć, oddzielić. Pomyśleć trzeba w pierwszej kolejności o szkielecie,nie wiem może jakieś żywopłoty niższe i wyższe
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 01:08, 03 lis 2019

Do góry

Początek formowania niwaki z 40-sto letniego jałowca chińskiego.
Dwa ogrody 00:27, 03 lis 2019

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 00:26, 03 lis 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dobrze się dogaduje z kotem.

Haniu, on wyglada zupelnie jak nasza do niedawna ona! Nie schroniskowa, przyblakala sie kiedys, i zostala, bo sie jej spodobalo. Tesknie teraz,od paru lat, tyle moge
Jak maja podobne charaktery, a nie tylko wyglad, to na kanapie niewiele posiedzisz

Kotka Jozefina? Ja mam wymarzone imiona dla wymarzonych kur: Jozefina, z francuska koniecznie, i Sophia, najlepiej Loren, czyli Ziuta z Zoska

Mrozonki wygladaja pieknie, tak na marginesie.

Dwa ogrody 00:20, 03 lis 2019

Do góry

Dwa ogrody 00:18, 03 lis 2019

Do góry

Dwa ogrody 00:14, 03 lis 2019

Do góry
Przymrozki były i u mnie

Ania -Spełnione marzenie 23:33, 02 lis 2019

Do góry
Asiu , nic nie ma

Do tego rogu jest jakieś 17 m od garażu

Wolne pole

Ogród wśród pól i wiatrów 22:51, 02 lis 2019

Do góry
viola_daab napisał(a)
Dzień dobry, najwyższy czas, abym się przedstawiła, nazywam się Viola (..) Do usłyszenia wrócę ze zdjęciami z mojego ogrodu. Trzymajcie kciuki za mnie. Dzisiaj zrobiłam pierwszy krok, a to już coś☺️

Witaj Violka Bardzo się cieszę, że po 4 latach w końcu się ujawniłaś No i oczywiście dziękuję za wszystkie miłe słówka, które mogłam przeczytać. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale jak już wspomniałam - miałam małą przerwę ogrodowiskową. Ciekawa jestem, czy już założyłaś swój wątek, bo jakoś nie mogę go namierzyć. Leśna polana... na pewno będzie pięknie i klimatycznie.

Wracaj ze zdjęciami. Trzymam kciuki, żeby Ci się wszystko udało, tak jak sobie zaplanowałaś!!

Ania -Spełnione marzenie 22:43, 02 lis 2019

Do góry
Co powiecie o tym pomyśle. ???

To tylko zarys ,
w którym,miejscu ma stanąć altanka .

Ten prostokąt to zarys miejsca
A nie cała działka

Zakreslone pola to przejście
Nie wiem jeszcze z czego
A biale wolne przestrzenie to miejsce na rośliny

Ale rośliny później.

Jak wymyślę jeszcze coś
To się z wami podzielę

Wzgórze chaosu 22:38, 02 lis 2019

Do góry
Letni remont rabaty przy altanie zakończyłam zdjęciem z cyprysowego okienka

Kto ciekaw zmian na tej rabacie zapraszam na strony 121,122:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7770-wzgorze-chaosu?page=121
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7770-wzgorze-chaosu?page=122

Temat dużych wypełniaczy, czyli drzew na tę rabatę spędzał mi sen z powiek. Po kolei wykreślałam kolejne pomysły. Odpadły kule na pniu (klony, platany, ambrowce) - znudziły mi się kule na patykach, kolumnowe (tulipanowce, ambrowce, graby) - za mało zasłaniają, kolumnowe owale (buki) - tyle ich już mam.

Jedną z ostatnich wizji był platan lub lipa. Po okresie florystycznych szaleństw pojawiła się tęsknota za normalnym, klasycznym w formie drzewem.
Niestety za stara już jestem, aby na takie dorodne drzewo czekać latami, stąd jakże oryginalne olśnienie - brzozy
Posadziłam trzy i stwierdzam, że nie ma to jak ogrodowe pewniaki. Jestem zadowolona

Brzozy są duże, mają ponad 4 metry. Zgrały się rozmiarami z perukowcem i klonem japońskim. Białe pnie pasują do jasnej altany. Posadziłam je tak, aby w razie uschnięcia perukowca (werticylioza?) było miejsce dla czwartej brzozy.

* czwarta brzoza byłaby tam świetna Połączyłaby brzozy z altaną (kolor) i z brzozami za altaną (gatunek).

Zmniejszyłam placyk na ławeczkę. U Agaty i Hani hortensje tak cudnie otulają siedzisko, że marzę aby też w kwiatach posiedzieć. A Kyushu pachną obłędnie. Rośnie ich tam pięć. Krzew na pniu pośrodku i po dwa po bokach.

Moja klasyczno symetryczna głowa dosadziła sobie oprócz szpalerku cisów jeszcze dwie kule cisowe Pomyślałam, że wczesną wiosną po ścięciu hortensji będzie coś zielonego. A podobny żywopłot cisowy jest przy kamiennym placyku koło altany.
Symetria jest moją zmorą w ogrodzie. Brzozy też posadzone w zygzak, symetrycznie
EMuś się cieszy, kiedyś hamak między nimi rozwiesi.

Żwir pod ławką zmiękczę jeszcze hakone. Na razie trawki są tylko wzdłuż rabaty. A i tam chyba je troszkę rozrzucę. Szpaler z 5 sztuk to już u mnie za dużo

Koło dwóch brzóz posadziłam po 3 kępy zawilców September charm. Puszek nasion wygląda bajkowo.

Czerwona roślina to Itea. Podczas wyprawy Muszkieterek do Krzywaczki kupiłam 3 sztuki. Zakup zupełnie spontaniczny. Urzekła mnie nazwa a po sprawdzeniu w necie również wygląd tej krzewinki w sezonie. Tworzy fajne zielone poduchy do maksymalnie metra wysokości. Kwitnienie majowe jest porównywalne do eksplozji białych fajerwerków, coś jak tawuła. No i jesienne przebarwienie, czerwone jak klon obok

Na tyłach posadziłam jeszcze dwie Fothegille major. I łan tulipanów. Wszystkie cebule jakie miałam z poprzednich sezonów zmieszałam i zobaczę czy coś fajnego z tego wyjdzie. Reszta wypełniaczy w następnym sezonie.
Pomijając kolorowe tulipany będzie stonowanie. Biel, blady fiolet zawilców i coś, co dyskretnie nawiąże do bordowego klona i perukowca.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:37, 02 lis 2019

Do góry
vita napisał(a)
[img s

Piękne plamy koloru jesienią daje gillenia. Systematycznie dzielę kępy, bo siew, w przeciwieństwie do Miry mi nie wychodzi.

Jeśli to ta Mira to siew owszem wyszedł super ale potem po wysadzeniu do gruntu klapa. Kupiłam więc niedawno sadzonkę i może się utrzyma.

Czytam dalej i cieszę się że się znalazłaś.

Cebule nie posadzone, straszny dołek ogrodniczy - i czas się mi rozmywa a te liście rozpoznane to parocja - Mała Mi uważa że to najfajniejsze drzewko - ja z oglądania w ogrodach też tak uważam i szukam miejsca w ogrodzie
Jurajski Ogród 22:35, 02 lis 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
jesienna nostalgia

Jestem zachwycona i oczarowana, cudownie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies