Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wzgórze chaosu 12:58, 28 paź 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)
W buku Dawyck Gold zachwyca mnie pień, jego gładka kora i smukłe, lekko wijące się gałęzie. Znów cala magia rozgrywa się wewnątrz Natura jest cudownym rzeźbiarzem.

W takim razie ja bym go wyeksponował formując z buka drzewo wielopniowe. Do wysokości ok 2 metrów wyciąłbym wszystkie młode przyrosty i cienkie gałązki pozbawiając go całkowicie liści.
Dla zobrazowania to o czym piszę.
https://pl.pinterest.com/pin/646829565207767724/
LeŚnicZaNka 12:29, 28 paź 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

Śliczny bukiet i to jeszcze z własnych wyhodowanych rożyczek
Brzozowy raj 12:25, 28 paź 2019

Do góry
Brzozowy raj 12:18, 28 paź 2019

Do góry
Zbliżał się termin przeprowadzki i tym samym oddania pierwszej działki. Część roślin uprawiałam tam z myślą, że je zabiorę na nową, no i zaczęło się przesadzanie
Ogrodowe kreacje 12:17, 28 paź 2019

Do góry
Świerk Serbski w ogrodzie, szyszkuje bardzo, czyli źle mu, albo za sucho, albo kiepska ziemia, bo tam gdzie siedzi to piach.....

Świerk serbski - Picea omorika 12:15, 28 paź 2019

Do góry
Myślałam o posadzeniu świerków w taki sposób jak na zdjęciu (w trójkąt), w odległości 2 metrów od siebie. Czy to dobry pomysł?
Brzozowy raj 12:13, 28 paź 2019

Do góry
Pierwsze nasadzenia robiłam w lipcu 2018 roku. Jednak przy V klasie piaszczystej wszystko zaczynałam od mieszania mojej rodzimej ziemi z obornikiem końskim. Rabaty wydzielam na razie deskami ponieważ obrzeża będą robione dopiero z kostką a ja nie chciałam tyle czekać
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 11:01, 28 paź 2019

Do góry
obserwacja
jeśli chcesz mieć szybciej wiosenne zielone listki na żywopłocie - kup graby,
jeśli chcesz mieć dłużej zielone listki na żywopłocie - kup buki.
Na przełomie kwietnia i maja pisałam, że moje buki wolno startują, za to teraz proporcjonalnie dłużej są zielone.

Żywopłot sąsiadów - graby z początku października - pięknie się przebarwiają, ale dość wcześnie

Żywopłot buki - październik, zdjęcia zrobione dwa tygodnie później niż grabom powyżej

to pierwszy rok zarówno grabów jak i buków - więc zobaczymy jak będzie w przyszłym sezonie
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 10:54, 28 paź 2019

Do góry
koniec października - a smagliczki nie do zdarcia

werbena straciła kolor i jest purpurowa zostawiam ją na zimę jako ozdobę

juka zaakceptowała nowe miejsce

bylinowa będzie biedniejsza o 15 szt. lawend, które muszę przesadzić, bo w tym tłoku mimo cięcia straciły kształt - nie wiem czy uda mi się je doprowadzić do jako takiego wyglądu. Daje im przyszły sezon na odbicie - jak nie to kupię młode...

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 10:41, 28 paź 2019

Do góry
takie tam obserwacje
kiedy myślisz, że roślinki słabo rosną i odnajdujesz zdjęcia z dnia ich posadzenia
18.06.2019

15.10.2019

18.06.2019

15.10.2019
Moja działka na Dębowym Lesie 10:34, 28 paź 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Wstyd przyznać, jak dawno mnie u Ciebie nie było, jakoś czas mi uciekł
A tu tyle piękności do oglądania, co przed chwilą zrobiłam z wielką przyjemnością
Cudne chryzantemy, tę Margo sobie kupię
Tak, ciemiernik będzie kwitł

Grażynko witaj. ciesze się,że zajrzałeś do mnie.
Dziękuję za miłe słowa.
Margo jest cudna.Mam ją kilka lat.
Nie za wielka ale cieszy.I dobrze zimuje

Wczoraj wyje łam ziarnka na nasionka z białej dyni.
Położyłam na talerzyk i na stoliku na tarasie aby trochę wyschły Sidzę sobie w domku , pije kawę i widzę ożywiony ruch na tarasie.
A tu sikorki

Już dojrzały nasionka i wybierały,,,3/ 4 nasiona z talerzyka mi skubańce zabrały
Wzgórze chaosu 10:27, 28 paź 2019

Do góry

Światłocienie w tym drzewie są genialne. I ten piękny, stalowo-szary pień. Majestatyczny a zarazem lekki... Cudowny

Wzgórze chaosu 10:24, 28 paź 2019

Do góry
Buk pospolity Dawyck Purple w jesiennej odsłonie prezentuje się równie ładnie. Mam dwie kolumny tego buka.
Jeden rośnie na rabacie przy bramie wjazdowej. Po wycięciu jałowca ma wreszcie szansę stać się pękatym jajeczkiem Trochę w dojściu tej formy hamuje go jeszcze duży berberys, ale na razie nie mam serca, aby go stamtąd usunąć. Jesienią to miejsce staje się krainą wiecznego cienia, dlatego buk nie przebarwia się tak spektakularnie, jak ten który rośnie w słońcu. Za to zdecydwanie dłużej utrzymuje liście. Dużo zostaje na nim aż do wiosny.

Drugi kulumnowy Dawyck Purple rośnie w pełnym słońcu na rabacie z klonem. To stanowisko latem nie jest zbyt dobre, chyba że miałby dużo wody. Niestety tak u mnie nie jest, stąd jego letnie wybarwienie bywa smutne. Ciemne bordo przechodzi w szarość albo brudną zieleń. Na szczęście jesienią ponurak ten budzi się z letargu i chce choć na chwilkę pogwiazdorzyć Bardzo ładnie mu to wychodzi

Miejscówka tego buka nie jest tragiczna, z okna kuchennego i nowego kącika przy brzozach wygląda ładnie i spójnie. Nie jestem zachwycona z kompozycji "na wprost". Teraz zamieniłabym go np. z tują stożkiem. Ale tutaj rzadko patrzę, więc niech już tak zostanie
Wiosną robimy cięcie bukowi i klonowi globossum. Na razie oba drzewa przyjaźnią się i jeszcze nie walczą o miejsce.

Zakręcony ogród 10:14, 28 paź 2019

Do góry
HannaR napisał(a)
Buksiki śliczne. Teraz musisz na nie chuchać i dmuchać.

Co planujesz wokół tarasu? Nie chcesz tam czegoś wyższego?

nie strsz mnie z dym dmuchaniem Mam nadzieję,że się przyjmą . Te nadchodzące przymrozki troszkę mnie martwią ..

Wokół tarasu to tak naprawdę mam tylko do zagospodarowania jedną stronę tj tam gdzie aktualnie jest rabata :

chcę ją powiększyć i tutaj coś wyższego widzę

z drugiej strony jest niewiele miejsca tj rabata musiałaby być tylko na froncie tj nie mogłaby zakręcać bo z boku jest za wąsko :

Świerk serbski - Picea omorika 10:13, 28 paź 2019

Do góry

Witam Pani Danusiu.
Bardzo dziękuję Pani za szybką odpowiedź.

Szerokość działki to 20 metrów (do obsadzenia jest 15 metrów, ponieważ na dalszej części musi zostać swobodny dostęp do pomieszczeń gospodarczych). Na nasadzenia drzew zostawiłam od ogrodzenia 6 metrów placu (widać to na zdjęciu, przepraszam za bałagan, ale garaż w trakcie sprzątania). Budynek administracyjny stoi w odległości 4 metrów od mojego płotu. Jestem zdecydowana wykopać tuje.
Czy dobrym rozwiązaniem byłoby posadzenie świerków w dwóch rzędach w tzw. trójkąt, żeby zielona ściana była szczelna. I czy ewentualnie w pierwszym rzędzie od ogrodzenia mogłyby to być świerki pospolite a przed nimi serbskie. Czy lepiej nie mieszać ich ze sobą?
Moja działka na Dębowym Lesie 10:02, 28 paź 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Aniu zachwycasz swoimi kwiatuchami o każdej porze roku - róże, lilie, liliowce, dalie i wiele innych a teraz chryzantemki Piękne, zazdroszczę tych niskich pełnych białych i jasno-fioletowych z ciemnym środkiem z 3-go zdjęcia
Może znasz ich nazwy i wiesz gdzie kupić ?

O to mi chodziło.aby od wiosny do jesieni w moim ogrodzie było coś stale kwitnącego.
Lubię kolorki
Te różowe i ciemnofioletowe to były kupione na ulicy na Wzystkich świętych- nazw nie znam .A w ubiegłym roku pod koniec listopada zabrałam z grobu moich rodziców i posadziłam do ogrodu.Tylko kiściami przykryłam i przezywały i są. i tak ładnie kwitną.
Jeszcze inne mam zabrane.I też kwitną.
W tym roku tez tak zrobię. Kupię na groby jakies , jakich nie mam .a potem dam do ogrodu . pod koniec listopada ub roku w listopadzie.
Te wszystkie są z ubiegłego roku .
Zielony zakątek z Antonówką 09:54, 28 paź 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Czas szybko leci a w planach tyle jeszcze do zrobienia ...
Przed domem :

Aniu, bardzo malownicze te twoje jesiennie widoczki
Pamiętajcie o ogrodach 09:53, 28 paź 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Wiecie co?
Tak siedziałem sobie dziś na tarasie i nagle błogo mi się zrobiło, pomimo wiatru i zachodzącego słońca, pomimo już skłaniającym się ku snu roślinom, pomimo innych widoków niż wiosną, to tak sobie pomyślałem, że przecież ta jesień to jest kwintesencja życia, wszystko dojrzało plony zebrane, uroki kwiatów zachowane w pamięci, róg obfitości napełniony i teraz przyjdzie schyłek życia, zima ale zaraz, za chwilę dziewicza wiosna nam się objawi i cały cykl rozpocznie się od nowa

Zanim nasz wiosna przyjdzie,,Jeszcze długa zima i wyczekiwanie przed nami.
a kwiatki bardzo ładne
Ogród Basi 09:45, 28 paź 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)

Pięknie ci jeszcze powojniki kwitną Basiu
I w ogóle kolorki jesieni masz bogate i ładne
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 09:39, 28 paź 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies