Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:36, 18 gru 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Więcej u Was nasypało niż nam

Bo ja na "podkrakowskim biegunie" zimna mieszkam

Ptaki dostały nowy karmnik, by się nie tłoczyły w starym tylko.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:33, 18 gru 2019

Do góry
mira napisał(a)
Chyba już czekamy na fotki w zimowej scenerii - wszystko jednak w swoim czasie chciałoby się białych świąt a będzie jak będzie

pozdrawiam

Patrząc na dzisiejsza pogodę to chyba będzie jak będzie Aby poczuć czas przedświąteczny pojechałam wczoraj do galerii handlowej po prezenty, oj tam magia świat na każdym kroku nawet bez śniegu. Kupiłam wszystkie - nawet sobie. Powiedziałam eMowi by sobie też kupił, coś co jemu i mi sprawi przyjemność. Podumał i stwierdził, że musi co do ogrodu "sobie " kupić

W oczekiwaniu na święta odkurzyłam swoje nuty z dzieciństwa i sobie kolędy pogrywam "Magia świat" po mojemu
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:23, 18 gru 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
No to miałaś piękną zimową scenerię, u nas jeszcze nie było śniegu.

U mnie w tym sezonie jakoś tak nas natura "rozpieszcza" Dzisiaj dla odmiany spotkałam biedronki na świerkach. Pożyczyłam smacznego i zrobiłam sobie grudniową rundkę po ogrodzie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:20, 18 gru 2019

Do góry
druga

Co to za ciekawa konstrukcja?
Z czego zbudowaliście?
Ogród w mieście-ogrodzie 16:05, 18 gru 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ten wątkowy dopisek bardzo mi się podoba.

zwłaszcza, że pogoda sprzyja i można co nieco zrobić
Sobota: 1,5t klamotów rozstawione, no i "posadziłem" coś w lesie

Tajemniczy Ogród 15:15, 18 gru 2019

Do góry
Z kronikarskiego obowiązku zapisuję niniejszym, że po 8 latach doczekaliśmy się wiaty Panowie stukają, pukają, a moje serce się cieszy, gdyż wychodzi całkiem zgrabna, a miałam lekkiego stresa, bo sami rysowaliśmy projekt Musieliśmy uwzględnić zwalistość naszej chaty i nie postawić na patyczkach, a jednocześnie żeby kolos nie wyszedł. Pobliski tartak podjął się zadania, co prawda miała stanąć w październiku, ale dobrze, że chociaż rok Im się będzie zgadzał
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:33, 18 gru 2019

Do góry
kocie opowiesci

no i lece sprzatac podworko i auto, bo pogoda jest super, slonko swieci i jest +11
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 13:21, 18 gru 2019

Do góry
Kolejny transport host zapakowany.
Wożę tylko byliny które nie wystają z doniczek o tej porze roku, żeby nikogo nie kusiło...

Długi i chudy 12:48, 18 gru 2019

Do góry
wersja lux wyszła mi taka:

taras poszerzony na całą szerokość działki pozwala wygodnie ustawić stół i krzesła. przy samej granicy biała ściana, pod ścianą ławka (może być zintegrowana ze ścianą, ze schowkiem pod spodem, a może być wolnostojąca). na ścianie można zamontować oświetlenie. można też zrobić pergolę, która osłoni taras od sąsiadów z pierwszego piętra (po pergoli można puścić pnącze).
na końcu działki zrobić większe rabaty, na których zmieści się JEDNO drzewko i JEDEN większy krzew, a resztę uzupełnić małymi krzaczkami (azalie) i bylinami. w rabacie zrobić mały placyk na leżak lub hamak (wtedy trzeba wmurować słupki do zawieszenia hamaka).
od tarasu do placyku można ale nie trzeba zrobić ścieżkę, która przy okazji będzie oddzielała rabatę od trawnika.
przy domku narzędziowym powiększona rabata (do beczki na deszczówkę trzeba się będzie trochę przepychać) na której też zmieści się jeden krzew i ewentualnie jedno drzewko.
posadzenie drzew (w każdej wersji) moim zdaniem wypada uzgodnić z sąsiadami.
ta mała rabatka przy tarasie jest opcjonalna - do zrobienia jak już rodzina oswoi się ze zmniejszonym trawnikiem.

wersja bardziej rozsądna:

obecne rabaty pod ogrodzeniem w całości wykorzystać na żywopłot (fastigiata robusta jest wąziutki, tylko drogo wychodzi, bo trzeba gęsto sadzić). zachować rabatę na końcu ogrodu ale ten trawniczek w środku zamienić na placyk i postawić na nim ławkę-bujawkę.
drugą rabatę zrobić pomiędzy tarasem a ogrodzeniem. postawić w środku jakis "focal point" typu wysokie ciurkadełko, albo poidło na postumencie (można podświetlić) i posadzić dwa drzewka jako strażników (Ewa słusznie pisała o unikaniu dwójek, ale to jest wyjątek od tej zasady). trzecia rabata przy domku narzędziowym.
zła wiadomość: w tej wersji widzę tylko cztery drzewa (dwa po dwa gatunki), jednolity żywopłot nadający "sznytu" i rabaty z niskich bylin przeplatanych strzyżonymi poduchami/kulkami. coś w tym rodzaju:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859213746/
zupełnie nie widzę miejsca na te krzewy, które już kupiłaś.
Czyli w pierwszej wersji - totalna rewolucja, ale przynajmniej kilka krzewów uda się zostawić, a w drugiej wersji - roboty mniej, ale za to więcej roślin do oddania.

teraz możemy pokombinować nad innymi wersjami, które pozwolą zminimalizować wady i zmaksymalizować zalety tych dwóch skrajności

(aha- na moich rysunkach 1 kratka = 1m)
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:10, 18 gru 2019

Do góry
Ewo u mnie pnące róże zaczynają wypuszczać młode, grube pędy. To nie jest normalne, mają porobione kopczyki i dalej nie zabezpieczam. Od kilku dni jest taka ładna pogoda, że aż nie pasuje na tę porę roku.

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:01, 18 gru 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Zdjęcia robione dziś, czy to na pewno zima?

Niestety nie i powoli zaczynam zachowywać się jak te zdezorientowane zwierzęta.
Mój mały ogródeczek :) 10:58, 18 gru 2019

Do góry
Zielono jak na wiosnę
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:57, 18 gru 2019

Do góry
A tak śmiesznie łeb przekrzywia jak coś sie mówi czego nie rozumie

Piękny pies. Jestem jej fanką
Zdjęcia Lary oglądam razem z moim mężem, który mówi, że tylko taki. Tylko taki wchodzi w grę.

Sywio, nie tylko masz piękny/spójny ogród ale potrafisz go pokazać. Twoje zdjęcia, dobór ekspozycji, to wszystko razem tworzy zjawiskowy obraz.
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:37, 18 gru 2019

Do góry
m_gocha napisał(a)
Dzięki Dorotko za info o farbie

Czarujesz swoimi dekoracjami, oj czarujesz
Bo nadchodzące święta to takie zaczarowane święta z dużą mocą i świąteczną magią.

Ogrodowy spektakl trwa ... 10:33, 18 gru 2019

Do góry
mira napisał(a)

Te gałązki krzaczkowe po bokach - co to? Widzę też śnieguliczkę (jaka to odmiana?).

Piękne podsumowanie. Uczy i porusza!
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:30, 18 gru 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Dorotko jesteś na topie! Niebieski od teraz królować będzie przez cały rok! Oby i w ogrodzie się udało!
Haniu u mnie i w lecie dużo niebieskiego. Początkowo nie byłam przekonana do tego koloru, bo taki zimny, ale przecież zima jest. W domku już króluje wszędobylski zapach pierników i moja piernikowa wioska.

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:19, 18 gru 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Zbieram szczękę z podłogi...jakie piękności nam tu pokazujesz...
Cieszę się, że Ci się podoba, zapraszam częściej.

Ogrodowy spektakl trwa ... 10:15, 18 gru 2019

Do góry
mira napisał(a)

Piękne! Naj!
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:13, 18 gru 2019

Do góry
AgataM napisał(a)
Jak zawsze pomysłowo i przecudnie Czekam na kolejne zajęcia
Dziękuję, jak znam życie to przeskoczysz moje pomysły i to daleko. Zapraszam

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:06, 18 gru 2019

Do góry
GorAna napisał(a)
Dorotko podziwiam wianek w niebieskościach, super wyszedł
Pozdrawiam
Dziękuję u mnie w tym roku dużo niebieskości.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies