Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Szmaragdowy Zakątek 10:20, 20 sie 2018

Do góry
Fajne spotkanie! Ja tak czułam że Monika ma czarodziejski ogrod i to widać na fotkach. Tak inaczej, nietuzinkowo
Typografia ogrodu 20:44, 19 sie 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Asia a moze tam gdzie zwir zrobic dalej grabowa?
A na środku w tym kwadracie jedynie wymieszać Molinie z sesleria? Tylko jak byś chciała luźno czy geometryczne jakoś?
Albo kontynuować grabowa A w kwadracie kamień i lawenda? Tak jak masz przy gospodarczym.
No takie są mniej więcej sa opcje poza przedłużaniem grabowej raczej bo nie nadrobię już rozmiaru grabow i hortek. Myśle jeszcze o jakiejś infrastrukturze bo dla nas ona równie wazna jak rośliny
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:32, 19 sie 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Sylwia u Polinki rosną Limki
Pozdrawiam

Dzięki Aniu
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:31, 19 sie 2018

Do góry
Sylwia u Polinki rosną Limki
Pozdrawiam
Ogród bez roweru 12:17, 19 sie 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
ale fajne widoki! Masz już plan co poradzisz?

To głównie obwódki i większość w cieniu, więc jakieś trawki w roli wypełniaczy planuję.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:56, 19 sie 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

U mnie też dużo chwastów ląduje. Staram się tylko pielić przed wiązaniem nasion, a najlepiej przed kwitnieniem...co oczywiście często bywa próżną nadzieją
mam tak samo
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:49, 19 sie 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
U mnie do kompostownika w głównej mierze lądują niestety chwasty wiem że odbije mi się to czkawką przy pieleniu ściółki potem ale nie miałabym to czym zapełnić.. może jak ogród podrośnie to będzie inaczej

U mnie też dużo chwastów ląduje. Staram się tylko pielić przed wiązaniem nasion, a najlepiej przed kwitnieniem...co oczywiście często bywa próżną nadzieją
Ogród bez roweru 09:40, 19 sie 2018

Do góry
Mary napisał(a)
Od ubiegłego tygodnia, dzięki Izie, mam skończoną kostkę przed domem. I takie doły mi zostały.

W tym tygodniu doły zostały prawie zakopane. Jeszcze mi jakieś 2m2 do posprzątania zostało i w końcu przed domem zapanuje porządek.
Gorzej przed płotem. bo mi samochody z ziemią zjazd na drogę zniszczyły...
ale fajne widoki! Masz już plan co poradzisz?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:28, 19 sie 2018

Do góry
U mnie do kompostownika w głównej mierze lądują niestety chwasty wiem że odbije mi się to czkawką przy pieleniu ściółki potem ale nie miałabym to czym zapełnić.. może jak ogród podrośnie to będzie inaczej
Typografia ogrodu 09:25, 19 sie 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Jak juz wspomniałam eM zaproponowął by zmienić coś na naszym froncie, który w suszy pokazał jak newralgicznym jest miejscem - ostrzegam jest drastycznie

Ziemia - najsłabsza na naszym terenie, pochyły dość ostro teren przez co wszelka woda spłytwa. Nawet bukszpany się poddają. "trawa" już nie istnieje.

Stad pomysł by pozbyć: się trawy, bukszpanów i kulki na nodze oraz wysypanych tam kamieni.

Założyć dodatkowy fragment obrzeża (niebieska linia) i stworzyć tam rabatę twardzieli wysypana kamieniem ale najpewniej takim jak na pozostałej cześć działki czyli drobnym ciemnym.

obecne obrzeżne granitowe by raczej zostało - chyba nie ma sensu go ruszać.

Po prawej od tego miejsca jest podjazd, tam gdzie strzalka grabowa rabata - brakuje jeszcze przeseł ogrodzenia - jest siatka której nie widać miedzy słupkami.

Chciałąbym by wszystko z sobą grało - czyli trzeba dopasować się do istniejących nasadzeń i raczej nie dokładać nowych gatunków innych niż juz sa w ogrodzie.
Zimozieloność na froncie to nie do końca moja bajka więc nie musi tam tak byc.

Na skarpie jest irga i ID, obok graby bukszpany i ID, w podjedzie graby bukszpany i sesleria jesienne.

Chodzi mi po głowie lawenda, rozchodniki, sesleria, ED... może perowska choć nie wiem... raczej minimum gatunków. Może jeden? może jakieś kamienie piaskowca rzucone... może jakaś drobna infrastruktura...

a slonce tam cały dzien

fotka z dziś

gdy to powstawało

Asia a moze tam gdzie zwir zrobic dalej grabowa?
A na środku w tym kwadracie jedynie wymieszać Molinie z sesleria? Tylko jak byś chciała luźno czy geometryczne jakoś?
Albo kontynuować grabowa A w kwadracie kamień i lawenda? Tak jak masz przy gospodarczym.
Carpinus - graby i trawy nad jeziorem 09:06, 19 sie 2018

Do góry
Magda70 napisał(a)

U nas we wtorek zabierają gabaryty trochę skarbów zniknie

Dzięki Olcia

Udalo mi się ostatnio obsadzić nową rabatę. TUŻ przy wjeździe.
Jeszcze krawężniki do skonczenia i do wysypania kora. Nabiera wyglądu kolejny kawalek

o ja! o ja!O ja! Ale zmiany, muszę Marcie foty pokazać
I jaką góra cukini
Co tam posadzilaś na nowych rabatach ?
Carpinus - graby i trawy nad jeziorem 17:21, 18 sie 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Wszystko cudne! Stół zrobiliśmy identyczny szukam krzeseł aktualnie

Dzięki

a jakich krzeseł szukasz?
ja mam jeszcze stare drewniane...juz wyszlifowane ale nie mam czasu pomalować. Za gorąco.

Mi się jeszcze marzy ten Twój komplet wypoczynkowy...ale muszę porządniejszego spawacza poszukać.
Carpinus - graby i trawy nad jeziorem 16:17, 18 sie 2018

Do góry
Wszystko cudne! Stół zrobiliśmy identyczny szukam krzeseł aktualnie
Typografia ogrodu 20:48, 17 sie 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Asia gdzie ty się zapodzialas??
eee już dziś wyrywając chwasty (w końcu!) myślałam ze wypadałoby się odezwać ale ze ja nic nie robię „co wypada” to milczę ogrodowo nudy (choc życiowo nie - ale może dobrze bo ogrodowe nudy mniej uwierają
Miałam dziś wstawić fotki rabaty która eM zaproponowała do zmian bo rok suszy pokazał ze marny z niej pożytek ale jakos fotki nie zrobiłam... w zasadzie to trawnik do zdjęcia... może jutro
Kiedyś będzie tu ogród 19:51, 17 sie 2018

Do góry
Ja też!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:20, 17 sie 2018

Do góry
Dziękuję za kolejną lekcję
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:50, 17 sie 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
A u Hani jak zawsze bujnie
Haniu powiedz mi nasiona dyni się suszy i na wiosnę do gruntu? Czy teraz takie świeże do ziemi?

Bujam się wciąż, to i bujnie wokół.

Nasionka dyni wydłubuje się przy okazji jej konsumpcji, układa na tacce i suszy na słoneczku. Potem wsadza się je do gruntu ok. 15 maja następnego roku. W tym roku siałam odmianę hokkaido. Dojrzewa wcześniej niż ta olbrzymia i ma więcej owoców (choć drobniejszych). Dla mnie to optymalne rozwiązanie, bo za jednym zamachem te olbrzymią trudno zagospodarować.

Minimalistycznie dla odmiany.
Prosa kwitną.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:17, 17 sie 2018

Do góry
A u Hani jak zawsze bujnie
Haniu powiedz mi nasiona dyni się suszy i na wiosnę do gruntu? Czy teraz takie świeże do ziemi?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies