Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Toszka 10:49, 19 sie 2018

anna_t napisał(a)
U mnie do kompostownika w głównej mierze lądują niestety chwasty wiem że odbije mi się to czkawką przy pieleniu ściółki potem ale nie miałabym to czym zapełnić.. może jak ogród podrośnie to będzie inaczej

U mnie też dużo chwastów ląduje. Staram się tylko pielić przed wiązaniem nasion, a najlepiej przed kwitnieniem...co oczywiście często bywa próżną nadzieją
Iwk4 11:02, 19 sie 2018

U mnie chwasty, odpadki kuchenne, przycięte rośliny...obornik, nieprzerobiony kompost z drugiej komory z przesiewu..
sylwia_slomc... 11:02, 19 sie 2018

HannaR napisał(a)
A co myślicie o tym?

https://www.abud.pl/product-pol-12556-Kompostownik-drewniany-z-klapa-80x80x80-cm.html

Tylko proponuję dobrze go zakonserwować wcześniej bo ma stosunkowo cienka ściankę i będzie miał żywot krótkotrwały, niestety drewno też się kompostuje wcześniej lub później. Z obserwacji u siebie taki z palet jest pewnie na trzy, cztery sezony potem trzeba będzie pomyśleć o odnowieniu. Tylko u mnie kompostowniki są pełne na fuula prawie cały czas i kompost ścianek stale dotyka, przez co kompostownik ma raczej krótki żywot. Ale są praktyczne, ekologiczne i w miarę tanie
Nasz z palet otuliliśmy matą wiklinową dla lepszego wyglądu i kamuflażuI trochę wolniej przesycha.
sylwia_slomc... 11:05, 19 sie 2018

U nas skład podobny, drobne gałązki skoszona trawa, chwasty bez nasion( choć w naszym przypadku, akurat to jest bezsens bo nasiewają się w kompost z ugoru sąsiada, więc i tak mam multum siewek potem na grządkach)Obierki, skórki z owoców, spady, odpadki z warzywnika, przycięte byliny.
HannaR 11:31, 19 sie 2018

A jakby oprócz zabezpieczenia jakimś środkiem wyłożyć kompostownik od środka matą wiklinową? Wydłużyłoby mu to żywot?
anna_t 11:56, 19 sie 2018

Toszka napisał(a)

U mnie też dużo chwastów ląduje. Staram się tylko pielić przed wiązaniem nasion, a najlepiej przed kwitnieniem...co oczywiście często bywa próżną nadzieją
mam tak samo
Toszka 11:58, 19 sie 2018

Mam te same kompostowniki z palet od 2010 roku. Mają się bardzo dobrze.
Od środka nic nie dawaj, bo jak potem kompost wybierać, lub choćby mieszać...
sylwia_slomc... 12:00, 19 sie 2018

HannaR napisał(a)
A jakby oprócz zabezpieczenia jakimś środkiem wyłożyć kompostownik od środka matą wiklinową? Wydłużyłoby mu to żywot?

Wydaje mi się, że mata dość szybko ulegnie rozkładowi, materiały naturalne niestety nie są długowieczne. Mam dużo drewna w ogrodzie w różnych kombinacjach i niestety to które ma kontakt bezpośredni z ziemią, wytrzymuje maks 3 lata w 4 do wymiany.
sylwia_slomc... 12:05, 19 sie 2018

Toszka napisał(a)
Mam te same kompostowniki z palet od 2010 roku. Mają się bardzo dobrze.
Od środka nic nie dawaj, bo jak potem kompost wybierać, lub choćby mieszać...

Moje z palet mają dwa sezony za sobą, może ze dwa jeszcze pociągną, ja miałam palety z odzysku wcześniej używane. U mnie napchane na maksa i te deski od wewnątrz niestety już w nie najlepszej kondycji są. Ale nie impregnowaliśmy chyba niczym, nie pamiętam szczerze mówiąc. Te zewnętrzne jeszcze są ok
Dlatego wydaje mi się, że takie pojedyncze ścianki jak w linku bez impregnacji to długo nie pociągną. Ale może Ktoś ma właśnie takie wypróbowane to powie jak się sprawują.
eVka 12:05, 19 sie 2018

Mam jeden plastikowy i jeden z palet i zdecydowanie ten z palet praktyczniejszy, łatwiej się go ładuje i lepiej wszystko się kompostuje.