Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "bdan"

U BusyBee w ogródku... 13:20, 03 kwi 2015

Do góry
Kasiu zostawiam życzenia zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych, a na po świętach pięknej pogody i słoneczka
Na Łowieckiej 13:09, 03 kwi 2015

Do góry
inag napisał(a)

Właśnie je robię
Zmierzyłam tortownicę i ma 25cm średnicy. Tak, musu z białej czekolady robię więcej bo pomimo, że składników jest tyle samo co w musie gorzkim to dziwnie zawsze wychodzi jej mniej... Teraz, te składniki z przepisu zwiększyłam o jeszcze połowę porcji i widzę, że będzie ok. Ja też na wszelki wypadek dodaję do musów po łyżeczce żelatyny. Smaku nie zmieni a mam wtedy pewność, że porządnie stężeje. Żelatynę zalewam łyżką zimnej wody i odstawiam na 5 minut. Jak mus jest gotowy to tą zastygniętą, napęczniałą żelatynę wkładam na 5 sekund do mikrofalówki. Od razu się roztopi. Wtedy ją przestudzam i od razu wlewam do musu. Mieszam i do tortownicy
Napisz jak wyszło i czy smakuje

Ilona dziękuje bardzo. Mam nadzieję, że wyjdzie. Robisz 1,5 porcji tylko tej białej warstwy na tę tortownice 25 cm?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:21, 03 kwi 2015

Do góry
bdan napisał(a)

Marzena a czy któraś z tych magnolii ma kolumnowy pokrój. Czy one występują jako drzewko, czy zawsze forma krzaczsta?

Kolumnowej żadnej nie kojarze. Drzewa jedno lub wielopniowegompo latach to alexandrina/soulangina, yellow river, lenei. W formie krzaczka i najabardziej zwarte to Nigra. Zdecydowanie najmniejsze z tych ktore znam to stellaty u mnie w 5 roku nie przekracza 1,3 M a duze egzemplarze maja zwykle do 3 M. W formie drzewka mam wyprowadzoną Susan i jej pokroj zachwyca mnie przez cały rok.
Na Łowieckiej 15:30, 02 kwi 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Ilona jeszcze pytania ciastowe.
Jaka wielkość formy na to ciasto musowo-czekoladowe, i czy dobrze pamiętam, że masę białą robisz podwójną?

Właśnie je robię
Zmierzyłam tortownicę i ma 25cm średnicy. Tak, musu z białej czekolady robię więcej bo pomimo, że składników jest tyle samo co w musie gorzkim to dziwnie zawsze wychodzi jej mniej... Teraz, te składniki z przepisu zwiększyłam o jeszcze połowę porcji i widzę, że będzie ok. Ja też na wszelki wypadek dodaję do musów po łyżeczce żelatyny. Smaku nie zmieni a mam wtedy pewność, że porządnie stężeje. Żelatynę zalewam łyżką zimnej wody i odstawiam na 5 minut. Jak mus jest gotowy to tą zastygniętą, napęczniałą żelatynę wkładam na 5 sekund do mikrofalówki. Od razu się roztopi. Wtedy ją przestudzam i od razu wlewam do musu. Mieszam i do tortownicy
Napisz jak wyszło i czy smakuje
Lifting starego ogródka 11:33, 02 kwi 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Ludwika jak jak masz dylematy, czy zostawić trawę i chcesz rh to może zaplanuj dywan z runianki japońskiej.Maz bedzie miał zielono. zobacz sobie u Sylwii rh z runianką

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2570-wizytowka-ogrod-sylwii-od-poczatku

Witaj, kurcze, chyba za bardzo mieszam i niedokładnie tłumaczę ...
Spróbuję jeszcze raz

Mam do zagospodarowania dwie strony chodnika - lewą i prawą

RH będą na tej części po lewej, bo jeden już tam rośnie, a jest tam cień, więc myślę, że będą tam miały dobrze Tam rabata będzie wydzielona kostką granitową, tak jak narysowałam i będzie wysypana korą. Pozostała część to na stówę będzie trawnik.

Problem z trawnikiem albo jego brakiem pojawia się po prawej stronie chodnika.

Pierwotny plan miałam mniej więcej taki:
LEWA strona: Hort. LL i miskant gracillimus pod płotem, pod nimi żurawki lub lawenda lub wrzosy, potem w lewo jest ten jeden RH (biały) - tam chciałam dodać jeszce jeden biały RH i kilka azalii japońskich niskich.
PRAWA strona: pod płotem Hort. LL i miskant gracillimus+ żurawki - żeby te strony miała jakiś element wspólny, potem trawnik w środku i bliżej domu stożek bukszpanowy + kule + coś na pniu

Teraz pod wpływem pomysłów moich miłych gości zaczęłam rozmyślać nad trawnikiem w PRAWEJ części ... i myślę, czy by nie wysypać środkowej części korą i dać jakieś 3 drzewka na pniu. Taki plan już wklejałam tu gdzieś. Tylko wtedy nie bardzo mamy spójność między prawą i lewą stroną.

A gdyby zostawić te hortensje pod płotem i po prawej i po lewej stronie a tam po prawej posadzić trzy drzewka trochę przesunięte. Ta środkowa część niestety będzie dużo większa niż te krańcowe ze żwirem, więc w niej można by umieścić dwa drzewka i jedno w żwirze przy domu.
jakoś tak by to wyglądało:

Nie wiem, czy coś z tego jest zrozumiałe... ale starałam się bardzo
Ogród na glinie 11:03, 02 kwi 2015

Do góry
U nas co jakiś czas coś drobnego przeleci i znika. Ale zimno i wietrznie, wczoraj jakaś burza, grad , brrrrr.
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 11:01, 02 kwi 2015

Do góry
kachat napisał(a)
W Poznaniu ponoć śnieg sypie... Może niedługo dojdzie do Warszawy i jeszcze uda mi się na narty biegówki pójść

Ja u siebie marudzę, że pogoda beznadziejna ale widzę, że niektórych optymizm nie opuszcza
Ogródek Iwony 10:57, 02 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aga, na tej rabacie nie. Tylko miskanty i rozplenice tam zimą będą zdobić i zaschłe kwiatostany. No i w plecach są szmaragdy.
Obok w drugim prostokącie będzie zimozielono: trzmielina, bukszpan, żurawki i stipa. I buk.
Na ognistej będæ odcienie czerwieni i żółtego.

Fajnie będzie
Ogród z łezką II 08:37, 02 kwi 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Kasia pawie super. Nie wydaja się na zdjęciu takie duże, koniecznie będziesz musiła sobie z nimi zdjęcie zrobić, żeby wielkość było widać

Fakt, nie wyglądają. Aż zobaczyłam na stronie sklepu co tam na temat wysokości napisali...78 cm...napisali Prawda
Ogród z łezką II 08:27, 02 kwi 2015

Do góry
Kasia pawie super. Nie wydaja się na zdjęciu takie duże, koniecznie będziesz musiła sobie z nimi zdjęcie zrobić, żeby wielkość było widać
Lifting starego ogródka 07:52, 02 kwi 2015

Do góry
Ludwika jak jak masz dylematy, czy zostawić trawę i chcesz rh to może zaplanuj dywan z runianki japońskiej.Maz bedzie miał zielono. zobacz sobie u Sylwii rh z runianką

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2570-wizytowka-ogrod-sylwii-od-poczatku
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:33, 02 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Nie ma jeszcze Genie chociaż drugi rok o niej marze. Jesli, ktoraś z moich magnoli mi padnie to na nią wymienię.

Jeden patyk mozesz kupic pod warunkiem, ze na końcach gałazek na pąki kwiatowe. W przeciwnym razie mozesz kilka lat czekac na kwitnienie.
Polecam magnole Susan, Nigra, Betty oraz soulanginea. Stellata tez mam. Ale jest mniej spektakularna niz te wspomniane wczesniej. Mam tez yellow river ale zdecydowanie najkrócej kwitnie i jest bardziej wrażliwa na wiosnene mrozy i wiatry.

Magnolie generalnie nie należą do najtańszych i lepiej kupic juz podrośnięte drzewko i szybciej cieszyć sie kwitnieniem niż tańszego baryłka, ktory moze nigdy nie zakwitnac... Kiedyś po 5 latach znudziło mi sie czekanie na kwitnienie Alba i wyciepałam...

I zawsze polecam trzykrotne nawozenie magnoli specjalnym nawozem : w marcu, maju i lipcu.

Marzena a czy któraś z tych magnolii ma kolumnowy pokrój. Czy one występują jako drzewko, czy zawsze forma krzaczsta?
Działka wkoło Lubczyka :) 07:18, 02 kwi 2015

Do góry
bdan napisał(a)

A który to ogród tak Ci spać nie pozwala?

Kochana, Ty znasz ten ogród

to Zielonej ogrodniczki marzenie o zielonym ogrodzie!

ja dopiero wczoraj tam dotarłam! z resztą pewnie masę jest takich perełek na O. których jeszcze nie widziałam i nie odwiedzałam! i może i dobrze, bo całkiem bym się załamała!
Na Łowieckiej 07:12, 02 kwi 2015

Do góry
Ilona jeszcze pytania ciastowe.
Jaka wielkość formy na to ciasto musowo-czekoladowe, i czy dobrze pamiętam, że masę białą robisz podwójną?
Działka wkoło Lubczyka :) 07:08, 02 kwi 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
idę spać, bo znów przepadłam na O. przejrzałam kolejny piękny, młody ogród!
westchnę sobie tylko...

A który to ogród tak Ci spać nie pozwala?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 06:55, 02 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Pogody nie ma co komentować, a miałem takie wielkie plany bo teraz mam prawie 2 tygodnie wolnego od zajęć.

[

Niestety, tez już ma dosyć takie pogody.
W Gąszczu u Tess 19:16, 01 kwi 2015

Do góry
Teresa pozdrawiam. Oby spokojniejsze dni nadeszły, mam nadzieję, że w pracy wkrótce Ci się wyluzuje trochę
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:50, 01 kwi 2015

Do góry
No wiesz, a tak się ucieszyłam
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 07:15, 01 kwi 2015

Do góry
Dzieki dziewczyny. Byc może u mnie tez w tym roku zagoszczą, albo one, albo platany alpen's. Cały czas się waham, ale zobaczymy co będzie w szkółkach
Typografia ogrodu 07:00, 01 kwi 2015

Do góry
tu masz zawilce z grackami

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=492
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies