Kolumnowej żadnej nie kojarze. Drzewa jedno lub wielopniowegompo latach to alexandrina/soulangina, yellow river, lenei. W formie krzaczka i najabardziej zwarte to Nigra. Zdecydowanie najmniejsze z tych ktore znam to stellaty u mnie w 5 roku nie przekracza 1,3 M a duze egzemplarze maja zwykle do 3 M. W formie drzewka mam wyprowadzoną Susan i jej pokroj zachwyca mnie przez cały rok.
Właśnie je robię
Zmierzyłam tortownicę i ma 25cm średnicy. Tak, musu z białej czekolady robię więcej bo pomimo, że składników jest tyle samo co w musie gorzkim to dziwnie zawsze wychodzi jej mniej... Teraz, te składniki z przepisu zwiększyłam o jeszcze połowę porcji i widzę, że będzie ok. Ja też na wszelki wypadek dodaję do musów po łyżeczce żelatyny. Smaku nie zmieni a mam wtedy pewność, że porządnie stężeje. Żelatynę zalewam łyżką zimnej wody i odstawiam na 5 minut. Jak mus jest gotowy to tą zastygniętą, napęczniałą żelatynę wkładam na 5 sekund do mikrofalówki. Od razu się roztopi. Wtedy ją przestudzam i od razu wlewam do musu. Mieszam i do tortownicy
Napisz jak wyszło i czy smakuje
Witaj, kurcze, chyba za bardzo mieszam i niedokładnie tłumaczę ...
Spróbuję jeszcze raz
Mam do zagospodarowania dwie strony chodnika - lewą i prawą
RH będą na tej części po lewej, bo jeden już tam rośnie, a jest tam cień, więc myślę, że będą tam miały dobrze Tam rabata będzie wydzielona kostką granitową, tak jak narysowałam i będzie wysypana korą. Pozostała część to na stówę będzie trawnik.
Problem z trawnikiem albo jego brakiem pojawia się po prawej stronie chodnika.
Pierwotny plan miałam mniej więcej taki:
LEWA strona: Hort. LL i miskant gracillimus pod płotem, pod nimi żurawki lub lawenda lub wrzosy, potem w lewo jest ten jeden RH (biały) - tam chciałam dodać jeszce jeden biały RH i kilka azalii japońskich niskich.
PRAWA strona: pod płotem Hort. LL i miskant gracillimus+ żurawki - żeby te strony miała jakiś element wspólny, potem trawnik w środku i bliżej domu stożek bukszpanowy + kule + coś na pniu
Teraz pod wpływem pomysłów moich miłych gości zaczęłam rozmyślać nad trawnikiem w PRAWEJ części ... i myślę, czy by nie wysypać środkowej części korą i dać jakieś 3 drzewka na pniu. Taki plan już wklejałam tu gdzieś. Tylko wtedy nie bardzo mamy spójność między prawą i lewą stroną.
A gdyby zostawić te hortensje pod płotem i po prawej i po lewej stronie a tam po prawej posadzić trzy drzewka trochę przesunięte. Ta środkowa część niestety będzie dużo większa niż te krańcowe ze żwirem, więc w niej można by umieścić dwa drzewka i jedno w żwirze przy domu.
jakoś tak by to wyglądało:
Nie wiem, czy coś z tego jest zrozumiałe... ale starałam się bardzo
Ludwika jak jak masz dylematy, czy zostawić trawę i chcesz rh to może zaplanuj dywan z runianki japońskiej.Maz bedzie miał zielono. zobacz sobie u Sylwii rh z runianką
to Zielonej ogrodniczki marzenie o zielonym ogrodzie!
ja dopiero wczoraj tam dotarłam! z resztą pewnie masę jest takich perełek na O. których jeszcze nie widziałam i nie odwiedzałam! i może i dobrze, bo całkiem bym się załamała!