Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Typografia ogrodu 06:48, 24 maj 2018

Do góry
Dziękuję za informację,dużo mi pomogła. Miałam jeszcze wątpliwości czy te tawuły nie za wysokie przed annabelki ale chyba nie a jak coś można ciąć chyba.
Typografia ogrodu 23:24, 23 maj 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Asiu czy ty te tawuły masz przed annabelkami? Bo ja właśnie myślę je tak posadzić żeby hortki mogły się na nich wspierać . Tylko miałam obawy czy one czasem prawie razem nie kwitną a tego bym nie chciała. Jesienią też są cudne
u mnie tawuły rosna w nieregularnym układzie w sąsiedztwie annabel i przed nimi. Mijaja się z kwitnieniem. tawuły powoli przekwitaja a annabel zawiązują pąki
o mam nawet plan tej rabaty a dokładnie wycinka rabaty bo ona cała ma 33m
Typografia ogrodu 21:07, 23 maj 2018

Do góry
Asiu czy ty te tawuły masz przed annabelkami? Bo ja właśnie myślę je tak posadzić żeby hortki mogły się na nich wspierać . Tylko miałam obawy czy one czasem prawie razem nie kwitną a tego bym nie chciała. Jesienią też są cudne
Co by tu posadzic.....? 13:15, 23 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

Rozchodniki i rozplenice to sprawdzone, ogrodowiskowe połączenie.
Rozchodniki łatwo się dzieli - w przyszłym roku na wiosnę koniecznie podziel każdą kępkę na kilka nowych, żeby zaczęły zarastać te hektary.
Rozplenice też się dzieli, choć trochę trudniej. Czasami trzeba użyć piłki.
I pamiętać, że rozplenice późno startują - niektórzy niepotrzebnie wyrzucili swoje, bo myśleli, że wymarzły, a one po prostu jeszcze się nie zebrały.

Bza absolutnie nie wyrzucać! Czemu?! Śliczny jest i będzie tam ładnie wyglądał. Trzeba się tylko zastanowić, co mu dosadzić do towarzystwa. Może tawuły anthony waterer? Skoro lubisz? Nie mają żółtych liści a różowe kwiaty będą bardzo dobrze pasować do liści bza? Tak z pięć sztuk na brzeg rabaty?

Ja bym chyba dosadziła jeszcze drzew na ten cypelek. Jeśli dobrze oceniam, że między grujecznikiem a bzem jest co najmniej 3, jak nie 4 metry odległości, to jeszcze jeden grujecznik na pewno się za bzem zmieści

Asiu dzięki za cenne rady.

Bez zostaje
A czy tawuły Goldflame by pasowały ? Chyba bardziej mi się podobają i rozjaśnią tą rabatę.
Jeśli chodzi o drugie drzewo to faktycznie rozważałem, ale buka dwycyk gold, kolumnowa forma chyba fajnie by tam pasowała, tylko on też żółtawy jak te tawuły :-/
Pytanie czy coś sadzić przed Serbami a Bzem? Tez jest tam miejsce, 2 metry
Na końcu cypla dookoła wiśni posadził bym 7-8 sztuk berberysa admiration i ciął w kulki a między pień a berberysa jakąś trawę może ? Za chwilę coś wyrysuje, nie będzie to piękny rysunek, ale może coś będzie widać ?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:11, 23 maj 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
a zdjęcia kiedy ? ? ?

Jak wycacam rabatę, mam nadzieję jutro. Na razie nie wygląda efektownie, bo limki i tawuły są w różnych wielkościach i dziwnie to wygląda ale mam nadzieję, że sie zrównają za jakiś czas.
Co by tu posadzic.....? 08:24, 23 maj 2018

Do góry
jacekg80 napisał(a)
Takie mam jeszcze rozchodniki i rozplenice hameln. Dalej widać grujecznik i zaczyna się cypel na którego końcu rośnie wiśnia. W środku cypla czarny bez black beauty, ale on chyba do przesadzenia.....

Rozchodniki i rozplenice to sprawdzone, ogrodowiskowe połączenie.
Rozchodniki łatwo się dzieli - w przyszłym roku na wiosnę koniecznie podziel każdą kępkę na kilka nowych, żeby zaczęły zarastać te hektary.
Rozplenice też się dzieli, choć trochę trudniej. Czasami trzeba użyć piłki.
I pamiętać, że rozplenice późno startują - niektórzy niepotrzebnie wyrzucili swoje, bo myśleli, że wymarzły, a one po prostu jeszcze się nie zebrały.

Bza absolutnie nie wyrzucać! Czemu?! Śliczny jest i będzie tam ładnie wyglądał. Trzeba się tylko zastanowić, co mu dosadzić do towarzystwa. Może tawuły anthony waterer? Skoro lubisz? Nie mają żółtych liści a różowe kwiaty będą bardzo dobrze pasować do liści bza? Tak z pięć sztuk na brzeg rabaty?

Ja bym chyba dosadziła jeszcze drzew na ten cypelek. Jeśli dobrze oceniam, że między grujecznikiem a bzem jest co najmniej 3, jak nie 4 metry odległości, to jeszcze jeden grujecznik na pewno się za bzem zmieści
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:38, 22 maj 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Aaaaa, nie tylko mój ogród o tej porze kwitnie głównie na fioletowo .

Też się zakocimiętkowałaś?

Uwielbiam ją za współpracę z owadami. Nawet tawuły nippońskie nie są konkurencją, choć kwiecia na nich sporo.

Co by tu posadzic.....? 20:25, 22 maj 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Mam dobrą wiadomośc w sprawie koreanki - bardzo dobrze reaguje na cięcie i fajnie mozna ją cięciem regulować. Gałązki tniesz na rozwidleniu, tzn z trzech, wycinasz środkową. Robi się zwarta,zgrabna, szczupła jak Barby

Jacku, zastanów się jakie kolory lubisz.

Dziękuję za cenne informacje odnośnie koreanki. Czy te cisy mogę tam posadzić 170 cm od niej, czy raczej nie? Będą cięte.

Jeśli chodzi o kolory to, jestem daltonistą. Widzę barwy podstawowe. Niektórych kolorów nie rozpoznaje i nie potrafię ich nazwać.

Na pewno lubię tawuły, derenie i ciemną barwę liści. Takie zestawienie jak na zdjęciu poniżej. To druga strona mojego tarasu

Bardzo lubię dosyć szczelne ściany zieleni i taki efekt chciałbym kiedyś docelowo uzyskać

Możecie śmiało pisać co źle posadziłem..... Zaznaczam że krzewuszka na pniu z tąd wyleci.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:25, 22 maj 2018

Do góry
effka napisał(a)

Dziewczyny, wczoraj znów poszalałam, wpadłam tylko po preparat na osutke sosnową a wyszłam z pełnym wózkiem pumilo mugo na wjazdową, pęcherznicą kalinolistną red baron i dwiema jabłonkami do mini sadu... ratunku! Dzisiaj dostawa roślin, któe zamówiłam online, jeżówki, imperaty red baron, tawuły goldflame, hortki limki na grabową. Będzie sadzenie!!! Ale się ciesze Najchętniej urlop bym wzięła gdybym mogła ;p

Wypatrzyłam świeżą, nierozpakowana jeszcze dostawę drzewek w moim ogrodniczym, były platany, miłorzęby i inne cuda, dzisiaj jadę oglądać

Czy to się jakoś leczy hehe?

Nie, to choroba nieuleczalna i przewlekła. Czasem bywają stany złagodnienia - ja tak miałam w zeszłym roku pod koniec sezonu - silny łopatowstręt, który skutecznie mnie powstrzymywał przed zakupami, bo dzięki Bogu miałam jeszcze te świadomość, że jak kupię to będę musiała wsadzić .
Ale już mi przeszło, całkowicie .
Bardzo proszę o porady!!!! 13:53, 22 maj 2018

Do góry
Witam między klony posadzę tawuły japoñskie co 1 metr aby ładnie były widoczne kulki kolor żółt i zielony.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:45, 22 maj 2018

Do góry
effka napisał(a)
Dziewczyny, wczoraj znów poszalałam, wpadłam tylko po preparat na osutke sosnową a wyszłam z pełnym wózkiem pumilo mugo na wjazdową, pęcherznicą kalinolistną red baron i dwiema jabłonkami do mini sadu... ratunku! Dzisiaj dostawa roślin, któe zamówiłam online, jeżówki, imperaty red baron, tawuły goldflame, hortki limki na grabową. Będzie sadzenie!!! Ale się ciesze Najchętniej urlop bym wzięła gdybym mogła ;p

Wypatrzyłam świeżą, nierozpakowana jeszcze dostawę drzewek w moim ogrodniczym, były platany, miłorzęby i inne cuda, dzisiaj jadę oglądać

niestety nie, to nieuleczalne Szalejesz kobieto Dobrze,że weekend niedługo i pogoda piękna się zapowiada . Będziesz miała warunki do sadzenia. Zazdroszczę
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:41, 22 maj 2018

Do góry

Tawuła van houtte'a źle cięta 19:31, 21 maj 2018

Do góry
Witam,

Jestem początkującym ogrodnikiem. W zeszłym roku na jesień zostały posadzone tawuły van houtte'a. Mają być częścią żywopłotu nieforemnego. Krzewy przezimowały i właśnie przekwitły. Mam jednak problem, ponieważ są praktycznie nie rozkrzewione. Chyba posłuchałam złej porady, aby czekać z cięciem po kwitnieni. W efekcie mam pół metra łysej łodygi, a potem pół metra rozkrzewionej rośliny, która się kładzie pod własnym ciężarem. Dobrym pomysłem będzie teraz ich zcięcie, żeby "zaczęły" od nowa? Wiem, że normalnie tawuły tnie się po kwitnieniu, ale coś mi się wydaje, że na początek powinnam była inaczej postąpić.

Będę wdzięczna, za wszelkie sugestie
Pamiętajcie o ogrodach 18:54, 21 maj 2018

Do góry
Witajcie
Miłe odwiedziny, zapraszam.
Iwonko ścieżki mają około 15 lat i praktycznie trzymają się wyśmienicie (wymieniłem może ze cztery sztuki, które w tym czasie zmurszały).
Anitko zmiany są choćby po zimie poszły nam wrzosy, wiec zrobiliśmy nową rabatę. Nasadziliśmy liatrę, tawuły żółte, kokliki, miniaturowe berberysy i zobaczymy jak to podrośnie.

Bluszczem ku oknom
Kwiatem w samotność
Poszumem traw
Drzewem, co stoi -
Uspokojenie
Wśród tylu spraw

Pamiętajcie o ogrodach -
Przecież stamtąd przyszliście
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście

Pamiętajcie o ogrodach -
Czy tak trudno być poetą?
W żar epoki nie użyczy wam chłodu
Żaden schron, żaden beton

Kroplą pamięci
Nicią pajęczą
Zapachem bzu
Wiesz już na pewno
Świeżością rzewną
To właśnie tu
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:30, 21 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)

Gracki, przed nimi IH a w nóżkach lawenda?

Teraz to już się kompletnie pogubiłam

Na hortensje i tawuły było za mało miejsca, a teraz i gracki, i Ivory Halo (derenie - info dla Natki) i nawet lawendy się zmieszczą?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:46, 21 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

Nie nie chodzi mi że IH mają być przed hortkami, tylko obok

A te tawuły są zwyczajnie zielone, a nie żółte, jak te najczęściej spotykane

Tawułom mówię stanowcze "nie" Derenie absolutnie mają zielone światło, hortensje również ale chyba jednak nie "na przemian". Chyba po stronie od siatki hortki, a od domu derenie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:20, 20 maj 2018

Do góry
Basinkowo napisał(a)
Haniu, a czego Ty konkretnie użyłaś jako ogranicznika Red Barona. Bardzo podoba mi się ta trawa u Was w ogrodach ale cały czas boję się jej wsadzić właśnie ze względu na to jej rozrastanie.
Cóż muszę się przyznać, że jestem nadal twoim notorycznym podglądaczem. Mam nadzieję, .ze Ci to nie przeszkadza

Ogród cieszący nie tylko właściciela, to marzenie każdego ogrodnika. Wszyscy tu podglądamy siebie nawzajem i czerpiemy z doświadczeń innych.
Red Barona się nie obawiaj. Jest rośliną nie sprawiającą kłopotów, bo korzeni się płytko, a ekspansywność ma niewielką. Na rabatach zwykle sadzę go bez ograniczników, ale na cypelku potrzebowałam w miarę równej obwódki, stąd ten ogranicznik. Zastosowałam plastikową taśmę o szerokości 10 cm. Wkopałam ją tak, aby była niewidoczna.
Bardzo łatwo go wykopać w przeciwieństwie do czystego gatunku imperaty.

I dzisiejsze widoczki

Zakwitły tawuły nippońskie

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 16:32, 20 maj 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Basiu, też mam irgę przy szambie i powiem Ci, że się sprawdza. Tnę ją nisko i mam zielony dywanik maskujący beton.
Na Twojej rabacie na pewno potrzeba jakiegoś zimozielonego akcentu - może kulek tujowych? Jeśki chcesz by ta rabata była podobna do pozostałych to dorzuciłabym tawuły bo szybko startują po zimie i dają kolor. No i koniecznie jakieś trawki do tego.

Moja jest niziutka, nie wymaga cięcia...
O kulkach też myślałam ale też nie wiem bo w zimę śniegu tam leży najwięcej, zawsze spychany jest w tą stonę...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies