Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

Adela 21:57, 06 lip 2018

basia3012 napisał(a)

A jak ten się nazywa? Podoba się mi
basia3012 23:25, 06 lip 2018

Grażynko to hortensja piłkowana. Odmiany nie pamiętam ale coś mi po głowie chodzi Blue Bird? Ona zachowuje się podobnie jak ogrodowa, też kwitnie na zeszłorocznych pędach( pąkach?). Więc na zimę kładę trochę gałązek świerkowych dookoła. Wiesz, w zeszłym roku nie kwitła wcale. Miała piękne dorodne pędy ale bez kwiatów mimo, że zimą była owinięta flizeliną. Tej zimy nie owijałam żadnej tylko gałązki świerkowe i wszystkie ogrodowe i te dwie piłkowane ładnie kwitną. Węc bywa różnie.
Bardzo, bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Zajrzę do Ciebie na dłużej ale za chwilę. pozdrawiam serdecznie.
basia3012 23:52, 06 lip 2018

Elu, ten powojnik na pierwszym zdjęciu to Viticella odmiana albo Carmencita albo mdm Julia de Cornevon a może Polonez? Nie za bardzo pamiętam. Na drugim zdjęciu to powojnik wielkokwiatowy póżno kwitnący Sympatia. Pozdrawiam serdecznie.
basia3012 00:30, 07 lip 2018

Elu, powojniki z mojego krótkiego doświadczenia to jednak trochę chorują. Ale Viticella najmniej. Co jakiś czas trzeba jakiś pęd suchy z oklapniętymi pąkami usuwać. Aż zal. Mam kilka wielkokwiatowych:
Jan Paweł II - słabo kwitnie, dawniej kwitł lepiej ale też nie tak obficie jak Viticella.
Ville de Lyon- średnio u mnie kwitnie
Pink Fantasy- trochę lepiej kwitnie
Patricja Ann Fretwell Pafar- średnio kwitnie
Dr Ruppel- w zeszłym roku ładnie kwitł, w tym marnie
Nelly Moser- średnio kwitnie

Kilka lat temu te moje wielkokwiatowe czyli najstarsze wykopałam i zrobiłam dokładnie takie doły jak p Sz. Marczyński poleca. Bo albo będą kwitły albo nie, same gołe pędy nie są żadna ozdobą. Poprawiło się trochę ale one rosną pod płotem z wysokimi tujami i tuje osuszają dokładnie im ziemię(korzenie ich przeszły pod podmurówką). Mąż odgrodził jeszcze blachą ale coś jeszcze nie tak. W zeszłym roku dosadziłam tam Polish Spirit i jak na razie kwitnie i radzi sobie lepiej niż te wielkokwiatowe.
Te podpory wolnostojące to po prostu przęsło ogrodzeniowe, takie zwykłe kupione w OB.. 250 x 170cm, chyba po 50 zł. Tylko co 41-42cm lekko nacięte, zagięte w 4 boki i końce zespawane. Z 2 przęseł wychodzi o ile pamiętam 3 podpory o bokach ok 42x42 i wys 170cm. na dole mąż dospawał bolce, do wbijania w ziemię. na razie bardzo dobrze się sprawują, są ocynkowane więc nie rdzewieją. Ale mamy je dopiero drugi rok. Pozdrawiam.
Roocika 12:47, 07 lip 2018

Bardzo ładnie u Ciebie Basiu Powojniki śliczne Może z czasem znajdę dla nich miejsce. Tawuły wolę poczochrane
basia3012 23:14, 07 lip 2018

Dzięki Asiu za odwiedziny i miłe słowa.W podobnym czasie założyłyśmy swoje wątki i nasze rejony zamieszkania też nie tak daleko. Już idę w odwiedziny do Ciebie. Pozdrawiam serdecznie.
Adela 23:57, 07 lip 2018

Basiu, zamówiłam clematisy!
Fay, Krakowiak, Polish Spirit, Justa i Kardynał Wyszyński.
Jak na mnie - to szaleństwo - tyle sztuk naraz
basia3012 01:11, 08 lip 2018

Elu cieszę się, na pewno będą Ci pięknie rosły. Co do tego Krakowiaka to nie wiem. U mnie ma małe kwiaty. Mazurek ma dorodniejsze. Pozdrawiam serdecznie. Dobrej nocy .
gogo 15:17, 08 lip 2018

Witaj Basiu, czytam, że Ela już zamówiła powojniki, ja się wstrzymałam z zamówieniem, bo Muszelka podała mi nazwy trzech innych i też do silnego cięcia. Muszę przemyśleć, które wybrać, chciałoby się wszystkie.
Dorota123 22:29, 08 lip 2018

Doczytałam, że te piękne powojniki masz dopiero drugi rok - wyglądają bardzo dobrze, mają tyle kwiatów. Poniżej odpowiedź na zadane pytanie w moim wątku.
Połączenie róży i clematisa u mnie świetnie się sprawdza, wyszedł niezły duecik. Jedno drugiego nie zagłusza bynajmniej u mnie. W tym roku mocno przycięłam po kwitnieniu różę, żeby ją odmłodzić. Róże są bardziej wymagające od clematisów, ja usuwam przekwitłe kwiatostany u róż powtarzających kwitnienie, oczywiście trzeba je pryskać w miarę potrzeby na robaka i na grzyba, oczywiście trzeba też dawać nawóz. Na zimę okopcować, a nawet okryć róże. Trochę z nimi roboty jest, ale jak kwitną wynagradzają wszelkie trudy.