Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 20:06, 09 lip 2018

Dzięki inspiracjom zlotowym dziewczyn byłam i w swojej domowej klamociarni i wyszło takie coś małe co cieszy oko

Urszulla 20:09, 09 lip 2018

A potem był cd cięcia ogrodowego i 2 pełne taczki poszły na ognisko do spalenia a na rabacie powstały pustki do obsadzenia...

Łyso, łyso i łyso

Pnie spięte najpierw drutem. Potem wycięłam nadmiar bocznych Pnie, na drugim zdjęciu widać że muszę jeszcze ciachnąć z prawej strony odnogę. Na koniec przycięta czuprynka, odrośnie za rok
boguslawa_ma... 20:13, 09 lip 2018

Urszulla napisał(a)
A potem był cd cięcia ogrodowego i 2 pełne taczki poszły na ognisko do spalenia a na rabacie powstały pustki do obsadzenia...

Łyso, łyso i łyso

Teraz widzę jak to wygląda.
Urszulla 10:37, 10 lip 2018

Dla Kindzi zostawiam

Kindzia 11:55, 10 lip 2018

Masz go na pełnym słońcu, to się prawidłowo wybarwił. Ta odmiana, którą teraz posadziłam, daje radę się wybarwić na czerwono nawet wtedy, gdy nie ma słońca przez większość dnia

Cieszę się, że jesteś zadowolona
Urszulla 21:10, 10 lip 2018

Kindzia napisał(a)
Masz go na pełnym słońcu, to się prawidłowo wybarwił. Ta odmiana, którą teraz posadziłam, daje radę się wybarwić na czerwono nawet wtedy, gdy nie ma słońca przez większość dnia

Cieszę się, że jesteś zadowolona

Dzięki
Nie miałam pojęcia że są odmiany inne, a resztki z mojego co go prawie ukatrupiłam też przesadziłam w inne miejsce

Adela 21:19, 10 lip 2018

Czy masz już jakiś pomysł na wypełnienie wolnych przestrzeni między „strzyżeńcami”? Czy to są tylko bukszpany?
A pomysł na dekorację super
Urszulla 22:20, 10 lip 2018

Adela napisał(a)
Czy masz już jakiś pomysł na wypełnienie wolnych przestrzeni między „strzyżeńcami”? Czy to są tylko bukszpany?
A pomysł na dekorację super

Tam mam bukszpany i tuje przycięte batdzo mocno. Pomysły mam, tylko problem z brakiem kompostu. Więc ten rok przeznaczyłam na sadzonki żeby to przeczekać i tnę wszystko co mogę w ogrodzie.
Tam w tą pustkę najprawdopodobniej pójdzie buk kolumnowy, na lewo od magnolii, która z czasem sie bardziej rozrośnie. Dolne piętro to będą tawuły Golden Princes i trawy. Dalej między bukszpanami też mi rośliny słabo rosną więc jesienią pójdą sadzonki sesselerii. Wszystko mam w zasadzie tylko brak kompostu. Może wyskrobię jakieś resztki i zmieszam z obornikiem przekompostowanym chociaż pod same rośliny.

Pzypomina mi się jak sadziłam pierwsze rośliny. Też kompostu jeszcze nie było i kupną ziemię mieszałam z moją i piaskiem. I tak była kicha. Dopiero jak przychodził kompost to rośliny miały raj.

Na miły poranek lekko pochmurny trochę kwiatków

Catalinasdiary 09:22, 11 lip 2018

Ula, a spróbuj może kompost załatwić z olx albo kompostowni miejskiej? Czytałam, że dziewczyny na forum tak robią. Albo polewaj mocznikiem kompost to się szybciej rozłoży.
Urszulla napisał(a)

Tam mam bukszpany i tuje przycięte batdzo mocno. Pomysły mam, tylko problem z brakiem kompostu. Więc ten rok przeznaczyłam na sadzonki żeby to przeczekać i tnę wszystko co mogę w ogrodzie.
Tam w tą pustkę najprawdopodobniej pójdzie buk kolumnowy, na lewo od magnolii, która z czasem sie bardziej rozrośnie. Dolne piętro to będą tawuły Golden Princes i trawy. Dalej między bukszpanami też mi rośliny słabo rosną więc jesienią pójdą sadzonki sesselerii. Wszystko mam w zasadzie tylko brak kompostu. Może wyskrobię jakieś resztki i zmieszam z obornikiem przekompostowanym chociaż pod same rośliny.

Pzypomina mi się jak sadziłam pierwsze rośliny. Też kompostu jeszcze nie było i kupną ziemię mieszałam z moją i piaskiem. I tak była kicha. Dopiero jak przychodził kompost to rośliny miały raj.

Na miły poranek lekko pochmurny trochę kwiatków

Urszulla 09:59, 11 lip 2018

Catalinasdiary napisał(a)
Ula, a spróbuj może kompost załatwić z olx albo kompostowni miejskiej? Czytałam, że dziewczyny na forum tak robią. Albo polewaj mocznikiem kompost to się szybciej rozłoży.

Ok, ala pewno za to płacą. Mnie na takie dostawy nie stać. Za to dostawca drewna w gratisie dorzuca mi trociny. Ale wiesz ile wiader trocin trzeba przenieść do kompostownika. To też robota i kilometry robię
Więc poczekam na swój kompost, za to z miłą chęcią pielę chwasty żeby mieć z czego robić ten kompost a przy okazji rabaty będą ogarnięte.
Kiedyś polewałam wodą z azotem z mojej biologicznej oczyszczalni ale to większy gnój się robi z kompostu. On musi mieć swój czas. Trochę mieszam ale to też ciężka fizyczna praca a ja muszę się oszczędzać.

I jeszcze zdążyłam dziś przed deszczem wziąć w ryzy mojego berberysa i tak on wygląda. A z cięcia mam całe ognisko do spalenia. Popiół trafia też na kompost. Praca wre

Stan mojego kompostownika na dzień dzisiejszy i moja ulubiona niska hosta