Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:49, 02 lip 2018

Brzozowa Agatko, smaku domowych przetworów nic nie zastąpi. Nas została tylko dwójka, więc robię minimalistycznie. W niedzielę zafundowałam sobie powrót do przeszłości- zajadaliśmy się plackiem drożdżowym z wiśniami i kruszonką. Niebo w gębie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:07, 02 lip 2018

Wiśnie już zebrane. Można było przyciąć drzewka. Drzewek pestkowych (czyli wiśni i czereśni) nie tnie się na przedwiośniu, tylko po zbiorach.

Prześwietliłam nieco wczesną jabłonkę, żeby owoce złapały więcej słońca. Skończyłam cięcie żywopłotu. Podkrzesałam pomidory i poobcinałam boczne korzonki selerom. Przycięłam wieloletnie zioła- lubczyk, melisę i tymianek. Oczyściłam Bonicę z zasuszonych kwiatostanów. Przycięłam tawuły japońskie.
Sporo teraz takiej dłubaniny.
W planach na najbliższe dni jest ścięcie poziomek. Kwiatów już prawie nie ma, owoców zostało niewiele, a stare liście zaczęły dostawać plamek grzybowych. Kwitnienie kończy przywrotnik- też do ścięcia. Do uporządkowania jest grządka po groszku i bobie.
Ogród wyraźnie spowolnił. Wydaje się, że nic się nie zmienia.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 13:08, 03 lip 2018

O, wróciłaś Zaglądałam. Na Towim miejscu chyba byłabym zadowolona, że nic się nie zmienia, bo jest pięknie.Pozdrawiam ciepło.
Pszczelarnia 13:36, 03 lip 2018

Gruszko, poczytałam. Jestem z przetworami w tyle (ale jeszcze zdążę włączyć się do maratonu).

Zauważam jednak, że bardzo szybko przycięłaś swoje drzewka owocowe. U Ciebie ogród troszkę pędzi i dobrze, że lipiec go trochę przytrzymuje.

Gruszka_na_w... 22:27, 03 lip 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Gruszko, poczytałam. Jestem z przetworami w tyle (ale jeszcze zdążę włączyć się do maratonu).

Zauważam jednak, że bardzo szybko przycięłaś swoje drzewka owocowe. U Ciebie ogród troszkę pędzi i dobrze, że lipiec go trochę przytrzymuje.

Wiśnie i czereśnie zawsze przycinałam po zbiorach. W normalnych warunkach był to koniec czerwca dla czereśni i koniec lipca dla wiśni. W tym roku wszystko jest wcześniej. Dojrzewa aronia, kalina koralowa ma czerwone korale, jarzębina też.
Lipiec jest dla mnie zawsze lekkim szokiem. Po orgii barw w czerwcu, nagle takie wyciszenie. Ale tak to jest, kiedy się nie ma rabat stricte bylinowych.

Od miesiąca obserwuję niezmienny w wyglądzie duet krwawnika kichawca i stipy. I nachodzi mnie myśl, że gdybym miała wielkie połacie ogrodu, to z tych dwóch roślin zrobiłabym potężną rabatę.

Gruszka_na_w... 22:41, 03 lip 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
O, wróciłaś Zaglądałam. Na Towim miejscu chyba byłabym zadowolona, że nic się nie zmienia, bo jest pięknie.Pozdrawiam ciepło.

Cicho jest. Sąsiedzi rozjeżdżają się na wakacje. A ja sobie trochę czytam- mam wreszcie cały dzień cień na tarasie. Wiklinowe rolety dobrze się sprawdzają.

Trawki mi szumią, ptaszki świergolą.

W ramach aktywności ruchowej wyciepałam jałowca Blue carpet. Bardzo się rozrósł i utrudniał pielęgnację rabat. Przycięłam przywrotniki. Porobiłam trochę kancików, bo od wiosny pozarastały. Miły lipcowy dzień.

Gosiek33 06:41, 04 lip 2018

Przepiękne pocztówki
Gruszka_na_w... 22:15, 04 lip 2018

Gosiek, Raczej landszafcik

W czerwcu z powodu suszy zaniedbałam bieżące porządkowanie ogrodu. Teraz trzeba było trochę podgonić. Uporządkowałam wszystkie rabaty na obrzeżach. Zostało rondo i dwa półksiężyce. Tu już pójdzie szybciutko. To zrobienia są w zasadzie tylko kanciki.
Po zeszłotygodniowych opadach deszczu mocno ruszyły trawy. Wreszcie je porządnie widać.

w słońcu

i z zachmurzeniem częściowym

Mam w ogrodzie sporo hortensji, ale tylko do jednej przylatują pszczoły i trzmiele. Byłam zaskoczona, bo sadziłam, że hortensjowe bukiety nie wabią bzyczków.
Hortensja Candlelight wabi.

Masy nabrały turzyce SS. Zaróżowił się krwiściąg.

Podczas porządkowania rabaty zachodniej zrobiłam wizję lokalną u dereni jadalnych. Przy okazji zachwycił mnie swoimi listkami klon Henry'ego.

Dzisiaj zjedliśmy pierwsze tegoroczne jeżyny. Zrobiłam też mus jabłkowy metodą jangizacji. Powtórki nie będzie. Moje kubki smakowe przeżyły rozczarowanie.

Gruszka_na_w... 22:24, 04 lip 2018

Dzień był upalny. Cieszę się, że tak wiele ptaków i owadów odwiedza ogród.

A ten się pięknie kamuflował.

Rozświecił się śmiałek darniowy.

Monia81 22:24, 04 lip 2018

Haniu pięknie buźka