Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród w Tarnowie 22:49, 21 kwi 2012

Do góry
Pierwsze koszenie trawnika bo po deszczu trawa bardzo przyspieszyła

hosty sie przebijają

pigwa zaczyna kwitnąć

magnolia w pełni kwitnienia

a wrzośce kończą kwitnienie

Ogród w Alei Lipowej... 22:45, 21 kwi 2012

Do góry
Andziulko mam nadzieję, że trawa będzie w lepszej kondycji, ale zdaję sobie sprawę, że idealna też nie będzie. Wertykulacja zrobiona na podwórku, jeszcze przed bramą od strony ulicy mi zostało.

Joanko, Juzia super z Was kobietki to znaczy z humorem i w ogóle. Wieczór był fajny

Yen , Jolu u mnie tez są krety, ale nie kopia zawsze, nie wiem , ale to chyba zależy od wilgotności gleby, to taka moja prywatna opinia. Teraz planuję zakupić preparat na krety do podlewania gruntu, po którym kret ma dolegliwości żołądkowe i podobno się wynosi.

Sebku dzięki, że zaglądasz. Zapraszam częsciej , zawsze jakies żarty się wyklują

Monteverde bez już ma ładne paczki kwiatowe, ale magnolia niestety mimo okrywania po raz kolejny ma przemrożone pączki i nie zakwitnie

Bocku wertykulacja ok. Dosiałam jeszcze trochę trawy. Na chwasty też będe opryskiwać, ale później.

Irenko bez prawie kwitnie, pierisy super są , a rh biedronowe

Milenko fajnie, że zajrzałaś. Dziekuję.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 21:58, 21 kwi 2012

Do góry
Piękne tulipany masz Ewciu. Bardzo ładne kępki.,, Magnolia" mnie tez rozczarowała. Wolałam ,,Ogrody "ale może ludzie bedą teraz więcej kupowac bo przeciez dużo tańsza. Jednak to już nie to co Ogrody.
Ogrodnik mimo woli 21:06, 21 kwi 2012

Do góry
Witaj Asc
Głęboka,kolorowa,niebanalna wiosna i ten książę ...
Będę zaglądać jakie masz te tulipany co były sadzone po 5 szt.,żeby wiedzieć,które odmiany się rozrastają
Ładnie u ciebie,ładnie naprawdę .Magnolia niby jeszcze niska,a kwiatów cała masa
Pozdrawiam
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 19:04, 21 kwi 2012

Do góry
Pwl napisał(a)
Magnolia jak dla mnie jest strasznie ciężką rośliną do uprawy. W tym roku spróbuję z RUSTICA RUBRA,
ale będzie rosła w półcieniu... niby znosi takie warunki ale raczej długo sobie poczekam na kwiaty. Cóż
Alexandrine też jest bardzo ładna, kwiaty pojawiają się solo na całym krzewie na długo przed rozwojem
liści i to duży atut. Sebek, kwitła u Ciebie od samego początku? Ile ma lat albo wysokości? Świetnie
wygląda!

Ona ma roczek - kupiłem ją z pąkami - dość wysoką - około 1.70m

W tym roku kwiatów chyba nie będzie, bo pąków nie widzę.
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 17:04, 21 kwi 2012

Do góry
I pamiętaj , że magnolia lubi kwaśną ziemię a tulipanki cudne .... pozdrawiam
Syningia (Sinningia) zwana też gloksynią 16:44, 21 kwi 2012

Do góry
"Ma duże kielichowate kwiaty w odcieniach różu, fioletu i czerwieni. Wymaga stanowiska jasnego ze światłem rozproszonym. Podlewamy ją obficie na podstawkę, unikając moczenia kwiatów i liści, bo łatwo powstają na nich jasne plamy. Po kwitnieniu roślinę wyrzucamy, choć niektórzy zasuszają ją i przechowują bulwe do stycznia. Posadzona wtedy do świeżej ziemi i pielęgnowana ponownie zakwita"

Informacje z miesięcznika "Magnolia"

a to moje dwa okazy, pozostałe dwa dopiero mają pąki. Rozmnazam ją przez liscie , szybko rosnie i kwitnie na prawde pięknie ! Jeden z okazów (ten ktory ma wiecej pakow) jest starszy z zasuszonej bulwy . Ilosc pakow i kwiatow jakie wytwarza na prawde zacheca do posiadania tej rosliny nie sposob oderwac od niej oczu jak zakwitnie

to własnie okaz rozmnozony z liscia

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 16:43, 21 kwi 2012

Do góry
Moim zdaniem za blisko posadziłaś ta magnolię przy innych roślinach. Thuja się rozrośnie a najwięcj magnolia i połowa będzie zachodziła na thuję. Częśc obydwu roślin bedzie brązowa a jak przesadzisz to będzie w całej okazałości widoczna. Magnolie są piekne jak kwitną ale i potem mają piękne błyszczące liście. Ja bym jej dała najmniej 1,5 miejsca do rozrośnięcia a nawet więcej. Magnolie nie lubią przesadzania więc najlepiej jak byś od razu ją przesadziła. 1,5m to miniumum, powinna miec więcej.
Początek wielkiej przygody - jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:30, 21 kwi 2012

Do góry
Stworzyłam sobie listę roślin które mi sie podobają, kierowałam się przede wszystkim wyglądem, troszkę czytałam o warunkach jakich potrzebują, ale do końca nie wiem czy wszystko może u mnie rosnąć.

To taka wyjściowa lista pewnie ulegnie jeszcze sporym zmianom i poprawkom

Iglaste

1. Cyprysik Lawsonia – Alumigold (przed garażykiem, w pasku od sąsiada)
2. Cyprysik Lawsonia – Alumii
3. Cyprysik Lawsonia Ivonne
4. Cyprysik Lawsona Globosa
5. Świerk pospolity Nidiformis
6. Modrzew japoński stiff weeper
7. Świerk biały alberta globe
8. Świerk czarny nana
9. Świerk bialy White Daisy
10. Świerk biały conica
11. Cis pośredni Hicksil/Hilli na krótkie odcinki żywopłotu
12. Jałowiec compressa

I liściaste

1.Klon royal red
2.Klon brillantissimum
3.Klon palmowy dissectum
4.Surmia bignoniowa nana
5.Wiśnia piłkowana 'kanzan'
6.Sumak octowiec
7.Jarząb pospolity
8.Berberys admiration
9.Berberys bogozam
10.Berberys golden ring
11.Berberys aurea
12.Bukszpan
13.Pigwowiec pośredni
14.Perukowiec royal purple
15.Irga variegatus (która najładniejsza?)
16.Trzmielina emerald gold
17.Trzmielina gaiety
18.Hortensja drzewiasta anabelle
19.Lawenda hidcote
20.Magnolia
21.Jaśminowiec snowbelle
22.Ognik red column
23.Ognik Soleil d'Or'
24.Ognik 'Orange Glow'
25.Lilak pospolity
26.Tamaryszek francuski
27.Kalina koralowa

Wrzosy
Azalia japońska
Różanecznik

Byliny

Byliny
1 Żurawka
2 Funkia
jako podstawowe roślinki przy krzewach i drzewach pokochane dzięki Ogrodowisku

Pozostała lista bylin powstanie już w trakcie powstawania samego ogrodu. Mam sporo roślin które są u mojej mamy w ogrodzie i będziemy je na jesieni przesadzać - wtedy bliżej o nich napiszę.
Teraz najważniejsze jest dla mnie opracowanie i wygląd samych rabat i dróżek na działce.
Co dokładnie będzie sadzone - będzie później mogło jeszcze ulec zmianie Bo na pewno nie damy rady wsadzić wszystkich roślin.
Na pierwszym miejscu będzie front i to nim najpierw chciałam się zając w tym wątku.

Jestem zakochana od pierwszego wejrzenia w ogrodzie Danusi
I tak w przysłości widzę mój front domu, wiem że wymaga on dużo pracy, dlatego pozostała część ogrodu będzie troszkę inna - nie tak wymagająca - jak stożki i kulki o których marzę

Przepraszam że piszę tak na raty i nie doszłam jeszcze do jakichś konkretów - czyli projektowania samych rabat , ale co rusz moje dzieciaki mnie odciągają od komputera i nie dają spokojnie zebrać myśłi .

Cdn.

Moje ustronie 09:12, 21 kwi 2012

Do góry
Ostatnie zdję cie to magnolia z ubiegłego roku. W tym roku nie będzie tyle kwiatów, ponieważ trochę wymroziło.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:41, 20 kwi 2012

Do góry
To chyba chodzi o 78 stronę czasopisma Magnolia. O ile dobrze zrozumiałam.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 23:36, 20 kwi 2012

Do góry
marzena napisał(a)
Irenko, ta biała magnolia gwiaździsta - cudowna !
musze sobie taka sprawić
moje ( nie znam nazwy, bo kupione dawno, gdy jeszcze to nie było takie ważne...) dopiero mają pąki...

Marzenko,, to może też taką masz
czekam na kwitnienie twoich, bo u ciebie jest tak dużo miejsca, i niesamowite możliwości dla roślin
Ogródkowy chaos u monitki 23:17, 20 kwi 2012

Do góry
Tak - magnolia jest kwasolubna
Ogrodnik mimo woli 22:51, 20 kwi 2012

Do góry
witaj Aniu
magnolia ślicznie zakwitła....
fotki cudowne.....
Misiek padnięty...czyżby to on wyrywał ten żywopłot?????????????
Ogrodnik mimo woli 22:33, 20 kwi 2012

Do góry
Magnolia niziutka ale ma dużo kwiecia, a ten Twój odpust jak najbardziej cieszy oczy Aniu czemu likwidujesz żywopłot z czego on był?
Ogrodnik mimo woli 22:14, 20 kwi 2012

Do góry
A teraz moje odpustowe kolory..... czasami mnie też od tego bolą zęby
Jak widać moja trawa Red Baron....nawet nie ma zamiaru wychodzić z ziemi..... te sterczące badyle to ona..

A to moja gwiażdzista magnolia..jeszcze mała wysokość ok. 70cm

Szachownica wydawałoby się, że padnie, bo w zeszłym roku ...była atrapą szachownicy.. i kępy tlipanów..to ich 3 sezon.... posadziłam w tym miejscu chyba tylko 3 tulipany...zawsze staram się sadzić po 5 szt...i tu jest odpowiedź, że tulipany jak chcą to rosna ładnie przez kilka lat i jest ich coraz więcej... Jak na rzie to tylko w jednym miescu są gorsze, i w tym roku je wykopię i przesadzę jesienią.....

Tu też było tylko 5 szt. żółtych i 5 szt. czerwonych.. posadzone w koszyczku malutkim.... takim podłużnym..... gdzie one się tam mieszczą?????

cdn

Ogród w Tarnowie 21:31, 20 kwi 2012

Do góry
Richie napisał(a)
Clematisy po przycięciu i oskubaniu z suchych liści mocno ruszyły...

a magnolia już 2/3 pąków rozwineła

CUDNY widok poprostu cudny!!!!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 20:45, 20 kwi 2012

Do góry
Irenko, ta biała magnolia gwiaździsta - cudowna !
musze sobie taka sprawić
moje ( nie znam nazwy, bo kupione dawno, gdy jeszcze to nie było takie ważne...) dopiero mają pąki...
Mój skromny ogródeczek ... 20:25, 20 kwi 2012

Do góry
Ja wysiewam ogórki do gruntu koło 12-15 maja.Nie mam niestety żadnego tunelu foliowego,więc nie spieszę się z sianiem.
I jak tam Magnolia?Przeczytałam parę stron i bardzo mi się podoba.Potem przyszła sąsiadka na kawę i niestety dalszy ciąg czytania przełożyłam na jutro
Ogród na górze piasku.... 18:58, 20 kwi 2012

Do góry
Sprzęt fotograficzny zawiódł mnie całkowicie. Ale jako pomysłowy Dobromir skorzystałam z telefonu. Zdjecia trochę marnej jakości ale coś tam widać.

To rabata wzdłuż wejścia do domu. Właściwie to przekopałam ją całą. Na miejscu została magnolia rosnaca na srodku ( i chyba trochę podmarzła, coś marnie puszcza), dwie duże hortensje ogrodowe, które widać po lewej stronie - zmarzły całkiem- same suche badyle ( chyba dlatego, że tak się starałam i pierwszy raz okryłam je agrowłókniną). Coś tam trochę odbija od ziemi, ale tak mi ich żal . Nawet jak nie kwitły to ładnie wyglądały. Wykarczowałam 6 krzaków starych róż, które przemarzły i wypieliłam wszystko, bo było zarośnięte. Środek chcę wysypać żwirkiem, z prawej strony jest miejsce na byliny i jednoroczne a pod płotem posadziłam 6 pęcherznic Diabolo i dwa luteusy. Na samym końcu rosną dwa krzaczki niezawodnej Annbelle, z własnego rozmnażania. Już widzę , że będzie więcej. Te kamienie leżą tak tylko "na razie"Myślę kupić ekobord i jakoś ładnie to zagospodarować. Ale na razie poczekam i zobaczę jak roślinki zaczną wyglądać latem. Bo teraz to same badylki wystają z ziemi.Ścieżka musi być, bo inaczej nie można utrzymać chwaściorów w ryzach. A płotek konieczny. U sąsiada za płotem mieszka największy wróg mojej Amfy - sunia , z którą się bardzo nie lubią. Jak nie było płotku, to wszystko było zmasakrowane.

Świeży nabytek - zywotnik olbrzymi kurnik - zebrina.
To rabatka najbardziej haotyczna - uwidacznia zmienność moich poglądów i brak zdecydowania. Tak powstał mini skalniak. Za nim jest róg ogrodu pod lasem, ziemia tam nie najlepsza, trawnik był zawsze w najgorszym stanie i postanowiłam, że zasadzę tam różne krzewy, żeby nie trzeba było kosić.Tak też jest. Rośnie tam wszystko, co nie pasowało gdzie indziej -dwie pęcherznice, malutka kolkwizja (wychodowana z gałązki), żylistek, tawuła Little princess i dwa krzaczki amfory ( które chyba też mróz załatwił, ale jeszcze mam nadzieję, że odbiją).
Od strony , z której zrobione jest zdjęcie są posadzone trawy, których teraz nie widać, kiedyś mam nadzieję na dorodne kępy - miskant giganteus, zebrina, cukrowy (posadzony w kastrze budowlanej bez dna, żeby się nie rozłaził) - sadzone w ubiegłym roku. 5 sadzonek , - najnowszy nabytek -Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne. Była promocja w ogrodach traw - zaszalałam i kupiłam 5. Wsadziłam obok siebie i mam nadzieję, że już w tym roku będzie ładna kępka.
Połowa rabatki już wysypana korą, ale brakło. Muszę w poniedziałek dokupić.

Ładnie odbijają posadzone na jesieni Grandiflory - posadziłam pod nimi przywrotnik ostroklapowy, żeby nie było tak łyso. Mam nadzieję, że te dwie sadzonki szybko się rozrosną.

A to jest zrealizowany do połowy mój pomysł na masywną ławę w poblizu miejsca na ognisko. Są tam wkopane podkłady kolejowe i na ich skraju kolega wymurował mi z tutejszego kamienia wapiennego dwie podstawy do ławki. Dechy dębowe już mam , ale jeszcze muszę zawieźć do stolarza , żeby je wyheblować . Myślę, że będzie fajnie wyglądało.

Pięknie zaczynają się rozwijać pąki klonu czerwonolistnego, który mój M dostał na urodziny. Też nowy jesienny nabytek, więc cieszę się, że "ruszył" i nic mu nie jest.

Wow, ale napisałam .
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i idę napalić w kominku. Niby ciepło, ale w domu jakoś nie bardzo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies