No , właśnie Irenko, u Ciebie już wiosna, tulipanki kwitną... U mnie same pączki, ale też już trochę widać. A hortensję pnącą mam od ubiegłego roku, i bardzo ładnie praezimowała, już ma spore listki. Kupię sobie jeszcze jedną na tą kratę.
W ubiegłym roku posadziłam tam chmiel... wow, co ja się w tym tygodniu naszarpałam, żeby go wykopać. Korzenie miał na 2 metry. Część nadziemna obumiera i trzeba to wszystko zerwać. A jakie to ekspansywne brrrr. Cóż, uczymy się na błędach. Całkiem wyrzucić było mi szkoda więc posadziłam przy drodze , właśnie pod brzydkim słupem energetycznym. Tam niech sobie rośnie.
A hortensja pnąca ładnie mi to zarośnie i jeszcze będzie kwitła. Poszukam takiej z ozdobnymi listkami - zielono żółtymi. Nazywa się Miranda. Szkoda, że do Ciebie tak daleko. Jak masz taką dużą to mozna by skubnąć sadzonki. U mnie rosną dość duże świerki. M posadził je dość gęsto i zaczęły "łysieć" od dołu. Trzeba będzie obciąć dolne gałęzie i jakoś zagospodarować miejsce pod nimi. Z tego co wiem , to hortensje pnące nadają się do zadarniania pod drzewami. Widziałam jak sadzili duże powierzchnie w ogrodzie botanicznym w Krakowie.
Pozdrawiam Jola.