Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pamiętajcie o ogrodach 19:09, 23 sty 2020

Do góry
dalsze ogrodowe widoki

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 19:05, 23 sty 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)

To moge sie juz oficjalnie pochwalic, ze wymyslilam i u mnie miejsce na carexowisko. Takie piekne nie bedzie jak Twoje ale zawsye cođ.
Moja codzienność - ogród Oli 18:52, 23 sty 2020

Do góry
leon60 napisał(a)

Olik, cyz to dryewo z sesleria to grab pospolity?

Metamorfoza budynku gospodarczego wyszla oblednie a caly ogrod jak zawsze zachwyca!
Między polem, a lasem. 18:38, 23 sty 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Nie mam aktualnych zdjęć, bo jak wracam, to ciemnica już i nic nie widać. Miedzy szmaragdami a hortkami jest Miskant Silberfeder, z kolei miedzy danicą a hortkami jeżówka. No i właśnie brakuje mi czegoś przed Danicą. Może jednak hakonka? Nie wiem, im więcej kombinuje, tym głupsza jestem.

Kasiu a chcesz tą rabatę mieć całą zieloną z dodatkiem bieli hortek? Pytam się bo nie wszyscy lubią takie jednolite zestawienia... W drugim ogrodzie mam rabatę z samych zielonych roślin/traw i jestem zachwycona tym połączeniem ale to trzeba lubić

U Ciebie Smaragdy są zielone, Silberfeder też jest cały zielony i Danica też zielona Sesleria jesienna będzie miała trochę inny odcień zieleni-taką limonkę, ID dadzą Ci lekkie rozjaśnienie i nawiązanie do bieli hortek ale trzeba pamiętać, że to trawa dobra jako zadarniacz. Na pewno nie utrzymasz jej tylko pomiędzy Danicą...
Hakonechloa też świetna, choć osobiście coś mi zgrzyta w jej połączeniu z fontannowymi miskantami. Ale to tzlko moje ydanieŁ=

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:22, 23 sty 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Na koniec wzięłam się.za wywalenie carexa Ice dance.....dał mi w kość....masakra....

Poszłam z widłami kopać ,ale mało ich nie złamałam ...więc poszłam jeszcze po siekierę.... 3 taczki z 5,5 m obwódki.....
Przez 3 lata urosły potfforrry...

Po....obrzeże do poprawy i trzeba posprzątać tutaj podzielę i posadzę seslerię skalną....będzie fajnie pasować wzrostem,barwą i warunkami do tawuł limonkowych....

Koniec

Nie zazdroszczę takich robót Wiem jak dają w kość, choć u mnie w rankingu, Molinie zdecydowanie wygrywają pod wzgęldem ilości brzydkich słów jak używam przy ich wykopywaniu
Ogród w Tarnowie 18:19, 23 sty 2020

Do góry

Przy tej pogodzie rybki jeszcze nie za snęły i wciąż są aktywne

Ogród w Tarnowie 18:08, 23 sty 2020

Do góry
Wrzośce już kwitną

Teraz jest dobry czas na przycinanie klonów japońskich / nie płaczą/
Ogród w Tarnowie 17:57, 23 sty 2020

Do góry
Obiela już oczyszczona z nasion, które mocno się trzymają i ja je obrywam.

Działka prawie w Borach Tucholskich 17:05, 23 sty 2020

Do góry
Poczekam troszkę i będą kolejne zbiory

zwyczajne styczniowe widoczki

Pamiętajcie o ogrodach 16:47, 23 sty 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Powoli kończę z sosną, przygotowując klocki pod murek.
Potem jeszcze jedna sosna do wycięcia ale mniejsza, i podcinanie gałęzi ze starych sosen. Ale to jutro i sobotę.

...jejku ,
ty wycinasz a ja sadze drzewa
równowaga zachowana hihihi
Ogród w remoncie 16:24, 23 sty 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Posiedziałam dziś trochę i stworzyłam obrazek pokazujący w uproszczeniu ten mój kąt przed altaną. Może prościej Wam będzie zobaczyć to wszystko. Rysunek niedoskonały, proporcje drzew nie do końca zachowane ale mniej więcej widać co i jak chyba. Macie pomysł gdzie wcisnąć to moje ciurkadełko?

Jak coś pytajcie, wyjaśnię co nie wiadome

Ja bym to ciurkadełko posadowila w rabacie pod tym drzewkiem pierwszym od lewej narysowanym jako powtórzenie tych zielonych kulek...
Pamiętajcie o ogrodach 15:56, 23 sty 2020

Do góry
Piękne słońce, wiosny w powietrzu nie czuć ale powoli....

Pamiętajcie o ogrodach 15:32, 23 sty 2020

Do góry
Powoli kończę z sosną, przygotowując klocki pod murek.
Potem jeszcze jedna sosna do wycięcia ale mniejsza, i podcinanie gałęzi ze starych sosen. Ale to jutro i sobotę.

Między polem, a lasem. 13:54, 23 sty 2020

Do góry
Nie mam aktualnych zdjęć, bo jak wracam, to ciemnica już i nic nie widać. Miedzy szmaragdami a hortkami jest Miskant Silberfeder, z kolei miedzy danicą a hortkami jeżówka. No i właśnie brakuje mi czegoś przed Danicą. Może jednak hakonka? Nie wiem, im więcej kombinuje, tym głupsza jestem.

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:19, 23 sty 2020

Do góry
Mniej estetyczny przykład kompostownika (też z Anglii)

Ale promujmy lepsze przykłady

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/289-kompost-najlepszy-nawoz-do-ogrodu

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:08, 23 sty 2020

Do góry
Sama trawa nie nadaje się, będzie gnijącą, śmierdzącą masą. Albo przesuszaj i przy dokładaniu dosypuj naprzemiennie gałązki, suche badyle, suche liście.

Inna opcja - tą trawą ściółkuj rabaty, najpierw cienko, niech przesycha, potem dosypuj.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/553-sciolkowanie-skoszona-trawa-i-tektura

Kompostownik może być samą pryzmą, ale lepiej aby była jako tylko chociaż estetyczna jak tutaj - w Great Dixter, ale jak widzisz jest tam mieszana masa zielona i sucha.

Co do wielkości, nie tyle sama powierzchnia, co wysokość ma znaczenie. Nie powinna być wyższa niż 100- max 150 cm, a długa może być nawet na kilometr.
Szerokość taka, aby był dostęp do przerabiania, czyli przerzucania warstw. Optymalna 150 cm.

Najlepiej, aby były jednak komory - 3 komory, kompost świeży, jednoroczny, gotowy do użycia.
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:03, 23 sty 2020

Do góry
Asia glebowo pasowałaby np zanokcica ale ta na zimę znika,
może paprotka zwyczajna

Ogród w remoncie 12:26, 23 sty 2020

Do góry
makadamia napisał(a)

Wtedy by to wyglądało tak:

Nie wygląda to źle, ale wydaje mi się, że masz wystarczająco dużo rabat

Straszny kłopot z tą magnolią. Już kolejny raz o niej mówimy

I chyba tak zostanie bo nic innego nie wymyślę mądrego. Wiadomo było, że będzie kłopot no ale mimo wszystko nie chciałabym jej ruszać.
Asiu jeszcze ciurkadełko
Ogród w remoncie 12:00, 23 sty 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

A może powiększyć rabatę cypelkową tak by magnolia weszła w nią?

Wtedy by to wyglądało tak:

Nie wygląda to źle, ale wydaje mi się, że masz wystarczająco dużo rabat

Straszny kłopot z tą magnolią. Już kolejny raz o niej mówimy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies