Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jurajski Ogród 18:44, 16 paź 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
jurajska jesień...

cdn...

Czym obsadzasz tą pergolę - coś już rośnie

widoki cudne a ład w ogrodzie .....nie wiem jak to robisz przy tak sporym ogrodzie, ja dziś zrobiłam wielki bajzel

pozdrawiam
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 18:41, 16 paź 2019

Do góry

Będzie dobrze. Jakoś. Kiedyś. Dziękuję

Mateusz kończy sprzątać i znika. Niestety. Dach skończony, wygląda super.

Ogród do odnowy 18:40, 16 paź 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Pisałam, że bożykwiat zanika po kwitnieniu. Guzik prawda, zaginął w pierwszym roku, teraz zawiązał nasionka, nie wiem czy coś zostało czy wszystko się wysypało

a to ciekawostka, bo rzeczywiście bożykwiat zanika po kwitneniu i trzeba oznaczyć miejsce - fajna niespodzianka
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 18:37, 16 paź 2019

Do góry
Ogród zmienia się szybciej, niż ja wstawiam zdjęcia Po Marcinkach zostały już tylko wspomnienia

Marcinki zostaną przesadzone z pierwszej linii rabatki, także te obrazki już się pewnie u mnie nie powtórzą

Gdzieś czytałam, że żeby ograniczyć wzrost Marcinków, trzeba je przyciąć w czerwcu ? Tylko jak wtedy jest z kwitnieniem ?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:36, 16 paź 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dołączyła też świdosliwa.

Cudowna ta świdosliwa, wsadziłaś kilka czy jak?

Podziwiam to przenikanie, i praktyczne podejście do ogrodu - jak tak nie potrafię. Za to zazdroszczę bo mam wrażenie że czerpiesz z ogrodu więcej niż sama dajesz no i to zadowolenie - lepiej byc nie może i na dodatek takie chmury
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:31, 16 paź 2019

Do góry

W takich klimatach to można odpocząć ,spacer - coś pięknego
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:30, 16 paź 2019

Do góry
Jesienne liście, niemożliwe piękne! To wiśnia Rojay Burgundy, której liście jesienią jaśnieją i z ciemnego bordo robią się czerwone.

Pamiętajcie o ogrodach 18:25, 16 paź 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Dzięki
Tak najpiękniejsza

pomarańczowo

... A co to jest z tymi pomarańczowymi kuleczkami ,
Fajne
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:18, 16 paź 2019

Do góry
Kasiu, lubię lasy sosnowe. Kojarzą mi się z wyjazdami na półwysep Helski. Ale w mojej okolicy typowy drzewostan to buki,klony, graby i jesiony. Starałam się wtopić w krajobraz, choć są pewne sztuczne twory typu tuje.

Ogród bez reguł 18:14, 16 paź 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

I to jest dobra koncepcja!

Optymalnie by było, gdybyś przy okazji zaliczyła Nową Anglię Danusi, więc celuj w jakieś dni otwarte.
A jakby Ania nie mogła, to u mnie też pokój gościnny z szerokim łóżkiem czeka na gości.

edit: przeczytałam posta Joli - niezłą marszrutę Ci zaraz obmyślimy

Rany, toć z tego wyjdzie zaraz jakiś Tour de Masovia .
A u mnie dziś mokro, wietrznie, na termometrze +11C. Nagle połowa liści sfrunęła z drzew i mamy piękne złote chodniki i trawniki. Nadal czekam na chryzantemy - ale rozejrzałam się wokół i okazało się, że wszystkie wyglądają podobnie

Mama mi przypomniała, że oprócz nazwy "dąbki", mówi się na nie również "grudniki", bo potrafią kwitnąć do grudnia. Jak mają tak długo kwitnąć, to mogę na nie poczekać
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:08, 16 paź 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Dopiero niedawno usłyszałam że klony ginnala przebarwiają się albo na czerwono albo na żółto czy pomarańczowo. Zawiedziona jestem, że mój tylko żółte liście ma. Z tego wniosek lepiej kupować je na jesieni.... jeśli są jeszcze dostępne

Moje kupowane były prawie hurtowo w formie wiązki patyczków z gołym korzeniem. Różnice między nimi uzależnione są od miejsca. Czerwony jest ten, który ma najmniej słońca. Ten w najbardziej nasłonecznionym miejscu już jest łysy.

Ściętolistny dawał dziś czadu.

Dołączyła też świdosliwa.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:03, 16 paź 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sosen u mnie nie ma. Za bogata gleba, a dodatkowo przerażałby mnie ten cykliczny zrzut igieł. Jodły są fajne.
Starałam się u siebie stworzyć namiastkę naturalnego przenikania się drzew, krzewów, traw i bylin. W niektórych miejscach się udało.

Ja na sosny nie narzekam, igły są kolokwialnie mówiąc upierdliwe, ale cenię je za..zapach, który jest najsilniejszy w słońcu i po letnim deszczu oraz poczucie, że jestem..w lesie Szczególnie zimą w czapach śniegu sosny powodują, że czuję się jak.. w bajce

Przenikanie drzew u Ciebie robi wrażenie, naprawdę bardzo pięknie i jesiennie kolorowo
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:59, 16 paź 2019

Do góry
ryska napisał(a)

Co sobie przypomnę to razem z nim ten piernik galgAsi chodzi mi po głowie.
Ale czy ja jestem gotowa na takie poświęcenia? No nie wiem.

Ja nie jestem. Po 50 zaczęłam bardziej cenić czas wolny. Zredukowałam sporo czynności. Na pierwszy ogień poszły te okołokuchenne.

Ogród pod lasem 17:53, 16 paź 2019

Do góry
Hehe co za czujność No to skoro wspomniałaś: Przemkowi z ZP ktoś podrzucił kociaczka, super jest, śliczny i łasy na głaski. Nie przygarnęłaby któraś? Oto on:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:50, 16 paź 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Ależ piękne jesienne widoki Cudnie
Pogoda nas rozpieszcza, też tyrałam całą sobotę, w niedzielę byłam w lesie za domem na grzybach
Warzywnik żyleta z kancikiem takim

Dzisiaj pochłodniało. Wczoraj udało mi się uporządkować kolejny fragment. Znów kroczek do przodu. Grzybobrania uwielbiam.

Wywiało.

Ogród pod lasem 17:49, 16 paź 2019

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Ale naklepałyście, siostry! Ja w międzyczasie tyrałam w ogrodzie, z dębów i brzóz leci jak jasna cholera. Takie towarzystwo miałam

Cudo i ogród i kot Ach to spojrzenie
Lawenda - Lavandula 17:47, 16 paź 2019

Do góry
karlos napisał(a)
Nie jestem małym chłopcem, a moja 3 letnia lawenda wygląda tak ściółkowana korą, bo tak ma cała duza rabata. Obok mniejsza ale posadzona na wiosnę ...

a tak kwitła jeszcze w październiku

Witam, proszę o radę, moja lawenda też jeszcze kwitnie, drugi raz w sezonie. Rozumiem, że jest już za późno na cięcie i powinnam ją tak zostawić na zimę?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:45, 16 paź 2019

Do góry
Misia napisał(a)

Piękna ta aronia a z klonami to teraz już sama nie wiem... mam rabatę 16 metrów długą, 1/4 zajmują brzozy a na pozostałej części chciałam zmieścić klona ginnale ściętolistnego, sosnę bośniacką, 3 cisy strzyżone w kulki, 3 berberysy i może jodłę kaukaską ale to wszystko chyba się tam nie zmieści... z czegoś trzeba zrezygnować, tylko z czego...

Aronia dzisiaj już w zupełnie innej odsłonie.

Sosen u mnie nie ma. Za bogata gleba, a dodatkowo przerażałby mnie ten cykliczny zrzut igieł. Jodły są fajne.
Starałam się u siebie stworzyć namiastkę naturalnego przenikania się drzew, krzewów, traw i bylin. W niektórych miejscach się udało.

Ogród do odnowy 17:40, 16 paź 2019

Do góry
Pisałam, że bożykwiat zanika po kwitnieniu. Guzik prawda, zaginął w pierwszym roku, teraz zawiązał nasionka, nie wiem czy coś zostało czy wszystko się wysypało

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:37, 16 paź 2019

Do góry
Witam, wymyśliłam sobie rabatę ze śliwami pissardii. Mam 7 szt. szczepionych około 1,5 metra posadzonych około 2,5 metra od siebie i ok 1,5 m od żywotników które będą cięte. I teraz mam problem, bo chcę dosadzić do nich hortensję i miskanty w żółtym odcieniu Cabaret lub Variegatus ( ten ostatni podobno lubi się pokładać) Tylko za bardzo nie wiem jak to fajnie "poustawiać". W załączeniu plan, ale nie wiem czy tak będzie dobrze, miejsce mam, nie chce żeby było za gęsto jak się rośliny rozrosną.
Proszę podzielcie się swoją opinią, może trzeba zmienić koncepcje ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies