Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Droga do spełnienia 08:58, 09 mar 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Ice Dance wygląda normalnie, trzeba suche wyskubać Zobacz w wątku Any, właśnie pokazywała swoje https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=2156

Iwonko skubać to - co całe listki wyrywac czy tylko końcówki ciachać
Droga do spełnienia 08:52, 09 mar 2016

Do góry
Ice Dance wygląda normalnie, trzeba suche wyskubać Zobacz w wątku Any, właśnie pokazywała swoje https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=2156
Ogród wśród pól i wiatrów 08:50, 09 mar 2016

Do góry
Na jesień ice dance były w Parku M, po 6 zł piękne rozrosniete sadzonki, sama żałuję,że nie kupiłam więcej tylko dwie.
Ogród wśród pól i wiatrów 08:44, 09 mar 2016

Do góry
mam ice dance jeżeli tylko się rozrosną to chętnie się z tobą podzielę o ile możesz chwilę poczekać bo sama ciekawa jestem jak będą teraz przyrastać
Droga do spełnienia 08:39, 09 mar 2016

Do góry
wczoraj nic nie zrobiłam w ogrodzie jak przyjechałam po pracy zaczęło padać i lało całą noc
do końca tygodnia ma być nieciekawie z pogodą ciekawe czy uda mi się tą rabatę wykończyć tak jak trzeba

czy wasza ice dance też tak wyglada? bo mnie martwi

a tu jeszcze baziowa klimanrock

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:11, 09 mar 2016

Do góry
obiecałam fotki Ice dance

na pierwszych dwóch zdjęciach widać dość mocno przycięte końcówki w ice dance w marcu ubiegłego roku (sadzona rok wcześniej)

tutaj jest zdjęcie z września

a tutaj z marca tego roku

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:47, 09 mar 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
czytam o cięciu ice dance i myśle bo w tamtym roku przyciełam dość mocno przysuszoe końcówki i urosły potwory, aż poszukam fotek

Aniu Wieloszka tez tak zrobiła z morrowi Variegata i tez miała potem piekne potwory. Czekam na zdjecia jak wygladały po cięciu. Ale na razie wszystkie moje carexy pieknie wygladaja, nie ucierpiały zima. Dlatego na razie ich nie tne, niech ozdabiają ogród. Gdy tulipany zakwitna wtedy pewnie je obetnę, bo będe podziwiać inne fragmenty ogrodu.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:36, 09 mar 2016

Do góry
czytam o cięciu ice dance i myśle bo w tamtym roku przyciełam dość mocno przysuszoe końcówki i urosły potwory, aż poszukam fotek
Ogródek Ewy 22:57, 08 mar 2016

Do góry
Napia napisał(a)
Ładnie wyglądają te trawki za bukszpanem Będę kibicować zmianom na rabacie A kiedy powinnaś otrzymać zgodę urzędu? Bo z terminami to różnie

Do różyczek namawiam A na tej północno-zachodniej wystawie jak długo świeci słońce?

Trawki to Ice Dance, musiałam je obfocić nim zje je moja "smoczyca"
Od ubiegłego roku sukcesywnie je podgryza.
Zgodę powinnam dostać do końca marca, więc siedzę jak na szpilkach. Oby nie przyczepili się jakiejś dupereli co opóźni wydanie decyzji.

Jeśli chodzi o rabatę na której ewentualnie zagoszczą róże to lepiej będzie jeśli wstawię zdjęcie gdzie postaram się zaznaczyć jak operuje tam słoneczko, będzie łatwiej. Aguś zrobię to jutro i jeśli pozwolisz to dam Ci znać i poproszę Cię o opinię.
U Agi - czyli słońce i piach 21:20, 08 mar 2016

Do góry
Do notatnika - Instrukcja cięcia traw
Znalezione u Madżenki

Madzenka napisał(a)
....
Krótka ściąga dla poczatkujacych trawiastów :
- stipy tniemy na wysokosc 10-15 cm
- hakone, red baron, molinie- nisko przy samej ziemi. Nie mam trzcinnikow (wymarzły w donicy tej zimy) ale cięłabym jak molinie lub seslerie
- rozplenice- na jeża krótko
- seslerie tne na jeża, króciutko. Seslerie tniemy własciwie pod koniec zimy bo juz w lutym ma u mnie młode przyrosty. Powtorka latem jesli będzie brzydka i aby utrzymac ładny pokrój zimą, zwłaszcza skalne.
- miskanty 10-15 cm - a wy jak tniecie?
- carex comans (frosted curls, amazon mist, bronze form) nie tniemy, wyczesujemy, przycinamy tylko suche końce ,ale w moim przypadku tnę je na wysokosci przemarźnięcia czyli zwykle 15-20 cm
- kostrzewy - skubie i zostawiam krótkiego jeża, potem powtórka cięcia/skubania gdy zakwitna.
- carex buchanani - nie ciełam ,lub ciełam same suche końce. Zrobiła sie jednka brzydka i w tym roku utne nisko, ciekawe czy odrośnie.
- carex elata - na jeża bo mi wymarza i wycinam wszystkie brązowe liscie. Jesli kiedyś będzie zimozielona to będę je traktowac jak opisane ponizej carex
- carexy zimozielone (evergold, ice dance, ice cream, morowi variegata, ornithopoda, silver) - tu są rózne szkoły:
- jedna najliczniejsza mówi wyskubywać tylko najbrzydsze liscie , nie ciąc bo sie zabija wierzchołki wzrostu, ale jest to mozliwe jak sie ma kilka sztuk.
- druga szkoła Tomka Grochowskiego - twierdzi tniemy na wysokosc kilku centrymentów, młode przyrosty zasłonią stare brzydkie ucięte liscie, ktore juz nie odrosną-
- trzecia szkoła Madżenkowa - wiosna to co najbrzydsze przycinam same końcówki a gdy ruszaja młode przyrosty obcinam zgodnie z drugą szkołą. Ale tak traktuje tylko dojrzałe, dobrze ukorzenione carexy?

Czy o jakiejs trawie zapomniałam? A jakie sa wasze doswiadczenia?
Życie w wiejskim ogrodzie 19:43, 08 mar 2016

Do góry
Marcowa napisał(a)
Dziękuję za pomoc Przemku.
Co do obsadzenia wanny,pomysłów mam niewiele.Problem w tym,że kompozycja miałaby być atrakcyjna przez cały sezon a takich roślin jest mało.W tej chwili myślę o zestawieniu: tojeść rozesłana,turzyca bronco i margerytki.Ale decyzja jeszcze nie zapadła,po prostu kombinuję na bazie tego co mam w ogrodzie.
A Ty miałeś jakieś inne próby,pomysły poza hostami?

Ja zrobiłbym to inaczej By donica była atrakcyjna przez cały sezon muszą znaleźć się w niej byliny i rośliny sezonowe
Na brzegach polecam przewieszające się carexy w mixie lub jednej odmianie Polecam Carex oshimensis Evergreen/Evergold, Carex conica Snowline, Carex morowii Ice Dance Dzięki temu że będzie donica chowana na zimę do garażu turzyce te przez cały sezon (nawet wiosną) pięknie będą się prezentować
Środkową część polecam obsadzić nie bylinami lecz roślinami sezonowymi Wiosną cebulowe, bratki, stokrotki potem rośliny letnie a na jesień chryzantemy, wrzosy Zabieg ten spowoduje że balia przez cały sezon będzie wyjątkowo okazale się prezentować
Ogród wśród pól i wiatrów 18:31, 08 mar 2016

Do góry
jolka napisał(a)
Wszyscy planują, rysują.. może w ferworze tego planowania i mnie coś wymyślicie

A temat jest taki: rabata wzdłuż domu, długość ok 15 metrów, szerokość ok 2.30. W środku róża bonica, po zewnętrznej obwódka z bukszpanu, a przy chodniku ice dance. Rabatę otwiera magnolia (choć teraz jest niewidoczna).

No i pytanie jest takie: co zrobić, żeby rabata była piękna latem ale i ciekawa zimą?? Mój plan na ten moment, to 12 sosenek varellek od strony chodnika, na przemian z różami. Są piękne i zimozielone. ALE z tego planu do końca zadowolona nie jestem, bo wszystko będzie nisko, bez żadnego wyższego piętra. Może ktoś wymyśli lepszy plan Z góry dziękuję!!

O proszę widzę,że i Ty sezon zaczynasz ja na szybkiego poprawiłam co miałam poprawić i pomalutku biorę się za brzozowa rabatę, ciekawa jestem, czy w instytucie dokupie jeszcze te brzozy odm. Doorembos, bo w tamtym roku kupiłam jedna i ostatnia

Przyznam się szczerze, że póki co brakuje mi pomysłów, mam już 2 szpalery hortensji, teraz będzie jeszcze trzeci no ale ile można, już zdecydowanie wystarczy także jakbyś miała nazwy jakiś innych roślin z chęcią poczytam.
Ogród wśród pól i wiatrów 18:23, 08 mar 2016

Do góry
Właśnie, ice dance... Ivcia kiedyś mi oferowała to nie chciałam, a teraz chętnie bym wzięła, bo mi panowie przy robotach różnych wszystko podeptali i z moich rozmnażanych ice danców prawie nic nie zostało
Ogród wśród pól i wiatrów 18:20, 08 mar 2016

Do góry
Wszyscy planują, rysują.. może w ferworze tego planowania i mnie coś wymyślicie

A temat jest taki: rabata wzdłuż domu, długość ok 15 metrów, szerokość ok 2.30. W środku róża bonica, po zewnętrznej obwódka z bukszpanu, a przy chodniku ice dance. Rabatę otwiera magnolia (choć teraz jest niewidoczna).

No i pytanie jest takie: co zrobić, żeby rabata była piękna latem ale i ciekawa zimą?? Mój plan na ten moment, to 12 sosenek varellek od strony chodnika, na przemian z różami. Są piękne i zimozielone. ALE z tego planu do końca zadowolona nie jestem, bo wszystko będzie nisko, bez żadnego wyższego piętra. Może ktoś wymyśli lepszy plan Z góry dziękuję!!

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 15:06, 08 mar 2016

Do góry
Skopiowałam od Marzenki ściągę cięcia traw.

Madzenka napisał(a)

- hakone, red baron, molinie- nisko przy samej ziemi. Nie mam trzcinnikow (wymarzły w donicy tej zimy) ale cięłabym jak molinie lub seslerie
- seslerie tne na jeża, króciutko. Seslerie tniemy własciwie pod koniec zimy bo juz w lutym ma u mnie młode przyrosty
- miskanty 10-15 cm - a wy jak tniecie? Powtorka latem jesli będzie brzydka i aby utrzymac ładny pokrój zimą, zwłaszcza skalne.
- carex comans (frosted curls, amazon mist, bronze form) nie tniemy, wyczesujemy, przycinamy tylko suche końce ,ale w moim przypadku tnę je na wysokosci przemarźnięcia czyli zwykle 15-20 cm
- kostrzewy - skubie i zostawiam krótkiego jeża, potem powtórka cięcia/skubania gdy zakwitna.
- carex buchanani - nie ciełam ,lub ciełam same suche końce. Zrobiła sie jednka brzydka i w tym roku utne nisko, ciekawe czy odrośnie.
- carex elata - na jeża bo mi wymarza i wycinam wszystkie brązowe liscie. Jesli kiedyś będzie zimozielona to będę je traktowac jak opisane ponizej carex
- carexy zimozielone (evergold, ice dance, ice cream, morowi variegata, ornithopoda, silver) - tu są rózne szkoły:
- jedna najliczniejsza mówi wyskubywać tylko najbrzydsze liscie , nie ciąc bo sie zabija wierzchołki wzrostu, ale jest to mozliwe jak sie ma kilka sztuk.
- druga szkoła Tomka Grochowskiego - twierdzi tniemy na wysokosc kilku centrymentów, młode przyrosty zasłonią stare brzydkie ucięte liscie, ktore juz nie odrosną-
- trzecia szkoła Madżenkowa - wiosna to co najbrzydsze przycinam same końcówki a gdy ruszaja młode przyrosty obcinam zgodnie z drugą szkołą. Ale tak traktuje tylko dojrzałe, dobrze ukorzenione carexy?

W ogrodzie Lorki za zakrętem 12:25, 08 mar 2016

Do góry
do zapamiętania , skopiowane od Madżenki:
- seslerie tne na jeża, króciutko. Seslerie tniemy własciwie pod koniec zimy bo juz w lutym ma u mnie młode przyrosty
- miskanty 10-15 cm - a wy jak tniecie? Powtorka latem jesli będzie brzydka i aby utrzymac ładny pokrój zimą, zwłaszcza skalne.
Ogród z łezką II 08:42, 08 mar 2016

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
No szok Obwódka będzie Jamw sobotę przy sadzawce popracowałam a dzisiaj na przeciwko tarasu i doszłam do wniosku że tam łyso i też jakaś zimozielona obwódka niezbędna.Najpierw o bukszpanie właśnie pomyślałam ale jak policzyłam to uznałam że ice dance chyba będzie

Zawsze najgorsze są koszty. Ja też najpierw miałam zapędy na 500 sadzonek, potem zeszło na 400 sztuk, a nie wiadomo czy na 300 się nie skończy Bo to parę stówek
Ice dance jest piękna, tyle, że się rozłazi...kiedy ja mam to wszystko ogarnąć?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 07:04, 08 mar 2016

Do góry
Instrukcja cięcia traw
Madzenka napisał(a)
Ewo napisałam u Ciebie.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:48, 08 mar 2016

Do góry
Ewo napisałam u Ciebie.
- seslerie tne na jeża, króciutko. Seslerie tniemy własciwie pod koniec zimy bo juz w lutym ma u mnie młode przyrosty. Powtorka latem jesli będzie brzydka i aby utrzymac ładny pokrój zimą, zwłaszcza skalne.
- miskanty 10-15 cm - a wy jak tniecie?

Ogród z łezką II 21:33, 07 mar 2016

Do góry
No szok Obwódka będzie Jamw sobotę przy sadzawce popracowałam a dzisiaj na przeciwko tarasu i doszłam do wniosku że tam łyso i też jakaś zimozielona obwódka niezbędna.Najpierw o bukszpanie właśnie pomyślałam ale jak policzyłam to uznałam że ice dance chyba będzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies