Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Nowocześnie z różAnką :D 11:12, 28 wrz 2018

Do góry
Kasyu i Marto różnica jest zasadnicza - zazwyczaj zaprawiamy dołki w ciepły kompost, korę i obornik. Gorliwi ogrodnicy mają całe rabaty zaprawione A obecnie kwitnące trawy produkcją nasion kończą swój cykl wegetacji na ten sezon. Trawy to nie drzewa i krzaki, którym zimą rośnie system korzeniowy. Tak więc jeśli teraz posadzisz do gruntu trawę (zgodnie ze sztuką wzbogacając dołek, by roślina miała zapas na kilka sezonów) to zaburzysz ten cykl i sprowokujesz bogatymi w azot dobrociami do ponownej wegetacji. I zamiast wejść w okres spoczynku trawa zacznie produkować soki i hormony. Krótko mówiąc rozregulowany cykl zwiększa ryzyko przemarznięcia pobudzonej rosliny. Widać to co wiosny na forum - ile osób narzeka na wymarznięcie/wygnicie traw sadzonych pod koniec poprzedniego sezonu.

Oczywiście, można i posadzić do "gołej ziemi", ale i tu siłą rzeczy przekopana, napowietrzona, luźna ziemia jest zachętą dla korzeni. Finał ten sam z zaburzonym cyklem.

Dlatego przezorniej jest zadołować w doniczce po to by trawa mogła dalej kontynuować swój cykl. Bez zmian.

To nie nakaz, a tylko wskazówka i rada. Każdy decyduje sam

Aniu, jako szczęśliwa posiadaczka Malepartusa uprzedzam, że to spory, masywny miskant - liście ok.1,70, a z kwiatostanami ok. 2,20 do 2,50m.
To szeroki miskant poprzez fontannowy pokrój liści. Uwzględnij to w planach. Bardzo go lubię bo jest niezłomny, a jesienna feeria barw liści ma swój wielki urok podkreślony białymi wiechami (najpierw są bordowe, a potem białe). Drugim takim jesiennym miskantem wg. mnie jest Silberfeder.
Ogrodowy spektakl trwa ... 11:05, 27 wrz 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Na ogół jednak te karpy są w środku suche i wyrodzone bez wigoru. Ja też je odrzucam bez litości przy dzieleniu.

Tak mają irysy, tawułki (Mira pokazywała) i w zasadzie wszystkie "preriowe" byliny: krwawnice, floksy, pysznogłówki.

U mnie tak samo ma miskant pod ścianą budynku, pomimo związania.
Przerwa na kawę... 21:58, 26 wrz 2018

Do góry
Tu koloru i kwitnących roślinek trochę będzie ale w miarę w jednej tonacji biało-różowej ze szczyptą fioletu/amarantu. Na wiosnę przetestuję tulipany - zobaczymy czy dadzą radę. Ładnie kwitły bo były już tu sadzone więc w części pod domkiem narzędziowym będą i trochę na obrzeżu drugiej rabaty przy ławce. Będą białe i delikatny róż. Do nich dołączą mam nadzieję bergenie. Pewnie jeszcze nie w tym najbliższym sezonie bo je podzieliłam ale są w sporych ilościach więc może coś się pokaże. Potem przerwa i dopiero będą hortensje kwitły oraz mini poletko tawułki Vision in Red i otoczka donicy z liriope i dąbrówki, hosty. Dużo krzaczków hortensji tam jest. W sumie, z 10 sztuk, różne odmiany z niższych ażurowych i ogrodowych porozsiewane po rabatach, bo ja nie szpalerkowa jestem. A na koniec lata białe/różowe zawilce. Zanim się rośliny rozrosną poutykam jednoroczne begonie. Całość ma spory dodatek jak na mnie traw - hakone 8 sztuk, brązowe turzyce takie wyższe i niższe, taka śmieszna trawka z płaskimi szyszkami, mała rozplenica i miskant. Taki jest zakres obecnych nasadzeń. Życie i następne sezony zweryfikują co tam przeżyje i będzie ładne. Ziemię dopasłam tym co mogłam, mączka, obornik, kora, kompost na wiosnę dostaną bo jeszcze się nie nadawał. Dodatkowo sporo za płotem mam roślin w tle. Są czeremchy ogromne na biało kwitnące a teraz z czarnymi owocami, dzikie jabłonki, grusze na wiosnę wręcz oblepione kwiatami i pomarańczowe jarzębiny jesienne. Taka szczypta koloru.
Przerwa na kawę... 20:07, 26 wrz 2018

Do góry
Za tymczasową ławką (która jak widać dokonała już swojego żywota) a służy mi jako wyznacznik wielkości miejsca, jest postawiony cis w białym worku donicy. Nie bardzo mi tu pasuje. Ale nie mam innego miejsca dla niego chyba , że duża donica. I bardziej coś pionowego bym tu widziała, lekko przesłaniającego monotonną ścianę domu. Stąd opcja miskant i hortensja lub dwa miskanty jako taka ściana zielona. Ta część za ławką ma 1.2 głębokości i ok. 1.8 szerokości. Tylko czy miskant wytrzyma w cieniu/półcieniu? I chyba muszę mieć coś średniej wysokości tak do 1.5 metra aby nie przytłoczył. Tam jest już wsadzona jedna Little Lady. Może drugą dać. Ona z tych niższych. Albo ML - ładnie w półcieniu sobie radzi i nie jest mega wysoki. Co myślicie? Docelowo zamiast ławki chciałabym stoliczek i krzesło takie z metalu lekko romantyczne w klimacie. Coś w tym stylu LINK Patrząc na domek narzędziowy docelowo kielichowiec posadzony w rogu przysłoni mi drewutnię. I tak jakoś tylko ta ściana mnie martwi. Brakuje odrobiny przytulności.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:06, 26 wrz 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

nasuwa mi się pytanko Który to miskant tak Ci pięknie miotełkami srebrzy przy tarasie? Dojrzewam do kupna któregoś i znowu zbieram typy

Nie pamiętam już planu nasadzeń przy tarasie. Najprawdopodobniej będzie to miskant Kleine Fontane albo Krater. Średni wzrost i fontannowy pokrój.

Wsadzałam kiedyś jakiegoś zawilca, ale w kolejnym sezonie się nie pojawił. U mnie jest dość ciężka gleba. Muszę doczytać o jego wymaganiach.
Przerwa na kawę... 22:50, 25 wrz 2018

Do góry
Dziś udało mi się skończyć obsadzanie jednej z 2 rabat na tyłach. Ilość doniczek z roślinkami drastycznie zmalała. W końcu. Został mi środek jednej rabaty i kawałek boku. Środek w który miał iść cis ale... zamarzył mi się tam miskant i 2 hortki albo coś takiego bardziej pionowego. Albo 2 miskanty. No i jestem w kropce. Bo cisa nigdzie indziej nie wsadzę chyba, że w doniczkę. Dużą donicę właściwie. I co tu teraz zrobić? Zdjęć nie zrobiłam bo kończyłam sadzenie po ciemku. Może jutro wrzucę jak ogarnę teren z bałaganu.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:48, 25 wrz 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Haniu i znowu po obejrzeniu zdjęć nasuwa mi się pytanko Który to miskant tak Ci pięknie miotełkami srebrzy przy tarasie? Dojrzewam do kupna któregoś i znowu zbieram typy
Zawilce są piękne. Zdobią całe lato intensywnie zielonymi, pięknymi liśćmi, a kwiaty mają urocze. Miałam bladoróżowego, a w tym roku nabyłam białego Whrilwind i karminwego Margarete - i ten skradł moje serce
P.S. Ach, jak ja lubię dyniową...Tylko niestety w moim domu tylko ja..więc rzadko się pojawia
Lawendowy zawrót głowy 16:27, 25 wrz 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
Fidek wymiata
a ja myślalam ze tylko mój mały gnojek lubi sie tarzac po skoszonej trawie
rozplenice piękne i ten miskant??!!! jaki to?

To miskant Huron Sunrise . Mam nadxieje ze myślimy o tym samym bo nie zacytowalas fotki ))
Małymi kroczkami do celu... 21:21, 24 wrz 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
Paula no widzisz bo ja ogólnie to miła jestem
zimnica okropna
u mnie jakieś przeziębienie panuje
mam nadzieję że po dzisiejszych wiatrach u ciebie szkód brak
a ten twój miskant wygląda jak moja graziella
jutro jakieś foty wstawię kilka jeszcze pstryjnęłam przed tą wichurą
macham

Kamilka jako takich strat nie ma, wywiało mi tylko chryzanteme z doniczki, róże straciły wszystkie kwiaty, cały dzień nie było internetu no i pół nocy nie przespałam, bo mi markiza w okno uderzała, ale ogólnie jest ok no właśnie kojarzę,że razem chyba u F. go zamawiałyśmy, znalazłam etykietę i to on. Na zdjęcia czekam przebierając nóżkami
Rozpoznawanie traw 14:52, 24 wrz 2018

Do góry
Kupiony jako Miskant Gold Bar, znajoma wczoraj stanowczo stwierdzila ze to zebrinus. Zastanawiam sie w takim razie czy oby bedzie mial wysyarczajaco duzo miejsca, to mloda roslina niedawno wsadzona-moglabym jeszcze przesadzic.
Lawendowy zawrót głowy 14:49, 24 wrz 2018

Do góry
Fidek wymiata
a ja myślalam ze tylko mój mały gnojek lubi sie tarzac po skoszonej trawie
rozplenice piękne i ten miskant??!!! jaki to?
Małymi kroczkami do celu... 14:42, 24 wrz 2018

Do góry
Paula no widzisz bo ja ogólnie to miła jestem
zimnica okropna
u mnie jakieś przeziębienie panuje
mam nadzieję że po dzisiejszych wiatrach u ciebie szkód brak
a ten twój miskant wygląda jak moja graziella
jutro jakieś foty wstawię kilka jeszcze pstryjnęłam przed tą wichurą
macham
Przerwa na kawę... 18:08, 23 wrz 2018

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Trawnik bedxie jak z bajki pogoda sprzyja .

Memory mam i planuje go wymianie za variegatusy u mnie bo mnie wkurzają.
podoba mi się Memory i to bardzo ale ogromny jest. Nie na mój ogród. W ramach testów na moich chłopakach kupiłam miskant Little Miss czy jakoś coś tak z nazwy i rozplenicę niską małą. Jakaś trawiasta się zrobiła ta rabata z tyłu. Obawiam się, że to nie był dobry pomysł ze względu na niewielką ilość słońca jaka tam dociera. Zobaczymy za rok. W sumie zawsze można coś zmienić. Na razie prace na rabatach trwają. Mój front robót przedstawia się tak - no niezły sajgon

Małymi kroczkami do celu... 12:52, 23 wrz 2018

Do góry
MonikA napisał(a)
Albo miskant kleine fontane, silberpinne, adagio?

Monia adagio zamówiłam wiosną jeszcze malutki, silberpinne na pewno nie miałam, więc albo to Kleine fontane albo graziella, ale chyba ten drugi o ile dobrze kojarzę
Małymi kroczkami do celu... 12:18, 23 wrz 2018
Do góry
Albo miskant kleine fontane, silberpinne, adagio?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:32, 22 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)
OMG, co to się dzieje! Za chwilę obojętnie jaki miskant będzie miał etykietę Gracilimus... Też jestem za zmianą tych pseudogracków

No właśnie, OMG!
Dam im jeszcze rok.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:31, 22 wrz 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

Nie mam gracka chyba juz ale one sa sztywne raczej
Jak miskant się pokłada to chyba raczej tak ma i juz
Ja mam np takie silberfeder, nie lubie tego, musiały dostać łukowate podpory

Pieknie sztywne są malepartusy, memory, silberspine, kleine fontan

Te moje powiązane wyglądają trochę lepiej ale jednak nie o to chodzi by je trzeba było wiązać...
Dzięki Kasiu za nazwy sztywnych odmian. Ten Kleine Fontan pewnie wygra .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:44, 21 wrz 2018

Do góry
OMG, co to się dzieje! Za chwilę obojętnie jaki miskant będzie miał etykietę Gracilimus... Też jestem za zmianą tych pseudogracków
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies