Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

mrokasia 10:58, 08 paź 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ręce mi opadły po obejrzeniu prognozy na kolejny tydzień. 25 stopni i bez deszczu.

Muszę sprawdzić jaka prognoza u mnie, ale chyba dobrze, że wczoraj podlewałam .
Gruszka_na_w... 20:31, 08 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Dobrze, że gruszy nie kupiłaś - to jednak alejowe drzewo, kolumna wielka i piękna. Mam 5 i znam je dobrze z jednej poznańskiej ulicy. Stłoczyłaby Twój ogród i inne drzewa w takim układzie.

Swoje jabłonki kupowałam w Sosnowej. Ola rośnie dorodnie. Adirondack trafiła na trudne warunki pogodowe. W tym sezonie nie kwitła, ale ładnie się przebarwia jesienią.
Nie wiedziałam, że te grusze takie dorodne rosną.
Jeszcze nie starcza mi wyobraźni i wciąż jest dla mnie zagadką wygląd mego ogrodu z wysokimi drzewami. Te największe skupiłam w narożnikach. Pięknie przebarwia się lilak węgierski.

Miłośnikom niewielkich drzew (do 8 m) polecam klon Henry'ego. W przeciwieństwie do ussuryjskiego przebarwia się niezwykle subtelnie.

Widać różnicę?

Zza chaszczy zaczynam chyba przypominać turecki dywan.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
jolanka 20:50, 08 paź 2018

Haniu, ta jabłonka Adirondack to jak u. Izbie rośnie. Mam ją ale jeszcze malutką i nie wiem ile jej miejsca zostawić
Gruszka_na_w... 20:51, 08 paź 2018

kwartet napisał(a)
Hania jak ty to wszysto na czuja sadziłaś, to ja też chcę takiego czuja mieć.
Ale ogniśćie,spacerkiem powolutku się przeszłam, że też ty tak daleko ogródkujesz(tu następuje wzdechnięcie).

Gdyby tuż powojenne losy mego Pana Ojca nie rzuciły go z Warszawy na Ziemie Odzyskane...Tworzycie wspaniałą grupę ogrodniczo zakręconych.

Bałam się inspirowania tzw. pinami. Kogoś nawet przed takim czymś ostrzegałam. Na zdjęciach najczęściej rabata pokazywana jest w apogeum swojej świetności. Nie wiadomo, jak wyglądała miesiąc wstecz i jak będzie wyglądała za miesiąc.

W planowaniu odnosiłam się do 4 pór roku i na takim myśleniu najbardziej stratne okazało się lato.

Gdyby ktoś szukał niskiej krzewinki na przód rabaty, to polecam żylistek wysmukły Nikko. Delikatnie kwitnie w czerwcu. Teraz ładnie się przebarwia. Dobrze reaguje na cięcie. Na dole zdjęcia go widać.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:55, 08 paź 2018

jolanka napisał(a)
Haniu, ta jabłonka Adirondack to jak u. Izbie rośnie. Mam ją ale jeszcze malutką i nie wiem ile jej miejsca zostawić

Mam ją od zeszłego sezonu. To kolumnowa jabłonka. Miskant ma pióropusze na wysokości powyżej 2,5 m.

Gruszka_na_w... 21:02, 08 paź 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
A ja tylko raz przycięłam New Dawn na frontowej zeszłej jesieni i zmarzła. Żalu nie było, bo i tak szła do przesadzenia ale jednak. Chyba, że z grzeczności tak zrobiła... Kolory pyszne u Ciebie, u nas na Mazowszu zielono No, od dwóch dni obserwuję powolne przebarwianie lipy i dębu przed domem. Tak, że ten, jesień idzie...

New Dawn to tzw. żelazna róża. Stara odmiana. Teoretycznie powinna znieść wszystko. U mnie była najbardziej chorowita, nie chciała powtarzać kwitnienia i od czerwca była w czarnych plamach. Cięcie to była katorga z powodu potężnych kolców. Wyciepałam wszystkie 4. Twoja nie przemarzła z powodu cięcia.
Aktualny stan ściętolistnego (bardzo przypomina ambrowca)- co na niego patrzę, to od razu myśl biegnie do drewnianego domku z bala. I ostatnie różyczki. Tę muszę mocno okopczykować. Przemarzła do ziemi mimo sąsiedztwa zimozielonych.

jolanka 21:03, 08 paź 2018

Dzięki Haniu, moja nie przebarwia się tak pięknie, jest zielona ale ma niesamowitą ilość malutkich jabłuszek. Hmm, jest ażurowa więc chyba przesadzę ją pod jakiś iglak aby lepiej się odbijała kolorystycznie
Gruszka_na_w... 21:08, 08 paź 2018

mikina34 napisał(a)
Haniu, u Ciebie faktycznie bajecznie kolorowo, u mnie ambrowiec na razie odrobinkę żółtego załapał, za to czerwieni się klon brandywine, wpada (jak sama nazwa wskazuje) w wino . Reszta jak na razie podsycha zamiast się przebarwiać
Biegnę do Pszczółki w kwestii drzewek ozdobnych

Na tego klonika sporo osób miało chrapkę. Mam nadzieję, że Ewa dobrze doradzi i będziesz zadowolona.

Rozplenice zasychają.

Gruszka_na_w... 21:23, 08 paź 2018

mrokasia napisał(a)

Muszę sprawdzić jaka prognoza u mnie, ale chyba dobrze, że wczoraj podlewałam .

Bardzo dobrze zrobiłaś.
Dzisiaj recenzowali w prasie dokument prognozujący zmiany w Polsce spowodowane ociepleniem klimatu (prognoza 30-letnia)i ich wpływ na przemysł, rolnictwo i codzienne życie. Cała centralna Polska będzie pustynnieć- przewidywane opady to 400 mm rocznie, Pomorze to będzie region huraganów, w Małopolsce będą osuwiska ziemi spowodowane gwałtownymi opadami.
tulucy 22:23, 08 paź 2018

Ależ u Ciebie kolorowo, intensywnie... Rewelacyjnie