Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Moje nieplony :) 21:28, 15 lut 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Witam się i ja Pięknie już masz, lawenda coś pięknego i ta obsadzona skarpa, super będę podglądać jeśli pozwolisz Pozdrawiam

Dziękuje! zapraszam
Moje nieplony :) 20:36, 15 lut 2017

Do góry
Witam się i ja Pięknie już masz, lawenda coś pięknego i ta obsadzona skarpa, super będę podglądać jeśli pozwolisz Pozdrawiam
Lubię go :) 16:31, 12 lut 2017

Do góry
Następna część ogrodu to skarpa wokół domu , nie mam dobrych zdjęć ,ale jakiś pogląd wizualny jest: głównie są liliowce tworząc wstążkę wijąca się , irga ,kosodrzewiny, rododendrony, berberysy i iglaki,
agro musiała być ze względu na obsuwanie się ziemi

Moje nieplony :) 21:03, 10 lut 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Hej Beatko,

Wszystko mi się w Twoim ogrodzie podoba:
i skarpa,
i schody niestandardowo płaskie i szerokie,
i drewniane ogrodzenie sadu,
i widoki cudowne,
i strumyk (Ewa-Pszczelarnia też ma ślicznie strumyk wart Twojej uwagi)

Danusia piękne faliste rabaty Ci rozplanowała od frontu i Beth Chatto słusznie poleca.

Wiesz, że najbardziej znanym osiągnieciem Beth był "gravel garden"? Ogród założony w miejscu dawnego parkingu, gdzie na pół metra głębokości był wbity żwir. W takich warunkach Beth założyła cudowny ogród, który nigdy nie jest podlewany!
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860103587/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860088124/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860088022/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860088009/

Dziękuję Ci Asiu za miłe słowa!
Schody są zrobione prowizorycznie... by nie wspinać się po skarpie do domu
ogrodzenie wokół sadu i warzywniaka- przed zwierzętami... bo niestety jeszcze nie mamy ogrodzonej działki.
Jeszcze mnóstwo pracy przed nami.
A o Pani Beth..już sporo czytałam
Suche ogrody wprost uwielbiam...do tych wodnych i podmokłych dopiero powoli się przekonuje...
Moje nieplony :) 20:46, 10 lut 2017

Do góry
Hej Beatko,

Wszystko mi się w Twoim ogrodzie podoba:
i skarpa,
i schody niestandardowo płaskie i szerokie,
i drewniane ogrodzenie sadu,
i widoki cudowne,
i strumyk (Ewa-Pszczelarnia też ma ślicznie strumyk wart Twojej uwagi)

Danusia piękne faliste rabaty Ci rozplanowała od frontu i Beth Chatto słusznie poleca.

Wiesz, że najbardziej znanym osiągnieciem Beth był "gravel garden"? Ogród założony w miejscu dawnego parkingu, gdzie na pół metra głębokości był wbity żwir. W takich warunkach Beth założyła cudowny ogród, który nigdy nie jest podlewany!
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860103587/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860088124/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860088022/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860088009/
Ogród wśród pól i wiatrów 09:05, 10 lut 2017

Do góry
Ananasek napisał(a)
Tak. bardzo chętnie... wówczas będę mogła się zrewanżować Mam obiecaną irgę

Super super, irga się przyda na skarpę W sumie to ciekawa jestem jak tam moja skarpa przetrwa pierwszą zimę. Jak irga przezimuje, wrzosy, rozplenice. Jeśli wrzosy okażą się współpracować to je wprowadzę w większej ilości na skarpę.
Moje nieplony :) 12:19, 07 lut 2017

Do góry

Wokół tarasu: strona południowa i susza, idealna dla lawendy:

i druga strona: rabata do przeróbki:

Skarpa od dołu, prawa strona , obsadzona irgą major i wszystkim co popadnie ...koniecznie trzeba zrobić tu porządki!

Lewa strona skarpy: kosodrzewina i trzmielina fortune'a emerald gold i 'emerald gaiety' i wiosenne skalniaki

Na razie tyle zdjęć
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:52, 07 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

co to są dwie czarne kropy nad napisem skarpa? I niebieskie?

Drzew masz za mało.

Ogród nie jest jeszcze dokończony, działam powoli i nie chcę sądzić czegoś co nie będzie pasowało do całości dlatego właśnie bardzo proszę o pomoc.

Czarne kropy to studzienki kanalizacyjne a niebieska to studnia której nie używam( może przyda się kiedyś do podlewania ogrodu? )
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:18, 07 lut 2017

Do góry
horcia napisał(a)

Linia przerywana to (jeszcze nie chcemy się oddzielać) granica działki

co to są dwie czarne kropy nad napisem skarpa? I niebieskie?

Drzew masz za mało.
Ogród w remoncie 14:58, 06 lut 2017

Do góry
Moje plany nie uwzględniają oczka i skarpy przy nim oraz takiej małej rabaty przy jabłonce. Skarpa była widoczna na 14 i15 zdjęciu a to oczko i wspomniana rabata
I tak pi razy drzwi na planie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:07, 02 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trzeba trochę te linie dopracować, a w paincie jest trudno.

Danusiu, i w paincie jest trudno i później w terenie też...

...ale ogólnie cieszę się że w miarę sensownie to porysowałam. ...Kurcze ta skarpa i spadek terenu w stronę strumyka jest trochę dla mnie uciążliwy. Czasem zazdroszczę dziewczynom z ogrodowiska tych równiutkich ogrodów Jak trochę popracuje nad ogrodem może w końcu odważę się założyć własny wątek...

Ps.Po raz kolejny DZIĘKUJĘ!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:54, 02 lut 2017

Do góry
Ananasek napisał(a)
Danusiu, wolnej chwili narysowałam plan całej swojej działki. Naniosłam na niego część którą mi zaprojektowałaś i dorysowałam rabaty które chcę zrobić z tyłu domu.
Czy to, co ja nabazgrałam łączy się logicznie z Twoją propozycją??

Mam na działce dwa rzadko spotykane w ogrodach problemy/zalety (?) Otóż skarpa i ciek wodny. https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/79/798250/original.jpg
Skarpa robi ok. 1,5m różnicy w poziomach. Natomiast ciek wodny płynie tylko wiosną i przy większej ulewie. Na długości 5m położyliśmy nawet rurę, by go zamaskować i zrobić miejsce na altanę.

Trzeba trochę te linie dopracować, a w paincie jest trudno.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:56, 02 lut 2017

Do góry
Danusiu, wolnej chwili narysowałam plan całej swojej działki. Naniosłam na niego część którą mi zaprojektowałaś i dorysowałam rabaty które chcę zrobić z tyłu domu.
Czy to, co ja nabazgrałam łączy się logicznie z Twoją propozycją??

Mam na działce dwa rzadko spotykane w ogrodach problemy/zalety (?) Otóż skarpa i ciek wodny. https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/79/798250/original.jpg
Skarpa robi ok. 1,5m różnicy w poziomach. Natomiast ciek wodny płynie tylko wiosną i przy większej ulewie. Na długości 5m położyliśmy nawet rurę, by go zamaskować i zrobić miejsce na altanę.
Ogród na piasku i z wielkim murem 12:39, 31 sty 2017

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Żeby zająć się czymś pożytecznym , przejrzałam zdjęcia tych rabat, które wymagają rekonstrukcji.
W pierwszej kolejności rabata na stronie południowo-wschodniej, w pewnym sensie skarpa, przylegająca do budynku od strony ogrodu zimowego. Panuje tam nieład i wcale nie jest on artystyczny, wszystko co się przypadkowo tam znalazło musi zniknąć (z małymi wyjątkami)

Tak oto ona wyglądała latem

Alu, ja proponuję szpaler trzmieliny fortune'a Emerald Gold (po łuku), można ciąć w kulki, podsadzić ją żurawkami, albo na płasko niebiesko-kwitnącym żagwinem. Za trzmieliną perowskią, na przemian z jeżówkami. Juki dać w róg.
Ogród na piasku i z wielkim murem 16:29, 29 sty 2017

Do góry
Żeby zająć się czymś pożytecznym , przejrzałam zdjęcia tych rabat, które wymagają rekonstrukcji.
W pierwszej kolejności rabata na stronie południowo-wschodniej, w pewnym sensie skarpa, przylegająca do budynku od strony ogrodu zimowego. Panuje tam nieład i wcale nie jest on artystyczny, wszystko co się przypadkowo tam znalazło musi zniknąć (z małymi wyjątkami)

Tak oto ona wyglądała latem

Lubię go :) 23:25, 26 sty 2017

Do góry
Pokażę po kolei moje rabaty, doliczyłam się ich 6 + te przy tarasie, skarpa wokół domu i nasadzenia wokół działki.
Wszelkie funkcje ogrodu: wypoczynkowo-użytkowe mam nietypowo bo przed domem, z tyłu domu jest tylko wąski pasek. Więc chcę stworzyć zasłony roślin odgradzając się od drogi, a mam jeszcze warzywniak i sad. Dużo do ogarnięcia i dosyć spory teren. Nie mam za dużo zdjęć, te co wstawiam są z września 2016, ale mam nadzieję nadrobię w tym roku.
...uDany ogród 16:09, 26 sty 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Kasiu, ja mam drut kolczasty prowadzony na 2 albo na 3 rzędy. Zwierzyna nie jest głupia. Najpierw idzie przewodnik i on może się trochę pokłuć. Widziałam jak jeleń próbował "pełzać" pod drutem a drugi mu pomagał podnosić. Zrezygnowali obaj.

Inna sprawa, że u mnie nie mają jak zawisnąć, bo nie podskoczą (skarpa). Jak się zwierzyna pokłuje to się nauczy, podobnie jak przy pastuchu.

Przepraszam za wpis radykalny ale ja mam na co dzień do czynienia z nią . Ona ma instynkt samozachowaczy a ja instynktownie się bronię.

Nie masz za co przepraszać i wcale nie uważam wpisu za radykalny. Każda z nas ma jakieś doświadczenia i znakomicie, że możemy się nimi wymieniać.

Też miałam problemy z sarnami, łosiami, zające na porządku dziennym. Raz przegalopował mi na skos przez ogród mały tabun koni, 11 sztuk. Dziki są też, ale na szczęście jeszcze nie weszły do ogrodu, chociaż chodzą blisko.
Teraz na szczęście mam już prawie cały ogród zamknięty. Nie ma furtek i bramy, ale widać okoliczne dzikusy nie zauważyły
...uDany ogród 15:53, 26 sty 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Kasiu, ja mam drut kolczasty prowadzony na 2 albo na 3 rzędy. Zwierzyna nie jest głupia. Najpierw idzie przewodnik i on może się trochę pokłuć. Widziałam jak jeleń próbował "pełzać" pod drutem a drugi mu pomagał podnosić. Zrezygnowali obaj.

Inna sprawa, że u mnie nie mają jak zawisnąć, bo nie podskoczą (skarpa). Jak się zwierzyna pokłuje to się nauczy, podobnie jak przy pastuchu.

Przepraszam za wpis radykalny ale ja mam na co dzień do czynienia z nią . Ona ma instynkt samozachowaczy a ja instynktownie się bronię.

Właśnie to zaobserwowałam u sąsiadów, przyszły kilka razy pokuły się i więcej tam nie chodzą.
Mają rozciągnięty drut w trzech miejscach na dole pomogło na dziki. Te póki co odpuściły.
Lisy też grasują, ale głównie przychodzą do kurnika u teścia...
Zwierzyny jest bardzo dużo, tylko szkoda że tak niszczą...

...uDany ogród 15:45, 26 sty 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Takie piękne i takie niedobre.

Drutu kolczastego bym w żadnym razie nie używała. Zwierzęta się pokaleczą, a przechodzić będą próbowały i tam.Mogą nawet zawisnąć na takim.
Ten pastuch jest bezpieczny. Kopie prądem, ale to nie jest grożne. Próbowałam. Ot, trzepnęło po palcach.
Za to skutecznie straszy i zwierzę nie forsuje takiego ogrodzenia ponownie. Psy myśliwskie tresuje się z pomocą obroży. Prędzej się uczą.

Sprzeczność w ogrodzie 16:44, 22 sty 2017

Do góry
Kilka zbliżeń...to jest ten pas 15m metrów tuji przy czym na tym zdjęciu pod samym płotem na całej długości są paprocie a za płotem 12 letnie tuje....przed paprociami jest skarpa i rów z wodą..potem po lewej droga...m chce zmienić ogrodzenie zlikwidować tę skarpę i przesunąć płot w stronę drogi prawie tak jak wyżej ma sąsiad....to rodzi problem po drugiej stronie gdzie kiedyś zostawiliśmy tyle luzu między płotem a tujami (obecny luz jest na kolejnym zdjęciu).....teraz ta szpara się poszerzy o szerokość tej skarpy....tuje są za duże moim zdaniem by je przesadzić nie wiem co robić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies