Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Drimeth 15:54, 02 mar 2017

Elu, też mam Lagunę. Dwie sztuki. To ich pierwsza zima u mnie. Jak na razie wyglądają całkiem dobrze.
ElzbietaFranka 18:50, 02 mar 2017

Szukając zdjęć mojej róży "laguna" znalazłam żabcię.
Co roku jedna żabka przybywa w 2016 miałam 3 żabki.

Jeszcze coś znalazłam w Piasecznie przed Sądem.

Jemiołę zbierano w dniu zimowego przesilenia dnia z nocą, a także na przełomie wiosny i lata. Bożonarodzeniowa choinka zastąpiła w XVII wieku zawieszaną wcześniej u powały jemiołę.

Pędy jemioły sprowadzały do domu szczęście i bogactwo, spełniały ludzkie życzenia i marzenia.
Na Mazowszu też zbierano jemiołę zimą i kadzono nią około ule w wigilię.
pestka56 23:08, 02 mar 2017

nie wiedziałam o tej jemiole

W Ustanowie jest małe centrum ogrodnicze Green Serwis.
W Runowie Grąbczewscy. Nie byłam, ale dużo dobrego słyszałam o tej szkółce.
W Konstancinie Ulińscy, niedaleko Domu Artystów Weteranów.
W Słomczynie jest Green Garden.
ElzbietaFranka 23:37, 02 mar 2017

U mnie w domu na święta nie ma jemioły od kiedy przewróciłam sie na ulicy na owocu jemioły wiesz jakie sę śliskie ślimate.

Kasiu przyznam szczerze, jak widzę szkółkę z małym ogródkiem to nawet nie wchodzę. Świadczy to o tym, że nie są to fachowcy.

W Runowie byłam co roku kilka razy, dużo od nich brałam prawie wszystkie tuje Brabanty i Szmaragdy. Ten lasek brzozowy to nich. Skarpa z kurnikami, lawsonami przy trawach, modrzewie kręcone, lilak Polobin to od nich. Mają dobry towar ale drogi.
W Runowie to hektary dostaniesz wszystko, jak nie mają to sprowadzą. Tam mnie znają zostawiłam tam duzo forsy. Jak bierzesz dużo to dostarczają darmowo na miejsce..

W Konstancinie, byłam stamtąd mam rododendrona i kocimiętki te co tak ładnie kwitną też mają dużo roślinności.

Dużo roślin mam z Melona (tuje, ten klon czerwony przed domem, zółtą magnolię, wiele roślin przy stawie).

Z Żabieńca mam sosny czarne bardzo ładne dobry dostawca , i jakieś tam drobiazgi.
Kasya 07:01, 03 mar 2017

Ja w Runowie nigdy jeszcze nie byłam bo co zapytam o cenę mailowo to załamka
A najbliżej nam do Ulinskich i Acrocony /drogo/
Ale mam tez inne ulubione źródła
Często w Zamojskich bywam, można płacić kartą

Musimy się umówić w szkółce kiedyś
Rosa 07:48, 03 mar 2017

Kasya napisał(a)
Ja w Runowie nigdy jeszcze nie byłam bo co zapytam o cenę mailowo to załamka
A najbliżej nam do Ulinskich i Acrocony /drogo/
Ale mam tez inne ulubione źródła
Często w Zamojskich bywam, można płacić kartą

Musimy się umówić w szkółce kiedyś

Byłam w Acroconie i kupiłam tam rośliny, których nigdzie nie mogłam dostać. A co do cen to tak napiszę, cyprysy rzadkich odmian (specjalnie po nie pojechałam ) były w cenach po kilkanaście zł, krzewy szczepione na pniu ciut wyższe ceny, ale nie wygórowane ok. 30 zł. Berberysy też po kilka, kilkanaście zł w zależności od wysokości i mnóstwo odmian do wyboru i do koloru. Żurawki drogie, ale bardzo dorodne i od razu zrobiłam z każdej po kilka sadzonek. Porównując do ofert na allegro i nędzy, którą wysyłają oraz do CO u mnie po drugiej str. Wa-wy, to ta szkółka jest sprzedaje piękne i dorodne a co najważniejsze zdrowe rośliny.
Makao_J 10:57, 03 mar 2017

Czy wybieracie się do Nadarzyna na dni zieleni 08.04.2017??
Aurelllia 11:08, 03 mar 2017

Ela mówisz o tym Melonie przy Puławskiej ?
Aurelllia 11:12, 03 mar 2017

Rosa napisał(a)

Byłam w Acroconie i kupiłam tam rośliny, których nigdzie nie mogłam dostać. A co do cen to tak napiszę, cyprysy rzadkich odmian (specjalnie po nie pojechałam ) były w cenach po kilkanaście zł, krzewy szczepione na pniu ciut wyższe ceny, ale nie wygórowane ok. 30 zł. Berberysy też po kilka, kilkanaście zł w zależności od wysokości i mnóstwo odmian do wyboru i do koloru. Żurawki drogie, ale bardzo dorodne i od razu zrobiłam z każdej po kilka sadzonek. Porównując do ofert na allegro i nędzy, którą wysyłają oraz do CO u mnie po drugiej str. Wa-wy, to ta szkółka jest sprzedaje piękne i dorodne a co najważniejsze zdrowe rośliny.

Acrocona jest super dla mnie ma tylko jedną wadę - jak chcesz coś orginalnego to drogo niestety :/, ale jak ktoś chce zdrową, bez chorób i szkodników roślinę to naprawdę warto To szkółka z wieloletnim doświadczeniem Bardzo polecana na praktyki na studiach Ja np kupiłam w zeszłym roku tam rododendrona " Polarnacht" - zdrowy, pięknie obficie kwitł
Aurelllia 11:15, 03 mar 2017

Makao_J napisał(a)
Czy wybieracie się do Nadarzyna na dni zieleni 08.04.2017??

Ja normalnie nie mogę wchodzić na forum i czytać, bo co wchodzę to o jakiś targach, dniach zieleni informujecie - a mnie tak korci, żeby jechać , a jak zwykle nie wytrzymam nakupię czegoś a potem portfel pusty na długo