Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Przedogródek Agniechy973 22:20, 22 mar 2012

Do góry
Magnolio, miałam do Ciebie pytanie, ale chyba gdzieś umknęło, bo to było w ten dzień, gdy biegłaś do lekarza z synkiem, więc powtórzę się:

magnolia napisał(a)
(...)
Ale też można zostać przy 1 odmianie róż, do tego ładne zadarnienie z niskich bylin. Kurcze, tu też mi nie pasuje ramka bukszpanowa, bo na kolistej rabacie ma być taka naturalistyczna kompozycja, na drugim kole też trzeba będzie nawiązać stylem do koła pierwszego,a ta ramka jest taka klasyczna. też bym dałam kule jako akcent

Magnolio, tu rozprawiałyśmy o różance, ale zaciekawiło mnie to zdanie, że w drugim kole trzeba będzie nawiązać stylem do pierwszego. Czyli w stylu tej rabaty T. S-S? Jakie rośliny wchodzą tam w grę? Trawy ozdobne z czymś jeszcze czy może być większa swoboda nasadzeń? Co prawda nie będę w tym sezonie tu działać, ale jak już mnie coś zaciekawi, to nie mogę przestać myśleć. Rozjaśnisz trochę jak znajdziesz czas? Acha i tam miałam przesadzić moją magnolię stellata.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:20, 22 mar 2012

Do góry
Marzenko, oczywiscie każdy z nas ma inne poczucie estetyki. Ja nie mam swojego ulubionego stylu ogrodowego. Podobają mi się bardzo różne ogrody, a jak projektuję to ważne są preferencje "inwestora".
A tu mogę sobie poszaleć jako "edukator". Niezależnie od mojego stosunku do gabionów (niektóre mi się jak widać podobają, lubię też takie z żartem np. wypełnione doniczkami lub butelkami http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=36927, ale to rozwiązanie specyficzne, bardziej wystawowe), to jednak niektóre rozwiązania nie są godne polecania jako wzorce. Tak sadzę o tym rozwiązaniu na zdjęciu.
Nie piszę natomiast o Twoim gabionie/gabionach Malkul, bo nie mam pojęcia jak wygląda. Ale domyślam się, że Magnolia wszystko odpowiednio skomponowała. Trawy i jarzmianki (o ile pamiętam) mogą świetnie przełamać / podkreślić surowość gabionu. Pozdrawiam.
Przedogródek Iny 18:24, 22 mar 2012

Do góry
witaj Ino. wydaje mi się że propozycja Ewalm jest super. W poprzednim pomyśle tworzył się długi kąt ostry miedzy rabatą-skarpą a rabatą planowaną. Nie byłby ładny.
Teraz jest lżej, proporcje ładniejsze. I zawijasek, który mógłby być tu głównym, dominującym rytmem. Fajnie
Tylko wyciśnij z Ewalm nasadzenia, albo info w jakim kierunku pójść.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 13:41, 22 mar 2012

Do góry
na razie nie można- jest na etapie ciężkich prac ziemno-podjazdowych.
Jest tez część mniej budowlana, ale też mocno na etapie pierwotnym.
Przedogródek Agniechy973 13:38, 22 mar 2012

Do góry
często sadzi się nawet co 1metr, ale jak ma być swobodnie i 3 szt, to ok 140-160 cm.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 09:58, 22 mar 2012

Do góry
Dzięki Malkul-.niestety też chorują ( choć mogłyby nie chorować, byłoby prościej)

Agata- nie chciałam Cię urazić, ani wykluczyć z dyskusji. Może tak zabrzmiało, bo pisałam szybko, 'na wydechu'. Pisz, pisz proszę

Nesa- dzięki. To tylko propozycja na układ i dobór gatunków, jeszcze nie widzę tego ułożonego, zgranego ze sobą.
Mój ogród :) 08:32, 22 mar 2012

Do góry
Fajna propozycja Sylla.
Bardzo mi się podoba.
Jedyne co bym zmieniała, to szpaler drzew, tych czerwonych- dałabym wyższe, żeby zdjąć tak wyraźną dominację domu na działce. Żeby się wtopił w otoczenie. Np grujeczniki- wyższe, a lekkie, nie dają mocnego, głębokiego cienia
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:47, 21 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Jeszcze coś- Ty jako osoba w wieku rozrodczym i płci wiadomej nie powinnaś pryskać żadnymi preparatami. Oczywiscie to preprat typu 'light', więć można uznać że tu nie ma ryzyka, ale na przyszłość pamiętaj o tym dla kolejnych ślicznych pożeraczy gofrów

Czy można mówić o jakimś pokrewieństwie poglądów?

Ewa, Danusia, Magnolia pozdrawiam!
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 20:35, 21 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
pewnie.
Mnie natomiast coś bierze. Jakies choróbsko paskudne.
Pa

U to fatalnie, a myślałam że wiruski nie chorują Buźka dla Ciebie
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 20:16, 21 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
tak sobie myślę że można do tej przestrzeni wybrać kilka gatunków o mocnych cechach w określonej porze i obsadzić tylko nimi w kilku miejscach każdy. Wtedy mamy dominujące plamy , wyraziste, piękne.
Z drzew- serby i coś- np brzozy, wiśnie..
- na zimę-derenie
- na późne lato i jesień- hortensje i miskanty, może jeszcze rozplenice
- na późn a jesień- berberysy Green C, może do tego jeszcze Erecta
-na późną wiosnę- może jaśminowce , niższe odmiany - Belle Etoille? czy o podobnej sylwetce, tawuły brzozoslistne, tawuła japońskie ( 1 czy 2 odmiany)
- na wiosnę wczesną- Lilaki meyrea Palibin, albo jakieś tawuły-nippońska, trójłatkowa , czy obiela The Bridge.
Do tego akcenty- takie jak perukowiec czy coś , no i wypełniacze- np byliny, krzewinki czy trawki do zadarnienia pod krzewami.

i Ty Magnolio masz to wszystko w oczach??!! wielki szacunek!
Agnieszka, będziesz mieć piękny ogród!!
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 14:39, 21 mar 2012

Do góry
pewnie.
Mnie natomiast coś bierze. Jakies choróbsko paskudne.
Pa
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 13:42, 21 mar 2012

Do góry
dereń kousa to bardzo piękna, ozdobna i delikatna rzecz. Mi byłoby szkoda go wsadzać w cień i tak mało uczęszczane miejsce. Zamiast niego mozna posadzić niedroga sadzonkę choiny kanadyjskiej. Przy ogrodzeniu, jako taki strażnik przejścia. Do tego bluszcz i tyle. Spokojnie, estetycznie, praktycznie i prosto.

wklejam. Na rysunku trochę to wyszło za miękko, ale w realu powinno być ok To kóleczko to ewentualna choina kanadyjska

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:32, 21 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Jeszcze coś- Ty jako osoba w wieku rozrodczym i płci wiadomej nie powinnaś pryskać żadnymi preparatami. Oczywiscie to preprat typu 'light', więć można uznać że tu nie ma ryzyka, ale na przyszłość pamiętaj o tym dla kolejnych ślicznych pożeraczy gofrów

To u Agniechy to tylko prawda wirusku
No chyba masz rację tym bardziej że już pracujemy nad tym małym pożeraczem gofrów, lodów, ciasteczek i kanapeczek
Przedogródek Agniechy973 21:05, 20 mar 2012

Do góry
malkul napisał(a)
Cześć Aga Dawno mnie nie był. Ale stron naklepalyście, ciężko nadrobić
Piękne zakupy poczyniłaś widzę!! I praca wre. Gratulacje.
Bardzo ciekwie to z maglnolią wymyśliłyście. Magnolia gdzies oststanio napisała, że jest jak wirus komputerowy-uśmiałam sie bo przecież jak już raz w sercu zawita to się za nią potem bardzo tęskni.

To prawda. Ja czasem nie mam potrzeby zapytania o coś, a mam chociaż ochotę kontakt nawiązać. Zawsze można coś ciekawego usłyszeć. Taki nasz miły wirusek. )
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:56, 20 mar 2012

Do góry
lecę do moich pożeraczy kanapek i ciastek. Pa
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:53, 20 mar 2012

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:42, 20 mar 2012

Do góry
Malkul ale wpis zrobiłaś u Agniechy jako komentarz do moich żartów o wirusie. Aż się zarumieniłam.
Świetna jesteś! Widzę że nogami przebierasz i coś byś podłubała, podziałała...Super że masz tyle zapału. Jeszcze trochę Kochana, już niedługo....
A jak Cię strasznie męczy ogrodowa mania, to może w dalekim od domu zakątku załóż matecznik, np traw. Trawy do jesieni wypięknieją, podrosną, niektóre da się podzielić....

Ogródkowe perypetie:) 14:37, 20 mar 2012

Do góry
hehehehehe ..... no tak wyszło na to że krzyczę to nie tak ..... To są moje przemyślenia , żeby było ładnie . Może Magnolia coś wymyśli co nas obie rozłoży na łopatki

Nie zmuszam do wiśni ...... absolutnie ..... Qrcze blaszka ..... Mam propozycję , zrób jeszcze kilka fotek tego miejsca ... w oddali , może z boku jednego i drugiego , żebyśmy mogły ocenić czy będzie dobrze czy raczej nie ..... Rany wolę mówić niż pisać
Przedogródek Agniechy973 13:56, 20 mar 2012

Do góry
Cześć Aga Dawno mnie nie był. Ale stron naklepalyście, ciężko nadrobić
Piękne zakupy poczyniłaś widzę!! I praca wre. Gratulacje.
Bardzo ciekwie to z maglnolią wymyśliłyście. Magnolia gdzies oststanio napisała, że jest jak wirus komputerowy-uśmiałam sie bo przecież jak już raz w sercu zawita to się za nią potem bardzo tęskni.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 10:38, 20 mar 2012

Do góry
tak, to łatwe zamknąć tu trawnik. Mogę Ci narysować, ale nie wiem kiedy- zaraz lecę z dzieckiem do lekarza, nie wiem kiedy będę w pracy, a potrzeba skanera żeby zeskanować i wkleić rysunek Tylko nie wiem czy kostka wykładać. Może lepiej zrobić ścieżkę- po płytach czy nawet z kostki na resztę posadzić bluszcz= hedera helix . Bo jest tam cień, prawda? W pierwszym sezonie będzie trzeba to pielić, ale potem już można zapomnieć o jakiejkolwiek pielęgnacji.
Kupisz kilka sadzonek większych, takich po 6-10 zł, a resztę w postaci gałązek które se ukorzenią dam Ci od siebie, albo od mojej Mamy.
Jedyny kłopot to wyczyścić tam i przygotować miejsce. Ale można tez robić to etapami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies