Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 12:56, 09 paź 2016

Do góry
Gwiazdnica może.
System automatycznego nawadniania 10:55, 09 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Za mało zraszaczy, tak muszą być dobrane aby dolewały do siebie, powinny być w każdym rogu a tutaj nie ma. Całkowicie niedobrze. Spójrz na górny trawnik. Tutaj całkowita porażka.

Nic nie ma po rogach, połączyłeś zraszacze i o dużym zasięgu i o małym. Nic nie dolewa do siebie.

Skasuj ten rysunek i zacznij od nowa. Od pustej kartki bo tutaj to nawet nie ma co poprawiać, wszystko trzeba od nowa zrobić.

Właśnie coś mi nie pasowało. To nie jest moja twórczość tylko pewnej firmy która takie projekty robi i sprzedaje materiał. Chyba muszę znaleźć inną firmę. Tak przy okazji podpytam o dysze prostokątne. Czy sprawdzają się?
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 18:57, 08 paź 2016

Do góry
Ta druga to może wejmutka?
To właśnie tu 18:56, 08 paź 2016

Do góry
Kiedy byłaś w Sissinghurst? Ja 3 października Widziałam astry, obłoki astrów
Żywopłot strzyżony z cisa 16:52, 08 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obornik musi być spróchniały, nie świeży.
Na dnie wymieszać z ziemią lekko.
Posadzić do ziemi ogrodowej wymieszanej z czymś z worków, lub z kompostem najlepiej.
Pozostałe punkty prawidłowo.

Zrobiłem jak powyżej, po 3 tygodniach pojawiły się objawy żółknięcia i obsypywania się igieł ...
Zaraz po posadzeniu podlewałem obficie, a od ok 2. tygodni jest bardzo deszczowo.
P. Danusiu co to może być? Co mam z tym zrobić?

Dziękuję

Rozpoznawanie nie zimujących w gruncie 16:25, 08 paź 2016

Do góry
Fajnie, że napisałaś. Ja nie miałam czasu szukać a nazwy nie znałam.
Brzoza - Betula 16:23, 08 paź 2016

Do góry
Dwie wersje cięcia, ale to tylko przymiarka, pamiętaj. Trzeba pień i rozgałęzienia patrzeć.
Jak napisałam w Twoim wątku, brzoza przycięta traci swój naturalny pokrój.. ale nie musi być brzydka. Dziś widziałam brzydko przycięte,a ładnie zabudowane i z daleka bardzo ładne.
Salvia - szałwia 16:17, 08 paź 2016

Do góry
Posadzić z ostnicą (Stipa), będzie rewelacja w słońcu.
Z miłości do brzozy ... 16:08, 08 paź 2016

Do góry
Dzisiaj znowu mysląc o tobie napotkałam przycięte brzozy, brzydko przycięte - grube kikuty było widać, ale brzozy z daleka wyglądały bardzo dobrze. Jak nie-brzozy Teraz co brzoza, to myślę Aggaa....i jej przycinanie
Kondziowy ogrod cz II 16:05, 08 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kondzio, w astrach jest moc Sama wczoraj zakupiłam 3 kolory A w Anglii to piałam z zachwytu nad obłokami astrów.

My z Anglii przywieźliśmy cały bagażnik astrów W Great Dixter i w Wisley był ogromny wybór
System automatycznego nawadniania 16:01, 08 paź 2016

Do góry
Za mało zraszaczy, tak muszą być dobrane aby dolewały do siebie, powinny być w każdym rogu a tutaj nie ma. Całkowicie niedobrze. Spójrz na górny trawnik. Tutaj całkowita porażka.

Nic nie ma po rogach, połączyłeś zraszacze i o dużym zasięgu i o małym. Nic nie dolewa do siebie.

Skasuj ten rysunek i zacznij od nowa. Od pustej kartki bo tutaj to nawet nie ma co poprawiać, wszystko trzeba od nowa zrobić.
Kondziowy ogrod cz II 15:58, 08 paź 2016

Do góry
Kondzio, w astrach jest moc Sama wczoraj zakupiłam 3 kolory A w Anglii to piałam z zachwytu nad obłokami astrów.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 15:56, 08 paź 2016

Do góry
Jak widać nawet nasionka procentują. Wielka jest moc nasionek Pozdrawiam.
Z miłości do brzozy ... 11:48, 08 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zdecydowanie fajny pomysł, bo kup kulki "Miriam" - do tego ciemne jeżówki i beżowa Stipa. Co prawda Stipa za bardzo nie zimuje (rozsiewa się potem w nieoczekiwanych miejscach) więc może lepiej Carex 'Evergold' ?

Danusiu cieszę się, że zaglądnęłaś i napisałaś do mnie
No to teraz mam dylemat, są dwie opcje kulki miriam, beżowa stipa (myślałam że stipa jest tylko jedna ) i jeżówki.
albo rozchodniki, rozplenica i .. nowłaśnie i co do tego?
Rabata jest dość wąska i w pełnym słońcu...

... aha no i póki co nawadnianie para ręczne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:24, 08 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Agaa dziękuję

Byłam wszędzie u Was, ale nie wszędzie napisałam. Walczę z różnymi przeciwnościami A szczególnie z brzydką pogodą, która nastraja mnie kiepsko, oj kiepsko. Jestem żywym przykładem człowieka, którego zła pogoda dołuje strasznie.

Danusiu, podobno nie ma złej pogody Tylko czasami lepiej oglądać ją przez okno, co własnie robię Znając Twoją niesamowitą naturę, jak tylko jakiś promyk słońca wyjrzy zza chmur, zaraz coś nowego albo wymyślisz albo zrobisz Pozdrawiam serdecznie życząc Ci słoneczka nie tylko na niebie
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 08:58, 08 paź 2016

Do góry
A takie kwiaty miała magnolia wielkokwiatowa w Anglii kilka dni temu 30 września)

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 08:56, 08 paź 2016

Do góry
Tak, kupiłam duży okaz, duży, bo miał z 3-4 metry, dałam za nię prawie 5.000 zł!
I po zimie padła, zmarzły wszystkie liście, zrobiły się brązowe w lutym czy marcu.

Zapewne by z gałęzi odbiły, ale mnie zależało na łądnym wyglądzie ogrodu, a nie na reanimowaniu magnolii więc stwierdziłam, że bryła jest tak ciężka, a miejsca mało, że ręcznie nie da się jej wyjąć i gdzieś przesadzić. Pocięłam, wyrzuciłam.

Może nie powinnam, ale taki miałam wtedy zamysł. Było to kilka ładnych lat temu (2008 rok), podczas tworzenia ogrodu i jego metamorfoz. Teraz na tym miejscu rośnie miłorząb 'Pendula" - parasol.

W Anglii teraz widziałam egzemplarz kwitnący.

Po wyszukiwarce prześledź kto u nas ma jakieś doświadczenia tutaj https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=magnolia+grandiflora&search_in=posts&commit=Szukaj

To moja Magnolia grandiflora

Po zimie najpierw wyglądała tak

A na koniec pozostały same gołe gałęzie. Koło Warszawy nie daję jej szans, ale koło Wrocławia tak.
Brzoza - Betula 08:36, 08 paź 2016

Do góry
Trochę słabo widać, ale takie przycięcie wymaga jako takiego pojęcia o samym cięciu, i o tym jaki pokrój z tego wyjdzie. To najlepiej ocenić jednak w realu. Moją propozycję nie przyjmuj w ciemno, tylko przed cięciem mocno się zastanów i wyobraź czy nie wyjdzie z drzewa "pokraka", bo tego bym żałowała. To jak tworzenie swego rodzaju rzeźby.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:31, 08 paź 2016

Do góry
Agaa dziękuję

Byłam wszędzie u Was, ale nie wszędzie napisałam. Walczę z różnymi przeciwnościami A szczególnie z brzydką pogodą, która nastraja mnie kiepsko, oj kiepsko. Jestem żywym przykładem człowieka, którego zła pogoda dołuje strasznie.
Z miłości do brzozy ... 08:28, 08 paź 2016

Do góry
Aggaa napisał(a)
Tak sobie jeszcze myślę o tej mojej rabarcie przy tarasie ... a może tujki kulki danica czy w zółtawym odcienu porozrzucane ze stipą i jeżówkami ?

Zdecydowanie fajny pomysł, bo kup kulki "Miriam" - do tego ciemne jeżówki i beżowa Stipa. Co prawda Stipa za bardzo nie zimuje (rozsiewa się potem w nieoczekiwanych miejscach) więc może lepiej Carex 'Evergold' ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies