Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród do odnowy 10:32, 24 paź 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

No te szerokie widoczki - mniam, mniam! rzadko takie pokzujesz, a szkoda wielka! Malowniczo bardzo.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:32, 24 paź 2019

Do góry
Rudolfina napisał(a)
Witam,
proszę podpowiedzcie co jeszcze dosadzić na tej rabacie. Ma ona wymiary 15/0.6m, wystawa południowa. Na razie są tam posadzone wiśnie Amanogawa sztuk 5, w odstępie co 2m i pomiędzy nimi hortensje bukietowe Vanille Fraise. Wiem, że rabata jest bardzo wąska, ale teraz strasznie tam pusto i chciałabym coś dosadzić, przynajmniej na te parę pierwszych lat zanim hortensje się rozrosną. Na rabacie jest oczywiście mnóstwo cebul tulipanów. Myślałam o jakichś trawach zimozielonych zaraz przy brzegu, albo o miskantach w tych dziurach pomiedzy hortkami a wiśniami, tylko że tych traw na wiosne po ścięciu nie będzie widać i też przez jakiś czas będzie pusto Może rozchodniki? Albo piwonie?

Przepraszam, ale chcę się upewnić.
Tam jest 60cm szerokości?
Jak patrzę na zdjęcie to wydaje się, że nie więcej niż 30cm, porównując do pasków na kostce.
No chyba, że teren opada w dół przy murku.
Ogród bez reguł 10:31, 24 paź 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Dla Mrokasi - ciekawe, czy te żółte w cieniu nie byłyby limonkowe? Tylko pytanie podstawowe - czy to jest do dostania?

Miłorząb Leda

Dereń kousa Gold Star

Właśnie sprawdziłam - są w szkółkach netowych

Ale piękne i dereń i ten milorzab.
Ogród bez reguł 10:26, 24 paź 2019

Do góry
Dla Mrokasi - ciekawe, czy te żółte w cieniu nie byłyby limonkowe? Tylko pytanie podstawowe - czy to jest do dostania?

Miłorząb Leda

Dereń kousa Gold Star

Właśnie sprawdziłam - są w szkółkach netowych
Moja działka na Dębowym Lesie 10:15, 24 paź 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ja pracowałam a Fioncia leniuchowała w promieniach słońca

Fiona - Królowa Jesiennego Ogrodu
Po przesadzeniu róż od razu je przycinałaś i kopczykowałaś? Mam jedną do przesadzenia, ale się trochę wstrzymuję ze względu na dosyć wysokie temperatury. U Ciebie już chłodek?
Tajemniczy Ogród 09:29, 24 paź 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Dziewczyny, potrzebuję Waszej pomocy. Na pierwszej wyspie brzozowej rosną mi wysokie zawilce nn. koloru blady róż. Przed nimi azalie. No i denerwują mnie w tym roku swoją wysokością, koniecznie muszę dać im plecki. najchętniej wsadziłabym tam jakiegoś limonkowego klonika (czy taki zgra się z bladym różem?). No takie tło mi jest potrzebne. Na rabacie dużej brzozowej obok już rosną dwa klony palmowe gatunek i wydaje mi się, że za dużo byloby tych klonów. Co Wy myślicie> Co by tam wcisnąć? Wystawa południowa, sucho jak pieprz
Mam na myśli to miejsce:

Agatka udało się z koncepcją na tę rabatę? Mnie w obecnym kształcie i nasadzeniach bardzo się podoba. Fantastycznie ktoś kiedyś posadził te brzozy... Ale domyślam się o co ci chodzi. O coś lekkiego w tych pniach, niewysokiego. Taki 1 m stworzyłoby lekki cień dla paproci i mgiełkę nad nimi. Delikatny krzew, który nie przesłoniłby roślin przy płocie.
Ogród bez reguł 09:14, 24 paź 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Jako doświadczona i zawiedziona napiszę - co przeżyło porosło w duże egzempplarze ni jak nie przystające do moich marzeń

wstawiłam u mnie chryzantemę zimującą u mnie już jakiś czas - kupowana w listopadzie kilka lat temu

Chryzantemę widziałam, kolor cudny, ale pewno rośnie drapak . Ostatnio się właśnie dziwiłam, bo sąsiadka posadziła też taką chryzantemkę, i w tym roku wyszedł z niej wielki krzaczor z pokładającymi się pędami. A super warunków to ona nie ma, o nie . I pewnie stąd pochodzą zalecenia dot. uszczykiwania - bo inaczej tego nie ogarniemy...

Ogród do odnowy 09:12, 24 paź 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
kolejny rok

drugi rok wrzoslistnego Snow Flury i pierwszy rok dębu błotnego

Cherry Brandy nadal rozwija kwiaty

Gosiek, piękności pokazujesz. Bardzo mi się podoba ta chryzantema. Bajeczna.
I nie zwróciłam u ciebie wcześniej uwagi na astra Snow Flurry. Teraz zapamiętam, widziałam na żywo u URSY. Szybko się u ciebie rozrósł. Astry wrzosolistne wpisuję sobie na przyszły rok na listę
Cherry Brandy też warta uwagi
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:04, 24 paź 2019

Do góry
Milka napisał(a)
kolor perukowca w słonku
wczoraj cięłam cisy, oby nic im nie było
a w planie mam jeszcze kulki jałowcowe

a te 2 hebe już w dużej donicy na tarasie domku letniego
jestem bardzo ciekawa, czy przetrwają zimę, jak bardzo się ochłodzi, schowam do domku letniego
mrozu tam nie ma
długo kwitną, dziś jeszcze je może z nawozem podleję

piękna ta Hebe ,
Też jestem ciekawa czy przezimuje
Ogród do odnowy 09:03, 24 paź 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Absolutna poezja . Taką jesień uwielbiam. Pięknie to poukładałaś w całość
Ogród do odnowy 08:56, 24 paź 2019

Do góry

strzępek i nadal zielony miłorząb

Ogród do odnowy 08:50, 24 paź 2019

Do góry
palczatki

fotergilla, sprawdziłam w zeszłym roku podobnie się wybarwiała, bardzo późny biały aster, pełny kwiat

klon diabelski

Nawożenie, zasilanie trawnika 08:50, 24 paź 2019

Do góry
Laanca napisał(a)
Ja to chyba mam jeszcze gorzej i pytanie czy przenawożone czy wręcz przeciwnie - zbyt mało witamin? Prośba o poradę

Teren gliniasty, na wierzchu mała warstwa humusu, ale pod spodem glina i iły. Teren też ma wysokie wody gruntowe, ziemia często jest wilgotna.

Trawa posiana w połowie sierpnia, podlewana, zaczęła wychodzić z ziemi po 5 dniach (około 18 sierpnia). Całość była jednakowo mocno zielona.

Typ trawy: Kalnas Golf

Jakiś miesiąc temu (16 września) diabeł podkusił mnie żebym rzucił nawozu kupionego w leroyu.
Sypałem z ręki w bardzo małej ilości i już po tygodniu trawa zaczęła jaśnieć. W tych jasnych miejscach bardzo powoli rośnie.

Będzie coś jeszcze z tego trawnika? Czy jednak muszę na nim postawić krzyżyk?

Prośba o poradę i z góry dziękuję.

Raczej nie zaczęła jaśnieć, tylko tam, gdzie spadł nawóz - zaczęła ciemnieć z powodu dostarzcenia składników.
Teraz już nic nie rób, czekaj do wiosny.
Będzie coś z tego, o ile nie spaliłęś trawnika, ale na mój widok - nie spaliłeś a raczej podnawoziłeś w tzw. "łaty".

Kłania się ćwiczenie w poprawnym i równomiernym rozsypywaniu nawozu.
Ogród do odnowy 08:47, 24 paź 2019

Do góry
kolejny rok

drugi rok wrzoslistnego Snow Flury i pierwszy rok dębu błotnego

Cherry Brandy nadal rozwija kwiaty

Ogród do odnowy 08:43, 24 paź 2019

Do góry
jeszcze lato się nie poddaje

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:35, 24 paź 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Jak wróciłyśmy z Iwonka z wyprawy przywitała nas tęcza nad Szmaragdową

To był świetny dzień Udane zakupy, dojrzały ogród w Brzoskwini z kolekcją cudnie przebarwiających się klonów a na koniec Szamragdowa w tęczach
No i te kolory u Ciebie... Jesień kiedyś będzie królową ogrodu
Zakręcony ogród 08:32, 24 paź 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Dorka świetny taras tak dawno nie było Ciebie tu.....nie daj się prosić o foteczki

Madziu dawno ale jestem i powoli wracam na dobre To był słaby sezon. Nic szczególnego nie zrobiłam ( nad czym ubolewam bo roślinki mogłyby już rosnąc ) ale z drugiej strony ciągłe przesadzanie zaczyna mnie irytować. Chyba muszę podjąć się zaplanowania ostatecznej opcji . Co zamierzam tej zimy zrobić
Foteczek naprawdę nie mam. Jakieś jednostki w telefonie.

Chociaż jedna fotka jest szczególna i na chwilę Wam udostępniam w celu poprawy porannego humoru
W cyklu Polak potrafi :

znalazłam w necie tujki ( miały mieć ok 2 m ) Na miejscu okazało się ,że jakby troszkę więcej Do domu jechaliśmy jakieś 40 km wzbudzając uśmiech u każdego kierowcy na drodze
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:32, 24 paź 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Przeglądam zdjęcia z ogrodów dziewczyn z okolicy i chyba mój jakoś bardziej odczuł te dwie noce z przymrozkami.
Moje drzewa już prawie bez liści.

Uwielbiam takie zamglone zdjęcia... Troszkę listków jeszcze masz
U mnie niektóre drzewa, magnolia, pissardi, buki, klony, dosłownie po kilka listków zrzuciły. Buk Dawick gold ani myśli o jesieni. Wyłysiały jesionolistne i to co przesadzałam. Zrobię dziś kilka fotek to zobaczysz
Wzgórze chaosu 08:25, 24 paź 2019

Do góry
Wzgórze chaosu 08:23, 24 paź 2019

Do góry
Kolejnym drzewem, które bardzo lubię jesienią jest klon srebrzysty.
W sezonie też mi się podoba Ma delikatne liście, które falując na wietrze mienią się od spodu na srebrno. Jedyne co mnie przeraża, to tempo jego wzrostu. W ostatnich latach rośnie jak szalony. Miejscówkę ma tragiczną, na górce, zbyt blisko domu, jodły... Tniemy go od jakiegoś czasu, a on rośnie jeszcze szybciej.
Tak wyglądało jego wybarwienie przez ostatnie trzy tygodnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies